Hemma hos Lisa Bengtsson: "Tapeter berättar vem du är"

Taxar, tigrar, tavelsamlingar och brokiga tapeter. Mönsterdesignern Lisa Bengtsson låter väggarna tala i det rosa sekelskifteshuset utanför Stockholm.

Sofia Thörewik

Mitt i villaidyllen i Stockholmsförorten Spånga står ett hus som sticker ut lite extra. Rosa fiskfjällspanel, småspröjsade rutor med färgat glas och ett torn minsann, pryder villan från förra sekelskiftet. Här huserar formgivaren Lisa Bengtsson ihop med sin familj. Kåken på 152 kvadratmeter blev deras för snart två år sedan.

Foto: ©Madeleine Söder

Rena rama Villa Villekulla. Inte undra på att en kreativ själ som Lisa föll pladask för den charmiga sekelskiftesvillan i Spånga.

Vardagsrum

Foto: ©Madeleine Söder

Vardagsrummet är tapetserat med Golden lily av Lisas stora mönsterförebild William Morris, i Ikeasoffan bland annat zebrakudde från Svenskt tenn och Lisas egen Safari club. Bord från Spiti, vas från Svenskt tenn och en gungstol som Lisa kom över på en Formexmässa och "som man inte får sitt i eftersom den är fallfärdig". Puffen köpte Lisas föräldrar i Marocko och den har varit en trogen följeslagare i alla hennes senaste hem.

Foto: ©Madeleine Söder

Lilla soffan i vardagsrummet är ett Blocket-fynd som Lisa låtit klä om i tyget Budoir, signerat henne själv. Lampan kommer från Svenskt tenn.

Foto: ©Madeleine Söder

Lilla läshörnan består av skinnfåtölj från 20-talet, köpt på Dusty deco. Lampan – som Lisa kallar "mitt enda riktiga fynd" – fick hon på köpet med fåtöljen. Kudden bär Lisas mönster Coco tiger. Puff från Marocko och diverse tavlor, bland annat taxar från en specialkollektion som Lisa gjorde för Rädda barnen.

Foto: ©Madeleine Söder

På tavelväggen intill kakelugnen samsas bland annat Grindslanten och Lisas Kungen af Djungeln. På bänken nedanför ljuslyktor från väninnan och designern Matilda Lindblom.

Kök/matplats

Foto: ©Madeleine Söder

I burspråket står köksbord från Ikea och ett gäng Thonetstolar. In fönstret mässingsljusstakar som Lisa fått av sin mamma och på bordet vas från Klong och grytunderlägg från Svenskt tenn.

Sovrum

Foto: ©Madeleine Söder

Ska det va' så ska det va'. Lisa har inte mycket till övers för fondväggar och har tapetserat samtliga väggar i sovrummet med sin tapet Budoir. Kuddar matchar.

Barnrum

Foto: ©Madeleine Söder

Barnrummet är tapetserat med Lisas tapet Tillsammans som gjordes till barnens ära. Mattan i sann Grevinnan och betjänten-anda är från Sprall.

Publicerad i Sköna hem nr 9, 2014.

Inspirerad? Läs också:

Hemma hos vår bloggare @mycasa

Hemma hos Leila Lindholm: "Köket är husets hjärta"

Kreativ oas – hemma hos författaren Denise Rudberg