Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Lina Eidenberg Adamo/Lina Eidenberg Adamo

Hannas torp har sju meters takhöjd och pool

Stilrent och stramt, med en tydligt skandinavisk touch. Hanna Majava trivs utmärkt i det ombyggda torpet, även om det var allt annat än kärlek vid första ögonkastet.

– Det kändes i väggarna att familjen före oss kanske inte haft det så bra här, säger Hanna.

Anna Mård

När familjen hittade huset, lite av en slump, så var det inte kärlek vid första ögonkastet. Särskilt inte för Hannas del.

– Det kändes i väggarna att familjen innan oss kanske inte haft det så bra här, den energin kändes starkt. Men den känslan tycker jag att vi har lyckats svepa bort, berättar Hanna. Familjen hade stora planer för hela huset och ville göra många radikala ingrepp direkt.

– Men den största insikten var att vi behövde bo in oss och känna på det nya livet på landet först. Se ljuset under alla årstider, för skillnaden är enorm. Därför har vi enbart målat om huset utvändigt än så länge, förklarar Hanna.

Ombyggt torp med sju meters takhöjd

Här bor: Hanna Majava, 43 år, med sina fyra barn Ida, 20, Enya, 8, Benjamin, 7, och Adrian, 4. Hanna jobbar som produktadministratör/content creator på Kitchentime group. Hon finns på Instagram som@bakirandbeaver.

Var: Alunda, tre mil utanför Uppsala.

Byggår: 1939, totalrenoverat för tio år sedan.

Boyta: Ca 171 + 56 kvm fördelat på 6 rum, 2 badrum och tvättstuga.

Inflyttningsår: 2020.

Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet
Vardagsrummet, eller loungen som Hanna kallar det, ligger intill köket och här får man lite modern vintagekänsla tack vare 70-talsfåtöljerna. Fåtöljer, vintage. Stor spegel, Nordal. Soffa Stockholm 2017 från Ikea. Matta, Rusta. Bordet köpte Hanna av en inredare hon följer på Instagram. Askar, vintage Gucci. Pall/sidobord, Love warriors. Golvlampa Club, House doctor. Huvud i porslin, Hemtex. Ljusstake Nagel, Stoff, ljus från Ester & Erik för Stoff. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet
En kvist rosmarin blir en tjusig dekoration i drinken. Hanna dukar med omsorg och känsla, att den varma, ombonade och lite höstliga känslan ligger henne varmt om hjärtat framgår tydligt. Enkla blomsterarrangemang och buketter finns lite överallt i hemmet, vilket ger en välkomnande känsla. Lampa Drop, 101 Copenhagen. Tallrikar Bubbles, Mateus. Glas, Orrefors. Vas, H&M home. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet
Vy från loftrummen ner mot matsalen. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet
Stoppade stolar mjukar upp intrycket i det högglansiga köket, som ligger som i en gång mellan matsal och vardagsrum. – Vi har inte ändrat något i köket sen vi köpte huset. Ena dagen vill jag kasta ut allt och nästa tycker jag att det är toppenbra! Men det är inte helt funktionellt. Å andra sidan kan barnen hänga i köket medan jag lagar mat, och det gillar jag. Lampa Indochina ufo från Oi Soi Oi. Tårtfat, second hand. Kaffekoppar, HK living. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet

Familjen, som består av Hanna Majava och hennes fyra barn Ida, Enya, Benjamin och Adrian, flyttade från en gigantisk sekelskifteslägenhet mitt i Uppsala till det ombyggda gamla torpet tre mil utanför stan. Här är livet något helt annat, på alla vis.

– För oss innebar flytten inte enbart ett nytt hem, utan också en helt ny livsstil. Jag är så tacksam för att vi nu efter ett år vet vad som faktiskt behöver göras och vad vi vill skapa här, säger Hanna.

Huset är ursprungligen ett gammalt torp som byggts ut i ”båda ändar”, på den ena sidan med ett uterum med stora glaspartier ut mot en altan med en mindre pool. På andra sidan med matsalen, där det är öppet till nock och med ett ”loftrum” som är pojkarnas sovrum. Familjens favoritrum är matsalen, det ger en kyrklig eller helig känsla tack vare det generösa ljusinsläppet och takhöjden på hela sju meter.

– Det var svindlande att montera upp belysningen här, sju meter upp i luften, minns Hanna.

Matplatsen vid köksön är en knutpunkt för familjen. Här görs läxor, äts frukost och mellis och spelas sällskapsspel.

– Jag älskar att laga mat med sällskap. Att ha barnen vid köksön vid min sida, fast de håller på med sitt, är en så skön känsla.

Stilmässigt har Hanna valt att hålla hemmet ganska stramt, men med många personliga inslag. Inredningen håller en fin balans mellan nytt och gammalt, med många vintagefynd och utvalda köp som Hanna kan göra via sitt jobb som content creator på Kitchentime group.

– Vi har några dyrgripar till möbler samt några dyrare designklassiker, de utgör basen i vårt hem, men de jobbar så att säga i det dolda. I stället är det vintagefynden som får ta plats och bygga karaktären i varje rum. Den extra kryddan blir de nyköp jag gör genom arbetet. Jag kallar det för minimalistisk maximalism, förklarar Hanna.

Hanna dukar i matsalen. Det är det rum som familjen är mest nöjd med. Den generösa takhöjden gör att rummet nästan får en kyrklig känsla. Att hänga upp taklampan på denna höjd var minst sagt nervpirrande. Lampa Drop chandelier, 101 Copenhagen. Bord, Ikea. Pall, House doctor. Stolar, Gubi. Skåp, vintage. I hörnet står en ståtlig fiolfikus. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet
Det stora uterummet har en glasad vägg som går att öppna upp ut mot trädgården. Den mörka väggpanelen har tidigare ägare satt upp, men den funkar fint till Hannas lite dova stil. Soffa, Bo concept. Ljusstakar, Nordal. Vägglampa Club, House doctor. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet
Den stora guldspegeln ger karaktär till matsalen och fungerar som ett extra fönster. Spegeln kom Hanna över på Blocket. – Till ett väldigt bra pris, måste jag säga, antagligen för att den inte är helt lättflyttad. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet
Hallen är en väl tilltagen yta, vilket passar familjen bra. Tavla och väggvippa, Love warriors. Stolen Teve av Alf Svensson. Väska, Louis Vuitton. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet
Enyas rum har även det en avskalad känsla med många vintagedetaljer, fast med en modern twist. Spegel, House doctor. Skrivbord, Nordal. Stol köpt på auktion. Lampa, Globen lighting. Bokstav, Vintage. Provdocka, Stockman. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet

Det finns mycket som familjen vill ändra i hemmet, väggar som ska få rätt färg, golv som ska byta ut och hela köket ska också göras om. Men första steget kommer att vara färgsättning av väggarna nu när de vet hur ljuset faller i huset.

– Så nästa år ser det troligen helt annorlunda ut här, med mer värme och lite mer ombonat. Dock i samma, lite mörkare, skandinaviska stil.

Stilmässigt sker mindre förändringar i hemmet hela tiden, men basen är Hanna nöjd med.

– En lampa byts ut här och en stol där, vårt hem kommer nog aldrig att vara ”färdigt”. Men skrikiga färger kommer inte in här. Vi har en lugn, mörkare färgskala i hemmet av en anledning. Jag tycker att det skapar harmoni och ger plats för andra intryck.

Hanna älskar hösten; mörkret, de rostiga och murriga färgerna och stämningen som kommer av levande ljus. Det är den känslan hon byggt sitt hem på.

– Både jag och barnen överöses med intryck hela tiden och vårt hem hjälper oss att varva ner, och skapar därmed plats för kreativitet och återhämtning.

