Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lars och Håkan med hunden Fidel vid grinden.Lars och Håkan med hunden Fidel vid grinden.Lars och Håkan med hunden Fidel vid grinden.
Lars och Håkan med hunden Fidel vid grinden.

Håkan och Lars köpte gotlandsgård – rev hela nedervåningen

De blev kära i varandra – och i det öppna landskapet. Nu är Håkan och Lars rotade så långt söderut man kan komma på Gotland, i ett kalkstenshus med en trädgård som aldrig ska bli klar.

På sin första gemensamma semester bilade de utmed Gotlands kust. Redan då började Håkan Mattsson och Lars Johansson fantisera om att äga något tillsammans på Gotland, gärna längst söderut på Sudret, som de hade fått en speciell kärlek till. 

Något år gick och de tittade på några objekt utan att fastna, men våren 2008 ringde en mäklare de tidigare haft kontakt med och berättade om en gård i Majstre i Sundre socken. På visningen blev de förtjusta redan när de parkerade bilen och såg havet på tre sidor. Båda föll handlöst för landskapet och tittade inte så mycket på själva huset. De hade hittat sin plats på jorden.

Parets instagramkonto om gården heter @pojkarnapamajstre.Parets instagramkonto om gården heter @pojkarnapamajstre.Parets instagramkonto om gården heter @pojkarnapamajstre.
Parets instagramkonto om gården heter @pojkarnapamajstre. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Lambgiften på heden, sedd från trädgården. Här är havet alltid nära.Lambgiften på heden, sedd från trädgården. Här är havet alltid nära.Lambgiften på heden, sedd från trädgården. Här är havet alltid nära.
Lambgiften på heden, sedd från trädgården. Här är havet alltid nära. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Persikoträd och krasse i kruka.Persikoträd och krasse i kruka.Persikoträd och krasse i kruka.
Persikoträd och krasse i kruka. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Vi ser en stor fördel med att känna in hus och plats innan vi förändrar något.

Håkans och Lars ambition var egentligen inte att hitta en gammal gotlandsgård, utan det var själva platsen och omgivningen som fångade dem. Men att huset var ett gammalt kalkstenshus med tjocka stenväggar gjorde inte det hela sämre. Från början hade de heller inga tankar på att förändra huset i den omfattning det har blivit, utan snarare såg de det som ett fritidshus att trivas i.

– Vi har byggt om rätt mycket men varit noga med att låta förändringarna få ta tid, säger Lars. Vi ser en stor fördel med att känna in hus och plats innan vi förändrar något. Till exempel levde vi med ett provisoriskt kök i flera år innan vi bestämde oss för hur köket skulle se ut.

Vardagsrummet på övervåningen med en Malmstenssoffa köpt på Blocket. De flesta av trasmattorna i huset är vävda av Håkans mamma eller mormor.Vardagsrummet på övervåningen med en Malmstenssoffa köpt på Blocket. De flesta av trasmattorna i huset är vävda av Håkans mamma eller mormor.Vardagsrummet på övervåningen med en Malmstenssoffa köpt på Blocket. De flesta av trasmattorna i huset är vävda av Håkans mamma eller mormor.
Vardagsrummet på övervåningen med en Malmstenssoffa köpt på Blocket. De flesta av trasmattorna i huset är vävda av Håkans mamma eller mormor. Foto: Lina Eidenberg Adamo
I trappan upp till övervåningen hänger en tavla av Ylva Dahlman.I trappan upp till övervåningen hänger en tavla av Ylva Dahlman.I trappan upp till övervåningen hänger en tavla av Ylva Dahlman.
I trappan upp till övervåningen hänger en tavla av Ylva Dahlman. Foto: Lina Eidenberg Adamo
På diskbänken ligger fikon från egna odlingen.På diskbänken ligger fikon från egna odlingen.På diskbänken ligger fikon från egna odlingen.
På diskbänken ligger fikon från egna odlingen. Foto: Lina Eidenberg Adamo
I hallfönstret väntar fröpåsarna på nya planteringsrundor.I hallfönstret väntar fröpåsarna på nya planteringsrundor.I hallfönstret väntar fröpåsarna på nya planteringsrundor.
I hallfönstret väntar fröpåsarna på nya planteringsrundor. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Inomhus var ambitionen att ha det avskalat och låta det gamla möta det moderna. De rev en garderob i hallen för att få in mer ljus i rummet bakom, och det gav mersmak, så Håkan och Lars fortsatte att riva, och till slut var hela nedervåningen mer eller mindre urblåst.

– Sedan tog vi hjälp av Byggnadshyttan på Gotland, skickliga hantverkare som med varsamma händer skapade huset till vad det är i dag, säger Håkan.

Att leva och bo i Sundre är att leva nära naturen, havet och horisonten.

Paret bor och verkar i Sundre och arbetar mycket hemifrån. Lars är landskapsarkitekt och arbetar på Sveriges lantbruksuniversitet, och Håkan är existentiell terapeut, pedagog och författare. Klimatet och möjligheten att odla värdesätter båda högt. Sommaren 2022 började de delta i trädgårdsvisningen Tusen trädgårdar, genom Riksförbundet svensk trädgård.

– Att leva och bo i Sundre är att leva nära naturen, havet och horisonten. Människorna här är öppna och välkomnande och man kan gå på fantastiska vandringar, säger Lars.

