Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Stephanie Sifvert

Fyra musikstudios och spa – paret Bagge visar upp sitt lyxiga hem

När paret Bagge inte stångas mot renoveringskaos och fuskbyggen, så njuter de av utsikten i sin lyxiga herrgårdsvilla på 1 100 kvm. 

Anders är som lyckligast då han får sitta på sin åkgräsklippare och bullbakande hustrun Johanna projektleder inredningen. Välkomna hem till paradiset Baggebo!

Charlotta Flinkenberg

För drygt 15 år sedan köpte Idol-juryprofilen och skivproducenten Anders Bagge det charmiga huset, byggt 1917, på Färingsö, en halvtimme utanför Stockholm. Tanken var först att ha den lantliga idyllen som ett lantställe, men inom kort blev Anders så betagen av stället att han valde att flytta dit permanent. 

– Just då bodde jag i en sprillans ny herrgårdsvilla i Djursholm. Det här huset var nedgånget och förfallet, ett riktigt ruckel. Men jag älskade frihetskänslan och hundarna trivdes lika bra här som jag. Jag blev bara kär, helt enkelt. 

Anders Bagge

Ålder: 52 år.

Bor: I ett hus på 1100 kvm, byggt 1917, på Färingsö, utanför Stockholm. 

Familj: Hustrun Johanna, 48, bonussonen Daniel, fem hundar och katten Smilla. 

Yrke: Kompositör, musikproducent, tv-profil. 

Bakgrund: En av Sveriges mest kända och framgångsrika låtförfattare och kompositörer. Har skrivit och producerat låtar åt Madonna, Jennifer Lopez, Janet Jackson, Santana, Céline Dion, m fl. Debuterade som en av domarna i Idol-juryn 2008 och blev snabbt publikfavorit. Har varit med i åtskilliga tv-program.

Aktuell med: Som jurymedlem i tv-programmet Idol.

Madonna är en av de artister Anders har jobbat med som pryder hans wall of fame. Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert
Anders och Johanna Bagge med två av familjens fem hundar ramför Baggebo. Anders älskar att syssla med trädgården: ”Mitt tips för att få en perfekt gräsmatta är att klippa gräset jättekort och ofta, plus att vattna hela tiden. Du behöver inte plocka upp resterna. Då blir gräsmattan så där Photoshopgrön!” Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert
När Johanna flyttade in i huset var det vita väggar nästan överallt. Det ändrade hon på nästan omgående. ”Enbart vitt och beige blir själlöst och känns lite mesigt kaffe latte. Anders blev först förskräckt då jag föreslog att vi skulle måla väggarna mörkgrå, men sedan blev han urnöjd.” Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert

Det 1 100 kvm stora huset med en 2,6 hektar enorm tomt har ett fantastiskt läge med strålande utsikt över Mälarens längsta fjärd Långtarmen. Lyxdetaljerna är otaliga och ovanliga, med svenska mått mätt. Här finns pool, fyra stycken musikstudios, ett gamingrum, en flygsimulator, konferensrum, eventavdelning, spabyggnad, jacuzzi, bastu, inbyggt jätteakvarium, fullt utrustad sjöbod med duschar och kökspentry, helautomatiserad pergola, fotoateljé, en egen strandremsa och brygga. 

Men Baggebo, som Anders kallar sitt paradis, har inte alltid varit så fashionabelt eller funktionellt. Huset saknade värme helt och hållet i början, det var problem med svartmögel och vattenläckage och det var stora hål i tak och väggar.

– Stommen var bra, men inuti var det katastrof, konstaterar Anders. 

Åratal av både mer och mindre lyckad renovering väntade Anders, som under denna period även hinner genomgå en del traumatiska erfarenheter privat. Skilsmässa nummer två, panikångest, konstaterad ADHD efter en neuropsykiatrisk utredning och därtill en allvarlig ekonomisk kris orsakad av Anders ekonomiska rådgivare som förskingrade hundratals miljoner från Bagges förmögenhet.

Att klippa den 10.000 kvm stora gräsmattan tar cirka fem timmar

I samma veva råkar en av Anders hundar, Esther, ut för en otäck olycka. Hon hoppar glatt upp och hugger mot en helikopter på väg att landa på Färingsö, vars bakre rotorblad klyver bulldoggens haka så att den hänger mot halsen och blodet forsar. En mängd operationer, sex månaders rehab och en återuppbyggd käke med stålskena och spikar räddar livet på hunden. Notan för kalaset att rädda Esther landade på närmare en halv miljon kronor, då Anders missat att betala försäkringen.

– Jag är djurvän på den nivån att jag räddar humlor från att drunkna i poolen med en håv. Här ute på Färingsö finns verkligen alla tänkbara djur! Rådjur, grävlingar, snokar, bävrar, rävar, vildsvin, minkar och massor av fåglar, till och med en tretåig mås som vi såg häromdagen, vilket är ytterst ovanligt i Stockholm. 

Det finns nog bara en sak Anders älskar lika mycket som djur (och snus …) – hustrun Johanna. Paret har känt varandra länge, och sågs ibland då båda bodde i Djursholm, men var gifta på varsitt håll. Johanna vann Fröken Sverige 1993 och har arbetat som entreprenör och hudterapeut inom hudvårds- och hälsobranschen i över 30 år. Men parallellt med sin skönhetsbusiness har Johanna med sin exman drivit inredningsbutiken Kabusa design factory med stor framgång i en magnifik tegelfastighet (en gammal stärkelsefabrik) i utkanten av Österlen. 

Paret har låtit sätta spröjs på fönstren för att förstärka den lantliga effekten. Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert
Makarna Lind-Bagge säger att de är riktiga hemmagrisar och mycket hellre väljer spelkvällar hemma i stället för krogen. ”Min okända talang är att jag ofta vinner i Monopol”, hävdar Anders. Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert
De coola guldfärgade barstolarna i köket är designade av Timothy Oulton, från Restoration hardware, som tillverkar möbler av gamla flygplan och järnvägsrälsar. "Vi valde mörka materialval i köket, både av estetiska och praktiska skäl. Med fem hundar måste vi tänka på tåligheten. Anders lagar jättegod mat, men efteråt ser det ut som om tio personer har stökat till i köket." Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert

– När jag var nyskild ringde Anders och ville ses. Jag ville bara vara ensam och orkade inte med något nytt. Men Anders är jäkligt envis. Det blev bara som det blev, jag hade inte planerat det. Vänskapen växte till kärlek. 

Johanna bjuder på hemgjort hälsobröd och har även bakat en egen rulltårta. Hon går omkring och plockar, pysslar och fixar, nästan ljudlöst och man får direkt känslan av att Anders är den som stökar till – och Johanna städar upp. 

– Jag har gift mig med en riktig bullmamma och det är otroligt! Johanna är väldigt gammeldags på ett härligt sätt. Har jag ett möte här hemma går hon upp väldigt tidigt och fixar mackor och bullar. Men hon är även en stenhård företagskvinna.

På vilket sätt kompletterar ni varandra då det gäller att inreda hemmet? 

– Vi har faktiskt samma smak och stil. Men Anders har svårt att visualisera och kan inte föreställa sig hur en lampa kommer att se ut, om han inte får se den placerad i sin rätta miljö och kontext. 

Makarna konstaterar att Johanna är den som chefar över inredningen inomhus medan Anders styr upp trädgården och ansvarar för att klippa gräset, plantera buskar, sköta poolområdet, med mera. Att klippa den 10 000 kvm stora gräsmattan tar cirka fem timmar. Då sitter Anders på sin åkgräsklippare och kontemplerar.

– Det finns inget som ger mig så mycket tillfredsställelse som att pula med tomten. Det är ett av de få tillfällen jag känner frid i sinnet. Att förstå hur naturen och olika växter fungerar är oerhört energigivande. Jag är som Ernst Kirschsteigers lilla Hubba Bubba-bror, som suttit bakom eken. 

I realityserien Cirkus Bagge kunde tittarna följa Johannas och Anders bestyr med renovering av huset och påfrestelsen detta innebar. 

– Anders hade gjort flera av de grova, tråkiga jobben som exempelvis att dra värme och fixa ström, då jag flyttade in. Men det visade sig att flera saker var fuskbyggda. Ett tag gick vi på brädor och grus, allt behövde rivas upp och byggas om, golv, tak, väggar – rubbet, suckar Johanna och konstaterar att den tiden, för två år sedan, var extremt påfrestande för deras relation. 

