Grå toner utanför Rom – se inredarens 250 kvadrat på italienska landsbygden

När livet som gift globetrotter tog slut hittade norska Hanne Poli en fast punkt åt sig och barnen på den italienska landsbygden. Varje kvadratmeter, av 250, har hon skapat från grunden.

Trevignano Romano är en liten stad vid Braccianosjön norr om Rom. Här fick norska inredaren Hanne Poli runt millennieskiftet tag på två hektar mark, med ett naturreservat som närmsta granne. Det enda i husväg som fanns på plats var ett tak på åtta pelare. Inget vatten framdraget, ingen el eller gas.

– Som gift bodde jag längre perioder i New York, Malaysia och på slutet, i Amsterdam. Efter skilsmässan drömde jag om att leva i ett stort hus på landet där barn, katter och hundar kunde springa fritt, ett ställe där solen skiner större delen av året och där jag kunde skapa min egen skräddarsydda miljö.

Italienarnas livsstil har alltid inspirerat mig. I dag har jag lärt mig att leva långsammare, och samtidigt hålla fast vid min norska effektivitet
Den taktäckta delen av pation delas av med vita Ikeagardiner. Taklyktorna hittade Hanne i Marrakech och mattan i Turkiet. Saccokuddarna är hongkongköp och lyktan från Bangkok.
Hanne Polis två hektar mark ligger utanför den lilla staden Trevignano Romano norr om Rom och gränsar till ett naturreservat. När hon köpte egendomen kring millennieskiftet fanns varken hus, vatten eller el på plats.
Tonalitekaklet över bänken avviker en smula från den grå-svart-bruna omgivningen med sin ”tortora”-färg (duvblått). Köket är från Modulnova och hyllorna är gjorda av en snickare i byn. Fläkt, Franke, gasspis, Foster. Barstolar i järn, Maisons du monde. Det kombinerade köket och matsalen är husets enda rum med trägolv.
Järnsängen i det glasade orangeriet är handgjord i Sydafrika efter Hannes egen design och har hängt med till Italien via Amsterdam. Rottingpuff, Maisons du monde. Guldvasen är köpt i Zürich, alltid fylld med rosor från trädgården.
Eldstaden är många hundra år gammal och kommer från ett italienskt slott, köpt dyrt hos en antikhandlare. Vintagefåtölj i skinn, köpt i Zürich, vägglampa, Flos. Byggmaterialen är sten, järn, lera, trä.

Hanne hade länge känt att Italien drog i henne, även om hon aldrig bott i landet. Från Trevignano Romano är det 30 minuters bilresa till Rom. Perfekt om man som hon reser mycket i jobbet.

– Jag fick som vanligt börja om från start, inklusive lära mig italienska. Barnen var väldigt små när vi först kom hit så det kunde ha blivit en jobbig historia, men folket var väldigt välkomnande.

För mig är lyx inte designmöbler utan stora ytor och högt i tak

– Italienarnas livsstil har alltid inspirerat mig. I dag har jag lärt mig att leva långsammare, samtidigt som jag håller fast vid min norska effektivitet. Under 16 år i Trevignano har jag aldrig ångrat mig.

Matbordet i wenge ritade Hanne Poli och lät tillverka i Amsterdam för 22 år sedan. Stolar, Hans Wegner. Taklampan i plåt köpte hon i Trevignano Romano. Konstverket på väggen är av Cristiano de Matteis.
Badkaret skeppade Hanne hit från en antikmarknad i Amsterdam. Gardinerna är i vattenavstötande linne, hampaduk från Marrakech. Väggarna har ett tunt lager gips som målats i fuktigt tillstånd för att färgen ska tränga in bättre.
Stenarna på pation är hemtagna från Sicilien. Träbord, Ikea, indonesisk dagbädd med kuddar från Eva Germani. Komattan bidrar till den ”inredda” känslan.
Sängkläderna är i egyptiskt linne, Orizzonte, överkast och konstverk från Eva Germani, lampa, Philippe Starck/Flos.
Nej, trappan leder ingenvart utan är med flit gjord som ett skulpturalt bibliotek. På soffan, från Maisons du monde, kuddar från Ikea och Eva Germani. Alla golv utom kökets är gjutna i cement och behandlade med epoxiharts. I hallen foton i Ikea-ramar.
Hanne Poli lämnade Norge i 18-årsåldern och har ”globetrottat” både i inredarjobbet och privat. ”Jag vill leva i kärlek och skönhet, och arbetar hårt på det”, säger hon.
Jag älskar när det är ordning och reda, ett hem ska vara "good for the eye". Annars följer jag inga regler vare sig i jobbet eller privat

Huset på 250 kvm är byggt av mestadels italienska material som sten, järn, lera och trä. Men innehållsligt har det norska drag, hävdar hon, och exemplifierar med "kvalitetsyta".

– Är man uppvuxen i Skandinavien med snö och kyla blir hemmet det viktigaste i människornas liv. Och då gäller det att fylla det med kvalitet, inga ytor ska vara obekväma, opraktiska eller döda. För mig är lyx inte designmöbler utan stora ytor och högt i tak. Jag älskar när det är ordning och reda, ett hem ska vara "good for the eye". Annars följer jag inga regler eller trender vare sig i jobbet eller privat.

Publicerades i Sköna hem nr 7, 2017

Av: Francesca Davoli Foto: Fabrizio Cicconi

Läs också:

Villa vid Öresund med makalösa fönster i alla rum och egen strand

27 gråa kök som bevisar att grått är det nya vita!

Förföriskt stilren villa i betong och trä som sticker ut i skärgårdsidyllen

_________________________________________

Lär dig inreda med feng shui

 Feng shui-experten Jannice Wistrand lär dig hur du skapar harmoni, balans och god energi i ditt hem.

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

•  Psst! Feng shui fungerar på alla inredningsstilar och hem!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!