Foto: Stephanie Sifvert

Hemma hos Victoria Silvstedt: ”Det här huset är mitt happy place”

Välkommen hem till ett av jetsetdrottningen och börshajen Victoria Silvstedts sex boenden. En härlig skärgårdsvilla med sjötomt och med stora sociala ytor där fokus ligger på komfort och att det ska kännas mysigt.

Hon har dukat upp med väldoftande kanellängder från ett bageri i närheten. 179 cm långa amasonkvinnan Victoria hälsar oss välkomna till sitt lyxiga skärgårdsboende i Vaxholm. 

– Jag älskar närheten till naturen här, och att det springer rävar och rådjur på tomten. I New York kan jag känna mig kvävd ibland av storstadspulsen och längtar efter träd och frisk luft, säger hon på sitt sjungande hälsingemål. 

Den arkitektritade sjurumsvillan lät Victoria bygga för tio år sedan, då hon köpte fastigheten. Då låg här en sommarstuga och i närområdet var enbart en tiondel permanenta boenden. I dag är förhållandena omvända. 

I New York kan jag känna mig kvävd ibland av storstadspulsen och längtar efter träd och frisk luft

 

Victorias hem har en vit bas och är mestadels inrett i naturfärger. ”Jag får inredningsinspiration på alla mina resor. Eftersom jag bor mycket på hotell plockar jag upp idéer där.” Fåtölj från Artilleriet och soffbord från Entrénd, en liten butik i Vaxholm. Taklampa, Flos, kuddfodral Hermés och Fornasetti. Foto: Stephanie Sifvert
”Den lilla blomsterbutiken i Vaxholm besöker jag jätteofta. Här köper jag vita rosor en gång i veckan och beställer hem buketter till bjudningar och middagar.” Foto: Stephanie Sifvert

Här tillbringar hon somrarna och firar ibland även jul. Utöver denna villa bor hon på fem andra ställen runtom i världen. Hon har en lägenhet i New York, semesterhus på St Barths, lägenhet i Bal Harbour, Miami, lägenhet i Boca Raton vid Fort Lauderdale och lägenhet i Monaco, där hon är skriven.

 – Lägenheten i Monaco hyr jag, det är för dyrt att äga något där. Det är en etta. Ironiskt nog spenderar jag största delen av året i det minsta av mina boenden!  Det är så trångt att jag måste hänga mina galaklänningar på klädhästar på balkongen, skrattar hon. 

Blir det inte splittrat att ha boenden på så många ställen?

– Home is where the heart is. Jag är uppvuxen med att bo på många olika ställen och flytta ofta. Är man van vid att studsa runt är det inga problem. Jag känner mig hemma i mig själv.

Stora, bekväma möbler är viktigt för Victoria, och när det gäller säng är hon väldigt kräsen. Den nuvarande sängen i Vaxholmshuset fick hon byta tre gånger. Först var madrassen för hård, sedan för mjuk.  

– Jag är som prinsessan på ärten och älskar att sova! Jag måste ha tio kuddar när jag sover, alla har olika funktioner och platser. En placerar jag mellan knäna, en annan kramar jag, en tredje är stöd bakom nacken och så vidare. 

Victoria Silvstedt talar flera språk flytande: som engelska, franska och italienska. Hon varvar den norrländska dialekten med amerikanska uttryck och denna svengelska har blivit hennes signum.

Coffetable-böcker, vas och ljusstake från Artilleriet. Doftljus från Fornasetti. Foto: Stephanie Sifvert
Köket är från Marbodal. Victoria önskade en modern skärgårdskänsla. ”Jag är definitivt inte minimalistisk. Sådana där trendiga, hårda, danska designerstolar är inget för mig! Det måste vara bekvämt, skönt och mysigt annars är det inget hem.” Foto: Stephanie Sifvert

Familjen flyttade runt ofta under Victorias uppväxt. Hon är född i Skellefteå, därefter bodde familjen i Uppsala, Ljusdal, Innertavle utanför Umeå och Bollnäs. På den tiden var Victoria duktig i idrott och tävlade i hästhoppning och utförsåkning.

Sedan lockade modellyrket och andraplatsen i skönhetstävlingen Fröken Sverige följdes av en sväng till Paris för att testa lyckan framför kameran. Där väntade skumraskagenturer, cyniska viktkrav och en olycklig period.

– Jag fick höra att jag var för stor, för atletiskt byggd, hade för långt hår ...

Till slut ledsnade hon på bantandet, gav ett välmanikyrerat långfinger åt modebranschen och blev utvikningsmodell i stället. Hon köpte en flygbiljett till Los Angeles och sedan förändrades livet. Victoria blev första svenska att bli ”Playmate of the year” för herrtidningen Playboy.

– Mitt första riktiga boende jag köpte för egna pengar var ett townhouse i Los Angeles. Jag minns fortfarande känslan när jag skulle ut på jakt efter möbler!

Victoria var 22 år och hade ingen erfarenhet av vare sig inredning eller att hålla i pengarna.

– Jag frågade var man köper fina möbler i stan och blev tipsad om en flott butik. Där köpte jag min första soffa. Den kostade 12  000 dollar! Men den hängde med länge, jag hade den i över 20 år i olika boenden. 

Snart fick hon sexsiffriga belopp för modelluppdragen. På den tiden hade hon inte kreditkort utan betalade elräkningarna med dollarsedlar och quarters som hon postade i ett kuvert.

 – Jag slösade enormt i början. Exempelvis hyrde jag en Jaguar i ett helt år. För 1 000 dollar om dagen! Min pappa, som jobbar med ekonomi, sa till slut åt mig på skarpen att det är väl bättre att jag köper bilen i stället, vilket jag gjorde.

Glasräcken återkommer på flera ställen i huset, både interiört och exteriört. Foto: Stephanie Sifvert
Badkaret Ellipse är designat av Måns Broman och kommer från Westerbergs. Träbord från Länna möbler och kruka från Muubs. Foto: Stephanie Sifvert

Du gillar även att spendera pengar på andra, främst din familj. Hur kommer det sig att du är så generös?

– Det känns tillfredsställande för mig att kunna hjälpa mina föräldrar. Varför skulle de sitta och trycka i Bollnäs, medan jag är i Miami? Så jag ser till att de har en liten lägenhet i Florida de kan bo i när de hälsar på. Jag är lyckligt lottad som får leva så här och blir glad av att dela med mig. 

Exempelvis bjöd Victoria hela sin familj, inklusive deras respektive, på business class till Maui på Hawaii, där de bodde på lyxhotellet Four seasons. I två veckor. Det var när mamma Ulla fyllde 50. I den lite röriga tillvaro Victoria lever i, märks det att familjen står för trygghet och är något hon värderar högt. 

– Victoria är otroligt givmild, inte bara mot oss. Hon arbetar med hemlösa och delar ut mat på gatorna i Nice, berättar Ulla när Victoria går in i badrummet för att bättra på sin makeup inför bilderna.

I idylliska Vaxholm är Victoria helst på sommaren. Foto: Stephanie Sifvert

Dottern bekräftar detta lite senare.

– Vi får maten till skänks av restauranger i Monaco och åker sedan till Cannes och ställer ut matstationer. Det brukar komma över 300 personer och ställa sig i kö. Jag vill ge tillbaka lite av det jag har fått. Vid ett tillfälle arrangerade vi en välgörenhetsgala där en lägenhet lottades ut till en hemlös. 

Känslan av rotlöshet, i en mer lyxig kontext, har Victoria själv fått känna på. Två olika boenden i Los Angeles följdes av en flytt till Houston, Texas, dit Victoria flyttade med dåvarande sambon Chris Wragge. Där hann de även bo i två olika hus. Utanför ett av husen blev Chris rånad av en man med gevär.

– Det var hemskt. Jag avskydde Texas. Chris blev förflyttad dit i och med sitt jobb, och min karriär hade precis börjat i Los Angeles. Jag var förtvivlad och fick lämna allt. Men vi hade planerat att gifta oss och jag kände att det inte var läge att dra sig ur.

När jag precis skilt mig från Chris, kände jag mig hemlös
Den bruna sammetssoffan har Victoria köpt på B&B Italia, som är en favoritbutik. Tavlan föreställer Audrey Hepburn, från Bel Air fine art i Cannes. Foto: Stephanie Sifvert

Till Victorias lättnad blev Chris senare förflyttad till New York, där de hann avverka tre olika boenden. Äktenskapet var dock på upphällningen och Victoria tillbringade stor del av tiden i Europa, där hon jobbade. Till slut skilde de sig. 

– När jag precis skilt mig från Chris, kände jag mig hemlös. Under skilsmässan blev min lägenhet i Monaco mer som mitt hem. Där, och här i Sverige.

Sedan flera år tillbaka är Victorias pojkvän en schweizisk finansman. De är sambor men han är inte intresserad av att förekomma i medier, och Victoria är väldigt förtegen om deras relation.

Däremot har hon tidigare berättat om att hon uppskattar det intellektuella umgänget med honom och att de diskuterar en del affärer tillsammans. 

På röda mattan gillar jag starka färger och även mönstrat för att poppa upp och synas. Men hemma vill jag ha lugn harmoni, säger Victoria med mopsen Felix i knät. Foto: Stephanie Sifvert
Jag älskar bubbel och dricker min egen proscecco av märket La dolce vita varje helg. It makes me happy! Champagneglas från Kosta Boda, vas från Artilleriet. Foto: Stephanie Sifvert

Victoria har på senare tid blivit en framgångsrik investerare och manövrerar en portfölj värd några miljoner dollar. 

– Förut handlade jag mycket med valutor, men inte i dag. Jag gillar min daytradingbusiness, den ger några procent i avkastning varje år. Det är spännande att läsa nyheter dagligen och försöka förutspå hur det ska på-verka marknaden.

Du äger fastigheter och är delaktig i flera företag. Innebär det att du arbetar nästan jämt?

– Visst har jag arbetat hårt. Jag blev känd innan sociala medier fanns, så jag fick göra det the hard way. Det finns helt enkelt inga dagar då jag bara ligger och slappar på soffan, jag är inte den typen av tjej.

Längtar du fortfarande efter att bli mamma? 

– Det vore jätteroligt! Och visst är det fortfarande möjligt, jag har hälsan för att kunna bli det på naturlig väg. Det är inte för sent än. Men jag är inte desperat, visar det sig att det inte blir några biologiska barn får det vara, jag tänker inte adoptera. Jag har ju flera barn i min närhet redan. 

Det skiljer bara 15 månader mellan henne och storasystern Veronica, som har två döttrar. 

– Mina gudbarn tycker att jag är som en levande Barbie, de lånar mitt löshår, mimar till min hit Hello hey och älskar när jag kliar dem på ryggen med mina naglar, skrattar Victoria.

Huset är på 270 + 50 kvm med en tomt på 3500 kvm. Glaset på altanen är lättskött och rengörs av regnvattnet. ”Jag valde mycket glas så att vi kan se den härliga utsikten ordentligt.” Foto: Stephanie Sifvert

Hon berättar att familjen brukar ta båten ut till Grinda för att äta lunch på somrarna, och gästhuset nere vid vattnet fylls av vänner som aldrig vill åka hem. Det är lätt att förstå varför. Husets läge, den strålande utsikten och den välkomnande atmosfären gör Victorias residens till det klassiska svenska drömstället. 

– Det här huset är mitt happy place, det kommer jag alltid behålla. Jag behöver egentligen inget mer än det här.  

Ur Sköna hem nr 4 2020. 

LÄS MER: Dominika Peczynski om sitt hem: ”Jag vill ha mönster, färger och för mycket prylar” 

LÄS MER: Magiska godset i Cotswolds – lantlig lyx på engelska landsbygden 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!