Foto: Anna Kern

Glamouröst 70-tal, sekelskifte & minimalism – Viktorias hem är fyllt av kontraster

Glamouröst 70-tal i flirt med både sekelskifte och minimalism. Mörkt trä som ger värme, vit marmor för svalka. Arkitekten Viktoria Buskqvist har jobbat mycket med kontraster i sitt hem i Helsingborg.

Marie Olsson Nylander

Ljuset och rymden i våningen är anmärkningsvärda. Takstuckaturerna är praktfulla. De rosa inslagen i inredningen bryter oväntat och lekfullt av mot den mörkbetsade, allvarligare ekparketten.

Jag känner mig klar, det finns inget jag ångrar

Våningen ligger i Helsingborg, i ett vitputsat hus i nyrenässans från 1886 ritat av stadens första stadsarkitekt Mauritz Frohm. Mauritz präglade stad n vid Sundet under 35 år, bland annat ritade han ombyggnaden av hotell Mollberg. Efter studieresor i Europa tillkom det här huset i pariserstil alldeles intill Helsingborgs vackra stadspark på Söder.

Här bor den prisbelönta arkitekten Viktoria Buskqvist med maken Kalle, som är lärare, och tonårsdöttrarna Vera och Britta. Viktoria var tidigare chef på ett arkitektkontor och har ritat allt från stadsdelar till villor, inredningar och belysningsarmaturer, men efter drygt 20 år i Mälardalen ville hon flytta hem till Helsingborg igen med familjen. De har inte ångrat sig en dag och njuter året runt av känslan av att befinna sig på ”Sveriges riviera”, nära kontinenten och i den multikulturella södra delen av Helsingborg.

Vintage 60-talsfåtöljer Toad av Ekstrand & Norman, omklädda i rosa sammet. Det monolitiska soffbordet i kompositmaterial och den väggfasta förvaringsbänken i mörkpigmenterad ek är båda ritade av Viktoria och specialtillverkade. Taklampa och bordslampa Caboche från Foscarini. Stor akrylmålning av Hans Nilsson. Foto: Anna Kern
Det härliga blomstermolnet över matplatsen är skapat av L’atelier floral i Helsingborg. Runt bordet i carraramarmor, ritat av Viktoria och specialtillverkat, står Arne Jacobsens Sjuanstolar omlackerade i tre olika rosa nyanser. På bordet står en samling av Alvar Aaltos Savoyvaser, Iittala. Spegel Diamond från Reflections Copenhagen. Foto: Anna Kern
Bakom den stora sänggaveln i mörkpigmenterad ek ryms Viktorias garderob, allt ritat av henne själv och specialtillverkat. Foto: Anna Kern

Mycket har hänt sedan Viktoria och hennes familj övertog våningen. Vid tillträdet var det inte mycket som återstod av Mauritz Frohms paradvåning. Lägenheten var i tråkigt skick och hade förvanskats på 80-talet, då flera tidstypiska detaljer ersattes med plastmattor, vävtapeter och inredning av dålig kvalitet.

En omfattande ombyggnad inleddes och Viktoria tog tillfället i akt att skapa en ny och okonventionell planlösning. Nya ytskikt, ny el, nytt brandskydd, nya radiatorer, inbyggd belysning, ny inredning i kök, badrum, hallar och klädkammare. Allt i lägenheten har Viktoria ritat in i minsta detalj. Samtliga skåp är platsbyggda och döljer förvaring av alltifrån vinterjackor till städredskap och kastruller.

Hemmet ska vara en trygg plats med smarta funktioner, men också fyllt av sinnliga värden

Det som bevarats är de spektakulära stuckaturerna och parkettgolven. Vad gäller det nya har Viktoria utgått från hållbara material som mörkpigmenterad ek och carraramarmor. Hon har jobbat med kontraster mellan värme och svalka, autentiskt och nytt, mörkt och ljust, matt och blankt. Här finns minimalism såväl som dekor och detaljer. Färgpaletten går i brunt, vitt, grått, rosa, buteljgrönt och lejongult.

– Hemmet ska vara en trygg plats med smarta funktioner, men också fyllt av sinnliga värden, säger Viktoria. 

