Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Joachim Belaieff

Sommarstugan i skärgårdsmiljö ett ljust och luftigt vill ha-hus, kika in!

Fritidshuset har sjötomt och en fantastisk utsikt. Fast ägarna bara hade kikat in genom fönstret var de helt säkra på att det här var det perfekta sommarhuset. Eller skulle bli....

Camilla och Johan Spång höll på att höststäda skärgårdsstugan på Vindö när de kände för att ta en promenad. De passerade ett hus med Till salu-skylt och klev helt fräckt in på tomten för att ta sig en titt, trots att ägarna inte var där.

– Det visade sig vara en sjötomt med fantastisk utsikt, precis vad vi hade letat efter i flera år!

Till vardags bor familjen Spång på Stora Essingen i Stockholm. Därifrån till sommarstället tar det knappt en timme med bil. Med egen sjötomt skulle de få ännu närmare till bryggan och båten. Och öarna utanför.

Vackra Vindö bjöd på det här magiska huset. Foto: Joachim Belaieff

Fast de bara kikat in genom fönstren, var de helt säkra på att det här var drömhuset. Eller skulle bli. Affären var klar inom en vecka. Då hade de redan kontaktat arkitekt, byggare och Värmdö kommun för bygglov.

Byggstart i februari 2014, och lagom till dottern Vendelas sommarlov var huset klart. Arbetena flöt på utan störningar tack vare Willers arkitekter och byggaren Schumacher, som hade totalentreprenad.

Köksön är perfekt för stora bufféer. Kök, Ikea, bänkskiva i carraramarmor, Eurokeramik, barstolar, Ellos home, taklampor, Muuto, väggbelysning, Örsjö belysning. Foto: Joachim Belaieff
Vi ville ha det ljust och enkelt, mycket rotting, sten, trä och linne.
Sänggavel och överkast, Himla, sängkläder, H&M Home och Himla, tvättkorg, Afroart, fjäderlampa Eos från Vita, pall, Tine K home, matta, Ellos home, mörkläggningsgardiner och golvlampa från Ikea. Foto: Joachim Belaieff

– Allt var planerat i detalj när vi började, det var bara några småsaker som tillkom under byggets gång. Jag planerade och genomförde projektet på samma sätt som om jag jobbat för en en kund, berättar Camilla.

Camilla är inredare med egen firma. Hon visste precis hur hon ville ha det nya huset: Avskalat.

– Den här gången bestämde vi oss för att bara ha saker vi verkligen behöver, så vi gav bort, sålde eller slängde mycket som stått i den gamla stugan. Vi ville ha ljus och enkel inredning, mycket rotting, sten, trä och linne. Och ljusa toner med svarta kontrasterande detaljer, det funkar alltid.

Uterum med sittbänkar i teak som satts ihop till ett bord. Rottingsoffor och stolar, Formlagret. Plädar, kuddar, pall och lykta från Tine K home. Foto: Joachim Belaieff
Vardagsrum med soffa Heaven med tvättbart överdrag från Sits, stol, kuddar och plädar från Tine K home, matta, puff och bord från Ellos home. Läslampa, Örsjö belysning. Foto: Joachim Belaieff

Ett moodboard skapades, liksom detaljerade ritningar både för inom- och utomhusmiljön. Med två tillbyggnader växte huset till 114 kvadratmeter och används i dag året om, till skillnad från den gamla stugan.

Dottern har fått ett eget sovrum med loft så att kompisarna kan sova över. Dessutom har ett attefallshus för gäster tillkommit på tomten, och nere vid vattnet har den gamla sjöstugan renoverats.

Matta, Ikea, stolar, Sika design, soffa, Dis inredning, ommålat matbord i ek från R.o.o.m, taklampa, Fritz Hansen. Vas och kuddar, Tine K home. Foto: Joachim Belaieff

Alla golv är nylagda och väggar och tak ommålade. En riven vägg i hallen har gett plats för inbyggda garderober. El och belysning är utbytta, badrum och kök ombyggda. Vidare fick huset nya, större fönster och altandörrar för lättare access till trädäcket runt huset. Dessutom bytte fasaden färg – från falurött till falusvart – och ny gräsmatta anlades.

Attefallshus som tjänar som gästhus högst upp på tomten. Foto: Joachim Belaieff

– Veckan före midsommar gick flyttlasset från den gamla stugan. På midsommarafton hade vi gäster precis som vi haft de senaste femton åren. Visserligen fick vi sitta inomhus, egentligen hade vi planerat att inviga trädäcket. Men å andra sidan fick vi elda i den nya spisen.

LÄS MER: Från enrumsstuga till sommardröm på 175 kvadrat – se Charlottes hem
LÄS MER:
Agnetas vackra turkosa och vita hem i Torekov