Foto: Lina Eidenberg Adamo

Femma förvandlad med fantastisk färg i alla rum (och tak!) och säker inredning

Vita väggar är inget för Lina och Viktor Lund. I deras harmoniskt färgsatta lägenhet blandas stilar fritt – och med säkert öga för återkommande element som håller ihop kompotten.

Femrummaren i Solna var visserligen lite svårmöblerad,men det såg Lina och Viktor mest som något charmigt. Faktum är att det var just alla vinklar och vrår som avgjorde saken – och så rymden förstås. Men skicket som rådde när paret Lund tog över lägenheten efter 25 års dvala är nästan svårt att föreställa sig: sprickor i taket, bortrivna tapeter och fasttejpade eluttag…

– Väggarna var målade i de fulaste färger. Men på ett sätt var det skönt att få börja från noll utan dåligt samvete över att riva ut något som inte var i vår smak men kanske var i bra skick.

Lina och Viktor älskar att bjuda hem vänner, och ofta slutar kvällarna i vardagsrummets generösa soffdel. Soffan kommer från Oscar Magnuson, bordet från Bo concept och lamporna inhandlades i Portugal. Foto: Lina Eidenberg Adamo
I kökets lilla matvrå har Lina och Viktor själva byggt en bänk. Fönstret gör att det inte känns instängt. William Morris-tapeten poppar fint mot väggar och tak som är målade i samma grå nyans. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Renoveringarna av de 109 kvadratmetrarna innefattade golvslipning, målning av samtliga ytskikt, omgjorda tak och rivning av flera väggar. Lägenheten bjuder på ett generöst ljusinsläpp, och att få in mycket färg, vilket Lina önskade, var inget problem. Ett splitter nytt kök i antracitgrått installerades och färgkoden fångades upp i kökstaket som målades i samma kulör.

– Vi gjorde också köket större genom att flytta en vägg och täppa till en av två ytterdörrar. På så vis fick vi till en härlig matplats, säger Lina och syftar på det charmiga köksbåset som tapetserats med en brokig William Morris-tapet. 

Lina är journalist och driver ett eget inredningsföretag, Viktor är butikschef, på hemmaplan är de två om alla beslut och mycket samspelta.

I ”mellanrummet” som leder ut till en av balkongerna syns ett ärvt bord och taklampa från loppis i Portugal. Glasväggen kommer från Edlund smide. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Väggen bakom Boliasoffan har Lina målat i favoritkombina-tionen rosa och brunt. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Växter, keramik och brunt glas är vackert mot den mörka väggen. Foto: Lina Eidenberg Adamo

– Min grej är nog planlösningen, jag kan gå på en visning och ganska direkt få en uppfattning om vilka väggar som ska rivas eller flyttas för att boytan ska optimeras, säger Viktor. Men Lina är tusen gånger bättre på färg och form, och ser trenderna innan de är här.

Lina och Viktor vurmar båda för originaldetaljer och har ägnat otaliga timmar åt butiker som specialiserat sig på just detta. Originaldörrar såväl som bröstpanel har införskaffats.

Det är viktigt att material och färger går igen i inredningen men i övrigt blandar jag stilar hejvilt

– Där är vi nog perfektionister båda två. Jag åkte till sju snickerier under en dag för att få fatt på den perfekta listbiten som saknades, säger Viktor, och Lina tillägger:

– Och hittar vi inte det vi söker ser vi till att bygga det i stället, det behöver inte vara krångligt eller dyrt. Vi hittade ett bord vars underrede vi gillade, så vi ”copypejstade” det och adderade en skiva i vår smak.

Bänkskivan i köket är av komposit och köpt hos Granitkungen. Lamporna från Norrmalms el tillför lite bling mot den mörka väggen. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Köket har ljusgrå luckor från Ikea, medan de mörkgrå och beslagen är från Superfront. Blandare, Tapwell. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Genom samtliga rum i Lina och Viktors lägenhet löper en röd tråd vad gäller färg och materialval. Glas, metall och svarvade mörka träslag varvas med tjock sammet och skira linnetyger. Stilrena glasväggar med stålspröjs gifter sig fint med ärvda klenoder. Blandningen av gammalt och nytt betyder mycket, tycker Lina:

– Det är nog mitt signum, mixen. Det är absolut viktigt att material och färger går igen i inredningen, men i övrigt blandar jag stilar hejvilt. I en 30-talslägenhet som den här, med vackra stuckaturer, måste jag bryta av med ”cleana” möbler; men att gå ”all-in” med gammaldags saker är inte min grej.

Från köket nås arbetsrummet som är inrett med bord och stol från Ikea. Taklampa och matta från Granit, hyllor från Designtorget. Foto: Lina Eidenberg Adamo
I matsalen har otaliga middagar serverats. Bordet och de flesta stolarna är secondhand, karmstolarna kommer från Thonet. Spegeln är inropad på Stockholms auktionsverk och taklampan är från Housedoctor. Matta, byrå och bordslampa, Bolia. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Shoppar gör Lina och Viktor gärna på andrahandsmarknaden, de är flitiga besökare på loppisar, auktioner och gårdsrensningar. Resor är en annan passion, och under dessa samlas såväl inspiration som originella prylar att ta med hem.

Sovrummets väggar är målade rofyllt ljusblått. Hyllan bredvid sängen kommer från Designtorget. Sänglampa, Norrmalms el. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Dubbel-dörrarna mellan vardagsrum och matsal är köpta på Nacka byggnadsvård, och har målats i en dimblå kulör. Stol från Room, inköpt i second­handbutik. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Att bjuda hem vänner är bland det roligaste Lina och Viktor vet och åtskilliga middagar har serverats i lägenheten i Råsunda.

– Vi älskar verkligen att ha gäster! Och det är klart att jag blir glad om någon tycker att det är fint här, men den bästa komplimangen är om någon upplever det som hemtrevligt. Det värsta jag kan tänka mig är om hemmet känns stelt eller som ett enda stort stilleben. Här ska man känna sig hemma, säger Lina.

Ur Sköna hem nr 11 2018

LÄS MER: Färgen på väggarna påverkar ditt humör – läs det här innan du målar om!
LÄS MER: Pastelliga drömhemmet med växthus i köket och kojslott i barnrummet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!