Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Läget var avgörande när paret Terblanche köpte 80-talsvillan på skogstomten utanför Uppsala.
Läget var avgörande när paret Terblanche köpte 80-talsvillan på skogstomten utanför Uppsala.
Läget var avgörande när paret Terblanche köpte 80-talsvillan på skogstomten utanför Uppsala.
Läget var avgörande när paret Terblanche köpte 80-talsvillan på skogstomten utanför Uppsala. Foto: Pernilla Sjöholm

Förvandlade 80-talshus till magisk drömvilla i skogen

Det var läget i gläntans dramatiska sluttning som avgjorde när trädgårdsarkitekten Daniel Terblanche och hans fru Marie köpte sitt 1980-talshus utanför Uppsala. I dag utgör huset och trädgården familjens trolska, trivsamma oas som hämtar inspiration från Daniels sydafrikanska ursprung.

Det villsamma bruset från träden för tankarna till stora djupa skogar men vi befinner oss i en villaträdgård, på en klippig och sluttande skogstomt utanför Uppsala. Den som klättrar uppför slänten kommer, förutom att hitta en del hemliga och undangömda grottor, att skymta Mälaren, skogar och en liten bit av Uppsalas västra utkanter. Vi är hemma hos trädgårdsarkitekten Daniel Terblanche och hans fru Marie och deras tre barn i Sunnersta, nära Mälarfjärden Ekoln.

– Det var läget som avgjorde när vi köpte huset, att vi har skogen bakom, samt flera stora naturområden med sjöar och skogar i närheten, säger Daniel, som förverkligat många vackra idéer på den sluttande skogstomten.

Trädgården kantas av stora flyttblock, sluttar brant och går sömlöst ihop med den bergiga skogsbacken bakom – det var grundförutsättningarna som Daniel ville lyfta fram.

– Känslan ska vara lite magisk och trolsk, jag kombinerar enkelheten med en rik mångfald av grönska, säger Daniel.

DANIEL OCH MARIE TERBLANCHE

Ålder: Daniel är 41 år och Marie 40 år.

Yrke: Daniel är trädgårdsarkitekt, Marie är samhällsplanerare.

Familj: Sönerna Leonard, 9 år, Elliot, 6 år, och Benjamin, 3 år.

Bor: Villa i Sunnersta utanför Uppsala.

Just nu: Planerar för att bygga ett utekök med tillhörande matplats intill ett klippblock som kantar skogstomten.

Instagram: @danielterblanche

Det svarta huset harmonierar fint med den omgivande naturen. Färgen på fönsterbågarna är omsorgsfullt utvald för att matcha tallarnas bark. Foto: Pernilla Sjöholm

 

 

I trädgården får ormbunkarna ta plats. ”Jag tycker om att skapa ett ordnat kaos, där enkelheten får styra”, säger Daniel Terblanche. Foto: Pernilla Sjöholm

Det första som gjordes i trädgården var att transportera hit tonvis med näringsrik jord och att anlägga den långa bänken som delar in trädgården i nivåer. Bakom bänken finns en grönskande oas med bland annat buxboms, tall och idegransklot omgivna av bland annat ormbunkar, alunrot och havtorn.

Högst upp i trädgården finns ett möblerat uterum under tak, sammankopplat med en liten stuga.

– Stugan byggdes av överblivet material från tomtens ursprungliga 1930-talshus, som revs i samband med att det nya huset byggdes på 1980-talet, säger Daniel.

Stugan som är sammankopplad med uterummet är byggt av överblivet material från tomtens ursprungliga 1930-talshus. Foto: Pernilla Sjöholm
Uterummet är fyllt av sydafrikanska referenser. Foto: Pernilla Sjöholm
Det ombonade uterummet är inrett med sydafrikanskt hantverk och nordisk möbeldesign. Här njuter familjen av sin trädgård även när det regnar. Foto: Pernilla Sjöholm
I Daniel Terblanche ska det blomstra av mångfald i växtriket. Foto: Pernilla Sjöholm

Innan familjen köpte suterränghuset i Sunnersta bodde de i en klassisk 1920-talslägenhet i Uppsala som de hade renoverat med varsam hand.

– När vi köpte det här huset, ett modulhus från 1986, saknade vi hantverkskänslan från vår gamla lägenhet. Därför valde vi att satsa på inredning i naturmaterial, som trä och marmor, och så la vi in en fiskbensparkett i massiv ek. När vi fick tillgång till huset jobbade jag här i princip dygnet runt i tio veckor för att få allt klart.

Den som motvilligt går in från trädgårdens förmiddagssol välkomnas av en överraskande ljus och öppen planlösning där det stora vardagsrummet hänger samman med matplats och kök som försetts med fönster mot trädgården. För att få till en öppen och luftig känsla i rummen valde familjen att ta ner några innerväggar. Resultatet av deras ansträngningar och val är ett varmt och hemtrevligt boende, där inredningen präglas av jordnära färger och träslag. Det finns gott om utrymme för såväl socialt umgänge som avkoppling och avskildhet. Här på entréplanet finns även familjens rofyllda sovrum, ett badrum och ett kombinerat lekrum för sönerna Leonard, 9 år, Elliot, 6 år, och Benjamin, 3 år och hemmakontor där Daniel arbetar med utsikt över trädgården.

