Grönt kök och en känsla av Manhattan i Johannas kreativa hem
Johanna Lindskougs och Anders Karlssons eklektiska lägenhet på Gamla Väster i Malmö har inspirerats av miljöer i favoritstäderna Paris och New York. Framträdande vintagefynd och modiga mönster ger hemmet en alldeles unik karaktär!
Johanna Lindskoug och Anders Karlsson träffades 1993 när Johanna jobbade som makeup-artist och Anders som fotograf. De flyttade till en gemensam lägenhet i Malmö, och efter några år hamnade de i Lund.
- Jag har däremot alltid älskat Malmö och var ofta här som barn, för min farmor och farfar bodde i stan. Så när vi flyttade till Lund sa både jag och Anders, som är uppvuxen i Malmö, att när barnen blir stora flyttar vi tillbaka igen, säger Johanna.
Tanken var att vänta tills yngste sonen Ossian, nu 18 år, tagit studenten. Men när paret fick syn på lägenheten med utsikt över en av stadens kanaler tog nyfikenheten överhand och de bokade in en förhandsvisning. Fastigheten ligger i gamla staden, i den västra delen av Malmös innerstad, därav namnet Gamla Väster. Ett område vars gator ursprungligen skapades på 1200-talet och byggnaderna påminner om stadens kontinentala historia då köpmän, borgare och prästerskap bodde här.
Vi älskar New York och åker dit så ofta vi kan, därför kändes lägenheten som gjord för oss
- När vi såg det höga och smala huset, och senare kom in i trapphuset och lägenheten, fick vi en känsla av Manhattan! Vi älskar New York och åker dit så ofta vi kan, därför kändes lägenheten som gjord för oss, säger Anders.
Paret såg bostadsrättens potential och bestämde sig för att redan på visningen lägga ett bud. Den tidigare ägarens önskemål om en snabb försäljning avgjorde det hela. Knappt tre timmar senare var lägenheten deras. Parets New York-resor och Johannas år i Paris, där hon bodde i början av 1990-talet, har satt stora avtryck i hennes inredningssmak - vilket tydligt syns. Mycket inspiration kommer även från Johannas farmor som för länge sedan drev en antikaffär i Malmö där hon stylade miljöer som var långt före sin tid.
Jag tillbringade mycket tid hos farmor i hennes affär, det är från henne jag fått mitt öga för detaljer
- Hon använde sig mycket av ljus och blommor, frukter och vackra plädar. Jag tillbringade mycket tid hos farmor i hennes affär, det är från henne jag fått mitt öga för detaljer.
Många av familjens möbler och prylar kommer från hennes antikbutik. Fina tennfat och ljusstakar samt den omklädda fåtöljen med tyg från Brunschwig & Fils som fått sin plats i Ossians rum. Även det vackra slagbordet, som tillverkades i början av 1800-talet, kommer därifrån. Det fick Johanna av sina föräldrar i 20-årspresent och det har följt med henne sedan dess. Familjens lägenhet är strax över hundra kvadratmeter stor och rymmer förutom två sovrum och ett badrum också ett rymligt kök och vardagsrum i öppen planlösning. En fantastisk yta för umgänge och gemenskap.
- Jag reser mycket i mitt jobb, så vi vill kunna vara tillsammans så mycket som möjligt när vi alla är hemma, säger Anders.
Vi tog nästan alla beslut på stående fot. Vi gick på magkänsla efter vad vi trodde skulle passa vår levnadsstil
När Johanna och Anders tog över lägenheten kallade de den lite skämtsamt för kolonilotten. Köksinredningen hade för länge sedan gjort sitt, och de vitmålade väggarna kändes aningen tråkiga. Köket revs ut, och de tog hjälp av erfarna hantverkare för att bygga en vägg av gammalt tegel. Det visade sig bli en utmaning då bostaden har en nivåskillnad på hela arton centimeter. Men efter en hel del pusslande och skickligt utfört arbete lyckades de få till ett relativt rakt resultat. Därefter satte paret färg och mönster på de vita väggarna, och Ikeas mörkgröna Bodbyn-kök installerades.
- Jag har totalrenoverat de frisersalonger jag driver men aldrig tidigare ett eget boende, så det var galet roligt och inspirerande. Vi tog nästan alla beslut på stående fot. Vi gick på magkänsla efter vad vi trodde skulle passa vår levnadsstil, säger Johanna.
Inredningen är vågad. Johanna berättar att de alltid haft en blandad stil med mycket vintage och second hand-fynd. Efter en lång arbetsdag finner hon avkoppling i att spana på olika antikbutikers sociala medier och nyinkomna annonser på diverse andrahandssidor. Hon är extra svag för italiensk inredning från 1970-talet, designklassiker, marockanska mattor och kelim-bonader. Johanna är den som hittar möblerna och prylarna medan Anders, som har en otrolig känsla för rumslighet, oftast är den som placerar ut dem.
Att få inreda med unika gamla prylar är så inspirerande i sig att man egentligen inte behöver gå efter några regler
- Vår absoluta favoritaffär är Reform furniture som ligger mellan Lund och Malmö. Det var där jag hittade våra underbara 1980-talssoffor i zebramönster. De är så sköna att sitta i att man aldrig vill resa sig upp när man väl satt sig i dem. Jetson-fåtöljen är också därifrån, den köpte jag till mig själv i 50-årspresent. Att få inreda med unika gamla prylar är så inspirerande i sig att man egentligen inte behöver gå efter några regler. Pjäserna talar oftast för sig själva. Att det dessutom är hållbart att köpa begagnat är ett stort plus i kanten, avslutar Johanna.
Ur Allt i Hemmet, nr 3 2022
LÄS MER: Knarrande golv och regnbågens alla färger i Martinas k-märkta hem
LÄS MER: Så inreder inredaren hemma hos sig själv: ”Vill ha en plats där jag kan slappna av”
LÄS MER: Själ från 1600-talet – Carina och Patric inreder med tunga möbler och mustiga färger