Köksinredningen är byggd av Todej med luckor döpta efter Majstre i Sundre där huset ligger.Köksinredningen är byggd av Todej med luckor döpta efter Majstre i Sundre där huset ligger.Köksinredningen är byggd av Todej med luckor döpta efter Majstre i Sundre där huset ligger.
Köksinredningen är byggd av Todej med luckor döpta efter Majstre i Sundre där huset ligger. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Köksbordet är arvegods från Lars morfar.Köksbordet är arvegods från Lars morfar.Köksbordet är arvegods från Lars morfar.
Köksbordet är arvegods från Lars morfar. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Hörnskåpet för finporslin kommer från Håkans farfarsfar. Porslin och bruksföremål är antingen ärvt eller har följt med från tidigare hem. Om de köper något nytt vill de gärna att det har lokal förankring.Hörnskåpet för finporslin kommer från Håkans farfarsfar. Porslin och bruksföremål är antingen ärvt eller har följt med från tidigare hem. Om de köper något nytt vill de gärna att det har lokal förankring.Hörnskåpet för finporslin kommer från Håkans farfarsfar. Porslin och bruksföremål är antingen ärvt eller har följt med från tidigare hem. Om de köper något nytt vill de gärna att det har lokal förankring.
Hörnskåpet för finporslin kommer från Håkans farfarsfar. Porslin och bruksföremål är antingen ärvt eller har följt med från tidigare hem. Om de köper något nytt vill de gärna att det har lokal förankring. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Parets sovrum går i en ljus färgskala.Parets sovrum går i en ljus färgskala.Parets sovrum går i en ljus färgskala.
Parets sovrum går i en ljus färgskala. Foto: Lina Eidenberg Adamo

I trädgården har de bland annat träd av respektive fikon, persika, mandel, aprikos, mullbär och valnöt, och de är delvis självförsörjande på grönsaker och frukt. Men det finns även utmaningar med att bo i Sundre. De senaste åren har klimatförändringarna varit märkbara med hög värme men nästan ingen nederbörd under sommaren. Torkan skapar oro för vattentillgången.

– Vi blir soltrötta av och till. Himlen blir ”väldig” på en sådan öppen och flack plats som vi lever på och med få höga träd som skuggar, säger Lars.

Båda menar att om de hade valt boplats i dag hade det nog, med tanke på klimatförändringarna, varit någon annanstans. Till Gotland tar man sig med båt eller flyg. Flyg är inte tänkbart för paret och båt är heller inte det bästa alternativet, tycker de.

– Nu försöker vi att inte resa så mycket, men om vi hade valt plats i dag hade vi snarare sökt oss norrut till en plats med mer nederbörd och god tillgång på färskvatten. En plats som helst kan nås med spårbunden kollektivtrafik, säger Lars.

– Nu har vi dock rotat oss här och känner oss hemma. Det gör att vi antar utmaningarna med vattenbristen. Till exempel samlar vi regnvatten, och har tankar på att dämma upp ett träsk som finns på vår mark, fyller Håkan i.

På gaveln utanför köket finns den här uteplatsen i skönt söderläge.På gaveln utanför köket finns den här uteplatsen i skönt söderläge.På gaveln utanför köket finns den här uteplatsen i skönt söderläge.
På gaveln utanför köket finns den här uteplatsen i skönt söderläge. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Friggeboden vid husets norra gavel är från Leva husfabrik.Friggeboden vid husets norra gavel är från Leva husfabrik.Friggeboden vid husets norra gavel är från Leva husfabrik.
Friggeboden vid husets norra gavel är från Leva husfabrik. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Entrédörrarna till växthuset är loppisfynd och golvet är av återvunnet tegel. Växthuset är byggt av gotländska snickeriföretaget Todej.Entrédörrarna till växthuset är loppisfynd och golvet är av återvunnet tegel. Växthuset är byggt av gotländska snickeriföretaget Todej.Entrédörrarna till växthuset är loppisfynd och golvet är av återvunnet tegel. Växthuset är byggt av gotländska snickeriföretaget Todej.
Entrédörrarna till växthuset är loppisfynd och golvet är av återvunnet tegel. Växthuset är byggt av gotländska snickeriföretaget Todej. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Vin på tillväxt.Vin på tillväxt.Vin på tillväxt.
Vin på tillväxt. Foto: Lina Eidenberg Adamo

De har egentligen ingen ambition att bli klara med sitt hem eller trädgård som är i ständig förändring. Deras filosofi handlar om att aldrig bli färdiga, utan att skapa en levande plats där familj och vänner känner sig välkomna.

I trädgårdslandet växer tomater, gurka, grönkål, potatis och rödbetor. Nästa steg är att odla fler fleråriga grönsaker.

– Vi har byggt en pergola och i anslutning till den anlägger vi nya ytor som ska planteras med torktåliga växter. Numera försöker vi välja växter som inte kräver bevattning, säger Håkan.

STILNYCKLAR

OMSORGSFULLT UTVALT. Rummen känns lugna och vilsamma, och de får karaktär av att det sparsmakade möblemanget har en historia eller kommer från trakten.

RUFFT OCH LEVT. Golv, väggar och tak känns levande. Springor och ojämnheter blir dekorativa. Ytornas patina ger bara ytterligare utsmyckning.

FÅ FÄRGER. Grå och vita kulörer, med värmande trä. En riktigt blå färg och toner av terrakotta och falurött är färgtrådar som följs både ute och inne.


LÄS OCKSÅ: Micael Bindefeld om härliga sommarhuset: ”En passion”

LÄS OCKSÅ: Familjen förvandlade gamla skolan till lyxigt sommarhus

Se även: