Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patric Johansson

Färgstark konst möter fräsch västkuststil – se Jonas sommarstuga

Nytt, nätt och njutningsfullt. Familjen Franks lantställe är både ett konstnärligt utropstecken och en mjukt inbäddad paus från storstadens stress, där det nappar från bryggan ett stenkast bort. Följ med in!

För den färgstarka kreatören, art directorn och konstkuratorn Jonas Frank var ett hus på den svenska landsbygden egentligen inget som lockade. ”Hellre sitta på en solig balkong vid Medelhavet än försöka täta läckande torptak på fritiden”, resonerade han länge. Men i familjens interna motståndarlag fanns både uthållighet och god argumentationsteknik.

Min fru Sara bedrev en lågintensiv övertalningskampanj och hade redan hängt på Hemnet och tittat ett tag

– Min fru Sara bedrev en lågintensiv övertalningskampanj och hade redan hängt på Hemnet och tittat ett tag. Till sist kunde vi kompromissa om att skaffa något helt nybyggt, utan en massa krav på underhåll och måsten, säger Jonas eftertänksamt, och utvecklar:

– Huset vi fastnade för kändes precis som en liten modern villa! Vinterbonat med alla bekvämligheter, och en stor trädgårdstomt som lockade mig som kul projekt att jobba med, eftersom jag är svårt anglofil och älskar engelska parker.

Matbord från en Ikeakollektion som gjordes tillsammans med danska Hay, ackompanjerat av klassiska Bauhausstolar. Verket med vit ram, ett porträtt av Jonas, var en present av konstnären Anna Füle Trymander.Matbord från en Ikeakollektion som gjordes tillsammans med danska Hay, ackompanjerat av klassiska Bauhausstolar. Verket med vit ram, ett porträtt av Jonas, var en present av konstnären Anna Füle Trymander.Matbord från en Ikeakollektion som gjordes tillsammans med danska Hay, ackompanjerat av klassiska Bauhausstolar. Verket med vit ram, ett porträtt av Jonas, var en present av konstnären Anna Füle Trymander.
Matbord från en Ikeakollektion som gjordes tillsammans med danska Hay, ackompanjerat av klassiska Bauhausstolar. Verket med vit ram, ett porträtt av Jonas, var en present av konstnären Anna Füle Trymander. Foto: Patric Johansson
Lampa av Hans-Agne Jakobsson, köpt på auktion.Vas Curlie, By on, och ljusstakar ur serien Festivo från Iittala. Printen med Andy Warhols röda ko är en specialutgåva köpt på danska konstmuseet Louisiana.Lampa av Hans-Agne Jakobsson, köpt på auktion.Vas Curlie, By on, och ljusstakar ur serien Festivo från Iittala. Printen med Andy Warhols röda ko är en specialutgåva köpt på danska konstmuseet Louisiana.Lampa av Hans-Agne Jakobsson, köpt på auktion.Vas Curlie, By on, och ljusstakar ur serien Festivo från Iittala. Printen med Andy Warhols röda ko är en specialutgåva köpt på danska konstmuseet Louisiana.
Lampa av Hans-Agne Jakobsson, köpt på auktion.Vas Curlie, By on, och ljusstakar ur serien Festivo från Iittala. Printen med Andy Warhols röda ko är en specialutgåva köpt på danska konstmuseet Louisiana. Foto: Patric Johansson
Vardagsrummet med kombinerat arbets- och matbord, blir ljust och luftigt med de träklädda väggarna och taket. Fåtölj Karin från Dux, svart lampa från Flos på en serveringsvagn som troligen är en Bruno Mathsson-kopia, köpt på loppis.Vardagsrummet med kombinerat arbets- och matbord, blir ljust och luftigt med de träklädda väggarna och taket. Fåtölj Karin från Dux, svart lampa från Flos på en serveringsvagn som troligen är en Bruno Mathsson-kopia, köpt på loppis.Vardagsrummet med kombinerat arbets- och matbord, blir ljust och luftigt med de träklädda väggarna och taket. Fåtölj Karin från Dux, svart lampa från Flos på en serveringsvagn som troligen är en Bruno Mathsson-kopia, köpt på loppis.
Vardagsrummet med kombinerat arbets- och matbord, blir ljust och luftigt med de träklädda väggarna och taket. Fåtölj Karin från Dux, svart lampa från Flos på en serveringsvagn som troligen är en Bruno Mathsson-kopia, köpt på loppis. Foto: Patric Johansson
Jonas Frank vid öppna spisen, en av favoritplatserna i huset. Kudde från Afroart, vedförvaring från Bauhaus. Verket på väggen med en hare är av illustratören Dennis Eriksson.Jonas Frank vid öppna spisen, en av favoritplatserna i huset. Kudde från Afroart, vedförvaring från Bauhaus. Verket på väggen med en hare är av illustratören Dennis Eriksson.Jonas Frank vid öppna spisen, en av favoritplatserna i huset. Kudde från Afroart, vedförvaring från Bauhaus. Verket på väggen med en hare är av illustratören Dennis Eriksson.
Jonas Frank vid öppna spisen, en av favoritplatserna i huset. Kudde från Afroart, vedförvaring från Bauhaus. Verket på väggen med en hare är av illustratören Dennis Eriksson. Foto: Patric Johansson

Paret slog till på den 60 kvadratmeter stora sportstugan med tillhörande ”fotbollsplansstor” tomt. Alltså dryga 7 000 kvadratmeter, förtydligar Sköna hem. 

Angolofilen Jonas Frank är nämligen också ett fotbollsfan i den högre nivån av engelska ligan.

Med pandemin kom förutsättningarna för både arbete och fritid att förändras i grunden, och Jonas förstod att de verkligen gjort en fin affär med huset.

Att köra ut hit är som att stiga in i en ny värld. När allt stängde ner var det en sådan enorm frihet att kunna åka ut hit till naturen

– Det ligger utanför Gottröra i Norrtälje kommun, en timme och en kvart från vår lägenhet på Södermalm i Stockholm. Och att köra ut hit är som att stiga in i en ny värld. När allt stängde ner var det en sådan enorm frihet att kunna åka ut hit till naturen. Området känns tryggt och bra eftersom här är en blandning av permanentboende och fritidsfolk, och vi har fina grannar vi gärna grillar ihop med, säger Jonas.

Blå soffa av Vico Magistretti för Cassina, med kudde från Afroart. Zebramönstrad matta från Rusta. Tuschteckningar i svart och rött av Tomas Gradzki. Den lilla figuren Little brother, vars ögon följer betraktaren runt rummet, är av konstnären Gösta Wessel.Blå soffa av Vico Magistretti för Cassina, med kudde från Afroart. Zebramönstrad matta från Rusta. Tuschteckningar i svart och rött av Tomas Gradzki. Den lilla figuren Little brother, vars ögon följer betraktaren runt rummet, är av konstnären Gösta Wessel.Blå soffa av Vico Magistretti för Cassina, med kudde från Afroart. Zebramönstrad matta från Rusta. Tuschteckningar i svart och rött av Tomas Gradzki. Den lilla figuren Little brother, vars ögon följer betraktaren runt rummet, är av konstnären Gösta Wessel.
Blå soffa av Vico Magistretti för Cassina, med kudde från Afroart. Zebramönstrad matta från Rusta. Tuschteckningar i svart och rött av Tomas Gradzki. Den lilla figuren Little brother, vars ögon följer betraktaren runt rummet, är av konstnären Gösta Wessel. Foto: Patric Johansson
En ljus bas garnerad med färgklickar i form av konst och textil. Sovrummets kuddar och korg från Afroart, elefantmönstrad kudde från Svenskt tenn. Överkast Mega dot från Hay, taklampa från Ikea. Stor och liten tavla är båda gjorda av Jonas Frank. ”Kanske blir det en ateljé i Provence någon gång i livet, man vet aldrig!”En ljus bas garnerad med färgklickar i form av konst och textil. Sovrummets kuddar och korg från Afroart, elefantmönstrad kudde från Svenskt tenn. Överkast Mega dot från Hay, taklampa från Ikea. Stor och liten tavla är båda gjorda av Jonas Frank. ”Kanske blir det en ateljé i Provence någon gång i livet, man vet aldrig!”En ljus bas garnerad med färgklickar i form av konst och textil. Sovrummets kuddar och korg från Afroart, elefantmönstrad kudde från Svenskt tenn. Överkast Mega dot från Hay, taklampa från Ikea. Stor och liten tavla är båda gjorda av Jonas Frank. ”Kanske blir det en ateljé i Provence någon gång i livet, man vet aldrig!”
En ljus bas garnerad med färgklickar i form av konst och textil. Sovrummets kuddar och korg från Afroart, elefantmönstrad kudde från Svenskt tenn. Överkast Mega dot från Hay, taklampa från Ikea. Stor och liten tavla är båda gjorda av Jonas Frank. ”Kanske blir det en ateljé i Provence någon gång i livet, man vet aldrig!” Foto: Patric Johansson
Foto: Patric Johansson

Han inleder ofta dagen med en kort promenad med fiskespöet ner till vattnet med det lustiga namnet Ubby-Långsjön. En grund badsjö med lent och mjukt vatten som också har gott om gädda, gös och abborre.

Invändigt är stugan klädd med vitoljade brädor. Den förra ägaren, som också byggde huset, hade haft en havsnära, solblekt och fräsch västkuststil som förlaga när han planerade och inredde, och det blev en perfekt, enkel bas för all konst i hemmet.

De färgstarka tavlorna är köpta av konstnärer via Köp en tavla-gruppen som Jonas startat på Facebook för att koppla samman relativt okända konstnärer med potentiella köpare, och som nu utvecklats till att bli även den egna sajten kopentavla.se. Men även för sådana tavlor han själv skapat vid köksbordet här ute, tillsammans med tioåriga dottern Sally.

För mig som oftast arbetar konstnärligt och kreativt vid datorn är det både avkoppling och en prövning att ta fram fysiska färger och penslar

– För mig som oftast arbetar konstnärligt och kreativt vid datorn är det både avkoppling och en prövning att ta fram fysiska färger och penslar. Man får enorm respekt för vilket tålamod konstnärer måste ha i sitt yrke, reflekterar Jonas på sitt eftertänksamma vis.

Inredningen är en frisinnad mix av sådant som paret tycker mycket om men som inte riktigt passar in i sekelskifteslägenheten inne i stan, till exempel designmöbler i mindre format, udda loppisköp eller roliga inslag från lågprisaffärer.

– Vi är inga snobbar, här får vi utlopp för allt möjligt, blandar dyrt och riktigt billigt. Det viktiga är hur inredningen spelar tillsammans. Och så har den öppna spisen tagit fram min inre pyroman, det eldas hejvilt under höst och vinter här. Det är nog det mest rogivande som finns, att bara få sitta och titta in i en brasa, och peta runt lite bland vedträna.

Styling: Myrica Bergqvist

LÄS MER: Här möter tropiska färger loppisfynd – se sommaridyllen i Falsterbo 

LÄS MER: Paret byggde sitt drömhus på berget – 420 meter över havet