På tomten finns både ett vitt trähus från 1909 och ett charmigt rött uthus. Foto: Carina Olander

Familjen renoverade sekelskiftesvillan och uppfyllde sin lantliga husdröm

Det gamla trähuset i Munkedal var just vad Sara och Joel sökte när de längtade ut från stan. Med fina trägolv, spegeldörrar och charmiga vinklar och vrår finns en inbyggd trivsel i rummen som nu kläs i vackra tapeter.

Anna Truelsen

Det är en härlig sommardag i slutet av juni och huset på Lyckevägen lever verkligen upp till förväntningarna som adressen skapar. Naturen är grön och frodig och det är så varmt att man kan gå med bara ben och kortärmat.

I trädgården hemma hos familjen Johansson Enberg leker Joel med sonen Oliver medan Sara bär ut fikabrickan till uteplatsen. Det fina trädgårdsbordet har Joel byggt efter Saras önskemål. På tomten till det vita trähuset från 1909 finns även ett charmigt rött uthus som ger innergården en mysig känsla från förr i tiden.

När familjen tog över huset från 1909 fanns inte mycket mer än det stora äppelträdet på tomten. Foto: Carina Olander
Den nya välkomnande uteplatsen är som gjord för ett somrigt tårtkalas. Foto: Carina Olander
Ett golv av grus och ett stilfullt vindskydd ger uteplatsen en rumslig känsla. Det röda gamla uthuset ska bli ett orangeri. Foto: Carina Olander
Jordgubbssäsongen firas i trädgården med en ljuvlig pavlova. Foto: Carina Olander

– Tidigare bodde vi i en bostadsrätt i Uddevalla men vi tröttnade på att bo i stan och längtade ut till lugnet. När vi kom hit föll vi direkt för det avskilda läget, den stora tomten och tystnaden. Här känns det som om vi bor på landet fast vi har nära till både mataffär och förskola. Det passar oss perfekt, säger Joel.

Sara Johansson & Joel Enberg

Ålder: Hon är 28 år, han är 29 år.

Yrke: Sara arbetar som dekoratör på H&M. Joel arbetar som privatrådgivare på Swedbank.

Familj: Oliver, 3 år, och Love, 6 månader, som låg i magen när reportaget gjordes. Katten Toulouse hör också till familjen.

Bor: I Munkedal i ett hus byggt 1909 på 105 kvm och källare på 60 kvm.

Just nu: Gör vi i ordning ett rum till lillebror Love, och så ska vi med hjälp av snickare göra om entréns trappa till en stor veranda.

Instagram: @lyckligavagen

När de köpte huset för fyra år sedan fanns bara äppelträdet och en gräsmatta. Sedan dess har Joel och Sara hunnit anlägga en fin uteplats och en liten köksträdgård med rabatter runtom.

En trädgård för Oliver att leka i stod högt på familjens önskelista. Lillebror Love låg i magen när reportaget gjordes. Foto: Carina Olander
Köket har öppnats upp mot matrummet, det gamla råspontstaket har plockats fram och laminatgolvet är ersatt av ett fint trägolv. Av två Ivarskåp från Ikea blev det en liten köksö som målats i samma kulör som köksskåpen. Foto: Carina Olander
Vardagsrummet andas romantiskt sekelskifte med antika möbler och fina gamla loppisfyndade detaljer. Väggarna är målade med mineralfärg från Jotun i kulören Hummus. Foto: Carina Olander
Överskåpen ersattes av öppna hyllplan på antika konsoler som bidrar med en fin gammaldags känsla. Foto: Carina Olander

– Jag drömmer om en lummig trädgård och det finns mycket kvar att göra, men vi har kommit en bit på väg, säger Sara och fortsätter:

– Nu när vi börjar bli färdiga med husets insida kan vi lägga mer fokus på gårdsmiljön. Tanken är att vi ska sätta in fönster och fina pardörrar i uthuset så det blir som ett orangeri. Där kan vi sitta och mysa kyliga kvällar och så kan vi även förså och odla där, säger hon.

Vi har alltid haft en förkärlek för gamla hus, gärna med renoveringsbehov så att man kan göra det till sitt eget drömhus

Det gamla huset har i Saras och Joels händer blivit ett vackert och trivsamt hem för familjen, precis som de kände på sig redan på visningen.

– Vi har alltid haft en förkärlek för gamla hus, gärna med renoveringsbehov så att man kan göra det till sitt eget drömhus. Redan efter visning nummer ett visste vi att det var rätt hus för oss, säger Sara.

Saras fem tips för sekelskifteshuset:

Ta hand om vackra gamla listverk. Höga socklar, profilerade lister vid golv och tak samt fina dörr- och fönsterfoder gör mycket för känslan i ett gammalt hus.

Gamla spegeldörrar ger rummet en härlig gammaldags karaktär. Leta i byggnadsvårdsbutiker eller på nätet efter fint återbruk.

Skapa stämning med tapeter, gärna i härliga färger och vackra mönster.

Antika möbler i sirlig design gör sig bra i både nya och gamla hus. På loppis kan man göra fynd.

Designa egna lösningar. Av nya hyllplan på antika konsoler fick vi passande öppen förvaring till köket.

De var dessvärre inte ensamma om att vilja ha det gamla huset och det blev budgivning mellan dem och ett annat par.

– Då ringde vi mäklaren och sa att vi skulle lägga ett betydligt högre bud om säljaren ställde in den andra visningen och skrev kontrakt med oss direkt. Tack och lov gick säljaren med på vårt djärva drag och huset blev vårt, säger Sara.

Huset, som har en boyta på 105 kvadratmeter, var i stort sett i gott skick men i visst behov av uppfräschning. Sara och Joel ville bevara allt som gick av fina gamla originaldetaljer. Rummen är välrenoverade i lantlig stil med en blandning av rustikt, modernt och romantiskt. Färgskalan går i varma toner av beige, gult och grönt som passar husets ursprung vid förra sekelskiftet. 

Möblerna är en blandning av arvegods, fina loppisfynd och moderna Ikeamöbler som Sara, som är dekoratör till yrket, har modifierat en smula så att de ska passa in i deras hem. Här finns också gedigna platsbyggda lösningar, som i den välkomnande hallen med somrigt blommiga tapeter och gammaldags känsla.

De befintliga köksskåpen har försetts med egensnickrade socklar och målats i en grågrön kulör, J0.10.40 från Nordsjö. Foto: Carina Olander
Ikeasoffan blev som ny med ett linneöverdrag från Bemz. Soffbordet är ett gammalt slagbord där benen har kortats. Foto: Carina Olander
Pelargoner och piedestaler gör sig bra i sekelskifteshuset. Vid sovrumsfönstret har Sara och Joel skapat en mysig skrivbordshörna. Foto: Carina Olander
I Olivers ljusa rum finns gott om plats för lekar. Foto: Carina Olander
Tapeten Magic Forest från Boråstapeter bjuder in till en förtrollad värld. Foto: Carina Olander

På nedervåningen ligger även kök med matplats, ett vardagsrum och ett badrum. På övervåningen finns en liten hall med utgång till balkongen och till husets tre sovrum.

– Vi har gjort mindre renoveringar i alla rum men köket fick en fullständig makeover. Där gjorde vi en större öppning in till matrummet, vi bytte ut laminatgolvet mot ett massivt trägolv och vi plockade fram råspontstaket som var gömt under masonit.

Köket blev luftigare utan överskåp. Här finns nu i stället hyllplan på antika konsoler som ger en lantlig känsla i köket, där den gamla grå köksinredningen målats om i en vackert grågrön kulör.

– I samband med ommålningen tapetserade vi köket med en grönmönstrad tapet som gör sig fint ihop med det gröna köket.

Vi gillar att hitta egna lösningar. På så vis kan man få det där lilla extra utan att det blir jättedyrt

De byggde även en köksö av två Ikeaskåp som målades in i samma kulör som köket. För att ge köket en mer platsbyggd känsla valde de att bygga egna golvsocklar.

– Vi gillar att hitta egna lösningar. På så vis kan man få det där lilla extra utan att det blir jättedyrt, säger Sara.

Under laminatgolven på övre plan fanns det gamla fina trägolv till Saras och Joels stora lycka. Trägolven målades vita och även väggarna och trappan fräschades upp med ny färg.

Vackra tapeter skapar stämning lite varstans och harmonierar med trapphusets färg Grön Granit från Alcro. Foto: Carina Olander
I sovrummet silas ljuset genom skira gardiner. