Foto: Stephanie Sifvert

Hemma hos Alexander Karim: ”Jag har stilmässig dyslexi”

Han säger sig ha hopplöst dålig koll på inredning. Men skådespelaren Alexander Karims hem är allt annat än stillöst, något han kan tacka sin fru för – och fynden från sina spännande resor.           

Charlotta Flinkenberg

Den stora sekelskiftesvåningen med fem rum och 135 kvadrat på Kungsholmen i Stockholm är charmigt och personligt inredd. Här bor skådespelaren Alexander Karim med hustrun Malin och deras tre barn. Han säger direkt att ingenting av inredningen är hans förtjänst.

– Jag saknar all form av koll då det gäller kläder och inredning, jag har stilmässig motsvarighet till dyslexi. När jag inredde min första lägenhet i Helsingborg köpte jag precis alla möbler i furu samtidigt och tyckte att det var jättepraktiskt.

Lyckligtvis har Malin skapat ett levande och eklektiskt hem, med plats för kreativitet och socialt häng.

Alexander Karim

Ålder: 42 år.

Bor: På Kungsholmen i Stockholm.

Familj: Hustrun Malin och barnen

Alba, 11 år, Elias, 10 och Louie, 4.

Yrke: Skådespelare och författare.

Bakgrund: Har spelat Vanheden i Jönssonligan – den perfekta stöten, medverkat i tv-serierna Tyrant, Äkta människor, Arne Dahl, Advokaten, Johan Falk och filmen Dying of the light. Har spelat huvudrollen i Shakespeare in love på Stockholms stadsteater. Har skrivit barnboken Modigast i världen, samt romanen Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död. 

Aktuell med: Har en roll i Netflix-serien Clark om Clark Olofsson.

Alexander är född i Uganda, men familjen flydde från landet när Alexander bara var ett år, då diktatorn Idi Amins skräckvälde blev outhärdligt. De bodde först i Uppsala men hamnade sedan i Helsingborg. Som 19-åring drog Alexander till USA för att plugga film. Därefter återvände han till Helsingborg. Men sedan tio år tillbaka räknar han Stockholm som sitt hem.

Jag inredde genom att köpa alla möbler i furu samtidigt
Skådespelaren Alexander Karim känner att han hittat hem sedan han och familjen flyttade till Kungsholmen i Stockholm. ”Det bor mycket skådisar och artister i detta område. Jag är inte ens den mest kända personen i vårt trapphus, astronauten Christer Fuglesang bor längre upp!” Foto: Stephanie Sifvert
Det hemtrevliga köket är från Ikea. Egentligen ville de ha en bänkskiva av trä, men den var slut just då, så därför blev det en svart. Foto: Stephanie Sifvert

– När den här våningen blev tillgänglig var det bara att slå till. Jag har många vänner som bor i närheten och har alltid tyckt att det här är ett härligt område med småstadscharm och mycket själ. Här finns verkligen allt jag kan önska mig! Utom möjligtvis bra väder. 

Sekelskiftesvåningen var förstås en dyr historia och därtill kom renoveringskostnaderna.

– Vi har gjort en omfattande renovering, exempelvis rev vi en vägg för att kunna placera köket där det är nu. Och det finns fortfarande mycket kvar att göra. 

Inredningen är en härlig mix av arvegods, loppisfynd och personliga detaljer från familjens resor. Exklusiva möbler och föremål samsas om utrymmet med mer plånboksvänlig design från kedjorna.

– I den här lägenheten har vi investerat så mycket av oss själva. Varenda sak vi har köpt finns det ett minne till.

Chauffören backar 800 meter mitt på motorvägen för att jag ska kunna köpa min vas

Ett minne handlar om det pittoreska lilla drinkbordet, som loppisägaren egentligen hade paxat åt sig själv, men ändå lät Malin köpa eftersom hon blev så glad när hon hittade det. Sedan grät de båda två över denna fina men sorgliga stund.

– Eller den här handgjorda vasen jag fick syn på i Jordanien, vid vägkanten, då jag satt i bilen. Jag sa till chauffören att det där såg ut som exakt en sådan vas jag letat efter, men antog att tillfället hade passerat. Då väser chauffören ”Du ska få din vas!” och backar 800 meter mitt på motorvägen för att jag skulle kunna köpa den.

Ovan: I vardagsrummet råder en hemtrevlig blandning av arvegods och Ikeaköp (soffa och matta). Soffkuddar från Svenskt tenn, H&M Home och Afroart. Soffbordet är från Oscar & Clothilde, taklampa från Housedoctor. Cornelisbilden är köpt via Cornelis Vreeswijk-sällskapet. Foto: Stephanie Sifvert
Tioårige sonen Elias rum. Sängbord, Kartell. Skrivbord, Ikea. Kaféstol som stått på Café Opera en gång i tiden, köpt på Blocket. Matta, Ellos. Foto: Stephanie Sifvert
I rara, lokala fruktbutiken ”Lennarts” köper barnen godis på kredit. ”De säljer en hjortonsylt här som är helt magisk!”, säger Alexander. Foto: Stephanie Sifvert

Kärleken till konsten, artisteriet och filmens värld är påtaglig hemma hos Alexander. Här hittar vi fotokonst och filmaffischer, tavlor som konstnärsvännen Charlotta Oppstedt målat, musikanläggningar och sofistikerade ljudsystem från Marshall (Alexander är tekniknörd). Och ett flertal gitarrer.

– Jag älskar att spela och sjunger gärna också. Den ljusa och mörka gitarren köpte jag under en jobbresa till Tel Aviv. Jag hade traktamente jag behövde göra av med och då blev det de där gitarrerna. Den ljusblå skönheten är en 40-årsgåva från Malin. Prince hade en likadan.

Strängförtjusningen visar sig tydligt även då Alexander ska peka ut sina smultronställen. I musikaffären Deluxe Music på Fridhemsgatan kan Alexander drömma sig bort i timmar.

Förutom skådespelandet har Alexander skrivit mycket över åren, men mest i manusform. När han fick idén till boken Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död, kände han att den behövde skrivas i prosaform. Förlaget Norstedts nappade och boken kommer ut i höst. 

– Det har tagit närmare tre år att få boken färdig, men det har det varit värt.

Han skriver även på en barnbok tillsammans med hustrun Malin, som heter Modigast i världen (Bonnier Carlsen) som även den släpps i höst.

– Vi ville göra en äventyrsberättelse om en liten svart tjej som finner mod och styrka. En bok som mina barn och andra barn med färg kan relatera till, vilket vi saknade på barnboksmarknaden.

Varje vardag lagar jag rena hotellfrukosten till barnen. Pannkakor, smoothies med bär, fröknäcke, kokta ägg, prosciutto, tomater – det viktiga är att hela kostcirkeln är representerad.

Men det är främst som skådespelare vi sett Alexander, och han var en av deltagarna i senaste omgången av Stjärnorna på slottet i SVT. Nyligen stack han ut hakan i en debattartikel, med anledning av den omtalade Josefin Nilsson-dokumentären, och lovade att aldrig mer arbeta med ”gubbslem och skitstövlar” inom film, tv och teater.

Den öppna planlösningen kring köket är våningens blickfång och centrala mittpunkt. Vitt kakel, grå, rustik lantköksinredning och exponerade kokkärl och porslin för tankarna till en stimmig parisisk bistro.

Kökets kaffe-och-te-station står redo. I Stringhyllan sitter en lampa från Hay. Muggar från Spode och Rörstrand Ostindia. Foto: Stephanie Sifvert
Det fint avskavda turkosa skåpet hittade Malin längst in i en liten butik på Hant­verkargatan. Karims bidrag till köket är kranen: ”Det enda jag kan ta åt mig äran av här detaljmässigt! När jag såg den där grymma blandaren på Ikea kände jag direkt att den här måste jag ha.” Foto: Stephanie Sifvert

– Malin är ett matlagningsvidunder. Hon står för de kreativa middagarna med saker och smaker som ingen har testat tidigare. Jag står för frukostar. Varje vardag lagar jag rena hotellfrukosten till barnen. Pannkakor, smoothies med bär, fröknäcke, kokta ägg, prosciutto, tomater – det viktiga är att hela kostcirkeln är representerad.

Alexander erkänner att han har en lite komplicerad relation till mat, vilket inte är så ovanligt i hans yrke. I god De Niro-anda åthan upp sig ordentligt för en roll i kortfilmen Malcolm i sin ungdom, då han spelade en lönnfet, halvalkoholiserad och håglös karaktär. Alexander gick upp 25 kilo, från 80 till 105, på tre månader.

– Jag började dagen med två dubbla cheeseburgare, åt sedan pasta/fisk-pinnar eller annan stabbig mat plus extra mål på kvällen som Gorbys-piroger och en massa smågodis. Och hällde i mig öl och sprit. Dessutom lät jag håret, skägget och naglarna växa för att se extra sunkig ut. Det var vidrigt. Efter denna film skulle jag spela knarkare och var tvungen att gå ned till 77 kilo på två månader. Jag tränade tre gånger om dagen och åt i princip bara tonfisk och sallad. 

Hippa restaurangen Orangeriet ligger vid Norr Mälarstrand, bara några hundra meter från lägenheten. Hit går Alexander och Malin på dejt varje lördag.

– Först äter vi middag med barnen och kollar på något som de vill se på tv, som Melodifestivalen eller Talang. Sedan smiter vi ner till Orangeriet. Det har vi gjort varje lördag de två senaste åren.

Vi brukar fylla på ett ”konto” att shoppa för hos Lennarts. Barnen handlar även på krita här.

De är bara borta en timme och hinner under den tiden ta ett glas rött.

Romantiska gester är Alexanders paradgren och han berättar lyriskt om hur de cyklade på en tandemcykel efter sitt bröllop i Båstad, eller hur han ordnade blombud som kom en gång i timmen och levererade rosor under Alla hjärtans dag till Malin.

Familjen har ett gemensamt favoritställe runt hörnet, den lilla lokala kvarterskiosken med anor från 1907 som de kallar för ”Lennarts grönsaksbod”, eller rätt och slätt ”Lennarts” (fast den egentligen heter Fruktaffären). På litet utrymme ryms stor kärlek till finurliga råvaror, lyxiga marmelader, frukt, grönsaker, blommor och snask.

– Vi brukar fylla på ett ”konto” att shoppa för hos Lennarts. Barnen handlar även på krita här. Det händer att kontot är tömt i slutet av månaden och då kan de få skriva upp vad de har handlat. Det är så fantastiskt att kunna stötta sådana här mindre aktörer när kedjor som Seven eleven ligger mitt emot.

På grund av allt resande är det viktigt för Alexander med välkända stopp och bekanta ansikten i området där de bor. Kärleken till familjen är central.

– Jag funderar inte så mycket på hur jag ska inreda. Däremot vill jag skapa ett hem som jag aldrig vill lämna. Det tycker jag att vi har gjort. Här händer det alltid något, barnen uppträder på en matta som vi har som scen. Det finns ingen plats på jorden jag hellre vill vara på.

I musikaffären Deluxe Music på Fridhemsgatan sitter Alexander gärna och jammar. Han har ofta med sig en gitarr på inspelningar, att koppla av med i pauserna. Foto: Stephanie Sifvert
Varje lördag smiter Alexander och hans fru Malin ner till charmiga trattorian Orangeriet en stund för ett glas rött. Foto: Stephanie Sifvert
Orangeriet på Norr Mälarstrand har blivit lite som ett andra vardagsrum för Karim. Foto: Stephanie Sifvert

Ur Sköna hem nr 7 2019

LÄS MER: Hemma hos Tess Merkel ”Våra finaste grejer kostar knappt någonting”

LÄS MER: Agneta Sjödin: ”Jag har sjöutsikt från sängen”