Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stephanie Sifvert

Hemma hos Tess Merkel: ”Våra finaste grejer kostar knappt någonting”

Högst upp i huset med en stor terrass, bor artisten Tess Merkel Solomons med maken Kenny. Här varvas löjligt billiga inredningsfynd från Indien med svenska exklusiva trämöbler och tuffa betong- och plåtinslag.

Alcazarsångerskan Tess Merkel Solomons hade länge sneglat avundsjukt mot lägenheterna högst upp i huset mittemot. Själv bodde hon i skuggläge, de på andra sidan hade stor terrass där solen sken.

När så en av dessa lägenheter med imponerande utsikt över Hammarby sjöstad äntligen blev till salu, var Tess och maken Kenny snabbt på plats. Men priset drog iväg och de tyckte inte det var någon idé att ens buda.

– Men jag kunde inte släppa tanken på lägenheten och såg den ju varje dag. Så gick det några månader och mäklaren ringde för att berätta att lägenheten var till salu igen. ”Jag tar den!” sa jag utan att blinka, berättar Tess.

– Hon betalade säkert en miljon mer än den var värd! suckar Kenny och Tess bekräftar att hon inte förhandlade överhuvudtaget.

Färgstarka artisten Tess Merkel Solomons väljer lugna grå toner hemma i trerums-lägenheten i Hammarby sjöstad. Foto: Stephanie Sifvert
Vardagsrummets väggar har maken Kenny behandlat med kakelfix, ”mycket billigare än betongfärg, men ger samma känsla”. Soffa från Mio och metalltavla köpt på marknad i Hornstull. Fotot på Frank har Payman tagit. Foto: Stephanie Sifvert
Tess och Kenny på kajkanten i Hammarby sjöstad. ”Här sitter vi och möter morgon- eller kvällssolen efter en löprunda eller en arbetsdag. Ibland tar vi ett dopp eller har picknick här.” Foto: Stephanie Sifvert

Den rymliga, nyproducerade trerummaren har i dag en eklektisk mix av ruffa möbler med industriell känsla, varvat med mjukare, mer andliga inslag. Tankarna far osökt till ett boutique-hotell, vilket kan bero på Tess och Kennys

nomadiska ådror.

Kenny är född i England men har bott i Indien, USA och Danmark innan han slutligen fastnade för Sverige.

– Innan jag träffade Tess bodde jag sex år på hotell. Det är först nu, vid 33 års ålder, som jag känner att jag har en plats som är mitt hem.

Om de inte absolut måste, lämnar paret ogärna hemmet.

– Folk tror att vi är extroverta, men det är precis tvärtom. Vi är introverta människor som spelar extroverta. Hemmet är en plats som är trygg. Vi älskar att vara hemma och mysa i mjukisbyxor, säger Tess.

Jag kände mig som en karaktär i ett Sims-spel, det var helt själlöst i det nybyggda huset

Karl-Alfred-tavlan målades av olika personer under en blöt avslutningsfest på en show som Kenny var med i. Dagen efter låg tavlan bland bråte som skulle slängas, men Kenny räddade och fixade till den. Till höger ett foto på Tess från Alcazars Disco defenders-turné, bildbehandlad av Lina Hedlunds man Nassim Al Fakir. Foto: Stephanie Sifvert
Uteplatsen är inredd med massor av kuddar och plädar för mysigt häng. Gott om lampor ger fin stämning när mörkret faller. Foto: Stephanie Sifvert
Ett fat är fyllt med fina strand-fynd, och minoran – den åttaarmade ljusstaken, påminner om de judiska traditionerna. Foto: Stephanie Sifvert

Tess är uppvuxen i Nyköping och flyttade till Stockholm som 20-åring. Hon har även bott en period i USA där hon åkte skidor och levde hippieliv, men hade inget riktigt fast boende där.

– Jag hade hört talas om Hammarby sjöstad och tyckte att det verkade mysigt.

Men Tess var van vid knarriga golv och den gammaldags charmen hos sekelskifteshus. Hon fick snabbt panik över den nybyggda känslan i nyproduktionsmeckat.

– Jag kände mig som en karaktär i ett Sims-spel, det var helt själlöst. Men jag gav området en chans. Jag har ju ändå alltid varit mycket ute på turné och inte tillbringat så mycket tid hemma.

Med tiden lärde sig Tess att gilla sina nya kvarter och bor här fortfarande, tolv år senare.

– Nu har området fått mer liv och karaktär. Det är en vacker och lugn plats, nära stan.

Faktum är att detta är hennes fjärde boende i Hammarby sjöstad, hennes tredje ihop med Kenny.

Vi bråkar om mycket, men inte om inredning

Sedan Tess och Kenny träffades för sju år sedan har olyckskorparna kraxat högljutt om hur olika de är, och att det där aldrig kommer att funka. Och visst, Kenny är 17 år yngre än sin fru, han har inga barn, och hon har två. Sedan den beryktade one-night-stand-inledningen har paret hunnit gå igenom ett flertal kriser, och både älskat och bråkat på den publika arena de båda befinner sig. I dag går de i familjeterapi en gång i veckan. Men hemmet är deras frizon från tjafs.

– Vi bråkar om mycket, men inte om inredning, säger Kenny. Och Tess nickar ivrigt instämmande:

– Kenny är den som fixar mycket här hemma. Han är vansinnigt kreativ, det är på gränsen till galenskap. Vi har precis samma smak och jag litar på honom fullständigt. Det har aldrig hänt mig tidigare!

Tess tes gällande förtroende bekräftas en halvtimme senare då hon lämnar lägenheten med fotografen för att ta bilder utomhus. Kvar i lägenheten är Sköna hems reporter och Kenny. En fin färgstark fototavla av Tess står lite undanskymd på golvet. Hade det blivit en bättre bild om de hunnit få upp just den tavlan?

– Jag kan sätta upp den nu! Inga problem. Var vill du ha den? frågar Kenny och går och hämtar verktygslådan.

Men är det nödvändigt att sätta upp den nu? Göra hål i väggen och krångla? Bättre att avvakta tills Tess är tillbaka? Men Kenny insisterar och trycker ut en sorts spackel/lim på väggen, och 18 sekunder senare har han klistrat upp tavlan direkt på väggen. Inklusive en snabb check med vattenpasset.

Tess tar en nyttig juice i hennes och makens gemensamma verksamhet Rusty rascals, en kombinerad barber-shop och kafé. ”En plats för alla, no matter vem du är. Som en öppen famn dit alla är välkomna för att fixa skägget eller ta en juice och sandwich. Kenny har byggt allt med sina bara händer, varenda liten bänk och hylla. Vi är så stolta över vårt koncept, och alla som jobbar här är som vår familj.” Foto: Stephanie Sifvert
Foto: Stephanie Sifvert
Överkast från Himla. ”Kenny är pryd engelsman och vill absolut inte att barnen ska vara i sängen! Alla i familjen är måna om sitt space i sina rum. Utom jag, som trivs i allas space.” Foto: Stephanie Sifvert

Mycket riktigt blir Tess överförtjust då hon ser resultatet.

– Vi älskar båda naturliga råmaterial, gamla saker varvat med designprylar. Här finns även saker jag har ärvt från mina föräldrar. Det är viktigt att det ligger kärlek och ett rustikt hantverk bakom möblerna och detaljerna.

Favoritbutiken Massproductions ligger praktiskt nog i samma hus. Där ångas trämaterialet för att böjas till vackra former med hjälp av matematiska 3D-ritningar.

– Jag gillar när vårt hem är ganska rent med små personliga attribut. Jag är inte så förtjust i färg i hemmet, utom på vissa ställen. En massa mönster är inte heller vår grej. När jag kommer hem behöver jag lugn och stillhet. Kanske får jag tillräckligt med färg och intryck i mitt jobb?

Mattor är inte heller någon favorit för paret och absolut inte heltäckningsmattor. Kenny ryser vid blotta ordet. 

– Usch, jag tänker på alla dessa vidriga heltäckningmattor som britterna har överallt, även i badrummen!

Några av bostadens väggar har fått en ruffare textur med hjälp av Kennys smarta budgetknep:

– Betongfärg är jättedyrt. Men i stället kan du köpa kakelfix för 50 kronor flaskan, det blir samma känsla på väggarna. Inredning behöver inte kosta så mycket om du är lite påhittig.

I lägenheten finns flera lyktor och lampor som ser så där coolt slitna ut. Men det visar sig vara fejkad patina. Kenny blandar ihop en egen rostframkallare med hjälp av sot, citron och aceton som han sprutar med blomspruta över metallytor.

De vackraste grejerna vi har kostar nästan ingenting

”Jag har en dröm om att bli asbra på att åka rullskridskor. En dag kommer jag bli en äkta rollergirl” Foto: Stephanie Sifvert
De rosa paljett-bootsen är designade av Margaretha Julle, hon gör Alcazars scenkostymer. Foto: Stephanie Sifvert

På flera ställen i hemmet syns inredningsdetaljer som paret köpt under sina många resor till Indien. Tess berättar att de gärna åker till en marknad i Chaudi och fyndar.

– De vackraste grejerna vi har, kostar knappt någonting. Som den här rissäcken exempelvis, vi letade efter sådana till vårt bröllop i Indien, och folk tittade konstigt på oss eftersom det är något som man slänger bort där.

Efter en del letande hittade de rätt antal rissäckar som gästerna fick sitta på. Och egna bänkar tillverkades av ett mangoträd som höggs till, samma dag som själva bröllopet. Trädet användes även till den judiska chuppan som de stod under när de vigdes.

– Indien är så mycket ”vi”, det är smutsigt, rått, andligt. Här finns allt vi älskar: yogan, naturen och maten. Och så är allt jättebilligt. Vår dröm är att ha ett boende i Indien och ett i Costa Rica i framtiden, utöver detta hem, säger Tess.

Det svarta köket med mässingsinslag såg ut så här då de flyttade in, men golvet har de lagt in nytt. Gult keramikfat från Indien. Där köptes även kökshand-duken, för 1 (!) öre. Foto: Stephanie Sifvert
Den indiska rissäcken har ett symboliskt värde för paret: ”En av rissäckarna vi hittade till vårt bröllop hade det här vackra ’husband & wife’-motivet, så den behöll vi själva”, säger Tess. Foto: Stephanie Sifvert
Wall of fame. Några av alla Alcazars guldskivor och bilder från Kennys tid som reklamprofil. Foto: Stephanie Sifvert

Kenny arbetar som skådespelare och modell och hamnade av en slump i Indien som ung och har spelat in 17 Bollywoodfilmer. Det var så han blev förälskad i landet.

Både Tess och Kenny tror på andliga väsen och änglakort, men följer ingen uttalad religion, även om Kenny är jude och de hade ett judiskt bröllop.

Namn: Tess Merkel Solomons.

Ålder: 49 år.

Bor: I Hammarby sjöstad i Stockholm.

Familj: Maken Kenny Solomons, 33, barnen Neo och

Minya (från Tess tidigare förhållande), hunden Frank.

Yrke: Artist och mediaprofil.

Bakgrund: En av originalmedlemmarna

i framgångsrika gruppen Alcazar, sedan 1998.

Tess har även producerat scenshower för Wallmans

och Golden hits, och varit med i flera musikaler.

Aktuell med: Radioprogramledare för

Star FM och driver den framgångsrika podden

Berghagen och Tess med Malin Berghagen.

– Folk tycker att vi har en liberal relation, men det handlar ju om människor. Vi försöker vara toleranta och inte begränsa varandra. Det måste vara elastiskt. Bara du själv sätter gränserna, säger Tess medan hon fixar en kopp utsökt espresso.

– Livet är svårt. En spännande utmaning. Det är inte lätt att vara bonuspappa. Jag var väldigt vild innan jag träffade Tessan. Hon har på sätt och vis räddat mitt liv, säger Kenny.

Tess poängterar att de hela tiden jobbar på sitt förhållande.

– Vi är starka i vår kärlek och har samma filosofi om hur vi vill leva våra liv, alltså här och nu. Man vet aldrig vad som sker i framtiden, man ska göra det som känns bra i nuet, säger Tess eftertänksamt. Kenny replikerar snabbt: 

– Ja, som att exempelvis spontanköpa en lägenhet alldeles för dyrt!

”Träning och hälsa är en stor del av vårt liv. Sats Slakthuset är vår oas där vi tränar tre gånger i veckan. Vacker och industriell miljö med underbar personal. De har även ett utegym på taket. Vi hittade hit när Jocke Mårtensson kom till Rusty rascals och klippte sitt skägg. Han jobbar här och är nu är vår gemensamma PT och även nära vän.” Foto: Stephanie Sifvert

Ur Sköna hem nr 8 2019, prenumerera på Sköna hem

Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?

Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.