Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Camilla Läckberg och Simon Sköld mixar antikviteter med budgetfynd i sitt nyrenoverade sommarhus.
Camilla Läckberg och Simon Sköld mixar antikviteter med budgetfynd i sitt nyrenoverade sommarhus.
Camilla Läckberg och Simon Sköld mixar antikviteter med budgetfynd i sitt nyrenoverade sommarhus.
Camilla Läckberg och Simon Sköld mixar antikviteter med budgetfynd i sitt nyrenoverade sommarhus. Foto: FREDRIK SANDBERG, TT Nyhetsbyrån / Anne Nyblaeus

Hemma hos Camilla Läckberg i lyxiga sommarhuset i Tyresö

När succéförfattaren Camilla Läckberg och maken Simon Sköld köpte grosshandlarvillan från 1900 var det rivningsfärdigt. 

Men efter en omfattande lyxrenovering har den spektakulära bostaden i Tyresö – som paret gett namnet ”Villa Lumos” – blivit familjens drömsommarboende. 

– Självklart är huset en ”hon”. Villa Lumos är en ståtlig äldre kvinna som fått en rejäl ansiktslyftning, säger Camilla Läckberg.

Charlotta Flinkenberg
Anette Mörner

En vanlig konflikt mellan äkta makar är att de inte delar inredningssmak. Författaren Camilla Läckberg och fitnessentreprenören Simon Sköld är inget undantag.

– Det har krävts en hel del kompromisser här, säger Camilla Läckberg. Jag gillar gamla grejer och Simon föredrar nya blanka ytor. Hans dröm är en kal, arkitektritad kub i glas och lärkträ. Jag skulle aldrig kunna bo så, som i ett akvarium, utan föredrar det rakt motsatta: sekelskifte med krusiduller.

CAMILLA LÄCKBERG

Ålder: 48 år.
Familj: Maken Simon Sköld, 35 år, barnen Charlie, Wille, Meja och Polly.

Bor: Hus i Enskede och sommarhuset Villa Lumos i Tyresö.

Gör: Författare, entreprenör.
Bakgrund: Civilekonomen Camilla Läckberg är inte bara en av Sveriges, utan världens absolut största deckarförfattare. Hon har även skrivit kortromaner, barnböcker, filmmanus och låttexter, samt spänningsromaner med ”mentalisten” Henrik Fexeus.
Aktuell med: Boken Gökungen, den elfte delen i deckarserien om Fjällbackamorden. Deltar i På spåret i SVT med Hasse Aro.

Välkommen hem till Camilla och Simon! Hallen har stiligt golv i schackrutig granitkeramik från Bricmate. De platsbyggda garderoberna är målade i en oxblodsröd ton, NCS S 8010-R 10 B. Byrå, vintage och vägglampor, DCW édition. Taklampor, Pooky lighting. Foto: Anne Nyblaeus
Tornrummet var bara en råvind när Camilla och Simon tog över huset. Soffan är platsbyggd av Refine design studio. Soffbord, vintage. Taklampa från Anna Hayman, tavlor och zebrarandig matta, second hand. Foto: Anne Nyblaeus
Det rymliga lantköket i shakerstil är platsbyggt av Himlekök och har målats i den duvblå kulören S 5010-R 90 B. Bänkskivor av Silestone Royal reef. Kyl och frys är inbyggd i högskåpssektionen till vänster. I fonden skymtar frukostrummet. Foto: Anne Nyblaeus

 

 

”Min paradrätt är en risotto med rostad vitlök i. Jag är rätt duktig i köket och älskar att ha mycket mat hemma! En välfylld frys och skafferi får mig att känna mig rik”, säger Camilla. De kaklade väggarna har fått en speciell plattsättning. Skålhandtag och knoppar i mässing från engelska Armac Martin, spis och fläkt från italienska Officine Gullo. Foto: Anne Nyblaeus

När man ser ert hem verkar det som om du fått bestämma… Happy wife – happy life?

