Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet

Grönt kök och en känsla av Manhattan i Johannas kreativa hem

Johanna Lindskougs och Anders Karlssons eklektiska lägenhet på Gamla Väster i Malmö har inspirerats av miljöer i favoritstäderna Paris och New York. Framträdande vintagefynd och modiga mönster ger hemmet en alldeles unik karaktär!

Johanna Lindskoug och Anders Karlsson träffades 1993 när Johanna jobbade som makeup-artist och Anders som fotograf. De flyttade till en gemensam lägenhet i Malmö, och efter några år hamnade de i Lund.

- Jag har däremot alltid älskat Malmö och var ofta här som barn, för min farmor och farfar bodde i stan. Så när vi flyttade till Lund sa både jag och Anders, som är uppvuxen i Malmö, att när barnen blir stora flyttar vi tillbaka igen, säger Johanna.

Dekorativa böcker ligger framme som en del av inredningen. Tavla av konstnären Izmet Polatli, auktionshuset Lauritz.Dekorativa böcker ligger framme som en del av inredningen. Tavla av konstnären Izmet Polatli, auktionshuset Lauritz.Dekorativa böcker ligger framme som en del av inredningen. Tavla av konstnären Izmet Polatli, auktionshuset Lauritz.
Dekorativa böcker ligger framme som en del av inredningen. Tavla av konstnären Izmet Polatli, auktionshuset Lauritz. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet
Johanna berömmer Anders förmåga att skämma bort henne med presenter som hon länge önskat sig och längtat efter. Tevagnen 691 av Josef Frank fick hon av honom i 40-årspresent, den köpte han på Svenskt tenn. Apoteksskåp med belysning hittat på Facebook marketplace.Johanna berömmer Anders förmåga att skämma bort henne med presenter som hon länge önskat sig och längtat efter. Tevagnen 691 av Josef Frank fick hon av honom i 40-årspresent, den köpte han på Svenskt tenn. Apoteksskåp med belysning hittat på Facebook marketplace.Johanna berömmer Anders förmåga att skämma bort henne med presenter som hon länge önskat sig och längtat efter. Tevagnen 691 av Josef Frank fick hon av honom i 40-årspresent, den köpte han på Svenskt tenn. Apoteksskåp med belysning hittat på Facebook marketplace.
Johanna berömmer Anders förmåga att skämma bort henne med presenter som hon länge önskat sig och längtat efter. Tevagnen 691 av Josef Frank fick hon av honom i 40-årspresent, den köpte han på Svenskt tenn. Apoteksskåp med belysning hittat på Facebook marketplace. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet
Johanna tycker att lampor är bland det viktigaste i ett hem. ”En snygg lampa kan rädda vilket hem som helst och lyfta det till oanade höjder. Lampor är nog det vi alltid har lagt mest pengar på”, säger hon. Soffa och Jetson fåtölj, Reform furniture. Matta, Zahara vintage. Fotografier på den blå väggen av spanska fotografen Isabel Muñoz, köpta på Blocket. Pläd, Zara home. Golvlampa Tolomeo från Artemide. Taklampa, Olsson & Gerthel. Soffbord, Lauritz.Johanna tycker att lampor är bland det viktigaste i ett hem. ”En snygg lampa kan rädda vilket hem som helst och lyfta det till oanade höjder. Lampor är nog det vi alltid har lagt mest pengar på”, säger hon. Soffa och Jetson fåtölj, Reform furniture. Matta, Zahara vintage. Fotografier på den blå väggen av spanska fotografen Isabel Muñoz, köpta på Blocket. Pläd, Zara home. Golvlampa Tolomeo från Artemide. Taklampa, Olsson & Gerthel. Soffbord, Lauritz.Johanna tycker att lampor är bland det viktigaste i ett hem. ”En snygg lampa kan rädda vilket hem som helst och lyfta det till oanade höjder. Lampor är nog det vi alltid har lagt mest pengar på”, säger hon. Soffa och Jetson fåtölj, Reform furniture. Matta, Zahara vintage. Fotografier på den blå väggen av spanska fotografen Isabel Muñoz, köpta på Blocket. Pläd, Zara home. Golvlampa Tolomeo från Artemide. Taklampa, Olsson & Gerthel. Soffbord, Lauritz.
Johanna tycker att lampor är bland det viktigaste i ett hem. ”En snygg lampa kan rädda vilket hem som helst och lyfta det till oanade höjder. Lampor är nog det vi alltid har lagt mest pengar på”, säger hon. Soffa och Jetson fåtölj, Reform furniture. Matta, Zahara vintage. Fotografier på den blå väggen av spanska fotografen Isabel Muñoz, köpta på Blocket. Pläd, Zara home. Golvlampa Tolomeo från Artemide. Taklampa, Olsson & Gerthel. Soffbord, Lauritz. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet
Hunden Indie tycker att soffan är lika skön som matte tycker. Pläd, Zara home.Hunden Indie tycker att soffan är lika skön som matte tycker. Pläd, Zara home.Hunden Indie tycker att soffan är lika skön som matte tycker. Pläd, Zara home.
Hunden Indie tycker att soffan är lika skön som matte tycker. Pläd, Zara home. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet
Färgrika blommor förgyller familjens hem.Färgrika blommor förgyller familjens hem.Färgrika blommor förgyller familjens hem.
Färgrika blommor förgyller familjens hem. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet

Tanken var att vänta tills yngste sonen Ossian, nu 18 år, tagit studenten. Men när paret fick syn på lägenheten med utsikt över en av stadens kanaler tog nyfikenheten överhand och de bokade in en förhandsvisning. Fastigheten ligger i gamla staden, i den västra delen av Malmös innerstad, därav namnet Gamla Väster. Ett område vars gator ursprungligen skapades på 1200-talet och byggnaderna påminner om stadens kontinentala historia då köpmän, borgare och prästerskap bodde här.

Vi älskar New York och åker dit så ofta vi kan, därför kändes lägenheten som gjord för oss

- När vi såg det höga och smala huset, och senare kom in i trapphuset och lägenheten, fick vi en känsla av Manhattan! Vi älskar New York och åker dit så ofta vi kan, därför kändes lägenheten som gjord för oss, säger Anders.

Statyetten på apoteksskåpet är en avgjutning av Johannas pappa som barn.Statyetten på apoteksskåpet är en avgjutning av Johannas pappa som barn.Statyetten på apoteksskåpet är en avgjutning av Johannas pappa som barn.
Statyetten på apoteksskåpet är en avgjutning av Johannas pappa som barn. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet
Placerat mellan köket och vardagsrummet står ett vackert svartmålat skåp som paret fyndat via Facebook marketplace. I skåpet förvaras allt och lite till.Placerat mellan köket och vardagsrummet står ett vackert svartmålat skåp som paret fyndat via Facebook marketplace. I skåpet förvaras allt och lite till.Placerat mellan köket och vardagsrummet står ett vackert svartmålat skåp som paret fyndat via Facebook marketplace. I skåpet förvaras allt och lite till.
Placerat mellan köket och vardagsrummet står ett vackert svartmålat skåp som paret fyndat via Facebook marketplace. I skåpet förvaras allt och lite till. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet
I köket finns gott om plats för matlagning och sociala sammankomster. ”Vi umgås mycket hemma! Äldsta sonen med sambo äter middag med oss flera gånger i veckan”, säger Anders.I köket finns gott om plats för matlagning och sociala sammankomster. ”Vi umgås mycket hemma! Äldsta sonen med sambo äter middag med oss flera gånger i veckan”, säger Anders.I köket finns gott om plats för matlagning och sociala sammankomster. ”Vi umgås mycket hemma! Äldsta sonen med sambo äter middag med oss flera gånger i veckan”, säger Anders.
I köket finns gott om plats för matlagning och sociala sammankomster. ”Vi umgås mycket hemma! Äldsta sonen med sambo äter middag med oss flera gånger i veckan”, säger Anders. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet
Den egyptiska lampan är en detalj som Johanna håller extra kär. Den fick familjen under en resa i Egypten då Johanna, via sina frisörsalonger, samlat in massor av kläder och leksaker till ett barnhem. Det runda matsalsbordet från Moooi köpte paret för drygt tio år sedan på Olsson & Gerthel. Stolarna har de samlat på sig genom åren och är en blandning av Thonet, Jacobsen och Wegner. Köksinredning, Ikea. Mattan i köket kommer från Zahara vintage. Matta vid matplats, rosenkelim från Ikea. Barstolar också från Ikea men fyndade på Blocket.Den egyptiska lampan är en detalj som Johanna håller extra kär. Den fick familjen under en resa i Egypten då Johanna, via sina frisörsalonger, samlat in massor av kläder och leksaker till ett barnhem. Det runda matsalsbordet från Moooi köpte paret för drygt tio år sedan på Olsson & Gerthel. Stolarna har de samlat på sig genom åren och är en blandning av Thonet, Jacobsen och Wegner. Köksinredning, Ikea. Mattan i köket kommer från Zahara vintage. Matta vid matplats, rosenkelim från Ikea. Barstolar också från Ikea men fyndade på Blocket.Den egyptiska lampan är en detalj som Johanna håller extra kär. Den fick familjen under en resa i Egypten då Johanna, via sina frisörsalonger, samlat in massor av kläder och leksaker till ett barnhem. Det runda matsalsbordet från Moooi köpte paret för drygt tio år sedan på Olsson & Gerthel. Stolarna har de samlat på sig genom åren och är en blandning av Thonet, Jacobsen och Wegner. Köksinredning, Ikea. Mattan i köket kommer från Zahara vintage. Matta vid matplats, rosenkelim från Ikea. Barstolar också från Ikea men fyndade på Blocket.
Den egyptiska lampan är en detalj som Johanna håller extra kär. Den fick familjen under en resa i Egypten då Johanna, via sina frisörsalonger, samlat in massor av kläder och leksaker till ett barnhem. Det runda matsalsbordet från Moooi köpte paret för drygt tio år sedan på Olsson & Gerthel. Stolarna har de samlat på sig genom åren och är en blandning av Thonet, Jacobsen och Wegner. Köksinredning, Ikea. Mattan i köket kommer från Zahara vintage. Matta vid matplats, rosenkelim från Ikea. Barstolar också från Ikea men fyndade på Blocket. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet

Paret såg bostadsrättens potential och bestämde sig för att redan på visningen lägga ett bud. Den tidigare ägarens önskemål om en snabb försäljning avgjorde det hela. Knappt tre timmar senare var lägenheten deras. Parets New York-resor och Johannas år i Paris, där hon bodde i början av 1990-talet, har satt stora avtryck i hennes inredningssmak - vilket tydligt syns. Mycket inspiration kommer även från Johannas farmor som för länge sedan drev en antikaffär i Malmö där hon stylade miljöer som var långt före sin tid.

Jag tillbringade mycket tid hos farmor i hennes affär, det är från henne jag fått mitt öga för detaljer

- Hon använde sig mycket av ljus och blommor, frukter och vackra plädar. Jag tillbringade mycket tid hos farmor i hennes affär, det är från henne jag fått mitt öga för detaljer.

Den containerfyndade stålhyllan förvarar både kaffemuggar och diverse köksutrustning. Muggar, Rörstrands Ostindia floris, dessa har Johanna samlat på sig genom olika tidningsprenumerationer. Vattenkokare och brödrost, Dualit. Vägglampa Tolomeo från Artemide. Diskho, Ikea.Den containerfyndade stålhyllan förvarar både kaffemuggar och diverse köksutrustning. Muggar, Rörstrands Ostindia floris, dessa har Johanna samlat på sig genom olika tidningsprenumerationer. Vattenkokare och brödrost, Dualit. Vägglampa Tolomeo från Artemide. Diskho, Ikea.Den containerfyndade stålhyllan förvarar både kaffemuggar och diverse köksutrustning. Muggar, Rörstrands Ostindia floris, dessa har Johanna samlat på sig genom olika tidningsprenumerationer. Vattenkokare och brödrost, Dualit. Vägglampa Tolomeo från Artemide. Diskho, Ikea.
Den containerfyndade stålhyllan förvarar både kaffemuggar och diverse köksutrustning. Muggar, Rörstrands Ostindia floris, dessa har Johanna samlat på sig genom olika tidningsprenumerationer. Vattenkokare och brödrost, Dualit. Vägglampa Tolomeo från Artemide. Diskho, Ikea. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet
Det gedigna 1800-talsbordet fick Johanna av sina föräldrar i 20-årspresent. Det har följt henne genom åren, till och med till Paris där hon bodde under några år i början av 90-talet. Tavla av konstnären Izmet Polatli, auktionshuset Lauritz. Bordslampa Carl-Johan från Olsson & Jensen. Stol, Thonet.Det gedigna 1800-talsbordet fick Johanna av sina föräldrar i 20-årspresent. Det har följt henne genom åren, till och med till Paris där hon bodde under några år i början av 90-talet. Tavla av konstnären Izmet Polatli, auktionshuset Lauritz. Bordslampa Carl-Johan från Olsson & Jensen. Stol, Thonet.Det gedigna 1800-talsbordet fick Johanna av sina föräldrar i 20-årspresent. Det har följt henne genom åren, till och med till Paris där hon bodde under några år i början av 90-talet. Tavla av konstnären Izmet Polatli, auktionshuset Lauritz. Bordslampa Carl-Johan från Olsson & Jensen. Stol, Thonet.
Det gedigna 1800-talsbordet fick Johanna av sina föräldrar i 20-årspresent. Det har följt henne genom åren, till och med till Paris där hon bodde under några år i början av 90-talet. Tavla av konstnären Izmet Polatli, auktionshuset Lauritz. Bordslampa Carl-Johan från Olsson & Jensen. Stol, Thonet. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet
I stället för att endast bygga elementskydd framför sovrummets två element lät de dem gå efter hela väggen för att skapa extra avlastningsytor. Tavla, auktionshuset Von Scheele. Bordslampa, Verner Panton fun 1TM köpt på Blocket.I stället för att endast bygga elementskydd framför sovrummets två element lät de dem gå efter hela väggen för att skapa extra avlastningsytor. Tavla, auktionshuset Von Scheele. Bordslampa, Verner Panton fun 1TM köpt på Blocket.I stället för att endast bygga elementskydd framför sovrummets två element lät de dem gå efter hela väggen för att skapa extra avlastningsytor. Tavla, auktionshuset Von Scheele. Bordslampa, Verner Panton fun 1TM köpt på Blocket.
I stället för att endast bygga elementskydd framför sovrummets två element lät de dem gå efter hela väggen för att skapa extra avlastningsytor. Tavla, auktionshuset Von Scheele. Bordslampa, Verner Panton fun 1TM köpt på Blocket. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet
Framträdande mönster och annorlunda detaljer i 18-årige Ossians rum. Matta, gåva av Johannas föräldrar. Skrivbord, Ikea. Leopard, Pretty flowers i Lund. Tavla köpt på immigrantmuseet på Ellis Island i New York. Tapet Willow bough av William Morris.Framträdande mönster och annorlunda detaljer i 18-årige Ossians rum. Matta, gåva av Johannas föräldrar. Skrivbord, Ikea. Leopard, Pretty flowers i Lund. Tavla köpt på immigrantmuseet på Ellis Island i New York. Tapet Willow bough av William Morris.Framträdande mönster och annorlunda detaljer i 18-årige Ossians rum. Matta, gåva av Johannas föräldrar. Skrivbord, Ikea. Leopard, Pretty flowers i Lund. Tavla köpt på immigrantmuseet på Ellis Island i New York. Tapet Willow bough av William Morris.
Framträdande mönster och annorlunda detaljer i 18-årige Ossians rum. Matta, gåva av Johannas föräldrar. Skrivbord, Ikea. Leopard, Pretty flowers i Lund. Tavla köpt på immigrantmuseet på Ellis Island i New York. Tapet Willow bough av William Morris. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet
Vackra marockanska mattor ger Ossians rum en ombonad och varm känsla. Rakt fram syns vardagsrummet. Matta, gåva av Johannas föräldrar. Tavla, National museum i Washington DC.Vackra marockanska mattor ger Ossians rum en ombonad och varm känsla. Rakt fram syns vardagsrummet. Matta, gåva av Johannas föräldrar. Tavla, National museum i Washington DC.Vackra marockanska mattor ger Ossians rum en ombonad och varm känsla. Rakt fram syns vardagsrummet. Matta, gåva av Johannas föräldrar. Tavla, National museum i Washington DC.
Vackra marockanska mattor ger Ossians rum en ombonad och varm känsla. Rakt fram syns vardagsrummet. Matta, gåva av Johannas föräldrar. Tavla, National museum i Washington DC. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet

Många av familjens möbler och prylar kommer från hennes antikbutik. Fina tennfat och ljusstakar samt den omklädda fåtöljen med tyg från Brunschwig & Fils som fått sin plats i Ossians rum. Även det vackra slagbordet, som tillverkades i början av 1800-talet, kommer därifrån. Det fick Johanna av sina föräldrar i 20-årspresent och det har följt med henne sedan dess. Familjens lägenhet är strax över hundra kvadratmeter stor och rymmer förutom två sovrum och ett badrum också ett rymligt kök och vardagsrum i öppen planlösning. En fantastisk yta för umgänge och gemenskap.

- Jag reser mycket i mitt jobb, så vi vill kunna vara tillsammans så mycket som möjligt när vi alla är hemma, säger Anders.

Vi tog nästan alla beslut på stående fot. Vi gick på magkänsla efter vad vi trodde skulle passa vår levnadsstil

När Johanna och Anders tog över lägenheten kallade de den lite skämtsamt för kolonilotten. Köksinredningen hade för länge sedan gjort sitt, och de vitmålade väggarna kändes aningen tråkiga. Köket revs ut, och de tog hjälp av erfarna hantverkare för att bygga en vägg av gammalt tegel. Det visade sig bli en utmaning då bostaden har en nivåskillnad på hela arton centimeter. Men efter en hel del pusslande och skickligt utfört arbete lyckades de få till ett relativt rakt resultat. Därefter satte paret färg och mönster på de vita väggarna, och Ikeas mörkgröna Bodbyn-kök installerades.

- Jag har totalrenoverat de frisersalonger jag driver men aldrig tidigare ett eget boende, så det var galet roligt och inspirerande. Vi tog nästan alla beslut på stående fot. Vi gick på magkänsla efter vad vi trodde skulle passa vår levnadsstil, säger Johanna.

I framtiden har paret planer på att måla garde­roberna från Ikea i en annan färg för att ge sovrummet extra karaktär. Fårskinn, Nygårds herrgård på Gotland. Taklampa, Le Klint från Olsson & Gerthel.I framtiden har paret planer på att måla garde­roberna från Ikea i en annan färg för att ge sovrummet extra karaktär. Fårskinn, Nygårds herrgård på Gotland. Taklampa, Le Klint från Olsson & Gerthel.I framtiden har paret planer på att måla garde­roberna från Ikea i en annan färg för att ge sovrummet extra karaktär. Fårskinn, Nygårds herrgård på Gotland. Taklampa, Le Klint från Olsson & Gerthel.
I framtiden har paret planer på att måla garde­roberna från Ikea i en annan färg för att ge sovrummet extra karaktär. Fårskinn, Nygårds herrgård på Gotland. Taklampa, Le Klint från Olsson & Gerthel. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet

 

 

Johanna och Anders har en förkärlek till gamla möbler. Byrå och spegel, Facebook marketplace. Stol, Thonet. Tapet, Pimpernel från William Morris.Johanna och Anders har en förkärlek till gamla möbler. Byrå och spegel, Facebook marketplace. Stol, Thonet. Tapet, Pimpernel från William Morris.Johanna och Anders har en förkärlek till gamla möbler. Byrå och spegel, Facebook marketplace. Stol, Thonet. Tapet, Pimpernel från William Morris.
Johanna och Anders har en förkärlek till gamla möbler. Byrå och spegel, Facebook marketplace. Stol, Thonet. Tapet, Pimpernel från William Morris. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet
Inne hos Ossian blandas både färger och mönster. Fåtöljen, som är omklädd i tyget Le zebre från Brunschwig & Fils, har Johanna fått av sin farmor och farfar. Avlastningsbord från Hay, Miljögården i Lund. Tavla av konstnären Izmet Polatli, auktionshuset Lauritz.Inne hos Ossian blandas både färger och mönster. Fåtöljen, som är omklädd i tyget Le zebre från Brunschwig & Fils, har Johanna fått av sin farmor och farfar. Avlastningsbord från Hay, Miljögården i Lund. Tavla av konstnären Izmet Polatli, auktionshuset Lauritz.Inne hos Ossian blandas både färger och mönster. Fåtöljen, som är omklädd i tyget Le zebre från Brunschwig & Fils, har Johanna fått av sin farmor och farfar. Avlastningsbord från Hay, Miljögården i Lund. Tavla av konstnären Izmet Polatli, auktionshuset Lauritz.
Inne hos Ossian blandas både färger och mönster. Fåtöljen, som är omklädd i tyget Le zebre från Brunschwig & Fils, har Johanna fått av sin farmor och farfar. Avlastningsbord från Hay, Miljögården i Lund. Tavla av konstnären Izmet Polatli, auktionshuset Lauritz. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet
Från sovrummet har paret utsikt över en av Malmös vackra kanaler. Garderob, Ikea. Taklampa, Le Klint från Olsson & Gerthel. Sänglampor, Ikea köpta från Blocket. Pall, köpt på en outlet för ca tio år sedan. Fårskinn, Nygårds herrgård på Gotland.Från sovrummet har paret utsikt över en av Malmös vackra kanaler. Garderob, Ikea. Taklampa, Le Klint från Olsson & Gerthel. Sänglampor, Ikea köpta från Blocket. Pall, köpt på en outlet för ca tio år sedan. Fårskinn, Nygårds herrgård på Gotland.Från sovrummet har paret utsikt över en av Malmös vackra kanaler. Garderob, Ikea. Taklampa, Le Klint från Olsson & Gerthel. Sänglampor, Ikea köpta från Blocket. Pall, köpt på en outlet för ca tio år sedan. Fårskinn, Nygårds herrgård på Gotland.
Från sovrummet har paret utsikt över en av Malmös vackra kanaler. Garderob, Ikea. Taklampa, Le Klint från Olsson & Gerthel. Sänglampor, Ikea köpta från Blocket. Pall, köpt på en outlet för ca tio år sedan. Fårskinn, Nygårds herrgård på Gotland. Foto: Camilla Isaksson / Allt i Hemmet

Inredningen är vågad. Johanna berättar att de alltid haft en blandad stil med mycket vintage och second hand-fynd. Efter en lång arbetsdag finner hon avkoppling i att spana på olika antikbutikers sociala medier och nyinkomna annonser på diverse andrahandssidor. Hon är extra svag för italiensk inredning från 1970-talet, designklassiker, marockanska mattor och kelim-bonader. Johanna är den som hittar möblerna och prylarna medan Anders, som har en otrolig känsla för rumslighet, oftast är den som placerar ut dem.

Att få inreda med unika gamla prylar är så inspirerande i sig att man egentligen inte behöver gå efter några regler

- Vår absoluta favoritaffär är Reform furniture som ligger mellan Lund och Malmö. Det var där jag hittade våra underbara 1980-talssoffor i zebramönster. De är så sköna att sitta i att man aldrig vill resa sig upp när man väl satt sig i dem. Jetson-fåtöljen är också därifrån, den köpte jag till mig själv i 50-årspresent. Att få inreda med unika gamla prylar är så inspirerande i sig att man egentligen inte behöver gå efter några regler. Pjäserna talar oftast för sig själva. Att det dessutom är hållbart att köpa begagnat är ett stort plus i kanten, avslutar Johanna.

Ur Allt i Hemmet, nr 3 2022

LÄS MER: Knarrande golv och regnbågens alla färger i Martinas k-märkta hem

LÄS MER: Så inreder inredaren hemma hos sig själv: ”Vill ha en plats där jag kan slappna av”

LÄS MER: Själ från 1600-talet – Carina och Patric inreder med tunga möbler och mustiga färger