Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Parissa inreder sekelskiftesvåningen med feng shui

Feng shui och pastellfärger. Energin flödar fritt i Parissa Keyssas sekelskifteslägenhet vid den rundade innergården i Birkastan.

När Parissa Keyassa letade lägenhet hade hon två saker klart för sig: den skulle ha två rum och ligga i Birkastan eller Vasastan i Stockholm. Det var så hon hamnade på visningen i huset från 1917.

Lyckligtvis var det vinter, så ingen som kom kunde se hur prunkande och fin gården är

– Lyckligtvis var det vinter, så ingen som kom kunde se hur prunkande och fin gården är på våren och sommaren, med den lilla fontänen och magnoliaträden som blommar. Då hade vi nog varit fler som budade, säger Parissa.

Hon är mycket inspirerad av feng shui och berättar att lägenheten stämmer nästan overkligt bra överens med de tankar som den tusenåriga kinesiska läran förespråkar.

Innan Parissa flyttade in tog hon upp väggen mellan kök och matplats. Bord Ikea, stolar CH24 Y-stolen i design av Hans J Wegner. Foto: Karin Johansson
Ljust och luftigt i sovrummet. Gardiner Himla, lampa Eos, Vita Copenhagen, sängkläder, H&M Home, överkast i aprikos, Hay, grått överkast, Zara Home, golvlampa, Norrmalms el. Foto: Karin Johansson
Från köket och matrummet ser man in i det ljusa sovrummet. Foto: Karin Johansson

– Inom feng shui säger man att energin ska flöda fritt i hemmet. Dessutom, om man ser hemmet som en fyrkant ovanifrån, är det positivt om entrén ligger nere i vänstra hörnet, som den gör här. Den platsen står för kunskap och självkännedom.

Till höger om entrén ligger köket. Vardagsrummet går som ett bälte i mitten och binder ihop sovrummet med resten av lägenheten.

Vardagsrummet, där jag har mitt matbord, finns i feng shui-området för inre frid och balans

– Vardagsrummet, där jag har mitt matbord, finns i feng shui-området för inre frid och balans, vilket också känns bra – det är ju här jag är hela tiden. Har jag vänner på besök sitter vi alltid och umgås vid matbordet.

Det första hon gjorde var att kolla upp så att väggen mellan kök och vardagsrum inte var bärande. Sedan lät hon hantverkare hjälpa henne att öppna upp, så att matplatsen skulle få en naturlig sammankoppling med köket. Dessutom målade hon alla väggar i lägenheten i samma färg, en grå ton som drar en aning mot blått.

Ljuset strömmar in från de stora fönstren utmed lägenhetens ena långsida. Soffbord, matta och vägghylla från Bolia. Taklampan är från Flos. Foto: Karin Johansson
Ombonat i soffhörnan. Soffa, Posh living, grå kudde med knappar, Ikea, randig kudde, Harrods, grå kudde, Designers Guild. Pläd från NK Classic home. golvlampa, Gubi, soffbord och matta Bolia. Plansch­hängarna kommer från Svenskt tenn. Foto: Karin Johansson
Ett av Parissas största intressen är att resa. Buddhastatyn köpte hon på Bali. Foto: Karin Johansson

Lägenheten har kvar mycket av sin ursprungscharm med sockelpanel i vardagsrummet och det platsbyggda skafferiet. Den dova färgskalan i grått och blått kombineras med trä, mässing, silver, läder, marmor och betong.

De stora fönstren gör att hemmet badar i ljus. Men eftersom huset är u-format och Parissas lägenhet ligger i den inre delen hörs knappt något av trafiken ute på gatan.

Det är underbart att det är så tyst, trots att jag bor väldigt centralt

– Det är underbart att det är så tyst, trots att jag bor väldigt centralt. På sommaren har jag till och med fönstret på glänt när jag sover.

Det är inte bara en lära med tusenåriga anor som Parissa lever efter. Hon tänker också framåt och vill inreda hållbart. Inte bidra till slit och släng-mentaliteten. Hon försöker alltid sälja eller skänka bort saker som hon inte längre använder – det gäller även kläder. Hon sparas hellre ihop till något hon gärna vill ha, i stället för att köpa ofta och billigt.

Den vackra höga sockelpanelen är original, och understryks genom sin vita färg, mot väggarnas grå. Foto: Karin Johansson
Både charmigt och praktiskt med hörnskafferiet i köket. Foto: Karin Johansson
Huset från 1917 har drag av jugendstilen. Foto: Karin Johansson

– Jag gillar möbler och andra föremål med snygg design som samtidigt håller i längden. Saker jag inte tröttnar på, så att jag kommer vilja ha dem länge. Varje pryl här hemma är omsorgsfullt utvald.

Jag strävar efter lugnt och harmoniskt hem. Här varvar jag ner och hämtar ny energi.

Parissa har bytt karriär senaste åren och gått från att vara försäljningschef på ett rekryteringsföretag till att grunda nätsajten Active trips, som förmedlar tränings- och aktivitetsresor. Efter allt tufft jobb i en IT-bransch som hon inte hade erfarenhet av tidigare, vill hon ha total avkoppling hemma.

– Jag strävar efter lugnt och harmoniskt hem. Här varvar jag ner och hämtar ny energi. När jag inte jobbar älskar jag att träna, men här hemma gillar jag att tända ljus och ta det lugnt.

LÄS MER: 7 inredningsmisstag som gör dig onödigt stressad hemma – få harmoni med feng shui

LÄS MER: Stor guide: Så inreder du med Feng shui

 .