– Vi har hittat en mellanväg, men visst låter han mig bestämma mer. Det finns ett rum i huset jag inte lagt mig i alls, och som jag inte ens har nyckel till. Det är Simons garage och kontor.

Hemmet behöver inte vara ett autentiskt museum. Jag blandar gammalt och nytt, liksom i garderoben, där jag mixar Zara-kläder med vintage.

Huset är byggt år 1900, och Camillas kärlek till det gamla har suttit i sedan uppväxten på Västkusten där Camilla restaurerade loppisfynd.

– Jag inredde med kaffeburkar och gulliga sockerlådor jag fick av mormor, och gick loss på en gammal kökssoffa med varmluftspistol. Men jag har inga problem med nyproduktion så länge det ser gammalt ut. Hemmet behöver inte vara ett autentiskt museum. Jag blandar gammalt och nytt, liksom i garderoben, där jag mixar Zara-kläder med vintage.

Är det något rum i huset där du tagit ut svängarna lite mer?

– Ja, i mitt dressingroom! Det är ingen gemensam sällskapsyta som vardagsrummet eller köket, utan där var briefen Ralph Lauren, 50-tal, svulstigt och Hollywood.

Natalie Strömberg på Refine design studio berättar om planeringen av Camillas dressingroom som de ville göra extra unikt:

– Camillas starka personlighet var utgångspunkten, så djurmönstrat, glamour och more-is-more blev självklara val. Taket ville vi måla högblankt för att få känslan av spegelklar is. Dels för att det är elegant, dels som en anspelning på Camillas första bok Isprinsessan.

Att hitta den perfekta glansen var lättare sagt än gjort. Efter flera misslyckade tester anlitades en billackerare för att ge taket den rätta finishen.

– För att detta skulle kunna genomföras kläddes hela rummet, utom förstås taket in, och en specialfläkt byggdes i ett fönster för att ventilera rummet under billackerarens arbete, säger Natalie.

LÄS MER: Så gjorde Camillla Läckberg och Charlotte Perrelli sina dressingrooms

Camillas dressingroom med högblank gråblå billack i taket. Zebramönstret i mattan från Ogeborg har Camilla själv valt ut. Taklampa, Hudson valley. Stolen är en omgjord emmafåtölj som fått högre ben och nytt tyg från Designer’s guild. Foto: Anne Nyblaeus
Blått är Camillas favoritfärg, det märks både i inredningen och i hennes garderob. Foto: Anne Nyblaeus
Gästbadrum med handfat från Burlington och blandare från Hans Grohe. Spegel, vintage. Vägglampor, Devon & Devon. Foto: Anne Nyblaeus
De söta små glaskuporna med Louis Vuitton-motiv har Camilla budat hem på Bukowskis. Foto: Anne Nyblaeus

Det är inte första gången paret Läckberg/Sköld tar sig an ett renoveringsprojekt av större kaliber. För några år sedan lät de, också då med hjälp av Refine design studio, göra om en stor södermalmsvåning.

Men denna gamla grosshandlarvilla på Tyresö, söder om Stockholm, var en betydligt större utmaning.

– Huset var rivningsfärdigt och vi fick lägga mycket pengar på grundarbetet, det som inte syns, förklarar Camilla.

Det mesta behövde bytas: isolering, fasad, syll, tak...

– Att ersätta alla fönster med de där tidstypiska vågiga fönsterglasen blev dyrt, säger Camilla.

Refine design studio fick även denna gång förtroendet att genomföra Camillas och Simons vision: Ett personligt åretrunt-hem för den stora familjen, med inspiration från Hamptons och New York-hotellen Ludlow och Bowery. Renoveringen av det 330 kvm stora huset med elva rum tog ett år.

”Volkswagenkylen råkade vi spontanköpa när vi var på Elgiganten och egentligen bara skulle ha en usb-sticka …”, berättar Camilla. Foto: Anne Nyblaeus
Frukostplatsen i direkt anslutning till köket har platsbyggd hörnsoffa med läderklädsel. Pärlspontväggarna har fyllts med vintagetavlor för en lantlig känsla. Taklampa, PR home. Foto: Anne Nyblaeus
Matsalens bord är specialtillverkat på snickeri. Stolar, från Homeline, skänken är vintage. Taklampa, Snelling studio, och vägglampor, Hudson valley. Foto: Anne Nyblaeus
Husets minsta rum är ett charmigt gästrum som flörtar med Frankrike. Sänggaveln är specialtillverkad. Taklampa, Oi soi oi. Vägglampor, PR home. Sängbord, vintage. Fotokonst av Christer Strömholm. Foto: Anne Nyblaeus

Camilla poängterar samtidigt att varken hon eller Simon är särskilt slösaktiga gällande inredning. ”Jag är bohuslänning och han smålänning”, som hon säger.

– Vi är totalt prestigelösa när det gäller märken och kan mixa antikviteter med budgetfynd från Jysk, Mio och Rusta.

Inredarteamet bekräftar Camillas och Simons ickesnobbiga attityd, och berättar att flera saker i inredningen fyndats på Myrorna och loppis. Till det lilla tornrummet och frukostmatdelen har rekvisita och tavlor köpts in som inte kostat mer än en femma. Med det sagt finns det förstås samtidigt ekonomiska muskler där det behövs.

– Armaturer är också något vi gärna investerar i, säger Camilla. Och för första gången har jag lagt pengar på konst, tidigare har jag varit för snål för det. Jag råkade dra i väg en beställning på den ikoniska bilden av Faye Dunaway vid poolen, efter att suktat efter den i två år, tre timmar innan den världsberömda fotografen Terry O’Neill dog.

– Och så har jag en förkärlek för morbida konstverk och gav 30 000 kronor för en porslinsbebis med halva ansiktet uppätet, i ett badkar där man ser en fena. Typiskt jag, fnissar Camilla.

I början var jag förtjust i klatschiga färger, men så småningom lärde jag mig att man tröttnar på knallgula fondväggar.

Hur har din inredningsstil utvecklats genom åren?

– I början var jag förtjust i klatschiga färger, men så småningom lärde jag mig att man tröttnar på knallgula fondväggar. I dag är jag trygg med en mer dämpad färgskala. Blått och brunt är mina favoritfärger. Basen får gärna vara sober men livas upp av accessoarer. Ett vitt hem går bort på grund av småbarn. Jag älskar egentligen silver, och bär nästan bara silversmycken. Men det blir för kall känsla av det i inredningen, därför är mässing i borstad finish en bra kompromiss.

Gardinerna är uppsydda av Lion estate inredningssömnad, med tyg från Astrid. ”Jag gillar svepande gardiner som smälter in, och vill inte ha dem som färgklickar”, säger Camilla. Foto: Anne Nyblaeus
Blå och bruna toner genomsyrar de flesta rum. Soffbordet är tillverkat på snickeri. Foto: Anne Nyblaeus
Vardagsrummets soffor kommer från Adea. Soffbordet är tillverkat på snickeri. Pall, Eichholtz. Tak-, bords- och golvlampa från Circa lighting. Foto föreställande Faye Dunaway, av Terry O’Neill. Foto: Anne Nyblaeus
Gästtoalett med Fornasettitapet på väggar och tak. Blågrönt kakel, Svenska kakel. Marmorhandfat tillverkat av VE sten. Foto: Anne Nyblaeus

Vad är ett måste i ett hem, enligt dig?

– Att det finns en bokhylla! Böckerna visar vem du är. Jag är uppvuxen med böcker i hemmet, det sitter hårt i min personlighet.

Camilla Läckbergs böcker har sålts i över 30 miljoner exemplar och finns att läsa i fler än 60 länder. I Villa Lumos finns flera platsbyggda bokhyllor som vittnar om ägarens passion och profession.

– Jag har en sektion med mina utlandsöversatta böcker. Ofta arbetar jag med något nytt och är dålig på att titta tillbaka på det jag redan har gjort, men så går jag förbi de koreanska, ryska och japanska utgåvorna och känner en stolthet: ”Shit, vad kul!” Sedan har jag andra sektioner med böcker som är en salig blandning av deckare, chicklit och Nobelpristagare.

Hinner du läsa mycket fortfarande?

– Jag är ju en gammal bokmal, men visst har läsandet tagit stryk. När jag är ledig kan jag läsa en roman per dag, vilket provocerar Simon, som är dyslektisk. Men ofta vill jag koppla bort det skrivna ordet och ser hellre på en tv-serie.

Camilla och Simon älskar när hus har namn. Camillas dotter Meja var länge ett fan av Harry Potter och trollformler. Hermiones trollstav Lumos i Harry Potter kan lysa upp rummet och namnet betyder ljus på latin.

– Huset är ljust och sommaren är vårt ljus, och därför fick huset heta Lumos, berättar Camilla. Självklart är huset en ”hon”. Villa Lumos är en ståtlig äldre kvinna som fått en rejäl ansiktslyftning. Här har det gjorts både ett och annat!

De tre stora barnen fick välja var sin huvudstad som tema i sina rum – sonen Wille valde Tokyo. De japanska tavlorna har Camilla budat hem från Bukowskis. Foto: Anne Nyblaeus
Yngsta dottern Polly ville ha ett ”stora tjejen-rum”. Våningssängen har förvaring i trappstegen och en integrerad bokhylla. Skrivbord och stol, vintage. Tapeten Chinoiserie chic kommer från Rebel walls. Foto: Anne Nyblaeus

 

 

Mastersviten består av en vardagsrumsdel med soffa och eldstad och tillhörande badrum. Tavlan har Anna Ileby målat. Foto: Anne Nyblaeus
Badrummet som tillhör mastersviten är inspirerat av hotellet Ludlow i New York. Flätat, marmorliknande mosaikgolv, Kakelspecialisten. Väggkakel, Svenska kakel. Speglarna är inbyggda och förvaringsskåpen dolda. Blandare, Tapwell. Vägglampor, Original BTC. Specialtillverkad benställning till handfat och specialritad duschvägg, tillverkad av smed. Foto: Anne Nyblaeus
Ljuslyktorna från Skogsberg & Smart dyker upp här och var i huset, och Camilla är god vän med Magnus Skogsberg. ”De har plåtat en del av sina kampanjbilder här i Lumos, vilket är roligt!” Foto: Anne Nyblaeus

Eftersom familjen Läckberg/Sköld inte gör saker halvdant, kopplade Camilla in sin designervän Oscar Kylberg som ritade en logotyp till Villa Lumos och tog fram en grafisk profil med ett ambitiöst, tillhörande kompendium om loggan. Logotypen går att finna på spishällskåpan i huset, på en vattenkran, på skärbrädor och disktrasor.

– Enligt tidningen Di Weekend är det rätt i tiden med denna typ av ”property branding”, som det så flott heter. Men vi gjorde det ju mest på skoj, skrattar Camilla. 

Under renoveringen hittade Camillas äldste son en kartong i trädgården med tandavgjutningar och vinkorkar.

– Det visade sig att pappan i huset varit tandläkare. Samtidigt är det märkligt att ta hem avgjutningarna – och blanda dem så där. Vi har behållit några av dem i en plastkub, som en hyllning till förra ägaren. Den står i vårt galna rum på vinden.

Är det färdigflyttat nu?

– Tanken är att detta ska bli ett generationsboende. Just nu är det opraktiskt att bo här året runt då barnen går i skola inne i stan. Men att bo här permanent är vår långsiktiga målsättning. Jag och Simon älskar att sitta och häcka här på landet och är inte lika sugna på att resa på somrarna längre. Varför åka till Italien i juli när vi redan har vårt drömsommarboende här? Är det dåligt väder kan vi bara krypa ihop framför brasan.

Stagnation är dock inget som utmärker det spontana och nyfikna paret.

– Att stanna för evigt är visionen just nu. Samtidigt känner jag oss tillräckligt bra för att veta att det kan ändras…

LÄS MER: Skapa din drömgarderob – guide till 10 snygga lösningar