Många reagerar på att barnens rum inte ser ut som klassiska barnrum. Var är leksakerna och allt rosa och blått, allt glitter och alla fräsiga bilar? Frågorna har varit många, men för Hanna har det varit ett medvetet val att hålla barnens rum i lugna färger och toner.

– Jag kan få lite dåligt samvete över det, samtidigt som jag gillar att det provocerar vissa. Tro mig, de har sina leksaker och spel. Men den lugna basen ger dem ro. Då jag varit sjuk i utmattning en längre tid har hemmet blivit min medicin och min trygga plats.

Under pandemin blev hemmet, som för så många, även Hannas arbetsplats, vilket i sig blev en stor utmaning. Hon lade därför ännu mer fokus på att det skulle finnas ett lugn i inredningen. Färgskalan är densamma i hela hemmet.

– Dock använder vi färgerna på olika sätt i de olika rummen, men det skapar en helhet som känns lugn och harmonisk. Lugnet ger plats åt livet.

Sovrummet ligger på övre plan på ena gaveln av huset. Från den franska balkongen har man utsikt över trädgården. Hanna har inrett sovrummet i lugna, vilsamma färger. Säng, Ikea. Poster, Love warriors. Golvvas, House doctor. Stora pampas, Interflora. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet
Killarnas rum ligger på loftet över matsalen och är deras gemensamma yta att dela på. Rummet är inrett helt och hållet med vintagemöbler utöver sängarna. Hanna har låtit ena sidan gå mer i blå färger och den andra i senapsgult. Sovrummet ligger på övre plan på ena gaveln av huset. Från den franska balkongen har man utsikt ner över trädgården på baksidan. Hanna har inrett sovrummet med lugna färger passande för en plats för vila. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet
Det stora S:et i plåt är en vintagedetalj som barnen nästan bråkar om att få ha på sitt rum. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet
Stegen hittades på en vind. Gungstol, Bo concept. Yes-lampa från Lagerhaus. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Allt i Hemmet

Även om man som Hanna är målmedveten, har tålamod och vet hur man vill att det ska kännas i hemmet så blir det alltid några misstag.

– Mina största inredningsmissar kommer alla från tillfällen där jag varit väldigt spontan, där jag inte känt in rummet först. Eller när jag visserligen tagit ett välgrundat beslut – men inte utfört grundarbetet ordentligt, till exempel när jag målat väggar. Jag ser och vill så mycket hela tiden, men har lärt mig att tygla mig.

Hanna får otroligt mycket inspiration från sitt arbete där hon har tillgång till nyheter och trender. Men även från kontakt med sina kunder och deras bilder som de delar med sig av i företagets sociala medier.

– De flesta nyinköp i vårt hem är just från jobbets sajt, där jag dagligen ser saker som jag blir kär i men måste hålla fingrarna från. Man kan ju inte köpa allt. Mitt bästa råd är dock att aldrig slaviskt följa trender, utan plocka ut det som passar just din stil. Att låta tiden göra sitt och inte stressa fram inredningen är mitt bästa tips. Ta en kopp riktigt bra kaffe och gör en moodboard över ditt hem. Då blir de riskfyllda spontanköpen färre. Med tiden blir du säker på din stil.

– På loppis och auktion gäller det att ta snabba beslut och det är här moodboarden kommer in, som en räddare och kompass. Jag ser mer på varans potential än vad den är just nu, sociala medier svämmar över av härliga hacks. Och kom ihåg att man kan plocka mycket piff och inspiration gratis i naturen, det är mitt bästa hack! Utöver auktioner och loppisar är mitt bästa tips att följa inredare på Instagram. De byter ut sitt stylingförråd med jämna mellanrum och då kan man kan göra riktigt bra fynd!

LÄS MER: Så blev slitna våningen familjens drömboende

LÄS MER: Gert Wingårdh byggde tre hus åt barn och barnbarn