Foto: Stephanie Sifvert

Hemma hos Magdalena Graaf: ”Terrorattacken var skälet till att vi flyttade”

Mediaprofilen Magdalena Graaf har hunnit med alltifrån skyddat boende under flykt, till hus utomlands och sekelskiftesvåningar i city. I dag har hon äntligen funnit trygghet i den exklusiva förorten. Välkommen till ett arkitektritat hem fullt av överraskningar! 

Charlotta Flinkenberg

Magdalena Graaf och hennes syster Hannah växte upp i ett kristet kollektiv tillsammans med sex andra familjer i Alingsås. Mamma Linda var med i väckelserörelsen ­Jesusfolket, och döttrarna var inte bortskämda med prylar eller leksaker.

– Vi hade inte ens möbler, utan det var tomma rum med kuddar längs väggarna. I dag rycker jag lite på axlarna åt det här med möbler och materiella ting. Jag vet av erfarenhet att det kan komma och gå. Man får vara ödmjuk med att livet kan förändras, säger Magdalena.

 

”Hit till Ösbysjön kommer jag för att meditera och blicka ut över vattnet. Det är otroligt fridfullt och vackert. Men jag badar helst inte här. De har planterat ut stora karpar för att få bukt med den dåliga vattenkvalitéten, och de är lite närgångna mot badare.” Foto: Stephanie Sifvert
Sluttningen mot poolområdet är täckt med konstgräsmatta. Terrassen är ommålad i ljusare ton, tidigare var den svart. Utemöbler från Formlagret. Foto: Stephanie Sifvert

Är det någon som varit med om just livets tvära kast är det Magdalena. 

Ni känner säkert till hela eller delar av hennes livskarusell: Den dramatiska flykten från den första maken som misshandlade henne, skyddat boende på kvinnojourer, tiden som utvikningstjej och popstjärna. Därefter nytt giftermål med landslagsmålvakten Magnus Hedman, flytt till England, skilsmässa – tillbaks till ruta ett och eget litet boende i Sigtuna. Omskriven bloggprofil som fick hoppa av sin medverkan i Let’s dance på grund av akut hjärnblödning. Och så en ny man, nuvarande kärleken och sambon Filip, lyxbilhandlare, som hon i dag har detta speciella, svarta hus i Djursholm med.

Huset ser ut som en stor snäll robot

– Huset har en kul historia, det är ritat av arkitekten Adam Backström, son till Sven Backström, och var hans privata bostad. Han fick faktiskt en egen fastighetslag uppkallad efter sig. Vi föll för läget, arkitekturen, tomten, den perfekta planeringen och att det är så ovanligt. Det ser ut som en stor snäll robot!

Det 260 kvm stora huset är byggt 1969 och har åtta rum och kök. Huset ligger lämpligt insynsskyddat med en tät och hög häck som ramar in tomten och främst poolområdet.

– Jag älskar att ingen kan se in. Vi brukar säga att det går utmärkt att bada näck i poolen, men vi har inte testat ännu.

Poolområdet beskriver Magdalena som magiskt, och poolen fanns vid husköpet, men däremot har paret renoverat den lite.

Köksön har paret låtit bygga om. Vägg och köksbänk är klädd med carraramarmor. Taket är sänkt för att göra balkarna mindre framträdande. Köksstolar från Kartell och barstolar från Magis. Foto: Stephanie Sifvert
Över kökets matplats vakar en fototavla från Kabusa design factory. Foto: Stephanie Sifvert
Sovrummet har guldfärgad tapet från Lizzo och sänggavel från In your dreams interiör. Bingo Rimér har tagit bilden på Magdalena, och sonen Lancelot har målat tavlan. Foto: Stephanie Sifvert

 

– Tonårssonen Lance kom hem och skulle ha efterfest med Let’s dance-gänget och då repade de upp linern eftersom de satte på pooltaket fel och slet upp sidorna när de använde våld … Så vi fick göra om allt. Jag funderade på att adoptera bort honom då! 

Humorn är alltid nära då man umgås med Magdalena. 

Vid en första anblick ser det fashionabla boendet flott och kontinentalt ut, men sedan ställer hon ner en kaffekopp i pastellfärgad keramik med texten Ingen kuk är hårdare än livet och med ens blir ­besökaren påmind om att här bor inga snobbar direkt. 

