Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Helén Karlsson

Förfallet gammalt missionshus blev en dröm efter inredningsproffsens renovering

Ett gammalt missionshus som stått tomt i flera år och saknade både vatten och avlopp. Vilket fynd! Carl-Johan och Sara slog till och använde semestern till att få drömhuset beboeligt.

Det var flyguppvisning i Vallentuna och Carl-Johan Bauhn åkte dit med sonen. När uppvisningen var slut klickade Carl- Johan för skojs skull in på Hemnet för att se vad som fanns till salu i omgivningen. Ett förfallet gammalt missionshus dök upp på skärmen, och de tog en snabb vända förbi för att kika.

Där var det! Under stora lummiga träd stod huset och vilade och bara väntade på att bli räddat. Missionshuset i Markim-Orkesta byggdes 1888 när en väckelserörelse nådde trakten. Tre familjer samlade ihop totalt 800 kronor för att tillsammans bygga huset, och här samlades man för bön, körsång, syförening och ungdomsverksamhet.

Missionshuset hade stått tomt i flera år när det hamnade i nuvarande ägarnas händer. De har målat huset i dess ursprungliga sandgrå färg. Utomhusbelysning från Nacka byggnadsvård. Ormbunkssoffan är köpt på Blocket. Foto: Helén Karlsson

Huset övergick så småningom i privat ägo men hade nu stått tomt i många år. Det hade varken vatten eller avlopp, och det var högst oklart hur detta skulle ordnas vilket avskräckte alla spekulanter – utom Carl-Johan och sambon Sara Fjelkman. De kontaktade kommunen och tog reda på vad som var möjligt och fick köpa huset flera hundratusen under acceptpriset.

– Det var verkligen ett fynd, säger Sara. Vi fick massor av yta, 130 kvm, till en bråkdel av vad en lägenhet i storstan skulle ha kostat. Och dessutom en trädgård – med en vedbod som nu blivit tvättstuga, och ett generöst förråd.

I vardagsrummet soffor Petito från Furninova. Soffbordet, en betongskiva med svetsat underrede i egen design. Sidobord, Hay, snurrpall, Tralling design, matta, Housedoctor, lampor, Phloc. Den stora tavlan i nio delar är en gammal karta över Frankrike som kopierats  i delar och sammanfogats på väggen.

– Huset var i princip bara ett vackert skal och vi behövde göra en totalrenovering, berättar Sara. Gammal sliten pärlspont och plastgolv slets ut, de borrade för bergvärme och värmeslingor lades in under nya trägolv på nedre plan, ny el drogs in, golv, tak och fönster byttes ut och ett helt nytt badrum byggdes där det förra spartanska köket legat.

Vi fick massor av yta till en bråkdel av vad en lägenhet i stan hade kostat

Fasaden tvättades och målades om i samma sandgrå färg som originalet. På övervåningen revs kattvindarna och innertaket och takbjälkarna plockades fram.

Renoveringen fick göras varsamt. Fasaden, fönstren och andra detaljer som var typiska för huset skulle bevaras enligt bygglovet de fått av kommunen.

I köket måttbeställd marmorskiva från Diapol. Köksblandare i mässing från Tapwell. Taklamporna är måttbeställda textilsladdar från Nud collection.
Köksstommar  och skåpluckor från Ikea. Handtag Loop från Superfront. Ugn och mikro från Smeg. Kuddar från Ferm living.

Renoveringen som totalt tagit två år är flitigt dokumenterad på bloggen missionshus.se.

– Vi ville konvertera huset till något modernare i både stil och standard – och samtidigt behålla känslan av husets historia, säger Carl- Johan. När man renoverar ett så här gammalt hus ska man använda hållbara metoder och material.

I matsalen står ett bord från Hay. På bordet ligger en äldre fönsterbräda av marmor köpt på Blocket. Taklamporna är ärvda. Skåp från Bruka design. Gardinlängder från My window.

Genom matrummets lite skeva originaldörr skymtar husets hjärta, den enorma kyrksalen, nu förvandlad till kök och vardagsrum. Här är takhöjden över fyra meter och ljuset faller in från sex fönster i tre väderstreck. Men de 70 kvadratmetrarna var en utmaning att inreda.

– Vi ritade om köket tretton gånger innan vi var nöjda, berättar Sara. Det skulle vara funktionellt men samtidigt ha en estetik som smälter ihop med resten av rummet.

Paret ville ha så mycket fri väggyta som möjligt för att det inte skulle kännas som ett enda stort gigantiskt kök. Så, i stället för köksskåp byggdes en stor köksö som rymmer all förvaring och en finurlig utdragbar sittplats, där man kan få sällskap under matlagningen.

Den före detta kyrksalen  är nu kök och vardagsrum. Väggfärg Lady 05 Kalk från Jotun. Det nylagda trägolvet är från Föllinge. Kök från Ikea. Fläktkåpan är beställd av en plåtslagare. Midnattsblå sammetssoffa köpt på Blocket.

Fläktkåpan var en annan nöt att knäcka. Alla kändes för pluttiga, lösningen blev att rita en själva och låta en plåtslagare tillverka och sätta in själva fläktkassetten.

Kyrksalen är inredd i fyra olika zoner. Köket och de två sittgrupperna samt en arbetsplats.

– Det är ett bra tips, när man har en stor sammanhängande yta, att med möbler skapa avgränsande rum i rummet och inte möblera längs väggarna, säger Sara.

Sovrummet är målat i milt rosa, NCS S1010-Y70R från Jotun. Sängbord, Ikea, sänglampa Olsson & Jensen. Blå förvaringsboxar, Granit, överkast och pläd från H&M Home.

Badrummet är Saras absoluta favoritrum. Här finns en ny och väl använd gjutjärnskamin som gör att det vintertid badas väldigt ofta och länge.

– Vi visste exakt hur vi ville ha det, och har inte kompromissat med några detaljer.

Renoverar man så mycket själv, som vi gjort, har man råd att välja lite lyxigare material som marmor på badrumsgolvet och i köksön.

Badrum med väggkakel i halvförband, och på golvet marmorklinker, Kakelspecialisten. Handfat och blandare från Burlington, badkar Hampton från Hafa. Duschset, rund duschdraperistång och vägglampor Nacka byggnadsvård. Runda speglar från Ikea. Handdukar i hamamstil från Craft collective, matta Housedoctor.
Kamin från Contura, vitrinskåp, Ikea, askar R.o.o.m. Väggfärg från Jotun NCS S3010-G50Y.

Sara och Carl-Johan inreder i en jämlik 50/50-regel.

– När det gäller de stora sakerna har vi haft en gemensam vision. Men när det kommer till detaljerna blir det en blandning av våra två smaker, som lyckligtvis går bra ihop, säger Sara. Den rosa färgen i sovrummet och den blå sammetssoffan är nog det som diskuterats mest.

När huset stod färdigt bjöd Sara och Carl-Johan in missionskyrkans församling på traditionellt kyrkkaffe.

– Vi var lite oroliga över vad de skulle säga eftersom detta varit något av en helig plats, men vi fick bara positiva reaktioner. De gav oss ett äppelträd som vi planterade på framsidan så att alla som passerar på vägen kan se hur det växer.

Av: Catherine Hurtig Foto: Helén Karlsson

Läs också:

Lantligt i Lönneberga – gården från 1897 går i elegant shabby chic

27 gråa kök som bevisar att grått är det nya vita

16 badrum vackra i all sin enkelhet

Färgsätt som ett proffs!

Lär dig hur färger skapar harmoni i ditt hem

25 avsnitt om nyanser, färgcirkeln och hur du kommer igång!

Bästa tipsen av Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert