Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
– Jag försöker att inte vara så strikt när det kommer till att matcha färger och material, jag är mer rock’n’roll, och går på känsla. Att utmana satta gränser motiverar och driver mig, berättar Eleonora.
– Jag försöker att inte vara så strikt när det kommer till att matcha färger och material, jag är mer rock’n’roll, och går på känsla. Att utmana satta gränser motiverar och driver mig, berättar Eleonora.
– Jag försöker att inte vara så strikt när det kommer till att matcha färger och material, jag är mer rock’n’roll, och går på känsla. Att utmana satta gränser motiverar och driver mig, berättar Eleonora.
– Jag försöker att inte vara så strikt när det kommer till att matcha färger och material, jag är mer rock’n’roll, och går på känsla. Att utmana satta gränser motiverar och driver mig, berättar Eleonora. Foto: Helena Nord

Gotain-grundaren Eleonora Cantera vägrar vitt och minimalistiskt

Idérik har Eleonora Cantera alltid varit. I sekelskifteslägenheten i Stockholm har hon lekt med tyger, färg, mdf-skivor – och en mattallrik!

Jenny Martinsson
Lovisa Häger

Målbilden med det nya hemmet var tydlig: Inte vitt, grått eller beige. Inte minimalistiskt. Inte skandinaviskt. Eleonora Cantera och sambon Oskar ville något annat, och sekelskifteslägenheten på 110 kvadratmeter i centrala Stockholm var den perfekta experimentverkstaden.

– Min inredningsfilosofi bygger mycket på att jag trivs med förändring, jag gör om ofta, och är inte rädd att testa och misslyckas – eller lyckas. Jag försöker att inte vara så strikt när det kommer till att matcha färger och material, jag är mer rock’n’roll, och går på känsla. Att utmana satta gränser motiverar och driver mig, berättar Eleonora.

Eleonora Cantera älskar att experimentera i sin inredning. Foto: Helena Nord
Ombonat mot stramt. Bänk köpt på auktion tillsammans med inramade svartvita foton från Bukowskis. Foto: Helena Nord
Spegeldörrar och socklar ramar in passagen in till sovrummet – med härlig rymd och en takhöjd på 340 centimeter. Foto: Helena Nord

Under tre hektiska månader renoverade paret lägenheten. Kök och badrum fräschades upp och en vägg monterades i det stora sovrummet för en avskild walk-in-closet. Golven slipades och alla ytskikt målades om, bit för bit.

– Målar gör jag alltid själv. Dels lägger jag hellre krut på ett dyrare inredningsinköp och dels är jag inte så noggrann med detaljerna. Jag är långt ifrån perfektionist!, säger Eleonora.

Renoveringen gick fort, inredningen tog tid. Vi ville känna in vårt nya hem ordentligt innan vi fattade några beslut

Paret hade sålt nästan allt man ägde inför flytten för att verkligen kunna börja om från scratch. Den första tiden stod det bara en säng i lägenheten.

– Det var en mysig period, funderar Eleonora. Det kändes som att vi hade alla möjligheter i världen. Renoveringen gick fort, inredningen tog tid. Vi ville känna in vårt nya hem ordentligt innan vi fattade några beslut, och målade om flera gånger innan vi var helt nöjda med kulörvalet.

I den linneklädda soffan ligger runda kuddar från Gotain. Foto: Helena Nord
De detaljrika snickerierna framträder extra vackert mot den mossgröna väggen, och möter möbler och inredning där färgerna är få och stilen stram. Foto: Helena Nord
Yviga tulpaner smyckar det lilla bordet från Walles & Walles. I fönstren hänger gardiner från Gotain. Foto: Helena Nord
Stolarna kring det svarta matsalsbordet kläs om då och då för att förnya och förändra. Klädseln är från Bemz. Mobilen har Eleonora och vännen Lovisa gjort. Foto: Helena Nord


Som bollplank kring färgval och inredning hade paret Lovisa Häger, vän och kreativ chef på gardinföretaget Gotain – som Eleonora grundat och driver. Lägenheten bjöd på många möjligheter för dem att testa upphängningar, tyger och kombinationer, fotografera och skapa presentationer till en växande internationell kundkrets. 

Resultatet blev ett hem som förmedlar hög kvalitet och som samtidigt känns lekfullt och färgstarkt. Och här finns gott om snygga budgetlösningar och klassiska gör-det-själv-idéer. Sänggaveln gjordes av en mdf-skiva, en mattallrik – för att rita den perfekta böjen – och handsåg. Lite skumgummi, ett tyg och en häftapparat senare var allt klart!

Det finns inget härligare än att gå och lägga sig i något som känns som en fluffig tårta

Till sänghimlen hämtade de inspiration från den brittiska inredaren Rose Uniacke som gjort en liknande lösning. Gardinerna ramar in och dessutom dämpar de ljuden från gatan.

Skirt, lätt och ljust i alla rum. I den lilla baren i köket står barstolar från Frankrike. Lampan köptes på Newport. Foto: Helena Nord
Utsikt för den som sköter disken gör kökstjänsten trevlig. Foto: Helena Nord
Ikeahyllor och mdf-skivor blir en till synes platsbyggd förvaringslösning. En kvist mimosa lyser upp tennvasen, köpt på loppis i Skåne. Foto: Helena Nord

– Det finns inget härligare än att gå och lägga sig i något som känns som en fluffig tårta. Barnet i mig, som drömt om en sänghimmel, fick på det här viset leva ut den drömmen, men på ett elegant och vuxet sätt, säger Eleonora och fortsätter:

– Sänggaveln förresten, klär jag om flera gånger per år, det är ett smart sätt att uppdatera känslan i rummet på kort tid och med enkla medel.

Hyllorna på kontoret ser platsbyggda ut, men är Ikeahyllor som klätts in med mdf-skivor och målats i samma färg som väggen.

Inspirationen till idéer, både privat och för jobbet, kommer oftast från resor och restauranger – upplevelser. Smaker, former och färger kan få mig att spinna vidare på ett nytt koncept.
Sänghimmelslösningen ger drömsömnen en extra skjuts in bland molnen. Textilierna i offwhite möter värmen i sänggaveln och sideboarden, och ger ett mjukt intryck tillsammans med den blekblå väggfärgen. Några lejongula ranunkler får matcha sänggaveln. Foto: Helena Nord
Vy från hemmakontoret. Det gula skrivbordet har Eleonora slipat och sedan rollat tre gånger för att få en perfekt finish. Foto: Helena Nord
Klassiskt badkar tillsammans med klassiskt kakel, och tavlor som Eleonora gjort. Foto: Helena Nord
Badrummet har totalrenoverats i en neutral stil som håller formen länge. Kommoden som Eleonora Cantera slagit sig ned på kommer från butiken Sekelskifte. Foto: Helena Nord

Upplevelser och behov är det som driver Eleonoras kreativitet.

– Tanken på mitt företag Gotain kom när jag köpte min första lägenhet. Det var en liten etta men med tre stora fönster, så gardinerna blev väldigt centrala. Men att beställa skräddarsydda gardiner var så krångligt och dyrt att jag bestämde mig för att testa att starta ett företag som erbjuder måttbeställda gardiner, fast med en betydligt enklare beställningsprocess.

– Inspirationen till idéer, både privat och för jobbet, kommer oftast från resor och restauranger – upplevelser. Smaker, former och färger kan få mig att spinna vidare på ett nytt koncept, säger Eleonora.

LÄS MER: Experten: Här är årets tre hetaste inredningstrender

LÄS MER: Arkitekten Simons kunder sa ja till allt: ”Unikt!”