Foto: ©Madeleine Söder

Görel Crona: Det här är ett rörigt och kul hem

Filmaktuella Görel Crona har levt en stor del av sitt liv långtifrån Sverige. Till slut hittade hon hem – i Carl Malmstens gamla villa i Bergshamra.

Orientaliska tofflor i tamburen, mexikanskt vardagsrumsbord och argentinsk tango i högtalarna. Influenser från hela världen slår emot oss när vi kliver över tröskeln till skådespelerskan Görel Cronas bohemiska villa i Bergshamra utanför Stockholm. 

– Det här är mitt paradis. Som att bo på landet fast det är så nära stan, säger Görel och visar vägen upp för den rödmålade trappan till övervåningen.

Foto: ©Madeleine Söder

Genom fönstren syns trädgården med äppelträd, syrenbuskar och skyhöga kastanjeträd. Från arbetsrummets balkong ser man Brunnsviken. Görel har egen brygga och tar gärna ett kvällsdopp – redan i april hoppar hon i.

Lägenheten på 130 kvadratmeter och fem rum och kök ligger i en av de villor som Karl XV lät uppföra 1865 intill Brunnsviken för att ordna sommarbostad åt sig själv och närmaste vänkretsen. Möbelarkitekten 

Carl Malmsten övertog villan 1920 och bodde här fram till sin död 1972. Interiörerna är starkt präglade av hans estetik och huset är byggnadsminnesmärkt. Köket till exempel, får inte renoveras utan är lämnat så som Malmsten ville ha det. Enkelt och funktionellt.

Exteriören hade ursprungligen tidstypiska snickerier i så kallad schweizerstil. Men Malmsten tog bort utsmyckningar och väggmålningar. Han var förespråkare av den nordiska stilen och ville sätta den prägeln på huset. 

Foto: ©Madeleine Söder

Det är tolv år sedan Görel Crona hittade sitt drömboende här. Hon bodde på Sveavägen 
i Stockholm när hon fick syn på bytesannonsen 
i Dagens Nyheter. 

– Så fort jag kom in i huset kände jag att här måste jag bara bo. Det var som att komma hem. Vi hade kunnat renovera, men tyckte det var så fint som det var. Det enda vi gjorde var att slita upp de fula korkmattorna och slipa golven. När Henrik flyttade in för ett par år sedan målade vi om och bytte plats på saker och ting så att han skulle trivas. Han har också byggt ett underbart badrum till mig och målat trappan till övervåningen röd, berättar Görel.

Sedan fem år tillbaka är hon sambo med Henrik von Koch som är copywriter. De träffades ”i trappen” som man säger, fast 
i det här fallet är det mer sant att säga att de träffades vid infarten till Görels hus. Hon skulle byta däck. Han var i krokarna för att hälsa på en kusin, hjälpte henne med däckbytet och de blev ett par.

Foto: ©Madeleine Söder

Görel har gått sina egna vägar och startat egna projekt i stället för att sitta och vänta på erbjudanden. Det lärde hon sig i yngre år i New York. I dag är hon lika verksam som manusförfattare som skådespelare. Platsen där hon först började skriva för tio år sedan var Kafé Sjöstugan, sex kilometers promenad längs med Brunnsviken från innerstan. Ett idylliskt ställe med ekologiska bullar och luncher, som Görel besöker så gott som dagligen om så bara för en pratstund med ägarinnan. Här skrev Görel monologen Shakespeares dotter – som hon fortfarande turnerar med ibland.

– Jag är en regissör som också är skådespelare som också sjunger och skriver! Shakespeares dotter spelade jag första gången i ett växthus i Ulriksdals slottspark. Sedan dess har jag spelat den på många scener.

I närheten av Ulriksdals slottspark ligger också stallet där Görels fyrbenta kärlek Kummin, 23 år gammal, bor. Två gånger i veckan tar hon en ridtur med Kummin. Turen går genom Hagaparken eller över Järvafältet. 

– Jag var hästtjej som barn och har ridit sedan dess. Henrik har också börjat rida. I sommar åker vi till Gotland på westernridläger tillsammans!

Görel växte upp på Kanarieöarna. Föräldrarna hade hört talas om de ”lyckliga öarna” och flyttade dit 1957. Pappan, Börje Crona, är jazzmusiker och författare. Mamman Annikki är sjuksköterska och senare blev även hon författare.

Foto: ©Madeleine Söder

– Vi bodde i lägenhet 
i Las Palmas och var riktiga stadsbarn. På somrarna var vi hos farmor och farfar i Blekinge, så kontakten med Sverige fanns hela tiden. Precis samma ort kommer Henriks familj ifrån. Visst är det underligt? Jag tror att det alltid finns en sådan mening med att två personer träffas, säger Görel.

Familjen flyttade hem till Stockholm igen först när Görel började i gymnasiet. Hennes scendebut kom tidigt, men på scenskolan kom hon inte in. 

I stället åkte hon till New York och utbildade sig till skådespelare. Där levde hon i många år och var under en tid gift med konstnären Jeb Baum. Flera av hans konstverk hänger på väggarna i huset. Görel gillar modern, abstrakt konst och målar även själv.

– Min exman är min favoritkonstnär. Nu har han gård i Skåne så vi håller kontakten. Laris Strunke är en annan konstnär jag gillar. Han hade en fantastisk utställning i växthuset vid Fjärilsmuseet i Hagaparken i våras.

Ännu ett älsklingsställe kring Brunnsviken är slottsruinen i Haga som ligger bakom Haga slott. Där huserar Teater i Haga, sommarteatern där Görel både har regisserat och medverkat i flera föreställningar. 

I höst är Görel aktuell med sin första egna långfilm, Tysta leken, som hon både regisserat och skrivit manus till. Huvudrollerna spelas av Maria Lundqvist, Malin Arvidsson och Carina Lidbom. Nyligen bortgångne skådespelaren Per Oscarsson gör sin sista roll i filmen. Storyn kretsar kring tre vuxna kvinnor som ovetande om varandras existens gemensamt ärver ett hus av en okänd kvinna. 

– Det är en dramatisk historia om förträngda minnen. Hela arbetet har gett mig blodad tand, så nu håller jag på med ett nytt manus.

Görels yrkesliv är i ständig utveckling. Vilket kan sägas även om hennes hem.

– Det här är ett levande hem, ibland ett rörigt hem men ett kul hem. Det är nog Gabriel som önskar mest ordning av oss tre! Vi har ofta stora fester och alla som vill får sova över när det är fest. Vårt hem är alltid öppet för våra vänner.

Trädgården sköter de själva. Men det får räcka med att klippa gräset och sätta några lökar, säger Görel. Mer än så hinner de inte med.

– Jag fick ett växthus i femtioårspresent men det är inte monterat ännu. Och huset behövde målas om redan när jag flyttade in. Det är tolv år sedan och huset är fortfarande inte ommålat. Vårt hus har traktens fulaste fasad, skrattar Görel.

Se alla bilder i senaste numret (nr 11) av Sköna hem.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!