Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson

Kökstak i tenn och lönndörr till badrummet – här är hemmet med extra allt

Specialbyggt kökstak av tenn, häxvas i gyllene ormhår och fåtölj av mjuka gosedjurssälar. Djärva inredaren Pontus Nilvander fick fullt utlopp för sin skaparglädje när drömklienten ville ha »något som absolut inte finns i Sverige« i sin stockholmsvåning.

Anna Björkman

Det började med att en man kontaktade inredaren Pontus Nilvander och ville att Pontus skulle inreda dennes lägenhet på Östermalm i Stockholm, en ”minivåning” från slutet av förra sekelskiftet på 110 kvadratmeter och med 3,30 meter i takhöjd.

Nilvander hade tidigare inrett mannens dotters lägenhet, och nu ville han att Pontus genast skulle sätta igång med den egna bostaden. Gärna nästa dag! Problemet var bara att Pontus bor i Thailand under vinterhalvåret, nu var det höst, och den önskade dekoratören i princip redan på väg mot flygplatsen.

- Vill du att jag gör det får du vänta till april maj, sa jag, berättar Pontus.

Vilken drömmatchning! En maximalist som mötte en annan maximalist.

- Det gick uppdragsgivaren med på, så lägenheten fick stå och vänta på mig. Jag kände till den via de förra ägarna, och nu hade jag nästan att halvår på mig att fundera på knasiga idéer.

Det var minst sagt en drömmatchning. En maximalist som mötte en annan maximalist - bortsett från att uppdragsgivaren inte alls delar Pontus fäbless för uppstoppade djur. 

- Annars köpte han det mesta bara jag hade bra argument. Oftast räckte det med: ”Vänta och se.” Det är som när en konstnär målar en tavla, när den är halvklar går det inte att se resultatet, det är först när allt är på plats du kan säga om du uppskattar det, säger Pontus.

Fält av sidentapet från Frank & cordinata fick sätta tonen i vardagsrummet. Mattan Marble i handtuftad ull och silke med 4 cm lugg är från Pierre Frey och väger 120 kilo. Italiensk 70-talsarmatur, Domino antik. Soffa samt bäddsoffa, Boniface, Pierre Frey. Kuddar, Designers guild. Glasbordet av Pontus, Nilvander ateljéer. Bordet är konstruerat som en upp- och nedvänd pyramid med mässingsskivor som låser i varandra. Side-board, Sjöström antik. Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson
Hallbordet är belgisk art deco med spegelskiva som reflekterar ljuset från lampan och det metalliska taket. Italiensk lampfot, inropad på Bukowskis, med skärm från Hallbergs belysning. Även stilspegel och urna är inropade på auktion. Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson
Alltings början! Pontus hittade bordsskivan med pietra dura-mosaik på en nätauktion och utgick från den när han inredde lägenheten. Benen är av vridet plexiglas. Guldkedjan i tapeten, Birds in chains från Kit Miles, plockas upp i takkronans guldfärgade kedjor, italienskt 80-tal. Vägglampor Pistillo från 70-talet. Även taket är tapetserat, i metallisk tapet från Zoffany, som reflekterar ljuset och får takhöjden att kännas ännu högre. Kinesiska statyn från terrakottaarmén är från Göteborgs auktionsverk, väger 200 kilo och gick inte in i hissen. Till höger sitter en dold dörr in till badrummet. Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson
Specialbeställd sänggavel från Carpe diem klädd i blå sammet för att harmoniera med bland annat gardiner. Överkast, Designers guild. Tavlan över sängen har våningens ägare själv tagit in, fotot Sinead in studio av Max Modén, en balettdansös lätt förväxlad med en fjäril. Pontus fann en matchande matta på The rug company. Platsbyggda garderober, Nilvander ateljéer. Speglarna hjälper in ljus och de vita spröjsarna gör att rummet inte blir alltför blå-homogent. Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson

De båda åkte till internationella möbel- och designmässan Maison & objet i Paris, där Pontus kunde känna sin klient på pulsen.

- När vi hittade fåtöljen med alla sälar och han accepterade att köpa den - då förstod jag att jag kunde tillåta mig att bli ganska vild. Att här inte finns så mycket regler och normer att följa.

Inte heller någon budget, skulle det visa sig. 

- Han svarade inte på vad det fick kosta utan sa bara, ”det ska vara fint”, säger Pontus.

När min klient accepterade att köpa fåtöljen med alla sälar förstod jag att jag kunde tillåta mig att bli ganska vild

Men för den inspirerade Nilvander är det ingen utmaning att vara en Slösa; hemmets ytterst exklusiva pjäser, som den specialbyggda sammetssängen från Carpe diem och vardagsrummets magnifika 120-kilos Pierre Frey-matta, kombineras med åtskilliga auktionsfynd från hela Sverige.

- Jag jobbar nästan bara utifrån auktioner. Man hittar en pjäs som får vara stilgivande, här blev det den lilla bordsskivan i hallen. Jag hittade den på auktion när jag satt i Thailand, och tänkte att den hade en jättebra form. Jag utgick från den och började sedan bygga resten av lägenheten i mitt huvud.

När Pontus kom till Sverige blev det dags att börja arbetet rent praktiskt och ”de rev hela skiten”.

Gosigare blir det inte! Sälfåtölj med extra lös sälunge att sitta och klappa från AP collection. Pontus ville ha in något vitt i sovrummet som vetter mot norr. Blåmönstrade gardiner, Designers guild, vita gardiner i muslin, Ralph Lauren. Hög, 75 cm, bordslampa från auktionshuset Metropol. Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson
Lönndörr in till badrummet, när dörren stängs glider den ihop med resten av garderoberna. Gästtoaletten har slagits ihop med badrummet. Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson
Ovanpå kolonnskåpet, badsaltsburk, Fornasetti från slutet av 50-talet, bredvid en fint förpackad tvål. Lampa och spegel inropade på Bukowskis respektive Auktionsverket. Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson
Pontus har placerat fåglar även på toaletten via tapeten från House of Hackney. Grönblått kakel Fiskfjäll, Stiltje. Runt kolonnskåp samt armaturer från Bukowskis. Spegel, Auktionsverket. Tvättställ med granitskiva, Burlington bathrooms. Vitt marmorgolv, Kakelspecialisten. Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson

- Allt tog sju månader i och med att vi gjorde om hela lägenheten, det var bara cementväggar kvar. Bland annat var det så knasigt med ett badrum som inte hade någon toalett, man var tvungen att springa runt hela lägenheten till gästtoaletten. 

Lösningen blev att slå ihop de båda till ett enda stort badrum med ingångar från både sovrummet och hallen. Golven fick sig också en omgång.

- När vi rev upp golvet i inre och yttre hallen fanns originalparketten från 1880-talet kvar under, men den gick tyvärr inte att spara. I stället la vi in det tumlade israeliska kalkstensgolvet, med mjukare kanter. Det känns inte så tillrättalagt.

Vi slog ihop gästtoa och badrum och gjorde dolda ingångar från både hall och sovrum

När Pontus hade slut på argument för uppstoppade djur (hemma hos sig själv har han bland annat isbjörn, hjort och vårtsvin) smög han likväl in animaliska motiv på både tapeter och mattor, samt ett praktfullt tigerpar i porslin intill salongsdörren.

- Ja, uppdragsgivaren skrattade ganska mycket åt de där tigrarna, och att hannen ser mycket äldre ut än honan, refererar Pontus.

- Han är väldigt frispråkig och säger direkt om han tycker om något eller inte. Och det är alltid viktigast när jag pratar med mina kunder; att fråga om vad de inte gillar.

- Den här uppdragsgivaren gillar inte rent trä och det skandinaviskt svala. Han är polack som huvudsakligen bor i Frankrike och ville ha ”något som absolut inte finns i Sverige”. Men när han pratade om ”guld, guld, guld” sa jag Stopp och belägg!

Köket har Pontus ritat och låtit bygga. Stommarna har snickare tillverkat, därefter fick ett metallföretag skära ut lister, handtag och knoppar och eftermontera. På golvet plommon- och svartfärgade cementplattor från Stiltje, med små borrade hål där mässingsmynt sänkts ned ”så det glimmar till lite här och var”. Antik Baotou-matta med lejon. I taket pressade tennplattor från Kalifornien. Ljusskena i taket, Örsjö belysning. Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson
Pontus åkte ned till italienska Carrara för att välja ut och låta tillverka marmorskivan till köksbordet. Armaturen över, har exakt samma diameter. Stilmöbelsstolar klädda i blåsvart läder från Bukowskis, bra när barnbarnen kommer och äter glass. Fågeltavla från auktion. Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson
Halltaket byggdes om för att bli mer arkitektoniskt intressant. Den infällda belysningen ger indirekt ljus för att inte krocka med de inbyggda garderoberna till vänster. Israeliskt kalkstensgolv och kinesisk Baotou-matta med tigermönster. Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson
Kakelugnen har Pontus tagit dit och låtit montera upp. Fuskpälspläd från Sweef där Pontus sytt på en undersida i sammet som matchar resten av inredningen, ett enkelt sätt för att göra det mer personligt, tipsar han. Fåtölj i vaniljfärgat ulltyg, svenskt 40-tal inropad på auktion. Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson

Det strålande och skimrande fick Pontus in ändå. 

- Året jag gjorde inredningen var trenden mycket mässing, så det var inte svårt att hitta, men med lite förbehåll - inget Trump Plaza här inte!

När allt var klart ställde Pontus Nilvander till med öppningskalas, det var catering och hela släkten på plats.

- Uppdragsgivaren var helt mållös när han kom in. Liksom alla som var här. Ingen förstod hur förvandlingen hade gått till.

Foto: Johan Carlsson / Johan Carlsson

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Mycket av allt och grädde på moset - så lyder maximalismens lagar. I detta hem har inredaren Pontus Nilvander tagit ut svängarna med förlösande inredningsglädje. Häng med!

1. Glansfullt

Glans lättar upp. Låt det glittra, glimma och glänsa från glas, mässing, guld och koppar. Lägg märke till hur både kök och hall har fått metallyta för extra glans. 

2. Snackisar

Det är inte alla som har en replik av en soldat ur terrakottaarmén i hallen där hemma. Eller för den delen Medusahuvud, porslinstigrar och sälfåtölj. Och i stort sett varenda lampa känns spektakulär. Här är det ingen risk för att samtalsämnen fattas – alla är de conversations pieces.  

3. Mönster i mängd

För att kombinera grönt kakel à la sjöjungfrufjäll med en randig tapet full av djur, eller att placera ett rutmönstrat metalliskt tak över en tapet med virvlande, elektriskt blå fåglar, krävs att man portförbjuder all ängslighet. Tillåt dig att gå överstyr med en frisk blandning av starka uttryck. Det funkar faktiskt!

4. Ytan är allt

Lurv och fluff, reliefer och listverk, bubblor och knögglor. Här finns gott om ytor som lockar till beröring. Intrycket blir intressant och levande. 

Arr: Pontus Nilvander

LÄS MER: Välkommen till Ann Wilsons charmiga hem på skånska Råa: ”Jag gillar när det är en mix av allt”

LÄS MER: Flytande gränser i ”James Bond-huset”: ”Man får årstiderna rakt in i vardagsrummet”