Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Patric Johansson

Galleribokhyllan är hjärtat i Gus "omöjliga" etta

Enrummaren mitt i Stockholm vittnar om dess ägares kulturella historia och livsval.

En blandning med full personlig tolkningsfrihet. Det handlar om valen som gör ett hem till hemma.

Petra Dokken

Gu Jian är produktdesigner inom tech, och lämnade hemlandet Kina för Sverige för att utbilda sig, både på Chalmers i Göteborg och KTH i Stockholm. Nu har hon bott här i nästan halva sitt liv. Att hennes hem personifierar just hennes rörelse i motsatta väderstreck är både vackert och tydligt.

– Jag var ute efter en lägenhet i ett sekelskifteshus, men utan renoveringsbehov och gärna modernt. Med högt i tak och med balkong, men utan insyn, berättar hon. Nästan omöjliga kriterier, tänkte jag. Men så en gråmulen novemberdag dök den upp på Hemnet. Min lägenhet, mitt hem. Det var bara Gu som lade bud, och tur var väl det för hon visste direkt att det var här hon skulle bo. Lägenheten är en enrummare på 39 kvadratmeter vid Sankt Eriksplan i Stockholm. 

– Maria Kangarde är designern bakom renoveringen. Stiluttrycket var som om jag själv hade format rummet, så jag ändrade inte på någonting.

Växterna blir det organiska inslaget i hemmets raka linjer och rena vinklar. Gu dras oftast till växter med få grenar och ett asiatiskt utseende. Hon flyttar runt dem i hemmet tills de hittar platsen där de trivs. Foto: Patric Johansson
Lägenheten var renoverad och klar när Gu flyttade in med sina saker. ”Allt passade perfekt in, till och med den gula färgen i mina prydnadskuddar!” Mönstrad kudde från Designers guild, ett varumärke Gu tycker mycket om. Sängkläder från Society och överkast från Åhléns. Fåtöljen i sovrummet är danskt 50-tal. Foto: Patric Johansson
Eftersom Gu Jian arbetar som produktdesigner i den digitala världen tänker hon alltid på användarvänlighet och att optimera. Foto: Patric Johansson
I fönstret står Gus sparris i en kruka från House doctor. “Grenarna påminner mig om kinesisk bambu.” Foto: Patric Johansson

Lägenhetens raka linjer, rena vinklar och minimalistiska känsla är vad Gu efterlyst. En stil som för henne andas Songdynastin, högkulturell era i Kina för ungefär ettusen år sedan. En avskalad men elaborerad estetik som delar många av karaktärsdragen hos japansk zen.

– Stålväggen in till sovrummet skulle många nog beskriva som industriell, men jag ser japanska skärmdörrar framför mig, sådana som leder ut till en trädgård, säger Gu.

Hon tog med sig sina ägodelar och flyttade in. Allt hittade sin plats – växter, lampor och porslinsvaser.

Min inredningsstil bär kulturella referenser från både Kina och Skandinavien

Hennes intresse för design väcktes redan i tonåren. När Gu var ledig från skolan om lördagseftermiddagarna gick hon till butiken där det såldes utländska magasin. Gu som växte upp med en ensamstående mamma hade inte råd att köpa de dyra tidningarna, men för en spottstyver kunde hon sitta i butiken och läsa de internationella designmagasinen, i timmar.

– Min inredningsstil bär kulturella referenser från både Kina och Skandinavien. Song passar väl ihop med det skandinaviska då huvuddragen handlar om minimalism.

Bokhyllan fungerar som en klassisk kinesisk gallerihylla, en enskild sak med stor betydelse visas i varje utrymme. ”Här finns gammalt och nytt, saker från öst och från väst.Flera av vaserna är köpta hos Gad inredning.” Foto: Patric Johansson
Den grå soffan kommer från Sits, soffbordet från Åhléns. Golvlampan Hobo från Örsjö ser ut som en lanterna från ett kejsarpalats tycker Gu. ”Den ger ett mjukt ljussken – bra för svenska vinterdagar.” Matbordet från Bolia kan bli dubbelt så stort. ”Jag öppnar upp det när jag jobbar hemma och när arbetsdagen är slut plockar jag ihop och ställer undan allt som har med datorer och jobb att göra. Behövs i en enrummare.” Foto: Patric Johansson
Bokhyllan är central i hemmet, Gu hittade den hos Bolia. ”Till och med i rätt grå nyans! Jag är väldigt förtjust i det här danska varumärket. När designen känns för perfekt eller kall ’värmer jag upp den’ med saker som har en handgjord känsla.” Foto: Patric Johansson

Eftersom Gu också har arbetat för auktionshuset Christie’s i London kan hon en hel del om estetik både i väst och i öst.

– Vackert i öst är linjen, skuggan, det tvådimensionella. Medan det i väst handlar om volym. Tänk ikebana i relation till ett blomsterarrangemang i en fransk balsal. Eller omtolkat till musik: stråkar i öst är en symfoni i väst.

