Mästerkockens fristad

Stjärnkocksduon Danyel Couet och Melker Andersson öppnar i vår sin åttonde krog, Villa Godthem på Djurgården. I konceptet ingår inte bara mat utan också arkitektur, konst och inredning. Vi har hälsat på ena halvan, Danyel, i 50-talsvillan i Sollentuna.

Mästerkocken Danyel Couet har ständigt nya saker på gång. Det gäller såväl hemma i den vitrappade enplansvillan i Sollentuna som i hans företag Grupp F 12, bestående av åtta moderna finkrogar.

 I det egna huset har Danyel nyligen bland annat slipat och vaxat ekgolven, fixat ett par badrum och därutöver grävt upp en stor del av trädgården och låtit anlägga en pool på 4 x 8  meter. Nåja, han har inte gjort allt alldeles på egen hand, men ändå …

 På restaurangerna skriver han vanligtvis de flesta menyerna, arrangerar blomsteruppsättningarna och ser till att den allmänna ruljansen flyter på alla åtta. Men framförallt skapar Danyel och kolle­gan Melker Andersson nya och unika restaurangmiljöer. Blandningar av arkitektur, konst, inredning och mat som låter tala om sig. Ingen av krogarna är den andra lik och de genomgår dessutom ständiga förvandlingar.

När familjen Couet flyttade in för åtta år sedan hade nästan inget renoverats sedan huset byggdes 1952. Det var murrigt, avskavt och prångigt.

 Det långsmala köket var det första som gjordes om – förstås. Sedan har allt skett i etapper. Bland annat har en vägg mellan matsalen och vardagsrummet rivits för att skapa mer rymd, det gamla spänntaket har lagts om, dörrar klädda i nött ekfanér har bytts ut till nya vita.

 – Vi ville behålla 50-talskänslan och kalksten, ek och ädelträ. Men det måste få ta lite tid att växa fram. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att riva ut allt på en gång och låta en inredningsarkitekt sköta hela jobbet.

NAMN: Danyel Couet. ÅLDER: 37. BOR: I villa i Sollen­tuna. FAMILJ: Hustrun Jessica, dottern Elna, 8 år, och sonen Leo, 6. BAKGRUND: Genom sin pappa har han rötter i Paris men är uppvuxen i Häggvik i norra Stockholm. Driver och äger tillsammans med Melker Andersson Grupp F 12 där restaurangerna Fredsgatan  12, Restaurangen, Kungsholmen, Grill, Smak, Le Rouge, Fjällpuben (i Åre) och Villa Godthem ingår. Har 300 anställda. Danyel har bl  a fått OS-guld i svenska kocklandslaget. Har också skrivit 6  kokböcker, varav Paris är släppt i flera länder. ­AKTUELL: Med kokböckerna Mina smaker från Provence samt Je connais mes classiques (”Jag kan mina klassiker”, ännu inte översatt till svenska). Har övertagit Villa Godthem på Djurgården – en gammal anrik krog som nu fått ett rejält lyft och öppnar i vår.

Danyel började i restaurangbranschen lite av en slump. I tonåren siktade han på att bli illustratör och gick på en förberedande konstskola. En dag gick han till närbelägna Edsbacka krog för att höra om det fanns extrajobb. 

 – Jag hamnade i ”kallis” (kallskänken), fick dekorera tallrikar och kände att jag fick utlopp för min kreativitet i restaurangmiljön. Jag bytte snabbt till restauranglinjen, berättar han.

  Efter skolan åkte Danyel till Paris för att jobba. När han efter ett par år lämnade Paris och åkte hem tog han kontakt med Melker Andersson som då öppnat restaurang Fredsgatan 12. Det blev början på deras samarbete med Grupp F 12.

 Nu i vår öppnar de nytillskottet Villa Godthem, vida känd för att envisas med att servera 70-talets mesta paradrätt – plankstek – i de snofsiga lokalerna. Någonstans i gömmorna har Danyel ett foto från sin 8-årsdag som han firade med att äta plankstek med sin farmor på Villa Godthem.

 Drömmen är att på sikt trappa ned tempot, flytta till Provence och öppna en restaurang: 

 – Det vill jag göra innan jag fyller 50. Jag gillar den okonstlade maten men framförallt den lugna lunken där, förklarar han. 

 Men än så länge är det ingen lugn lunk för Danyel Couet. Han åker  hem-ifrån vid halv åtta på morgonen och kommer hem sent på kvällen.  Kopplar han aldrig av?

 Jo, han besöker gärna ostboden And­rouet på Östermalm, gör några inköp  och pratar franska med ägaren Vincent. Och ibland hinner han också  promenera vidare till landsmaninnan Pascale i hennes galleri på  Humlegårdsgatan i Stockholm.

 »Tiden som kock i Paris lärde mig hur man inte ska vara som chef«

 

 

 

Men det allra bästa sättet att ladda batterierna är att köra några varv med gräsklipparen hemma i trädgården.

 – Då har jag min bästa egentid och tänker extra bra. Nu har jag köpt en ny fantastisk gräsklippare, en turbo med bra ljud, som klipper gräset riktigt kort. Det gillar jag, säger Danyel Couet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!