Foto: Anna Malmberg

Harmoni med jordiga toner – Anna inreder med vintage och naturmaterial

Älskade föremål fyller hemmet hos den loppis- och hantverksälskande inredningsfotografen. Harmonin bibehålls tack vare en enhetlig färgskala i mjuka terrakottatoner.
Taverne Agency

Fotografen Anna Malmberg växte upp i norra Sverige som dotter till två konstnärliga föräldrar. Att uttrycka sig kreativt är något hon hade med sig naturligt hemifrån, och i tonåren fann hon sitt medium: fotografering. För tio år sedan inledde hon sin bana som professionell fotograf och sedan dess har hon fångat många platser och inte minst vackra hem med sin kamera.

Strax efter att Anna började arbeta som fotograf flyttade hon till Paris där hon mötte sin fästman, Joncha Schwartzman, som arbetar med teater och musik. Paret bestämde sig 2016 för att återvända till Sverige, med sin då tvåårige son Sonny Lou.

- Paris är en vacker och inspirerande stad med fantastisk konst, historia och arkitektur, men jag kände mig aldrig riktigt hemma där, säger Anna.

Mild färgharmoni råder i vardagsrummet. Soffan är från danska Karup design. Brunrosa kudde, Poudre organic, poster av Ben Nicholson, Tate shop, fåtölj, vintage Bror Boije, svart piedestal och keramiklampa är båda vintagefynd. Foto: Anna Malmberg
Taginekärl och två krus blir en liten provkarta på terrakottans skiftningar i färg och form. Foto: Anna Malmberg
Hallväggarna är målade med kalkfärg från Kalklitir som ger en vacker betongliknande struktur. Skohyllan är ett vintageköp som målats om med färg från Jotun. Buffelskalle från Love warriors, Mick Jagger-bild från Bodil vintage, korglampa, Ikea. Keramikljusstaken med öron har Anna gjort själv. Foto: Anna Malmberg

Hon drogs till Stockholm där det är lättare att kombinera cityliv och närhet till naturen.

- Jag kan också föredra sättet att umgås på i Sverige. Här äter vi middagar hemma hos varandra i stället för att bara ses på barer och restauranger som är normen i den franska huvudstaden. Svenskar har i allmänhet ett starkare band till sina hem, förmodligen för att vi tillbringar så mycket tid hemma under det mörka vinterhalvåret.

Lägenheten var ganska trist och nergången - men ljuset i den var fantastiskt!

Malmbergs passion för inredningsfotografi och hennes förmåga att fånga naturligt ljus speglas i familjens 55 kvm stora lägenhet i södra Stockholm.

- Vi snubblade över lägenheten 2016. Det var knappast kärlek vid första ögonkastet - den var tvärtom ganska trist och nergången - men ljuset i den var fantastiskt!

Solen lyser in i det trivsamma vardagsrummet som rymmer såväl soffa som arbets- och matplats. Taklampa från AB Småland, skrivbordslampan är vintage och vägghylla och stol, Ikea. Foto: Anna Malmberg
Skåpet hittades på gatan i Paris när familjen bodde där. Solskulptur från Austin productions, köpt på Ebay. Vägglampa, vintage Ikea från 70-talet, flätad vas från Bodil vintage. Den lilla keramikskålen är gjord av Annas mamma, Kerstin Malmberg. Foto: Anna Malmberg
Vägglampan och matbordet är båda hemmabyggen, stolarna kommer från Ellos. Det svartvita fotot är en gåva från fotografen Hannah Lemholt. Golvlampa, Ikea, vasen och kvasten av palmlöv är från Tine K, tekanna, vintage. Foto: Anna Malmberg

Huset är från tidigt 40-tal och eftersom lägenheten verkligen behövde en uppgradering bad paret vännen och arkitekten Jean-Baptiste Fauchère om hjälp.

- För att skapa ett rum åt vår son bestämde vi oss för att dela av köket. Vi satte in ett antikt fönster i väggen så att dagsljuset från köket når vidare in i barnrummet.

Man måste inte undvika större möbler bara för att boytan är liten - det är inte storleken utan funktionaliteten som avgör.

Originalgolven slipades, alla rum målades om och badrummet fick sig också en uppfräschning.

Den lilla lägenheten är inredd med några favoriter, som den danska Karupsoffan i vardagsrummet, och ett äldre sidobord målat i en djupt ockragul färg. Inredningen visar att man inte nödvändigtvis måste undvika större möbler bara för att boytan är liten. Det är inte storleken utan funktionaliteten som avgör.

Blandade föremål i trä, korg, kork och keramik sätter en genuin prägel på Ikeaköket. Det svartvita fotot tog Anna i Marfa, Texas, och en hel del av keramiken är gjord av hennes mamma, Kerstin Malmberg. Foto: Anna Malmberg
Över arbetsplatsen i sovrummet hänger en målning av Lars Malmberg, Annas pappa. Bordet är ett hemmabygge, korgstolen och trähanden kommer från Bodil vintage. Foto: Anna Malmberg
Köket har delats av för att åstadkomma ett barnrum till sonen Sonny Lou. För att få in mer ljus satte man in ett antikt fönster från Byggfabriken, i väggen. Sängen med förvaringsskåp har Anna och Joncha byggt själva, likaså skrivbordet. Samtliga hyllor är från Ikea, vägghängaren kommer från Iris hantverk. Foto: Anna Malmberg

Förvaringsfrågan är ständigt aktuell i familjen.

- Jag försöker att inte addera för många detaljer hemma, men jag älskar handgjorda föremål i naturmaterial och fyndar ofta på loppisar och resor, berättar Anna.

Hon har en ansenlig samling vaser, muggar och skålar. Alla har de sina platser på hyllor, bord och fönsterbrädor, och hemmet känns faktiskt inte överfyllt.

Jag har väldigt specifik smak när det gäller material, färg och form vilket gör att de flesta saker passar bra ihop.

- Jag har väldigt specifik smak när det gäller material, färg och form vilket gör att de flesta saker passar bra ihop.

Den sammanhållna färgpaletten i jordiga terrakottatoner skapar tillsammans med naturmaterial som rotting, bomull, linne, trä och keramik en lugn och harmonisk känsla i hemmet.

Sonny Lous barnrum. Foto: Anna Malmberg
I parets sovrum är sängen bäddad med linnesängkläder från Tine K, Poudre organic och Gai + Lisva. Hyllan är hemgjord, spegeln och lampan vintage. Foto: Anna Malmberg

- Vi har skapat ett mysigt bo här för vår lilla familj. Men även om vi försökt ta med oss lite fransk ”joie de vivre” känner vi att de mörka vintrarna haft en negativ inverkan på hur vi mår.

Paret har därför bestämt sig för att byta den lilla lägenheten med skogsutsikt mot ett boende på sydligare breddgrader, närmare bestämt i södra Frankrike i närheten av Montpellier.

- Det är så vackert och soligt där! Vi ser fram emot vårt nya liv på en plats som vi alla älskar.

Ur Sköna hem nr 2 2021

LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool 

LÄS MER: Magiskt resultat när paret renoverade ”allt och lite till” i sekelskiftesvåningen

Aktuellt just nu