Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Malin Cropper

Från gammal cigarrfabrik till citychic fyra: ”Vi har gjort om precis allt”

På Söders höjder i Stockholm bor arkitektparet Andreas Part och Katarina Bukowska i en egendesignad lägenhet i en gammal cigarrfabrik från 1887. Här är alla detaljer perfekta - från färger till klädknoppar. ”Bänken, den är vårt signum, vi försöker alltid rita in en bänk i köket”.

Britta Henley

Två trappsteg ner och vi står på det vackra klinkergolvet hos familjen Part Bukowska: Katarina, Andreas, Hedda och Astrid. Hallen går i en grågrön färgskala och de smarta lösningarna syns direkt. Det märks att ett arkitektpar med barn bor här.

Vi ändrade planlösningen helt, bodde in oss och lärde känna lägenheten

- När vi flyttade in för sex år sedan gjorde vi en genomgripande renovering. Vi ändrade planlösningen helt, bodde in oss och lärde känna lägenheten, säger Katarina.

Lägenheten är på 82 kvadratmeter. Från början var det en tvåa.

- Vi ritade om den till en fyra och i dag har vi tre sovrum. Vi har både tagit ner väggar och byggt väggar, vi har ritat och gjort om precis allt - golv, väggar, snickerier och all platsbyggd förvaring. Även badrummet och köket har vi ritat efter våra behov. Vi föll för lägenheten för att det fanns så många fönster. Vi såg direkt att det enkelt gick att göra fler sovrum.

I köket står en snyggt nersutten fåtölj, en klassiker ritad av Karl Erik Ekselius för Joc möbel. ”Vi köpte den av en fotostudio som inte hade plats för den”, säger Katarina. Foto: Malin Cropper
Bokhyllan i vardagsrummet är byggd av köksstommar från Ikea och mdf-skivor. De danska fåtöljerna med sits i flätat läder är från Brandstationen. Bord med grön marmorskiva från H&M Home. Foto: Malin Cropper
De franska bistrostolarna är från Brandstationen. Lamporna på väggen är danska vintagelampor, och matbordslampan är Jonas Bohlins Star 6 i koppar från Örsjö belysning. Den inbyggda sittbänken vid köksfönstret är en specialitet som Katarina och Andreas försöker rita in i alla lägenheter de arbetar med. Foto: Malin Cropper

Efter några år fick de nya idéer. 

- Vi ritade fler platsbyggda lösningar, som förvaringsluckor med klöverplåt, i hallen. De svarta detaljerna, som knopparna, lampan, strömbrytare och uttag är ett genomgående tema i lägenheten, säger Katarina.

Paret målar gärna tak och väggar men även snickerier och element i samma kulör för att skapa en känsla av rymd - och harmoni.

De svarta detaljerna, som knopparna, lampan, strömbrytare och uttag är ett genomgående tema i lägenheten

- I hallen har vi använt Alcros grågröna färg Vårvinter. Intill hallen finns det lilla badrummet, välinrett med tanke på utrymmet och funktionellt för den lilla familjen. Från hallen kliver vi rakt in i det stora köket, stilrent och industriellt på samma gång. I hörnet står en snyggt nersutten fåtölj.

- Den köpte vi av en fotostudio som inte hade plats för den längre. Det är en klassiker, ritad av Karl Erik Ekselius för Joc möbel, säger Katarina.

Industriell känsla i köket. Den mörkgrå kulören på köksluckorna finns på alla socklar och dörrar i lägenheten. Foto: Malin Cropper
Klöverplåten återkommer på flera ställen i lägenheten, som här i hallen. Foto: Malin Cropper
Balkongen som byggdes för två år sedan ger rummet en luftigare karaktär. Soffan är Söderhamn från Ikea, med soffben från Pretty pegs. Mattan är från Hay. Foto: Malin Cropper
Skrivhörnan i dottern Heddas rum är hopbyggd med garderobslösningen och loftsängen. Foto: Malin Cropper

Det underbara stora matbordet har Katarina och Andreas satt ihop själva av bordsben de hittat på gatan och en ny bordsskiva som de vitlaserade. Perfekt för middagar och även som arbetsplats för stora och små.