– Jag är team kvantitet och Filip är team kvalitet. Inredningen är en mix av våra personliga smaker. Han föredrar arkitektritade saker, designmöbler och avskalad inredning. Och jag gillar att blanda Laura Ashley-möbler med budgetfynd från Rusta.

Vem är mest pedant av er två?

– Vi är ett bra team, jag håller i hushåll­et och matlagningen och Filip sköter om huset och trädgården.

Ni verkar vara väldigt olika som personer? 

– Kanske det, men vi kompletterar varandra väldigt väl. Han är min stora kärlek, min trygghet. Filip är bättre än jag på att skapa mysig stämning, han dimmar ner belysningen när vi äter, tänd­er doftljus och pysslar.

Stora svulstiga tavlor, målade av vännen och konstnären Peter Wahlbeck, generösa ytor med spatiös takhöjd, mysiga krypin till rum med heltäckningsmattor och en hel del knasiga mässingsapor. Inredningens charmiga och lite stökiga sammansättning speglar i mångt och mycket den mångfacetterade bilden av Magdalena Graafs familjesituation: massor av barn, hundar och vänner som hon knutit till sig extra mycket. 

– Vi har målat och betsat alla furugolv. Det finns väldigt mycket kvar vi vill göra renoveringsmässigt. Men det är så dyrt med hus, man får ta lite i taget. Vi bestämde oss för att den här gången bo in oss och göra en genomtänkt renovering när vi väl är säkra.

Får du någon inspiration av inredningsmagasin?

– Nej, egentligen inte. Jag börjar läsa dem entusiastiskt, men sedan blir jag bara förbannad och uppgiven, eftersom jag vill köpa allt och inser hur fult vi har det jämfört med andra.

En av hemmets många mässingsapor har slagit sig ner bredvid Taschens coffeetable-bok om super-modellen Gisele Bündchen. Foto: Stephanie Sifvert
På verandan kan man gunga i en hängstol från Åhléns. Foto: Stephanie Sifvert
Hemmet pryds av ett flertal mässingsapor, denna är köpt utomlands. Foto: Stephanie Sifvert

I väldigt ung ålder fick Magdalena lämna boendet hon hade med sin våldsamme exmake. Hon flydde för sitt – och sonen Isaks – liv. Det enda hon fick med sig var tofflorna hon hade på fött­erna. Under åren i England som fotbollsfru åkte Magdalena till Ikea och köpte det mesta till ett av husen, medan ett annat hus hade vackert, brittiskt möblemang med gamla träskänkar och stora speglar som Magdalena köpte loss och fortfarande har kvar. Det första boendet som Maggan (som hon kallas) fick inreda helt på egen hand var det röda lilla huset med vita knutar och gärdsgård i Sigtuna, som hon skaffade efter skilsmässan från Hedman.

Jag spikade upp tavlor med en kastrull

– Det var en särskild känsla att skapa något helt eget från scratch. Precis som min syster Hannah gör nu, efter sin skilsmässa. Jag köpte dörrar på Bauhaus, en figursåg att såga ut runda små fönster med och spikade upp alla tavlor med en kastrull. Då hade jag ju inte den ekonomin jag har i dag.

Självständigheten och oberoendet är något som karaktäriserar Magdalena Graaf. Den största missuppfattningen folk har om henne är att hon skulle vara en golddigger.

– Det är aldrig någon som har gett mig någonting! Jag har tjänat ihop till allt jag har, på egen hand, och slitit som ett jäkla djur. När jag hade störst behov av ekonomisk hjälp, och naivt nog trodde att det var min tur att prioritera karriären, blev jag sviken. Det är den klassiska fällan som många kvinnor går i, som väljer bort jobb några år för att uppfostra barnen.

Annonsintäkterna för Magdalenas välbesökta blogg placerar henne trolig­en på en lista över de bäst betalda me­dieprofilerna, och hennes kosttillskott omsätter miljonbelopp, men även om den ekonomiska tryggheten äntligen har infunnit sig är inte Maggan typen som sparar.

– Jag kommer aldrig att bli miljonär eftersom jag tycker om att leva nu, och ha roligt. Jag sitter inte och trycker på pengarna. Vi lägger ner mycket pengar på mat eftersom tonåringar bor här, fem sex tusen i veckan. Boendet kostar förstås mycket, sedan är det allt runt omkring hus som kostar, som att bila upp golv i källaren för att det är fel på rören, och liknande. 

