Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det fallfärdiga lambgiftet förvandlades till ett härligt sommarhus. Och ängen runt huset, som väckte Madeleines trädgårdsintresse, har i dag blivit en grön oas.
Det fallfärdiga lambgiftet förvandlades till ett härligt sommarhus. Och ängen runt huset, som väckte Madeleines trädgårdsintresse, har i dag blivit en grön oas.
Det fallfärdiga lambgiftet förvandlades till ett härligt sommarhus. Och ängen runt huset, som väckte Madeleines trädgårdsintresse, har i dag blivit en grön oas.
Det fallfärdiga lambgiftet förvandlades till ett härligt sommarhus. Och ängen runt huset, som väckte Madeleines trädgårdsintresse, har i dag blivit en grön oas. Foto: Marie Delice Karlsson

Gammal lammhage blev Madeleines ljuva trädgård

I en vindpinad gammal lammhage på norra Gotland har Madeleine Wale skapat en makalös trädgård. En grön kärleksförklaring till familjens vackra hus och det sagolika gotländska landskapet.

”Men gu’ så bra, här är det ju bara äng som inte behöver skötas.” Så sade Madeleine Wale när hon och hennes man tittade på det fallfärdiga lambgiftet för 16 år sedan.

Med tanke på hur elegant och välordnad trädgården är numera, är det svårt att ens föreställa sig att den en gång var en vildvuxen äng. Nu finns här i stället vackra trädgårdsrum på både fram- och baksidan av huset, ett stort växthus i trä, och en ny spännande trädgårdsdel i halvskugga, inspirerad av en klassisk fransk potage.

HEMMA HOS MADELEINE WALE

Yrke: Frisör, som har lagt saxen på hyllan för gott efter att ha haft eget företag i många år.

Familj: Maken Johan, jobbar på bank, sönerna William, och Filip, samt hundarna Dior och Frans som är av rasen ungersk vizsla.

Bor: Lägenhet i Stockholm och ofta i fritidshuset i Hangvar på norra på Gotland med en tomt på 10 000 kvadratmeter (1 hektar). Tomten är ursprungligen gammal betesmark och omges av barrskog på tre sidor, jorden är mycket bördig och består av en blandning av lera och sand. Växtzon 1.

Instagram: @hosmadeleine

Växthuset från Sweden green house är 30 kvadratmeter stort och målat i en ljusgrå kulör. Här tillbringar familjen mycket tid från tidig vår till sen höst. Kyliga dagar eldar man i kaminen Victoria från Westbo. Foto: Marie Delice Karlsson
I Madeleines prunkande trädgård syns bland annat allium och styvmorsviol, planterad i ett gammalt baktråg. Foto: Marie Delice Karlsson

Överallt står stora grånade ekfat med dekorativa träd och växter som silverpäron, oliv, fliksumak, blyblomma och Afrikas blå lilja, för att bara nämna några. Och i rabatterna frodas alliumbollar, rosor, lavendel, isop, kattmynta, stockrosor och många andra solälskare. Snygga stilleben med krukor och formstarka växter är också ett signum för Madeleines trädgård.

– Jag tycker om när det är vackert, det är vad som driver mig, och jag månar väldigt mycket om det estetiska, förklarar hon.

Jag behöver sällan tänka mig för när jag väljer växter utan kan köpa det jag förälskar mig i.

Men vi tar det från början. År 2006 hade Madeleine spanat in det gamla lambgiftet när hon körde förbi under en sommarvistelse på Gotland. Ett lambgift är alltså en liten lada där fåren kan söka skydd mot väder och vind.

– Just det här lambgiftet hade inte använts på åratal, och när jag ringde upp ägaren och frågade om det var till salu svarade han först: ”Där kan man inte bo!”, berättar Madeleine.

Valnötsträdet planterade Madeleine och Johan 2010. Då var det bara en liten slana, nu är det gigantiskt och beskärs varje år så att det växer som ett tak över uteplatsen på framsidan. Uteplatsen ramas in av buskrosen ’Louise Bugnet’ som blommar nästan hela sommaren. Foto: Marie Delice Karlsson
Madeleine med hundarna Frans och Dior. I korgarna växer jätteverbena som självsår sig i gruset varje år och ger nya plantor, helt gratis. Foto: Marie Delice Karlsson

Hon gav sig inte och lyckades även övertyga sin man om att det var en bra idé att förvandla ladan till sommarhus, trots att den hade stampat jordgolv och var full av fårspillning. Att det stod mitt ute på en äng var dessutom positivt för en jäktad barnfamilj från Värmdö som ville ha ett lättskött sommarställe.

Renoveringen av huset tog fart medan gräset på ängen fick växa fritt.

– Vi stampade bara upp en gång från bilen fram till huset, minns Madeleine.

Men efter en säsong blev det väldigt lerigt och för att slippa få in smuts i huset gjorde man en grusad gång och en halvmåneyta framför ytterdörren. Och när sönerna William och Filip ville spela fotboll klippte man upp en fyrkant på ängen.

– Det var ungefär vad vi gjorde de första åren, ända tills jag en sommar stod i köket och plötsligt inte kunde se ut genom fönstret för att gräset var så högt, säger Madeleine, och förklarar att jorden är väldigt bördig eftersom fåren gått där och gödslat i många år.

Madeleine och maken Johan började hålla fritt från gräs runt huset, och långsamt vaknade Madeleines trädgårdsintresse. 2010 planterade hon och Johan de första träden på den platta ängen.

– Det blev ett päronträd, ett Williamspäron eftersom äldsta sonen heter William, och sedan fick även sonen Filip ett Filippaäpple, det tyckte vi var kul, berättar Madeleine, som är den som står för idéerna och det mesta jobbet i trädgården.

– Jag behöver sällan tänka mig för när jag väljer växter utan kan köpa det jag förälskar mig i, säger hon och framhåller lyxen med att ha bördig jord och mycket sol i växtzon 1.

Madeleine skapar gärna stilleben runt huset med växter i krukor. Här står ett silverpäron i en antik tunna, tillsammans med lavendel, kattmynta och Afrikas blå lilja. Foto: Marie Delice Karlsson
Bredvid ytterdörren står en fliksumak i ett ekfat. Madeleine planterar gärna träd i krukor, dels för att slippa plantera i marken intill huset och dels för att det är ett bra sätt att få höjd i trädgården. Foto: Marie Delice Karlsson
Jag gillar det vilda, men vill att det ska omges av en ordnad struktur.

Fast det är en sanning med modifikation, jordlagret på platsen är tunt, bara 60 centimeter, och det är bland annat därför Madeleine har så många träd i stora krukor i stället för rotade i marken. Lavendelhäcken hon satte på framsidan trivdes faktiskt inte heller så bra och fick flytta till baksidan där det är varmare och torrare.

– Det var så vår långa ’Louise Bugnet’-häck kom till. Jag fick tips om att rosor brukar trivas där lavendel inte trivs. Och den där häcken är magisk när den blommar och får trädgården att dofta engelsk tvål.

Lavendeln ramar i sin tur in den halvmåneformade uteplatsen på baksidan. Runt den har Madeleine även byggt en låg mur av klappersten som hon släpat hem från skogen med markägarens tillstånd. Det är uppenbart att hon gillar ordning och reda, och att rama in med murar och häckar i olika höjder.

– Jag vill ha tydlighet, förklarar hon. Jag gillar det vilda, men vill att det ska omges av en ordnad struktur.

Till saken hör också att det alltid blåser på Gotland, och det enda sättet att komma undan vinden är att skapa lä med häckar, murar och väggar. Därför skaffade de det 30 kvadratmeter stora växthuset 2017, och det var också det som till slut fick Madeleines trädgårdsintresse att slå ut i full blom.

– Innan växthuset stod på plats visste jag inte hur jag skulle fortsätta med trädgården, men växthuset gjorde att det blev som en innergård på framsidan som jag kunde bygga vidare på, med fler rum.

De vackra grindarna som leder in och ut i den ”Nya trädgården” har Madeleine köpt begagnade, det var en gammal pargrind som delades i två. I den buxbomsomgärdade rabatten växer vit näva, trebladsspira och funkia. Foto: Marie Delice Karlsson
På den soliga baksidan stortrivs växter som silverpäron, oliv, lavendel, kattmynta, timjan, rosmarin och Afrikas blå lilja. Heta sommardagar kan här bli ”tokvarmt” enligt Madeleine. Foto: Marie Delice Karlsson
Vitt blåregn, wisteria ’Alba’, har inte bara vacker färg och fina bladformer utan stammen skruvar sig också på ett mycket dekorativt sätt. Foto: Marie Delice Karlsson

MADELEINES TIPS FÖR ATT ANLÄGGA EN TRÄDGÅRD FRÅN GRUNDEN:

· Följ dina drömmar och gå på din magkänsla, både när du planerar trädgården och när du väljer växter. Man behöver inte vara expert för att skapa sitt eget gröna paradis.

· Var inte rädd att pröva, blir det fel så är det bara att göra om, och man lär sig alltid något av sina misstag. Ju mer man håller på med trädgård, desto mer lär man sig.

· Allt kommer inte att lyckas. Det är viktigt att ha den insikten när man börjar skapa en trädgård. Trädgård handlar också om att misslyckas, och det är okej.

· Ta hjälp av Instagram. Samla på inspirationsbilder från tidningar och böcker, på Instagram finns också så många fina trädgårdskonton där man kan få massor av idéer. Själv plöjde jag Instagram när jag skulle anlägga den nya delen i min trädgård.

· Skissa och rita upp hur du vill ha det. Det är lättare att få ett grepp om hur det kommer att bli i verkligheten om man får ner sina idéer på papper.

· Önska dig gröna presenter. Det är dyrt att anlägga en trädgård men man kan önska sig växter i present av familj och vänner. Jag fick mitt nya trädgårdsrum i 45-årspresent av min man.

Äntligen har det gamla lambgiftet fått den trädgård det förtjänar.

Det senaste rummet kallar Madeleine för ”Den nya trädgården” och den ligger i en lite skuggigare del av den stora tomten.

– Jag ville göra ett helt avgränsat rum omgärdat av bokhäckar och med rabatter som ramas in av låga buxbomshäckar, det ska se ut lite som en fransk potage, förklarar hon.

Men här växer inga grönsaker utan enbart vita blommor och växter med vackra bladformer, som funkia, hortensia, pärlbuske, strutbräken, murgröna och magnolia. Vackert och lite hemlighetsfullt.

Madeleine älskar sin trädgård, den ger henne så mycket glädje, men framför allt tycker hon att det känns fint att hon lyckats ge huset en inramning.

– Äntligen har det gamla lambgiftet fått den trädgård det förtjänar.

Se även: