Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fräckt & fantastiskt – är Marias våning Sveriges mest maxade hem?

Är vi i Las Vegas? Hemma hos Alice i Underlandet? 

Hos Roy Lichtensteins okända släkting? Frågorna är många, svaret enkelt: Vi är i Vasastan i Stockholm, i familjen Kesslings sexrummare. Det är färgstarkt, fantastiskt och inte så lite fräckt.

Maria Kessling är ekonom med näsa för affärer. Hon har också en kreativ kompass som pekar ut riktningar som når längre än de flestas.

Hennes hem pryds av street art, cerisefärgade väggar och expressiva stolar, och bebos av en mängd märkliga figurer föreställande både djur och människor. Det kan aldrig bli för mycket hemma hos Maria och hennes familj. 

– Jag har en tydlig idé om vad jag vill uppnå när jag inreder. Som liten drömde jag om att bli antingen inredningsarkitekt eller polis. Men det fick bli ekonom eftersom framtidsutsikterna då såg bäst ut för det…

Grafiska detaljer, starka färger och möbler som ”statement pieces”. I bakgrunden Åskbollen av Eero Aarnio. Ansiktsfåtölj Nemo, Driade, vintagematta, North carpet, matbord i betsad ek, R.o.o.m, stolar, Verner Panton/Vitra, taklampa, Moooi. Väggfärg Forever young, Flügger.
3 D-tapet i sovrummet med skrynkligt siden, Muriva. Kuddar, Jonathan Adler och The one. Print Kung i svart ram, Studio Lisa Bengtsson. Bordslampa Bourgie, Kartell. Mohairpläd, Pierre & Peter’s.
Maria Kessling klädd i fotsid klänning av favoritdesignern Maxjenny. Fåtölj Nemo, Driade.Gardintyg, Ikea.

På sitt arbete som kommunikations- och marknadschef på riskkapitalbolaget Almi invest kan hon förstås inte låta bli att sätta sin egen prägel på kontoret; där finns både en fullstor enhörning, glammiga lampor och väggar i knallrosa.

Färger, ansikten, djur, starka kvinnor som Iris Apfel, Twiggy och seriehjältinnan Modesty Blaise går jag igång på

– Men jag lyckas inte med allt, min chef stoppar mig ibland.

Efter tre års husletande och säkert 100 visningar blev både Maria och maken Pelle nöjda när de fann sin våning om 153 kvm i en pampig fastighet från 1880.

– Vi tyckte att den hade villakänsla med bastu, förråd och en optimal planlösning. Fyra sovrum, matsal och vardagsrum. Våra söner Milton, 5, och Max, 10 år, har fått varsitt rum.

Om Maria kommer med uttrycket och ser helheten, står Pelle för det praktiska. Hon berättar inte alltid vad hon har i görningen, även om han sällan har några invändningar.

Vy mot tioårige Max rum från matsalen. Star wars-tapet, familjetapeter.se. Förvaring R2-D2, Eurotoys. I förgrunden fåtölj Nemo av Fabio Novembre, Driade. Gardiner av randigt tyg från Ikea.
Hallväggarna är målade i blågrå Oregon grape, Flügger. Matta Chanel or die av Oliw87, Wallery. Tavla, Kare design. Hjorthuvudet ovanför dörrposten, kedjespegel, sido- bord och huvuden Phone heads, allt från Wohnzimmer.
I hallen hälsar en schackrutig skulptur väl­kommen, Kare design. Puff, Hay, ornamenterad spegel, The one.
Ovan: De plats­­- byggda hyllorna i det lilla biblioteket rymmer förutom böcker Marias maffiga smycken och flera av hennes väskor. Corbusier­inspirerad fåtölj, köpt på R.o.o.m, paraplyställ, PB home och pläd, Jonathan Adler, zebrafäll, Zara home.

– Fast det går lite trögt med den 1,5 meter höga glitterpantern jag vill ha in i lägenheten. Men skam den som ger sig …

I lägenheten möter en hall som närmast påminner om ett galleri för popkonst och kaxig kitsch. En schackrutig helkroppsskulptur hälsar goddag, ett kedjeformat spegelbord är display för fem svartvita skyltdockshuvuden som bär hörlurar och solglasögon, och på väggar och golv syns fotografier och street art.

I matsalen tronar två ansiktsfåtöljer, Nemo från Driade.

– Jag går igång på ansikten, och starka kvinnor som Iris Apfel, Twiggy och serie-hjältinnan Modesty Blaise. Dessutom tycker jag att grafiska kontraster ger energi. Och flödet är viktigt, det får gärna vara lite galet men det måste finnas en struktur och en tanke som knyter samman rummen, säger Maria.

T h: I vardags­rummet svävar Zeppelin av Marcel Wanders. Soffa, Bo concept, soffbord, The one. Tavlan till vänster från Wohnzimmer och den till höger är ett tryck av Peder Josefsson. Ryamatta, Chilli, pläd, Jonathan Adler.
Ovan t h: Tron för en drottning, med guldmålad fåtölj i nyrokoko, Lauritz. Knallcerise väggfärg Forever young, Flügger. Foto på Iris Apfel, Epic art creations. Foto: Anne Nyblaeus

Favoritdesigners är Verner Panton, Marcel Wanders och Jonathan Adler, de är alla gränsöverskridande och mycket personliga i vad de gör.

– Jag gillar att experimentera med färger och att överraska. När jag inreder tänker jag inte i termer av trender utan utgår från vilken känsla jag vill ge ett rum.

När vi ber Maria beskriva sin stil sammanfattar hon i: maximalistiskt, eklektiskt, lekfullt och med popkonst som pricken över i.

– Jag blir glad när jag kommer hem, känner mig stärkt och full av energi. Och det spiller över på besökare, jag får ofta höra att folk får nya tankar om inredning och vågar mer färg när de varit hemma hos oss. Det är kul!

Smycken, väskor och kläder extra allt. Maria Kessling har ett stort kläd­intresse. Här tre plagg från favoriten Maxjenny.
I femårige Miltons rum finns lägenhetens enda kakelugn. Taklampa, Ellos home, barn­skrivbord, Ikea, sparbössa i form av papegoja från Krabat 23, och klassiska stolen Chair i barnstorlek, Verner Panton/Vitra.

Hela Maria är förresten kul, hennes färgstarka personlighet, skratt och bubblande sätt får vem som helst på gott humör. Och hon matchar väl sitt hem i kläder från favoritdesignern Maxjenny, en träff från himlen sänd.

– Jag har alltid älskat kläder. Redan i sjuårsåldern hade jag med mig ett eget ombyte till skolan, de kläder mamma hade valt dög inte, berättar Maria.

I hennes favoritstäder i världen hämtar hon inspiration, flera besök till Barcelona, Tokyo och Hongkong har det blivit. Och hon fotograferar mycket, går på utställningar, spanar efter street art och möbler som sticker ut på nätet.

– Mitt bästa inredningstips är att undvika färdiga koncept. Tänk efter: Vad mår du bra av? Det är ditt hem, undvik det ängsliga. Utgå från vad du själv gillar och låt det ta tid.

Av: CHARLOTTE PETTERSSON & REBECCA FACEY

Text: CECILIA VON MENTZER

Foto: ANNE NYBLAEUS

Ur Sköna hem nr 1 2019

Läs mer:

3 tips som får ditt hem att se både större och lyxigare ut

15 snyggaste gardinerna just nu + 3 gardintrender

Steg för steg – så bäddar du sängen som på hotell