Därför är lägenhetens hjärta bokhyllan.

– Det finns en typiskt kinesisk bokhylla, ett slags galleri. I denna möbel är de horisontella planen inte i linje med varandra, utan skapar inramade fyrkanter i vilka varje enskilt objekt visas upp.

Att hon kan hitta möbler av skandinaviska varumärken som går i linje med hennes stora inspiration tycker Gu är helt magiskt.

Köket är platsbyggt med skåpsluckor från Innefront, spis från Bertazzoni. Läderfåtöljen från Bolia tillför värme i det grå. Foto: Patric Johansson
Bänkskiva i terrazzosten och svart blandare från Vola. Foto: Patric Johansson
Gu vill inte ha vitt porslin, utan väljer färger som ger maten dess rätta färgskala. ”Blågrått är perfekt. Och jag är även noga med fina chopsticks, och köper med om jag åker till Asien.” Men Sverige är favoritlandet när hon köper porslin. ”Det mesta av mitt porslin har jag köpt här.” Foto: Patric Johansson

Utanför balkongen växer ett träd, en äldre lönn. Under pandemins hemarbete kunde Gu dagligen följa trädets alla skiftningar efter årstiderna. Höstens nakna grenar som sträckte sig mot henne där ute på balkongen påminde om ett klassiskt kinesiskt bildmotiv.

– Jag har faktiskt börjat kalla det för mitt träd.

Livet skiftar också, och med det våra behov. Gu som bara för ett par år sedan drogs till starka färger, och specifikt rött, låter nu enbart de färska snittblommorna stå för färgkaskaden i rummet. Ofta i vibrerande eldfängda röda toner.

– Min bästa vän säger att det är för att mitt hjärta är lugnt nu. Det är meditativt här, ler Gu.

Mina växter ser lite asiatiska ut allihop, principen är att de ska ha ett fåtal grenar

Växterna är en del av hemmets linjer och hon köper de växter som hon blir förälskad i.

– Mina växter ser lite asiatiska ut allihop, principen är att de ska ha ett fåtal grenar. Min sparris tycker jag ser ut som bambu. Fikonträdet vid bokhyllan med sin tunna stam har en sinnlig femininitet.

Stolarna runt bordet är Carl Hansens CH 24 som påminner Gu starkt om en historisk hästskostol från Mingdynastin. Foto: Patric Johansson
Badrummets väggar är kaklade med vita standardplattor och på golvet ligger svart hexagonformad klinker. Handfatet i betong är specialgjort. Blandare och dusch i svart från Vola. Foto: Patric Johansson
Foto: Patric Johansson

Gu säger att hon är bekväm med att leva i den här mixen av ursprung och nutid, öst och väst, estetisk filosofi från kinesiska Songdynastin kombinerat med skandinavisk enkelhet.

Det finns en blomma som på kinesiska heter mei, och som enligt Gu doftar förföriskt. Hennes vas i en turkos färgskiftning är en meiping, en vas med ett eget syfte.

– Kinesiska blomvaser har sina olika former för att passa en specifik blomma, olika uttryck av skönhet. Vaser i just den där turkosa färgen, ”himmel efter regnet”, är eftertraktade, färgen kräver bränning i mycket höga temperaturer och var förr exklusiv för kejsaren.  

– Mei blommar bara när det är en riktigt kall vinter. Den har vaxiga blad, gula blommor och är alldeles liten. Och den representerar härdighet, motståndskraft. Budskapet är så vackert tycker jag. Min vas är från en porslinsaffär i Gävle och är min absoluta favoritsak här i mitt hem.

Arrangemang: Myrica Bergqvist

 

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Luftigt, estetiskt och praktiskt på liten yta är en kombination att drömma om för alla trångbodda. Gu Jian har gjort drömmen till verklighet i sin lägenhet där allt är som i en liten ask.

Öppenhet

Öppen kökslösning är utrymmesbesparande. Insmuget i en alkov med en u-planering är detta ett smart sätt att få in alla funktioner på liten yta. Överskåpen går ända upp till taket för extra förvaringsutrymme.

Allt är gråmålat som resten av hemmet vilket bidrar till att köket smälter in sömlöst.

Foto: Patric Johansson

Transparens

Sovrummet har fått glasade dörrar med svarta spröjsar och karmar. Det ger lägenheten en luftigare känsla och får den att verka större än den är. Lägg märke till att duschdörrarna har samma design men i andra dimensioner. Alla fönster är målade i svart och följer upp dörrarnas design.

Foto: Patric Johansson

Kulörkoll

När det är en liten yta att inreda och man vill ha ett lugnt intryck är färgsättningen A och O. Här finns egentligen bara fyra färger, grå bas, svarta detaljer, grönt i växtligheten och olika gula toner från träfärgernas varmbeige till de gula textilierna i sovrummet som lyser upp som solen en disig morgon.

Foto: Patric Johansson