Master bedroom fick en ombonad och härlig känsla då takbjälkarnas togs fram. ”Tidigare sov jag dåligt här, det var ingen bra feng shui. Men Johanna möblerade om, placerade sängen på ett nytt ställe och plötsligt flödade helt andra energier i rummet. Jag älskar det här rummet och längtar varje kväll tills jag får gå och lägga mig!” Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert
Huset har en stor avdelning avsedd för företagsverksamhet och konferenser. De tuffa asymmetriska lamporna signerade Tom Dixon, harmonierar fint i rummets miljö. ”Men Anders ville först reklamera lamporna, eftersom han trodde att de skulle vara runda! Han trodde det var något fel på dem”, skrattar Johanna. Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert
Skivstudion är Anders mancave, har utrustning i världsklass och är fullständigt ljudisolerad. Han har jobbat med artister som Madonna, Jennifer Lopez och Céline Dion. Den sistnämnda ville sjunga duett med honom i Globen, men Anders tackade nej på grund av sin scenskräck. ”Skulle hon fråga samma sak idag, tackar jag ja direkt! Jag skulle kunna pröjsa för att göra det, likväl som jag har betalat för min KBT-behandling. Det hade varit en utmärkt terapi för att hantera min prestationsångest.” Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert
”Det är nästan för mycket musik inom mig, det kommer hela tiden. När ingen hör mig sjunger jag”, säger Anders. Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert

– Vi renoverade köket, matrummet, vardagsrummet, hallen och studion samtidigt, fyller Anders i. 

– Förutom renoveringskaoset och teveinspelningarna hemma skulle vårt jättebröllop planeras. Då bryter Anders benet på tre ställen. Vi tog oss an ett riktigt skilsmässoprojekt redan innan vi ens hade gift oss. Man kan säga att vi verkligen började vår relation the hard way.

Johanna fick diska i badrummet i tre månader eftersom köket inte var färdigt. Hennes hår blev missfärgat och lossnade på grund av metaller i vattnet. Mitt i allt fyllde Anders 50 år och de insisterade på att ha kalaset hemma, i Baggebo. 

Vi måste skaffa gardiner eftersom Anders är lite av en nudist

– Jag propsade även på att laga all mat själv, men hade inte räknat med att nästan ingen av de 145 inbjudna gästerna tackade nej, skrattar Johanna åt minnet. 

– Hon satte mig i arbete med att skala lök, exempelvis. Dagen före min 50-årsdag tillbringade jag med att hacka 45 lökar så att tårarna sprutade. 

– Så är det med Anders, han har svårt att se vad som ska göras och behöver någon som delegerar uppgifter till honom. Däremot behöver han även någon som säger till då det är klart, annars fortsätter han i all evighet. Han går ”all in” i allt han företar sig.

– Johanna bad mig att ta bort stearinfläckar från ett bord. Jag gnuggade så länge att färgen till slut försvann från bordet, det tog en hel dag. Har man torkat så länge med en Wettex-trasa att färgen lossnar, då har man gnossat på bra. Men hon sa ju aldrig åt mig att sluta!

Med flera sköna sittgrupper har paret skapat trivsamma och intima platser för umgänge: ”Med så här stora ytor är det viktigt att inte ta för snabba beslut och sätta igång med något överilat. Kan man inte fullfölja hela vägen är det bättre att avvakta”, säger Johanna. Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert
Johanna med grannarnas vackra frieserhästar som hon brukar rida på. Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert
Den vackra uteplatsen med pergola har ett helautomatiserat tak från Nova Markis. Här tillbringar makarna många kvällar. Inredning från Artwood. Flera av växterna kommer från Artflowers. ”Jag är urdålig på att sköta om växter och har varken tiden eller intresset. Jag älskar konstväxter och gillar att blanda upp konstväxter med äkta växter”, säger Johanna. Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert

I dag är flera av de sociala ytorna i huset färdigställda, liksom avdelningarna för parets kommersiella verksamhet, som konferensavdelning, skivstudios och fotoateljéer. Men Johanna berättar lyriskt om kommande renoveringsprojekt i form av ett stort badrum, tvättstuga, vardagsrum, bibliotek och en spiraltrappa som ska byggas. 

– Flera rum saknar gardiner också, vilket är direkt nödvändigt eftersom Anders är lite av en nudist och helst springer omkring i småbyxorna hemma … 

När kommer ni att vara helt klara med all renovering? 

– Jag gissar på tre till fem år till. Man kan ha en vision om hur det ska se ut och sedan ta det successivt beroende på tid och pengar, säger Johanna, och det är tydligt att hennes långa erfarenhet av inredning och renovering har kvalificerat henne till en sträng, strategisk projektledare med koll på allt, inklusive saltade hantverkarofferter och mindre lyckade materialval.

– Ibland är jag och Anders inte överens om vissa saker i inredningen. Han blir arg om jag säger emot och även om jag vet på förhand att det kommer bli galet är det bättre att han får upptäcka det själv. Och då har jag en plan B som backup, förberett.

Hon nämner skiffergolvet i köket som exempel. Anders hade en tanke om att ha två baggehuvuden på golvet vid spisen – i själva skiffret. En rolig idé i teorin, men Johanna förstod att det skulle bli tacky i praktiken. 

– Han ville absolut ha de där baggarna! Så jag lät honom sätta dit dem. Men bakom hans rygg sade jag till golvläggaren att se till att ha några extra plattor att byta till då det skulle skita sig. Vilket han senare fick göra också när Anders såg att det inte blev så lyckat ändå. 

Baggebo har en uppseendeväckande mix av mörka Artwood-möbler, glamourösa Versace-tapeter, ombonad lyx med sammet och Schneiders elutrustning av high end-karaktär. Designerlampor från Tom Dixon och barstolar tillverkade av flygplansdelar från 60-talet, varvas med budgetfynd från Ikea och Mio. 

– Vi är bra på att hushålla med pengar och tänka ekonomiskt. Det blir en utmaning att hitta det exklusiva i något billigare. Jag är bra på att deala och Anders älskar att fynda på auktioner. Balansen och känslan är viktig för mig i ett hem. Det måste utstråla lugn, harmoni och hemtrevnad. 

I ateljén pågår ofta fotograferingar och diverse filmprojekt. Förutom skönhetsverksamheten så driver Johanna en webbshop där hon säljer vackra kaftaner, kläder, inredningsdetaljer och accessoarer. Johanna arrangerar kurser, event och utbildningar inom skönhet i hemmet. ”Det blir väldigt intimt och personligt att kunna ha event i vår hemmiljö och bjuda kunderna på lite bubbel först.” Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert
”Både huset och tomten har plats för att kunna göra saker ifred. Vill jag skriva musik kan jag göra det, vill Johanna ha event kan hon ha det.” Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert
Medaljongtapet från Versace. ”Man ska inte vara så rädd för mönster eller mörka färger, det är det som ger hemmet personlighet. Dessutom: Med fem hundar funkar det inte med vita möbler eller mattor”, säger Johanna. Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert

Den färgstarka och karismatiska tv-personligheten Anders Bagge har troligtvis blivit så pass folkkär för att han imponerat med sina framgångar, men även blottat sina motgångar och mörkare sidor. 

– Min bokstavsdiagnos ställer ofta till det för mig. Jag skulle hälsa på sångerskan Björk en gång och höll en öl i handen. Jag bara släppte ölen rakt ner och sträckte fram handen. Det skvätte upp öl på henne … Bra start! När jag blir stressad får jag kortslutning och agerar irrationellt.

Anders är öppen med sina neuroser som flygrädsla, fobier, konflikträdsla, scenskräck och panikångest, som han äter medicin för. Finns det något han inte är rädd för?

– Jag är inte rädd för att dö. Det är väl för att jag är troende. Jag tror inte att man bara försvinner. Inom mig har jag en kyrka som jag besöker emellanåt. Det finns säkerligen något som heter änglavakt, för jag har varit nära döden minst tio gånger.

Jag är rädd för nästan allt, men inte för att dö

Anders tror även på reinkarnation och är övertygad om att han arbetade som narr på ett slott i sitt förra liv och underhöll både gästerna och slottsträdgården. 

– Det är min högsta dröm, att få bli vaktmästare på en stor herrgård med en vacker trädgård. Kanske även stå för grillningen ibland, utöver att sköta gräsmattan.

Det låter som en träffsäker beskrivning av det liv Bagge redan lever. Drömlivet. Både Johanna och Anders säger att de älskar att tillbringa nästan all sin tid i huset. 

– Utsikten, läget och ljuset är det bästa med huset. När man väl har fått möjlighet att bo på Färingsö flyttar man inte gärna härifrån, säger Johanna.

Anders slår ut med handen över de fantastiska ytorna och blickar ut mot vattnet:

– Skulle det bli krig eller fler pandemier behöver vi inte lämna hemmet, allt finns här. Det enda vi saknar är en ICA-butik i källaren, men det finns ju i närheten. Hur kan man vilja resa bort när man bor så här?

Ur Sköna hem nr 9 2020. 

LÄS MER: Hemma hos Suzanne Axell: ”Jag inreder som jag klär mig, färgglatt” 

LÄS MER: Hemma hos Edward Blom: ”Jag bejakar min inre tant”