- Köket är ett Ikeakök som vi modifierat. Vi har lackat luckorna i en egen mörkgrå kulör. Den färgen finns på alla socklar och dörrar i hela lägenheten, säger Katarina.Den inbyggda sittbänken vid fönstret är bästa platsen för den som vill betrakta middagsbestyren. I bänken finns också förvaring.

Vi har försökt göra det så mysigt som möjligt och därför har vi jobbat mycket med textilier

- Jamen, bänken, den är vårt signum, vi försöker alltid rita in en bänk i köket hos våra privata kunder! säger Katarina, som tillsammans med Andreas driver eget arkitektkontor, Part Bukowska Arkitekter.

Från köket nås vardagsrummet. Dörröppningen ramas in av en platsbyggd bokhylla som Andreas och Katarina ritat. Även den är en anpassning av Ikeas köksstommar där hyllor av mdf-skivor har lagts till.

Några av fotografierna är tagna av fotografen Ellinor Hall, en vän till familjen. Bröstlister på väggen ramar in konsten. Foto: Malin Cropper
Klöverplåten kommer igen vid loftsängen i Heddas rum. Foto: Malin Cropper
När familjen köpte lägenheten var den en tvåa. Nu får fyra rum och kök plats på de 82 kvadratmeterna. Foto: Malin Cropper
Grågrönt på väggarna även i sovrummet. Foto: Malin Cropper

Väggarna i vardagsrummet har ett lite annorlunda uttryck med bröstlister som omgärdar konstverken.

- Vi har försökt göra det så mysigt som möjligt och därför har vi jobbat mycket med textilier, som gardinerna från Astrid textiles. De plockar upp den grågröna tonen.

Fortsätter man vidare i korridoren från vardagsrummet kommer man till sovrumsavdelningen. Först Heddas rum. Hon har fått en platsbyggd skrivhörna integrerad i en garderobslösning med loftsäng. Loftsängen har också försetts med klöverplåt, likadan som den i hallen.

När man målar taket i en kontrasterande kulör blir intrycket mer levande

- Vi har plockat in klöverplåten som ett återkommande tema, säger Katarina.

Båda tjejernas rum har tak målade i en härlig rosa färg som verkligen ger rummen en extra dimension.

- Väggarna i barnens rum är målade i en neutral grå färg för att vi enkelt ska kunna göra om rummet när de växer. Men när man målar taket i en kontrasterande kulör blir intrycket mer levande - och man kan ju enkelt måla om när de tröttnar. Barnen har ju även en massa prylar i olika färger, därför är grått en perfekt färg att kombinera med, säger Katarina.

Porslinsknoppen på väggen är handgjord av Anne Black. Finns bland annat på Illums bolighus. Foto: Malin Cropper
Garderoberna är Ikeas Pax med dörren Reinsvoll. Foto: Malin Cropper
Väggskåpet Ivar från Ikea har fått en måttbeställd grågrön terrazzoskiva från Herrljunga terrazzo. Foto: Malin Cropper

Längst in hittar vi Katarinas och Andreas sovrum, där allt går i samma nertonade färgskala. På väggen ovanför sängen finns drömska fotografier.

- Vi ville att sovrummet skulle kännas lugnt och harmoniskt. Väggarna var vita först men sedan kände vi att det var för stelt och kalt. Allt i rummet har samma grågröna kulör som i hallen men i en mörkare ton från Alcro som heter Sommarregn.

Vi ville att sovrummet skulle kännas lugnt och harmoniskt. Väggarna var vita först men sedan kände vi att det var för stelt och kalt.

På väggskåpet står en bild av Hedda som Andreas har tagit i Italien.

- Italien är vårt favoritställe. Vi träffades nämligen där, jag och Andreas, för 20 år sedan, när vi pluggade möbeldesign och inredning, säger Katarina kärleksfullt.

Ur Sköna hem Skapa stilen nr 2 2020

LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool
LÄS MER: Så fick inredaren Louise till boutiquehotellkänsla hemma – se smarta lösningarna