Hon har utformat rummen efter familjens behov av utrymme för träning, vila, ett stort matintresse, middagar och fester. Men också funderat en del på hur Mauritz hade tänkt. Det var viktigt med hög kvalitet på hantverket hos det hon tillförde i lägenheten.

Viktoria har ritat och låtit specialtillverka köksinredningen i mörkpigmenterad ek. Köksblandare från Vola, lampor Melt av Tom Dixon och barstolar med brun ullklädsel från Johanson design. Tavla i akryl av Hans Nilsson. Foto: Anna Kern
Hallen pryds av ett konstfoto av Anna Kern. Pallen är vintage. Foto: Anna Kern
Säng och sänggavel specialtillverkade i mörkpigmenterad ek, ritade av Viktoria. Sänglampor PJ 70 från Örsjö, taklampa Caboche, Foscarini. Kimono från Ballroom blitzz Foto: Anna Kern
Halsbanden och armbandet kommer från danska Monies och är köpta hos Ballroom blitzz. Foto: Anna Kern

– Vi hade en fantastisk byggfirma som förstod och var noggranna. Jag skissade, och de byggde i gott samarbete.

Familjen fick flytta från rum till rum medan renoveringen höll på.

– Vi har jobbat så hårt! Men jag tror på att jobba hårt för att sedan belöna sig. 

Och belöningen har blivit precis det hem de ville ha. Mycket dold förvaring. Mörkt trä som ger värme. En glamourös känsla där 70-tal flirtar med sekelskifte och minimalism. Ett slags hyllning till den bereste Mauritz Frohm och familjens minnen från platser de besökt, projekt, hotell, restauranger, smaker och dofter. På frågan om det finns något hon önskar att hon gjort annorlunda i renoveringen, svarar hon eftertänksamt:

Vi har jobbat så hårt! Men jag tror på att jobba hårt för att sedan belöna sig.

– Jag känner mig klar, det finns inget jag ångrar. Allra nöjdast är Viktoria med badrummet. 

–  Det blev till genom att vi offrade ett sovrum och vetter mot en fantastiskt fin grönskande innergård. Här kan du ligga i badet med öppet fönster och titta på stjärnhimlen. Du hör inte en endaste bil trots att vi är mitt i stan. Vi trivs så himla bra här. Det känns som om vi flyttade till världen. Här stannar vi tills barnen blir stora och flyttar hemifrån - minst!

Badrummet har väggar och golv av slipad carraramarmor. Badkar från Bathlife, blandare, Dornbracht. Foto: Anna Kern
Akrylmålningar av Hans Nilsson, konstfoto av bland andra Anja Niemi. Golvlampa Caboche från Foscarini. Foto: Anna Kern
Viktoria Buskqvist i Arne Jacobsens fåtölj Svanen i grå ull, från Fritz Hansen. Foto: Anna Kern

Viktorias tips för en vackrare vardag

ANVÄND ÄKTA MATERIAL!

Oslagbart för att skapa sinnlighet och ytor som bjuder in till beröring.

Äkta material åldras väl.

 

TA TILLVARA LJUSET!

Maximera ljusinsläppet genom gardinlösa fönster och nakna fönsterbänkar.

Var inte rädd för rena, reflekterande ytor. Vi behöver allt naturligt dagsljus vi kan få för att må bra.

 

OMGE DIG MED FÖREMÅL SOM BETYDER NÅGOT!

Inredningen behöver vara både funktionell och vacker för att bli hållbar, intressant och relevant. Välj noga och välj bort. Vänta och längta.

 

KONSTEN BERÖR OSS OCH LEVANDEGöR DITT HEM!

Berika tillvaron med konstföremål som väcker tanke eller lust. Andras konst eller egen i form av målningar, foto eller hantverk. Rama in eller presentera på ett sätt som väcker nyfikenhet. Samla på en plats eller placera ut sparsmakat. Testa dig fram.

 

KOM IHÅG DET VIKTIGA DOFTSINNET!

Dofter kan förflytta dig till exakt den plats du vill vara på. Samla reseminnen i form av dofter. Det kan vara platser du besökt, människor som gjort intryck på dig, maten du lagat och ätit. Omge dig med dofter på ett medvetet sätt.

LÄS MER: Elaine Eksvärd efterlyste villa på bloggen – så bytte hon till sig drömhemmet

LÄS MER: Semesterkänsla året om i skärgårdshuset med glasveranda och havsutsikt