Förvandlade 80-talshus till magisk drömvilla i skogen
Det var läget i gläntans dramatiska sluttning som avgjorde när trädgårdsarkitekten Daniel Terblanche och hans fru Marie köpte sitt 1980-talshus utanför Uppsala. I dag utgör huset och trädgården familjens trolska, trivsamma oas som hämtar inspiration från Daniels sydafrikanska ursprung.
Det villsamma bruset från träden för tankarna till stora djupa skogar men vi befinner oss i en villaträdgård, på en klippig och sluttande skogstomt utanför Uppsala. Den som klättrar uppför slänten kommer, förutom att hitta en del hemliga och undangömda grottor, att skymta Mälaren, skogar och en liten bit av Uppsalas västra utkanter. Vi är hemma hos trädgårdsarkitekten Daniel Terblanche och hans fru Marie och deras tre barn i Sunnersta, nära Mälarfjärden Ekoln.
– Det var läget som avgjorde när vi köpte huset, att vi har skogen bakom, samt flera stora naturområden med sjöar och skogar i närheten, säger Daniel, som förverkligat många vackra idéer på den sluttande skogstomten.
Trädgården kantas av stora flyttblock, sluttar brant och går sömlöst ihop med den bergiga skogsbacken bakom – det var grundförutsättningarna som Daniel ville lyfta fram.
– Känslan ska vara lite magisk och trolsk, jag kombinerar enkelheten med en rik mångfald av grönska, säger Daniel.
DANIEL OCH MARIE TERBLANCHE
Ålder: Daniel är 41 år och Marie 40 år.
Yrke: Daniel är trädgårdsarkitekt, Marie är samhällsplanerare.
Familj: Sönerna Leonard, 9 år, Elliot, 6 år, och Benjamin, 3 år.
Bor: Villa i Sunnersta utanför Uppsala.
Just nu: Planerar för att bygga ett utekök med tillhörande matplats intill ett klippblock som kantar skogstomten.
Instagram: @danielterblanche
Det första som gjordes i trädgården var att transportera hit tonvis med näringsrik jord och att anlägga den långa bänken som delar in trädgården i nivåer. Bakom bänken finns en grönskande oas med bland annat buxboms, tall och idegransklot omgivna av bland annat ormbunkar, alunrot och havtorn.
Högst upp i trädgården finns ett möblerat uterum under tak, sammankopplat med en liten stuga.
– Stugan byggdes av överblivet material från tomtens ursprungliga 1930-talshus, som revs i samband med att det nya huset byggdes på 1980-talet, säger Daniel.
Innan familjen köpte suterränghuset i Sunnersta bodde de i en klassisk 1920-talslägenhet i Uppsala som de hade renoverat med varsam hand.
– När vi köpte det här huset, ett modulhus från 1986, saknade vi hantverkskänslan från vår gamla lägenhet. Därför valde vi att satsa på inredning i naturmaterial, som trä och marmor, och så la vi in en fiskbensparkett i massiv ek. När vi fick tillgång till huset jobbade jag här i princip dygnet runt i tio veckor för att få allt klart.
Den som motvilligt går in från trädgårdens förmiddagssol välkomnas av en överraskande ljus och öppen planlösning där det stora vardagsrummet hänger samman med matplats och kök som försetts med fönster mot trädgården. För att få till en öppen och luftig känsla i rummen valde familjen att ta ner några innerväggar. Resultatet av deras ansträngningar och val är ett varmt och hemtrevligt boende, där inredningen präglas av jordnära färger och träslag. Det finns gott om utrymme för såväl socialt umgänge som avkoppling och avskildhet. Här på entréplanet finns även familjens rofyllda sovrum, ett badrum och ett kombinerat lekrum för sönerna Leonard, 9 år, Elliot, 6 år, och Benjamin, 3 år och hemmakontor där Daniel arbetar med utsikt över trädgården.
Det är svårt att tro att familjen bara bott här i lite över tre år, inredningen känns ombonad och väldigt personlig. Daniels stora samling konst, hantverk och antika bruksföremål får äntligen ta plats och bidrar till hemmets unika atmosfär. En nedtonad färgskala på väggar och möbler låter de kära föremålen synas desto mer.
Konstverk av den holländska konstnären Edith Beurskens hänger över två konjaksfärgade skinnstolar som Daniel fyndade på Blocket under en av sina långa renoveringsnätter. Två handgjorda afrikanska bord drar också blickarna till sig.
– Varje föremål har sin egen personliga berättelse och anledning att vara här, säger Daniel.
Närheten till trädgården och den omgivande naturen är påtaglig, genom alla husets fönster ser man lummig grönska.
Det är nu 17 år sedan Daniel och Marie träffades i Sydafrika, redan då jobbade Daniel som trädgårdsarkitekt. En del av arbetssätten har han tagit med till Sverige, andra har fått läggas till.
– I Sydafrika använde jag mig nästan enbart av inhemska växter. Här i Sverige försöker jag också använda mycket av det lokala, men kompletterar med annat.
De blommor som finns i trädgården går mestadels i nyanser av vitt, beige och guldockra. Daniel låter hellre ett fåtal växter upprepa sig än att låta trädgården explodera i prunkande mångfald.
– Man får vara återhållsam med färg och form när naturen är så dramatisk i sig. Det är nog en skillnad mellan Sverige och Sydafrika när det kommer till trädgårdar. Här är vi så överlyckliga när sommaren kommer och då vill vi ha alla blomfärger på en gång. Jag tycker om att skapa ett ordnat kaos, där enkelheten får styra.
I vår fortsätter renoveringen av suterängvillan som nu är halvvägs genom sin transformation. Nedervåningen är ännu helt orenoverad. Visionerna och framtidsplanerna är många, berättar Daniel, både när det gäller hus och trädgård.
– Jag drömmer om en stor fönstervägg mellan vardagsrum och trädgård, då suddar vi ut gränsen mellan ute och inne ännu mer, säger han.
DANIELS FAVORITER FÖR EN GRÖN TRÄDGÅRD
Tall. Tallarna är otroligt vackra trädgårdsväxter som ger trädgården lyster året om med sina vintergröna barr. I Daniel Terblanches trädgård har klot av tall placerats ut som harmonierar vackert mot skogens egna höga tallar i sluttningen bakom tomten.
Idegran. Barrväxt som ofta odlas som prydnadsbuske, men som också växer vilt i Sverige och har spårats ända tillbaka till istiden. Väldigt tät och vacker, enkel att formklippa till klot eller häckar som kan utgöra en stramare kontrast till annan, mer vild och yvig växtlighet.
Alunrot. Med sitt vackra gredelina bladmönster på långa ”stänger” är perennen alunrot en verkligt dekorativ planta i en grön trädgård. Den finns i många färger och blommar under sommarmånaderna.
Ormbunke. För en mystisk magisk känsla i trädgården är ormbunkar nästan ett måste med sina vackra bladverk. De är dessutom mycket tåliga.
Skuggröna. Vintergrön perenn med blanka gröna blad som får små vitgröna blommor på våren och är perfekt att fylla ut med mellan större växter.
Gräs. Det finns många vackra grässorter som gör sig väl som komplement i en tät grönskande trädgård. I Daniel Terblanches syns bland annat diamantrör, tuvtåtel och tuvrör, placerade så att solljuset vackert silar genom blomaxen som då ser ut att skimra i guld.
LÄS MER: Tilde och Garth föll för huset med runda former och dubbel takhöjd
LÄS MER: Stor guide: Så gör du eget gödsel – av sånt du har hemma
LÄS MER: Malin och Jack tog över släktgården vid sjön: ”Läget är underbart”