Farfar Dimitri, 85, ritade barnfamiljens nya hus
Christer snickrade, Charlotta färgsatte och 85-årige pappa Dimitri ritade huset på Älgö. Tillsammans har barnfamiljen skapat ett hem utifrån sina drömmar och önskningar.
Charlotta Halfwordson och Christer Jonsson var sugna på en förändring och kände sig redo att lämna lägenheten vid Nytorget på Södermalm i Stockholm. De lockades av tanken på att göra något tillsammans, dels för att det är roligt med ett gemensamt projekt och dels för att de ville skapa ett nytt hem helt utifrån sina egna drömmar.
Charlottas bror tipsade om en ledig tomt bredvid hans hus på Älgö utanför Stockholm, och Christers pappa Dimitri meddelade att han mer än gärna ritade ett hus åt dem. Och så blev det. Dimitri Perdikis är ursprungligen från Grekland, har utbildat sig till arkitekt i Österrike och vid 85 års ålder fick han uppdraget att rita sonens hem.
– Huset är ett hopkok av hans handritningar och våra önskningar kan man säga, skrattar Christer.
Liksom Dimitri gillar paret arkitektur från 50- och 60-talen med Alvar Alto, Jørn Utzon och Charles Eames som tydliga inspirationskällor.
Att huset fick en grön fasad var helt och hållet en slump. Paret ville gärna ha något som kändes levande, naturligt och passade in i tomtens skogsmiljö, och var från början inne på järnvitriol där ådrorna i träet skulle komma fram fint.
– Men så hörde vi rykten om att det eventuellt inte var ett så bra skydd och styrde i stället in mot tjära, som kändes som ett bra material på ett hus nära havet, berättar Christer. På tjärleverantören Ausons hemsida såg vi deras helt nya produkt grön tjära och föll direkt för den.
Den gröna tonen i kombination med de linoljelackade furufönstren gav ett effektfullt resultat. Dimitri såg också till att ge huset en kontext med bland annat en gång belagd med bark genom en lång pergola samt ett färgmatchat staket.
Det kostade mycket i tid men det är ju ingenting mot vad det skulle kosta att köpa ett nytt kök i massivt trä
Det rosa köket med plywoodluckor är ett självklart centrum i huset. Paret har ritat och planerat tillsammans och Christer har byggt. Hans morbror har haft möbelsnickeri i femtio år och dessförinnan var snickeriet i hans morfars händer, så även om Christer själv aldrig tidigare byggt ett kök kunde han få bra råd. Luckorna är i björkplywood som oljats med sidenmatt hårdvaxolja, stommarna är byggda av stavlimmad furu och bänkskivan är i massiv björk.
– Det kostade mycket i tid men det är ju ingenting mot vad det skulle kosta att köpa ett nytt kök i massivt trä, berättar Christer.
Väggen i köket var vit under många månader. Livet kom emellan i inredandet då dottern Petronella föddes. Charlotta letade efter en kulör som skulle vara fin tillsammans med stänkskyddet i terrakottakakel. Så plötsligt skrollade hon förbi influencern Margaux Dietz nymålade vardagsrum och föll för den mjukrosa tonen.
– Jag tyckte att den var varm, ombonad och färgstark utan att vara skrikig, och googlade genast fram färgkoden S 2020-Y 90 R.
Några av parets arkitektoniska favoriter i huset är de oregelbundna fönstren med avdelare i olika höjder som ger ett levande uttryck åt både fasad och interiör. Omålade träfönster var en viktig detalj för den naturliga känslan, och fönstren specialbeställdes från ett snickeri. Att valven på nedervåningen placerats på olika höjder ger också dynamik åt arkitekturen. Taket på nedervåningen är skapat av furuplywoodskivor med enkla lister som täcker skarvarna. Den lilla inbyggda hyllan i vardagsrumsväggen är också något som skänker personlighet åt huset.
Christer njuter av en särskild detalj varje gång han kommer hem.
– Jag älskar hur man direkt ser rakt igenom huset och ut i trädgården på andra sidan när man öppnar ytterdörren. Och tar man ytterligare några steg in och tittar åt höger ser man ut i naturen i den riktningen också.
Allrummet mellan sovrummen på övervåningen fungerar som husets tv-rum. Den stora bokhyllan kommer från Tônn furniture som är Charlottas syster Josefines företag. Den modulära lösningen fick följa med från lägenheten i stan, och för att passa bättre in i huset byggdes den om något, och hyllorna byttes ut mot glas, och vita skivor mot furu.
Jag höll på i all oändlighet och provmålade för att hitta den perfekta blå nyansen
I det himmelsblå sovrummet är det mesta anpassat för att rummet är just ett sovrum. Dimitri har ritat en maffig förvaringslösning där en stor kub fungerar som både walk-in-closet och hög sänggavel. Den har målats i en något mörkare nyans än resten av rummet, och kläderna nås via en öppen kortsida. Fönstret framför sängen är bredare och lägre än de andra fönstren i huset för att man ska kunna se ut i naturen från sängen. Väggarna har försetts med Charlottas absoluta favoritkulör.
– I vår förra bostad höll jag på i all oändlighet och provmålade för att hitta den perfekta blå nyansen, och nu har den fått följa med hit till huset också.
LÄS MER: Youssra och Heisam bygger sina egna möbler
LÄS MER: Elin väljer gråskala hemma: ”Men barnen har fritt fram i sina rum”