Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saras hem är lekfullt med. ”Du behöver inte vara konstnär för att göra en egen väggmålning”, säger hon.Saras hem är lekfullt med. ”Du behöver inte vara konstnär för att göra en egen väggmålning”, säger hon.Saras hem är lekfullt med. ”Du behöver inte vara konstnär för att göra en egen väggmålning”, säger hon.
Saras hem är lekfullt med. ”Du behöver inte vara konstnär för att göra en egen väggmålning”, säger hon. Foto: Frida Ekman

Hemma hos Sara har barnen fått en egen koja med palmer och djur

Familjen Olsson–Häggs radhus i Åkarp är inrett i jordnära färger som för tankarna till en öken i solnedgång. Möbler i naturmaterial, kärt arvegods och kreativa DIY-projekt har givna platser i hemmet.

– När jag får en inredningsidé är jag ganska spontan av mig, säger Sara Olsson.

Något av det första man lägger märke till när man kliver in hos familjen Olsson–Hägg är en väggmålning i vardagsrummet. Målningen i lila och orange går i organiska former. Såväl färgval som form ger en konstnärlig och harmonisk känsla. Sara har själv målat den.

– När jag får en inredningsidé är jag ganska spontan av mig. Jag ville ha något som både var personligt och unikt på väggen, och då kändes en väggmålning som ett roligt sätt att uppnå det, säger hon.

Hittar du inget vardagsrumsbord du gillar? Gör ett själv!

Tidigare bodde familjen, som utöver Sara består av Kristian och gemensamma barnen Juni och Edvin, i en hyresrätt i Malmö. Men familjen längtade efter mer yta, frihet och en liten trädgård. De kikade runt på olika alternativ, till slut landade valet på ett nybyggt radhusområde i orten Åkarp som ligger på pendlingsavstånd till både Malmö och Lund. Paret köpte huset på ritningsstadiet och hade därför inte sett det färdiga resultatet.

– Det var många som var intresserade av att köpa hus i området. Vi satt som klistrade vid datorn när tomterna och husen släpptes till försäljning. Att vi kunde köpa vårt förstahandsval på tomt och hus blev vi väldigt glada över, säger Sara.

Nybyggt i Åkarp

Här bor: Sara Olsson, 39 år, och Kristian Hägg, 41, med sina barn Juni, 7, och Edvin, 3. Sara studerar till visual merchandiser och Kristian är polis. De finns på Instagram som @our_life.story.

Om hemmet: Ett nybyggt radhus i Åkarp, Skåne.

Byggår: 2018.

Boyta: 124 kvm.

Inflyttningsår: 2019.

