Foto: Idha Lindhag

Färg och fynd i Yonas konstnärslya: ”Jag har målat om hallen sex gånger”

Paletten hemma hos Yonas van den Hoogen är färgstark men också lugn, och speglar väl vem han är som person. »Att inreda för dig själv och dina behov är extra viktigt på en liten yta«, säger vintageproffset Yonas.

Anna Ekdahl

Yonas jobbar med penslar, både i jobbet som makeupartist hos sminkföretaget Bobby Brown och som konstnär hemma i lägenheten vid Telefonplan i Stockholm. Pandemin satte tillfälligt stopp för att börja på konstskolan han blivit antagen till, men till hösten är det dags, och fram till dess finns massor av kreativt arbete att ägna sig åt hemma. Utöver bilderna han skapar, vill säga.

Jag är inte så ängslig av mig, har aldrig köpt hem en provburk färg för att testa först i liten skala

- Hallen, som ett exempel, har jag målat om sex gånger sedan jag flyttade hit 2012. Jag inspireras mycket av klassiska engelska hem som ofta har mycket dova, mustiga färgsättningar. I Skandinavien kan vi ofta vara lite väl låsta vid vitt som bas i inredningen, säger Yonas, vars efternamn van den Hoogten skvallrar om att släkten har rötterna i Nederländerna, även om han själv både är född och har vuxit upp i Sverige.

Egen konst – och andras. Den korallfärgade vasen är en present från keramikern Melanie Baker. Foto: Idha Lindhag
Soffan köptes för länge sedan på Habitat, nu är den fylld med kuddar från bland annat Chhatwal & Jonsson och sådana som sytts upp av textil som Yonas köpt på Kap Verde. I bakgrunden en tavelvägg fylld med Yonas egna alster, fler kan du se på instagramkontot @whyonaz. Matta, Chhatwal & Jonsson. Foto: Idha Lindhag
Yonas van den Hoogten och gosiga ragdollkatten Vincent. Foto: Idha Lindhag

- Jag är inte så ängslig av mig, har aldrig köpt hem en provburk färg för att testa först i liten skala. Jag kör på, och hatar jag det kan jag alltid måla om. Det har hänt flera gånger att jag fått ett infall, rusat till färgaffären tio minuter innan stängning och valt en ny kulör.

Mycket dansk design, både helt ny och retro, men även vintagefynd som härstammar från Italien, har funnit ett hem hos Yonas och hans inneboende, katten Vincent. Andra genrer som ligger Yonas varmt om hjärtat är design från 50- och 60-talen, inte minst i form av keramik designad av Stig Lindberg eller lergods stämplat Upsala-Ekeby.

Det är något fascinerande med att det som nu finns hemma hos dig har haft ett annat - kanske flera andra - liv innan

Men med 45 kvadratmeter att spela med måste sakerna även befinna sig i en viss rotation ut ur hemmet ibland. Yonas är dålig på att sälja av saker, och berättar att det i hans närmaste vänskapskrets i stället uppstått ett slags mikrocirkulärt system där man byter och ger bort saker sinsemellan.

- Jag tycker att det cirkulära sättet att använda saker ger mer än bara en fin sak till ett bra pris, det är något fascinerande med att det som nu finns hemma hos dig har haft ett annat - kanske flera andra - liv innan, säger Yonas, som själv säger att han är ”i det närmaste beroende” av secondhand.

Taklampan var ett ”überfynd” på en loppis på Instagram, modell Ring från Atelier Areti. Fåtöljen Industriell, ett samarbete mellan formgivaren Piet Hein Eek och Ikea 2018. Puff, Åhléns. Foto: Idha Lindhag
Dovt och ombonat blir sovrummet som även fått en mörkblå takfärg. Lampor och kudde, Hay, förvaringsmöbel Componibili, Kartell, sängkläder från danska Mette Ditmer och överkast, H&M Home. Tavlan köptes på loppis. Foto: Idha Lindhag
Sideboard i mörkblått från Bolia, och ovanför det hänger en samling loppis- och auktionsköpt konst blandat med konstaffischer från Artilleriet. Den bulliga bordslampan är Carl Johan mini, Olsson & Jensen. I hallen intill, lampa och pall från Hay, spegel, Ikea, och matta köpt i Marrakech. Foto: Idha Lindhag

Att bo på en relativt liten yta gör också att man verkligen måste sätta fokus på sina egna behov när man inreder. Yonas har prioriterat bort att ha ett stort matbord för att ge vardagsrumsytan lite extra syre. Att jobba, umgås och äta går fint att göra i den kuddombonade soffan intill det svarta träbordet från Tom Dixon, självklart fyndat på Blocket. Någon tv har han inte heller, Ipaden duger bra.

Det måste vara lugnt för ögat, även om färgerna är starka

- Jag är 37 år och kan min smak vid det här laget, och vet vad som är viktigt för mig i ett hem. Vad jag har behov av. Jag har ett batteri av kuddar som jag byter ut och flyttar om när det behövs en snabb humörhöjning, och söker hela tiden efter balans i hur jag inreder. Jag är maximalist men har den skandinaviska inredningssjälen i mig. Det måste vara lugnt för ögat, även om färgerna är starka.

Sommartid växer lägenheten med ett grönt extrarum, då uteplatsen kan utnyttjas till max.

- Även om det inte är säsong för den just nu är åtminstone min katt Vincent nöjd året om med den härliga uteplatsen, han kan alltid komma och gå som han vill här, förklarar Yonas. 

Ur Sköna hem nr 2 2021

LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool
LÄS MER: Magiskt resultat när paret renoverade ”allt och lite till” i sekelskiftesvåningen