Magdalena har hunnit skaffa fem barn under sitt liv. Och förlorat ett, sonen Isak, som tragiskt gick bort 2014. När jag frågar henne vad hon skulle rädda först av allt om huset började brinna, kommer svaret blixtsnabbt:

– Isaks hår. Jag har sparat en liten tofs från honom.

Hennes intensivt gröna ögon blickar ut över poolområdet. Det är smått surrealistiskt att ha sinnesnärvaro att fortsätta fungera som människa efter alla tragedier. Minns en intervju där sambon Filip konstaterade att det bara är Magdalena som klarar av sådana motgångar, eftersom hon är så van vid att ta skit.

Terrorattentatet på Drottninggatan 2017 var den händelse som blev droppen för Magdalena. Då bodde hon, Filip och barnen i en stor sekelskiftesvåning vid Odenplan, och Charlie gick på förskola just på Drottninggatan. Maggan skulle gå på bio med Charlie och Tristan och såg lastbilen.

Direkt fick hon en dålig känsla och drog instinktivt sina pojkar närmare sig. Strax därefter hördes en smäll. Hon beskriver det förfärliga ljudet av kropp­ar som dunsar i asfalt efter att ha blivit påkörda, och människors skrik. Den belgiska kvinnan som dog blir påkörd bara några meter framför dem.

Skinnfåtöljen i hörnet är specialbeställd från Walter Knoll och den stora mörkblå golvlampan är från Marset. Tavlan har Magdalena köpt på ett engelskt galleri. Soffor från Zanotta, omklädda i tyg från Designer’s guild. Foto: Stephanie Sifvert
Magdalena besöker gärna Lilla gröna indianen, en charmig liten barnbutik vid Djursholms torg. ”Här finns mysiga barnkläder, pedagogiska leksaker och gulligt krimskrams. Eftersom jag har så små fötter har jag fyndat roliga tofflor här från barnutbudet!” Foto: Stephanie Sifvert
Hunden Bella i soffan tillhör en väninna som bor tillfälligt hos familjen. ”Här är alltid mycket folk i omlopp. Jag trivs med det, så länge det är självgående människor som jag inte behöver passa upp.” Foto: Stephanie Sifvert

– Jag hann täcka över Charlies ögon men Tristan såg allt. Vi kastade oss in i en affär för att skydda oss. Hade jag inte varit på helspänn och i krigsposition då jag såg lastbilen skulle vi alla ha dött.

Terrorattacken var skälet till att vi flyttade från stan

Händelsen satte djupa spår i hela familjen som precis var mitt uppe i sorgearbetet efter Isaks död. Magdalena började äta antidepressiv medicin, vilket hon gör ännu, och hon blev känslig för trafikljud efter attentatet.

– Bor du mitt inne i stan hör du flyttbilar, lastbilar, bussar hela tiden. Jag stod inte ut. Terrorattentatet var skälet till att vi flyttade och köpte hus utanför stan. Jag tänker på attacken tjugo gånger om dagen, fortfarande. Men jag kan inte välja att vara svag, eftersom jag har barn.

Det söta, snälla robothuset i den lummiga förorten är nystädat inför fotograferingen och toppstylat av Magdalenas väninna Olivia. Ändå finns det charmiga spår av familjeliv på många ställen. I ett av badrummen är handfat­et belamrat med blöta badkläder från barnens badgäster dagen innan. I köket står en svart restaurangtavla, med utbytbara bokstäver och texten If mom ain’t happy, ain’t nobody happy. 

– Jag försöker att inte fästa mig så mycket vid mina boenden eftersom jag är lite av en nomad och trivs med att röra på mig. Men i detta hus känner jag mig trygg. Jag kan verkligen tänka mig att åldras här med Filip, och aldrig flytta härifrån. 

Tv-rummet på övre plan är Magdalenas favorit-rum. ”Tavlan som föreställer Isak har en av Isaks bästa vänner gjort och han gav oss den strax efter att vi förlorat honom.” Foto: Stephanie Sifvert
Foto: Stephanie Sifvert

Läs mer: Carolina Gynning förvandlade sin ateljé till bohemiskt drömhem

Läs mer: Hemma Hos Tess Merkel: ”Våra finaste grejer kostar knappt någonting”