Sara Olsson, 39 år, i parets sovrum, klädd i klänning från Sofie Schnoor. Kokosnöt från en resa i Thailand.Sara Olsson, 39 år, i parets sovrum, klädd i klänning från Sofie Schnoor. Kokosnöt från en resa i Thailand.Sara Olsson, 39 år, i parets sovrum, klädd i klänning från Sofie Schnoor. Kokosnöt från en resa i Thailand.
Sara Olsson, 39 år, i parets sovrum, klädd i klänning från Sofie Schnoor. Kokosnöt från en resa i Thailand. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Från vardagsrummet har man utsikt mot altanen. Soffbordet är ett DIY-projekt av Sara. Snygg vintagestol som Kristians föräldrar köpte på 70-talet. Bordslampa från Hay, gardiner från H&M home. Ragdoll-katten Kokos vilar.Från vardagsrummet har man utsikt mot altanen. Soffbordet är ett DIY-projekt av Sara. Snygg vintagestol som Kristians föräldrar köpte på 70-talet. Bordslampa från Hay, gardiner från H&M home. Ragdoll-katten Kokos vilar.Från vardagsrummet har man utsikt mot altanen. Soffbordet är ett DIY-projekt av Sara. Snygg vintagestol som Kristians föräldrar köpte på 70-talet. Bordslampa från Hay, gardiner från H&M home. Ragdoll-katten Kokos vilar.
Från vardagsrummet har man utsikt mot altanen. Soffbordet är ett DIY-projekt av Sara. Snygg vintagestol som Kristians föräldrar köpte på 70-talet. Bordslampa från Hay, gardiner från H&M home. Ragdoll-katten Kokos vilar. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Harmoniskt i vardagsrummet. Balansbräda från Wobbleboard, skåpen Ivar från Ikea målade i färgen Devine från Jotun. Väggen är målad i samma kulör. Poster från Tove Frank.Harmoniskt i vardagsrummet. Balansbräda från Wobbleboard, skåpen Ivar från Ikea målade i färgen Devine från Jotun. Väggen är målad i samma kulör. Poster från Tove Frank.Harmoniskt i vardagsrummet. Balansbräda från Wobbleboard, skåpen Ivar från Ikea målade i färgen Devine från Jotun. Väggen är målad i samma kulör. Poster från Tove Frank.
Harmoniskt i vardagsrummet. Balansbräda från Wobbleboard, skåpen Ivar från Ikea målade i färgen Devine från Jotun. Väggen är målad i samma kulör. Poster från Tove Frank. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Sara har målat ett konstverk direkt på väggen. Soffa från Mio, ljusstake från Cooee design, kuddar från H&M home.Sara har målat ett konstverk direkt på väggen. Soffa från Mio, ljusstake från Cooee design, kuddar från H&M home.Sara har målat ett konstverk direkt på väggen. Soffa från Mio, ljusstake från Cooee design, kuddar från H&M home.
Sara har målat ett konstverk direkt på väggen. Soffa från Mio, ljusstake från Cooee design, kuddar från H&M home. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Utsikt från vardagsrummet mot altanen. Soffbordet är ett DIY-projekt av Sara. Matta från H&M home.Utsikt från vardagsrummet mot altanen. Soffbordet är ett DIY-projekt av Sara. Matta från H&M home.Utsikt från vardagsrummet mot altanen. Soffbordet är ett DIY-projekt av Sara. Matta från H&M home.
Utsikt från vardagsrummet mot altanen. Soffbordet är ett DIY-projekt av Sara. Matta från H&M home. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Lugna nyanser vid matplatsen. Stolar från Ekeby möbler, taklampa från H&M home. Kakfatet är second hand från Myrorna.Lugna nyanser vid matplatsen. Stolar från Ekeby möbler, taklampa från H&M home. Kakfatet är second hand från Myrorna.Lugna nyanser vid matplatsen. Stolar från Ekeby möbler, taklampa från H&M home. Kakfatet är second hand från Myrorna.
Lugna nyanser vid matplatsen. Stolar från Ekeby möbler, taklampa från H&M home. Kakfatet är second hand från Myrorna. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Mysigt i Junis rum med tapet från Mrs Mighetto. Kuddar och lekmatta från Moimili och urna från loppis. Torkat palmblad från Gotlandsbutiken Berså och torkat gräs plockat vid strandkanten i Bunkeflostrand.Mysigt i Junis rum med tapet från Mrs Mighetto. Kuddar och lekmatta från Moimili och urna från loppis. Torkat palmblad från Gotlandsbutiken Berså och torkat gräs plockat vid strandkanten i Bunkeflostrand.Mysigt i Junis rum med tapet från Mrs Mighetto. Kuddar och lekmatta från Moimili och urna från loppis. Torkat palmblad från Gotlandsbutiken Berså och torkat gräs plockat vid strandkanten i Bunkeflostrand.
Mysigt i Junis rum med tapet från Mrs Mighetto. Kuddar och lekmatta från Moimili och urna från loppis. Torkat palmblad från Gotlandsbutiken Berså och torkat gräs plockat vid strandkanten i Bunkeflostrand. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet

Den öppna planlösningen, läget och husets arkitektur var vad som fällde avgörandet för Sara och Kristian. När familjen sedan flyttade in i det sprillans nya radhuset var alla väggar vitmålade. Något Sara inte alls kände sig hemma i. Många liter färg senare känner hon sig nu hemmastadd och varje rum är målat eller tapetserat i mjuka och jordnära kulörer.

– För oss är det viktigt att vårt hem är lugnt och harmoniskt. Färger som brunt, beige, rosa och senapsgult skapar den känslan. Det är viktigt att färgerna samspelar med varandra så att det inte känns rörigt, säger hon.

5 SNABBA MED SARA:

Detta bjuder jag gärna på till middag?

– Plockmat, som chark, ostar, oliver och en massa goda röror.

Ett no-no inredningsmässigt i vårt hem?

– Plastgolv! Tänker direkt på mina föräldrars rödbrunrutiga plastgolv på 80- och 90-talet. Det var superfult.

Musik som ofta spelas hemma?

– Loungemusik eller de senaste pop-dängorna. Mannen sätter ibland på dansband. HUR kunde jag missa denna detalj när vi träffades – jag avskyr dansband, säger Sara och skrattar.

Bästa att göra en varm sommardag?

– Prova nya glassorter och hänga på stranden eller leka i vattenspridaren hemma i trädgården.

Favoritfärg?

– Generellt har alltid jordnära färger legat mig varmt om hjärtat.

Sara har ett brinnande inredningsintresse. I hemmet får hon utlopp för sin kreativitet och uppfinningsrikedom. Flera av husets möbler är DIY-projekt, skapade av Sara själv. I vardagsrummet har hon till exempel designat, byggt ihop och målat ett soffbord. Ett projekt hon är väldigt nöjd med.

– Vi var på jakt efter ett häftigt soffbord, men inget på marknaden passade vår smak eller budget. Då kom jag på idén att helt enkelt tillverka ett själv. Jag är inte speciellt rädd för att prova saker, säger Sara.

Du behöver inte vara konstnär för att göra en egen väggmålning!

Andra kreativa projekt finns att hitta i det stora lekrummet på bottenvåningen. Här har Sara gett 100 procent av fantasi och bygglädje. I ena hörnan har hon skapat en takkoja med tillhörande stege. Ett mysigt krypin som båda barnen tycker om. På kojan och längs ena väggen sitter klisterdekaler föreställande palmer och djur på savannen.

– Kojan var rolig att bygga, men kanske svårare än vad jag trodde innan jag startade. Det är ganska typiskt mig att bara kasta mig in i ett projekt utan att veta riktigt vad jag ger mig in i, säger Sara och skrattar.

Familjens radhus har en mysig trädgård och uteplats. Utemöbler från Rusta och en gunga där klätterrosen stormtrivs.Familjens radhus har en mysig trädgård och uteplats. Utemöbler från Rusta och en gunga där klätterrosen stormtrivs.Familjens radhus har en mysig trädgård och uteplats. Utemöbler från Rusta och en gunga där klätterrosen stormtrivs.
Familjens radhus har en mysig trädgård och uteplats. Utemöbler från Rusta och en gunga där klätterrosen stormtrivs. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
På baksidan finns en mysig liten trädgård med rosor, dahlior och olivträd. Solcellslampor från Clas Ohlson.På baksidan finns en mysig liten trädgård med rosor, dahlior och olivträd. Solcellslampor från Clas Ohlson.På baksidan finns en mysig liten trädgård med rosor, dahlior och olivträd. Solcellslampor från Clas Ohlson.
På baksidan finns en mysig liten trädgård med rosor, dahlior och olivträd. Solcellslampor från Clas Ohlson. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Vardagsrummet på övervåningen. Matta från Åhléns, soffbord från H&M home och taklampa från en numera nedlagd inredningsbutik i Helsingborg. Stolen är ett arv efter Saras farfar.Vardagsrummet på övervåningen. Matta från Åhléns, soffbord från H&M home och taklampa från en numera nedlagd inredningsbutik i Helsingborg. Stolen är ett arv efter Saras farfar.Vardagsrummet på övervåningen. Matta från Åhléns, soffbord från H&M home och taklampa från en numera nedlagd inredningsbutik i Helsingborg. Stolen är ett arv efter Saras farfar.
Vardagsrummet på övervåningen. Matta från Åhléns, soffbord från H&M home och taklampa från en numera nedlagd inredningsbutik i Helsingborg. Stolen är ett arv efter Saras farfar. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Mjuka färger i parets sovrum. Väggfärgen från Jotun minerals i färgen Senses. Påslakan från Swedish linens i färgen Cinnamon, klänning från Chi Chi och skepp från Haptic lab. Skåp Stockholm från Ikea.Mjuka färger i parets sovrum. Väggfärgen från Jotun minerals i färgen Senses. Påslakan från Swedish linens i färgen Cinnamon, klänning från Chi Chi och skepp från Haptic lab. Skåp Stockholm från Ikea.Mjuka färger i parets sovrum. Väggfärgen från Jotun minerals i färgen Senses. Påslakan från Swedish linens i färgen Cinnamon, klänning från Chi Chi och skepp från Haptic lab. Skåp Stockholm från Ikea.
Mjuka färger i parets sovrum. Väggfärgen från Jotun minerals i färgen Senses. Påslakan från Swedish linens i färgen Cinnamon, klänning från Chi Chi och skepp från Haptic lab. Skåp Stockholm från Ikea. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Snygg vintagestol som Kristians föräldrar köpte på 70-talet. Matta från Rusta, sängbord från Jysk.Snygg vintagestol som Kristians föräldrar köpte på 70-talet. Matta från Rusta, sängbord från Jysk.Snygg vintagestol som Kristians föräldrar köpte på 70-talet. Matta från Rusta, sängbord från Jysk.
Snygg vintagestol som Kristians föräldrar köpte på 70-talet. Matta från Rusta, sängbord från Jysk. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
Blommig kudde från Søstrene Grene och gosedjur från Jellycat.Blommig kudde från Søstrene Grene och gosedjur från Jellycat.Blommig kudde från Søstrene Grene och gosedjur från Jellycat.
Blommig kudde från Søstrene Grene och gosedjur från Jellycat. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet
En koja frigör golvyta i lekrummet. Kojan är ett DIY-bygge av Sara, inspirationen har hon hämtat från Instagramkontot @designbycilla. Päronkorg och puff från Ferm living kids och matta från H&M home. Väggstickers från Dekornik och lakan från Swedish linens. Ommålat leksakskök från Ikea, inköpt på Erikshjälpen.En koja frigör golvyta i lekrummet. Kojan är ett DIY-bygge av Sara, inspirationen har hon hämtat från Instagramkontot @designbycilla. Päronkorg och puff från Ferm living kids och matta från H&M home. Väggstickers från Dekornik och lakan från Swedish linens. Ommålat leksakskök från Ikea, inköpt på Erikshjälpen.En koja frigör golvyta i lekrummet. Kojan är ett DIY-bygge av Sara, inspirationen har hon hämtat från Instagramkontot @designbycilla. Päronkorg och puff från Ferm living kids och matta från H&M home. Väggstickers från Dekornik och lakan från Swedish linens. Ommålat leksakskök från Ikea, inköpt på Erikshjälpen.
En koja frigör golvyta i lekrummet. Kojan är ett DIY-bygge av Sara, inspirationen har hon hämtat från Instagramkontot @designbycilla. Päronkorg och puff från Ferm living kids och matta från H&M home. Väggstickers från Dekornik och lakan från Swedish linens. Ommålat leksakskök från Ikea, inköpt på Erikshjälpen. Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet

Barnens gemensamma sovrum ligger på övervåningen. Även det är lekfullt inrett med hälften av rummet klätt i en tapet från Mrs Mighetto med hästar och blommor. Tapeten fick dottern Juni vara med och välja. Att inreda barnrum är bland det roligaste Sara vet. Hon gillar att det går att vara kreativ, gå utanför ramarna och att det inte finns några rätt eller fel. I rummets ena hörna står ett gigantiskt torkat palmblad som Sara köpte i en butik på Gotland när de var där på semester.

– Jag kollade länge på det, gick ut ur butiken för att sedan snabbt vända om och gå tillbaka för att köpa det. Kristians min var svårslagen när jag kom ut till bilen med detta långa och stora blad, säger hon och ler.

Sara gillar att gå på loppis och hitta personliga prylar. Hon tycker om att omge sig med saker som har en nostalgisk betydelse för henne. I inredningen finns allt från en kokosnöt hon plockat på stranden i Thailand, som ligger på ett skåp i sovrummet, till en stol i vardagsrummet som hon ärvt efter sin farfar. Stolen är henne extra kär eftersom farfar inte längre finns bland oss.

Låt klätterros pryda barnens gungställning!

– Vi träffades varje dag, då han hade en gård några hundra meter från oss. Farfar gav oss hemmagjord rabarbersaft och pepparkakor som vi hade som fika medan vi byggde kojor bland halmbalarna. Stolen får mig att påminnas om honom vilket känns fint, säger hon.

Att odla är ett nyupptäckt intresse som Sara fick när hon blev med trädgård. På baksidan av hemmet finns en mysig altan där väldoftande klätterrosor klättrar på barnens gunga. Stora pallkragar är fyllda med färgglada dahlior, och i krukor växer bland annat solrosor.

– Att kunna gå ut i trädgården och plocka sig en egen bukett och sätta i vas inomhus är en härlig känsla. Det är verkligen en vardagslyx som blivit verklighet i och med flytten till hus, säger Sara och ler.

SARAS TIPS FÖR HUR DU FÄRGSÄTTER DITT HEM:

1. Våga, våga, våga! Prova dig fram och mixa färger och mönster. Det värsta som kan hända är att du får göra om det.

2. Satsa på ton i ton, om du inte vill ha en massa olika färger. Välj en favorit, men i flera olika nyanser.

3. Välj en till tre accentfärger du vill ha i ditt hem. Se till att ha minst tre saker per rum i olika höjder i dessa färger. Försök även att ha dem i minst tre rum för att få till en röd tråd i ditt hem.

4. Gör något eget och unikt! Måla en egen abstrakt tavla med barnens akrylfärger och en disksvamp. Eller måla ett konstverk direkt på väggen som vi gjort.

5. Tänk utanför boxen. I stället för att måla väggar kan du göra ditt hem unikt genom att till exempel måla dörrar, karmar och lister.

Se även: