Foto: Maria Hofmann Jarefalk

Hittade drömtomten i en tallbacke – byggde stolphus med magisk utsikt

Familjen byggde sitt hus bland talltopparna och inredde med naturmaterial i en harmonisk färgskala. Det blev stolpe in, helt enkelt!

Isabelle Olander

Ninna och Tobias funderade fram och tillbaka. Skulle de köpa ett äldre sekelskifteshus eller bygga ett helt nytt hus? Det löste sig när deras drömtomt i en tallbacke utanför Trosa dök upp på Hemnet. Paret beslutade sig för att ta hjälp av arkitekt Håkan Widjedal och hans firma Widjedal Racki med att bygga ett stolphus, ett sätt att bygga i sluttning utan att behöva spränga eller gräva sönder tomten.

Familjen byggde med målet att huset ska användas till att leva i, med betoning på leva. Barnaskaran är stor, med Jonathan, 22, som pluggar till civilingenjör på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, Elin, 20, som läser till sjuksköterska i Visby, och nioåriga tvillingpojkarna Leo och Hugo.

De svarta detaljerna blir en spännande kontrast mot de ljusa golven, väggarna och taken. Sittbänk från Gad, högt pampasgräs från Pom pom Sjöstaden. Foto: Maria Hofmann Jarefalk
Naturen är ständigt närvarande i stolphuset med dess enorma glaspartier. Foto: Maria Hofmann Jarefalk
Det läckert svarta köket är från Kvik, blandaren från Tapwell. Taklampor från finska Secto design och barstolar från Länna möbler. Foto: Maria Hofmann Jarefalk

- Vi umgås mycket både ute och inne, därför ville vi fokusera på stora ytor där alla får plats att hänga med varandra. Barnen kommer hem med kompisar, och vi vet aldrig riktigt hur många vi blir, säger Ninna.

Inspirationen till inredningen kommer från Gotland, eftersom familjen älskar ön och tillbringar en hel del tid där. Känslan de får när de är på Gotland ville de ta med in i sitt nybyggda hem i Trosa, med lugna och harmoniska färger och naturmaterial.

Vi umgås mycket både ute och inne, därför ville vi fokusera på stora ytor där alla får plats att hänga med varandra

- Vi har till exempel valt kalksten från Slite stenhuggeri till badrum och hall, putsade grå väggar i hela huset utom i barnrummen, och naturliga och jordnära material, säger Ninna.

Ninna driver inredningsföretaget Hippie home, ansvarar för ett franskt äppelkafé i Trosa och arbetar med ungdomar i en antroposofisk verksamhet. Foto: Maria Hofmann Jarefalk
I det enkla bor det vackra, tycker Ninna. Linkrans från Pom pom Sjöstaden. Foto: Maria Hofmann Jarefalk
Från vardagsrummet når man en av husets många terrasser, där man sitter i höjd med trädtopparna. Foto: Maria Hofmann Jarefalk

Eftersom huset är byggt på stolpar och ligger högt, hamnar de i höjd med trädtopparna.

- Det påminner oss ständigt om de vindpinade tallarna som finns överallt på Gotland. Vi valde också att ha sedum, fetknoppsväxter, på taket, och det gör att vi får den karga Gotlandskänslan på takterrassen. Det ger ett behagligt lugn, säger Tobias.

Det känns kul att faktiskt få bo i det hus vi valt själva att bygga

Belysning, både ute och inne, är viktigt för Ninna och Tobias. Där kommer tallarna in igen - de har belysta träd som får naturen att komma närmare när mörkret faller.

En tydlig färgskala och material som återkommer skapar harmoni. Till exempel valde de likadant trä till golv och tak, och valet av svarta innerdörrar gjorde att även strömbrytare och spotlights i taket fick bli svarta.

Sideboard från Gad, textilier från Himla, svart keramikvas från Madam Stoltz, offwhite keramikkrus och beige skål, båda från Nordal. Bordslampan är Verner Pantons Flowerpot VP3, &Tradition. Foto: Maria Hofmann Jarefalk
Naturligt pastellfärgade ägg på keramikfat från Nordal, glasvas från Dbkd. Foto: Maria Hofmann Jarefalk
På de öppna hyllorna i köket står rökfärgade glas från Nordal och Iittala. Keramikmuggar och pastaskålar från Housedoctor trängs med Ninnas egendrejade i dimmig pastellfärgskala från hennes butik Hippie home. Stor beige skål från Nordal. Foto: Maria Hofmann Jarefalk

Ninna och Tobias vill sätta sin tydliga prägel på hemmet och inreder med saker de valt med omsorg. De tycker om detaljer som både är snygga och har en funktion, som exempelvis hängstolen eller den platsbyggda bänken med förvaring, i vardagsrummet. De gillar det tidlösa och skippar att haka på trenderna.

Det är en overklig känsla, att det blev så väldigt fint

- Det känns kul att faktiskt få bo i det hus vi valt själva att bygga. Att vi har fått vara med och se det växa fram från en ritning till ett befintligt hus, säger Tobias, och Ninna fyller i:

- Det är en overklig känsla, att det blev så väldigt fint. Vi är så glada i vårt hus!

Ur Sköna hem Skapa stilen nr 2, 2021.

LÄS MER: Så fick småbarnsfamiljen till lyxhotellkänsla à la Upper East Side

LÄS MER: Sober lyx hos Åsa Ingrosso: ”Man ska kunna få hotellkänslan hemma”