Färgstark funkis – sommarhus på Dalarö

I den idylliska byn på Dalarö ligger sommarhuset. Ett litet funkishus inrett med färgstark inspiration från Medelhavet.

Huset på Dalarö är 70 kvm och byggt 1930 som tjänstebostad för Dalarö lots. Huset som senast ägdes av Frälsningsarmén var i gott skick och invändigt har paret, vid sidan om att ta ner en vägg mellan vardagsrum och matsal, bara målat vitt, vitt, vitt med ljust grå golv som sparsmakad kontrast.

Sommarkänslan är påtaglig och inredningen är en cocktail av efterkrigsmodernism, Josef Frank, ärvda möbler, Blocket-fynd, resminnen och, inte minst, en rad konstverk som lyser och engagerar från väggarna. Helheten är ljus och färgstark som i ett modernt hem vid Medelhavet.

Vardagsrum

Det färgstarka vardagsrummet med Josef Franks karmstol i tyg Manhattan och Ray och Charles Eames klarröda gungstol kring Thomas Erikssons låga soffbord. Golvlampa, Designers guild och soffkuddar från bland annat Svenskt tenn. På väggen ett fotografi av Lena Koller och till vänster ett konstverk, Swarm av Daniel Jensen.

Detaljer i vardagsrummet

En skär rosenskärm, Medinilla magnifica, lutar sig vackert ut från en antik kinesisk kruka.

Matplats

Matsalsdelen i det stora rummet med björkstolar i empirestil. Paislymönstrad duk och rutig matta från Svenskt tenn. Från taket hänger en kalebasslampa från Turkiet och på väggen dominerar en suggestiv målning av Derek Root.

Vackert stilleben i köket

Olja, vin, balsamvinäger och en känsla av livet kring medelhavet.

Frukostplats

Frukostplatsen med björkstolar vid pelarbordet från Ikeas 1700-talsserie. Utställningsaffisch från 1961 med motiv av Georges Braque, taklampa och ljusstake av Thomas Sandell.

Hall

Det karamellröda konstverket Staff pick av Derek Root, tävlar om uppmärksamheten med den turkiska ryamattan i hallen, från Pierre & Peter´s. Korgväskan köpt i Provence.

Balkongen

Fransk stämning på balkongen. Korgstolarna kallas ibland för Corbusier-stolar då arkitekten gärna använde dem i sina inredningar. Parasoll och bord från Bruka, kuddar, Svenskt tenn och Just Africa.

Publicerad i Sköna hem nr 8, 2013.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 vitvinsglas från Iittala. Köp nu!