Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Strandhusets många fönster sörjer för maximal panoramautsikt över havet i sundet Bass Strait.
Strandhusets många fönster sörjer för maximal panoramautsikt över havet i sundet Bass Strait.
Strandhusets många fönster sörjer för maximal panoramautsikt över havet i sundet Bass Strait.
Strandhusets många fönster sörjer för maximal panoramautsikt över havet i sundet Bass Strait. Foto: Marnie Hawson

Familjens strandhus på karga ön har havsutsikt i stället för tv

Vid första anblicken kan det vara ett kustnära hus i Skandinavien. Inredningen är i just den ljusa, avskalade och marint inspirerade stil vi älskar i Norden. Men detta ligger på en liten ö i det vilda havet norr om Tasmanien i Australien.

King Island är en liten ö, känd för sin vilda och otämjda skönhet, mitt i sundet mellan delstaten Tasmanien och det australiska fastlandet söder om Melbourne. Här hittar vi Bass lodge, en fastighet ägd av Jenee och Tim Roberts-Thomson från Melbourne som blev förälskade i det karga, vackra landskapet och den fina gemenskapen på ön, efter att ha etablerat en del av sin boskapsuppfödning här.

Strandhuset håller en låg profil för att klara de rytande vinterstormarna. Foto: Marnie Hawson
Jenee med sin yngsta dotter Madeleine på den vilda naturtomten. Foto: Marnie Hawson
Familjen älskar långa vandringar längs öns vilda gröna kust. Foto: Marnie Hawson

Det som började som en hobby när Tim köpte några tunnland jordbruksmark i delstaten Victoria, tillsammans med en ponny och några får, expanderade snabbt till ett storskaligt familjeföretag. Två av parets tre barn arbetar också med verksamheten, TRT pastoral group, som föder upp angusboskap. På King Island har familjen nu över 9 000 djur, fördelade på åtta gårdar, som alla drar nytta av kvalitetsgräsmark och ren, frisk havsluft.

– Vi ville ha någonstans att bo när vi besökte King Island för att arbeta men också ha ett hus vi kunde njuta av privat, som en härlig kontrast till vårt cityliv i miljonstaden Melbourne, säger Jenee. En lugn plats där vi kan umgås med familjen, vänner och vårt arbetslag.

Man får inte längre bygga i det här området så vi hade verkligen tur som hittade ett färdigt hus vi älskade.

Bass lodge ligger 45 minuters flygresa från Melbourne, 15 minuters bilresa från flygplatsen och 10 minuter från öns största stad, Currie.

– Man får inte längre bygga i det här området så vi hade verkligen tur som hittade ett färdigt hus vi älskade, säger Jenee.

Bänkskivor i mörkt trä bryter av mot det vita Ikeaköket. Den stora köksön bjuder in till umgänge kring matlagningen. Foto: Marnie Hawson
När vintervindarna drar in från havet är det skönt att samlas kring braskaminen. En gammal patinerad champagnelåda har fått nytt jobb som rustik vedkorg. Foto: Marnie Hawson
Utsikten genom de många och stora fönstren spelar huvudrollen och inredningen går i en nedtonad naturlig färgskala. Ekgolv och texturrika material skapar en varm och ombonad känsla. Foto: Marnie Hawson

När huset inte används av familjen hyrs det ut som boutiqueboende för turister, via familjens uthyrningsföretag Helm hideaways. Här kombineras en känsla av lyx med ekologiskt och hållbart tänkande, och det läggs vikt vid återvinning av såväl glas som vatten.

För att ge det modernt rustika huset en hemtrevlig känsla har Jenee samarbetat med den australiensiska inredningsstylisten Belle Hemming. Tanken var att åstadkomma en ljus, avskalad och marin look med en lyxig twist.

Till den vitmålade interiören med sneda tak och ekgolv har man adderat inredning i naturliga material som trä, rotting, sisal, linne och keramik. Man har valt sköna soffor och fåtöljer klädda i textilier med textur. Enfärgat blandas med mönstrat i en naturnära färgskala som speglar det omgivande landskapet. De fransade kuddarna från australiensiska Lucy Montgomery är en favorit.

Kök och vardagsrum ligger i öppen planslösning med en centralt placerad braskamin som atmosfärisk centralpunkt. Ett vitt Ikeakök toppas med bänkskivor i mörkt trä. Inslag av vintage och loppisfynd tillför karaktär.

”Här känns det som om vi befinner oss vid jordens kant. Det är underbart att ta skydd i stugan omgiven av naturens och vädrets krafter”, säger Jenee. Foto: Marnie Hawson
Vallabyerna finns överallt på ön och är nästan tama. Foto: Marnie Hawson
Sovrummen går i vitt, blått och grått, för en lugn känsla. Tavlan med havsmotiv är av Roza Marciniak/ Geelong photography. Foto: Marnie Hawson
Jenee ville skapa en varm känsla i inredningen med sisalmattor och textilier. En favorit är kuddarna från den australiska designern Lucy Montgomery. Foto: Marnie Hawson

I anslutning till huvudbyggnaden finns ett stort trädäck som leder från verandan ner till bastu och badtunna, en härlig plats för mys under stormiga dagar – med en minst sagt spektakulär utsikt.

Så snart vi kommer hit saktar vi ner och kopplar av, omgivna av vågornas eviga brus.

Den stora naturtomten som omger fastigheten består av vild växtlighet och buskar som uppskattas av områdets tama vallabyer, Australiens minikänguruer.

– De är helt fantasiska, ler Jenee. Det finns inga rovdjur som till exempel rävar på ön så vallabyerna strövar fritt och njuter av att bli handmatade av öbor och gäster.

Med panoramautsikten över havet finns inget behov av teve i vardagsrummen. Foto: Marnie Hawson
Intill huset är byggt ett stort trädäck med en oval badtunna och en trappa ner till en rund bastu i cederträ. Foto: Marnie Hawson
Den runda bastun är en perfekt plats för att läsa och mysa på, i värmen under stormiga dagar. Foto: Marnie Hawson

Till öns fantastiska djurliv hör även Cape Barren-gäss, vilda påfåglar och en stor pingvinkoloni. Den mänskliga andelen av befolkningen är däremot liten, bara av cirka 1 800 personer. Här hälsar man på alla man möter. Gemenskapen är stor, sättet att leva enklare och kopplingen till naturen alltid närvarande.

– Så snart vi kommer hit saktar vi ner och kopplar av, omgivna av vågornas eviga brus, säger Janee. Det finns verkligen inte någon bättre plats att vara på!

 

LÄS MER: Designern Malene Birgers lyx i lanthuset på Mallorca

LÄS MER: Willems lantlivsdröm – rustade upp 160-årigt hus