Flera väggar på entréplanet revs för att skapa en luftigare känsla. Marmorbänken fungerar som rumsavdelare, på ena sidan bardisk, på andra sidan TV-bänk med förvaring. Stolar i olika träslag och design gör sig bra runt det ärvda, ommålade matbordet. Foto: Pernilla Sjöholm
Det nylagda fiskbensmönstrade parkettgolvet i ek ger inredningen en gedigen känsla. På rottingskåpet i matrummet har Daniel samlat hantverk från resor i och omkring hans gamla hemland Sydafrika. Foto: Pernilla Sjöholm
Köket i 1980-talshuset har fått ett ljusare uttryck tack vare nyupptagna fönster och klassisk inredning i trä och marmor. Foto: Pernilla Sjöholm
Soffbordet som stått i ett etiopiskt kafé utgör en kontrast mot det skandinaviskt ljusa vardagsrummet.Soffa från Soffadirekt.se. Mattor, Ikea. Foto: Pernilla Sjöholm
Det handgjorda bordet, en bamileke stol från Kamerun, är i Daniels egen import. Konstverk av nederländska Edith Beurskens. Foto: Pernilla Sjöholm


Det är svårt att tro att familjen bara bott här i lite över tre år, inredningen känns ombonad och väldigt personlig. Daniels stora samling konst, hantverk och antika bruksföremål får äntligen ta plats och bidrar till hemmets unika atmosfär. En nedtonad färgskala på väggar och möbler låter de kära föremålen synas desto mer.

Konstverk av den holländska konstnären Edith Beurskens hänger över två konjaksfärgade skinnstolar som Daniel fyndade på Blocket under en av sina långa renoveringsnätter. Två handgjorda afrikanska bord drar också blickarna till sig.

– Varje föremål har sin egen personliga berättelse och anledning att vara här, säger Daniel.

Närheten till trädgården och den omgivande naturen är påtaglig, genom alla husets fönster ser man lummig grönska.

Det är nu 17 år sedan Daniel och Marie träffades i Sydafrika, redan då jobbade Daniel som trädgårdsarkitekt. En del av arbetssätten har han tagit med till Sverige, andra har fått läggas till.

– I Sydafrika använde jag mig nästan enbart av inhemska växter. Här i Sverige försöker jag också använda mycket av det lokala, men kompletterar med annat.

Det söta trädgårdsförrådet ligger inbäddat av mängder av gröna växter. En träbänk mellan två betongtrappor markerar höjdskillnaden i den sluttande trädgården. Foto: Pernilla Sjöholm
Stäppliljan ’Cleopatra’ får fina orangerosa höga blomstjälkar. Foto: Pernilla Sjöholm
Stenbänken flankeras av noggrant skulpterade, flerstammade rönnar som skapar liv och rörelse i allt det gröna. Foto: Pernilla Sjöholm
Daggkåpan hör till de många gröna växter som bidrar till trädgårdens trolska känsla. En trädgård som smälter ihop med skogen var målet när Daniel och hans familj tog över tomten för tre år sedan. Foto: Pernilla Sjöholm
Kapstjärnan Ornithogalum thyrsoides blommar vackert i vitt och passar väl in i den lummiga trädgården där även ormbunkar hör till favoriterna. Foto: Pernilla Sjöholm

De blommor som finns i trädgården går mestadels i nyanser av vitt, beige och guldockra. Daniel låter hellre ett fåtal växter upprepa sig än att låta trädgården explodera i prunkande mångfald.

– Man får vara återhållsam med färg och form när naturen är så dramatisk i sig. Det är nog en skillnad mellan Sverige och Sydafrika när det kommer till trädgårdar. Här är vi så överlyckliga när sommaren kommer och då vill vi ha alla blomfärger på en gång. Jag tycker om att skapa ett ordnat kaos, där enkelheten får styra.

I vår fortsätter renoveringen av suterängvillan som nu är halvvägs genom sin transformation. Nedervåningen är ännu helt orenoverad. Visionerna och framtidsplanerna är många, berättar Daniel, både när det gäller hus och trädgård.

– Jag drömmer om en stor fönstervägg mellan vardagsrum och trädgård, då suddar vi ut gränsen mellan ute och inne ännu mer, säger han. 

DANIELS FAVORITER FÖR EN GRÖN TRÄDGÅRD

Tall. Tallarna är otroligt vackra trädgårdsväxter som ger trädgården lyster året om med sina vintergröna barr. I Daniel Terblanches trädgård har klot av tall placerats ut som harmonierar vackert mot skogens egna höga tallar i sluttningen bakom tomten.

Idegran. Barrväxt som ofta odlas som prydnadsbuske, men som också växer vilt i Sverige och har spårats ända tillbaka till istiden. Väldigt tät och vacker, enkel att formklippa till klot eller häckar som kan utgöra en stramare kontrast till annan, mer vild och yvig växtlighet.

Alunrot. Med sitt vackra gredelina bladmönster på långa ”stänger” är perennen alunrot en verkligt dekorativ planta i en grön trädgård. Den finns i många färger och blommar under sommarmånaderna.

Ormbunke. För en mystisk magisk känsla i trädgården är ormbunkar nästan ett måste med sina vackra bladverk. De är dessutom mycket tåliga.

Skuggröna. Vintergrön perenn med blanka gröna blad som får små vitgröna blommor på våren och är perfekt att fylla ut med mellan större växter.

Gräs. Det finns många vackra grässorter som gör sig väl som komplement i en tät grönskande trädgård. I Daniel Terblanches syns bland annat diamantrör, tuvtåtel och tuvrör, placerade så att solljuset vackert silar genom blomaxen som då ser ut att skimra i guld.

LÄS MER: Tilde och Garth föll för huset med runda former och dubbel takhöjd 

LÄS MER: Stor guide: Så gör du eget gödsel – av sånt du har hemma 

LÄS MER: Malin och Jack tog över släktgården vid sjön: ”Läget är underbart”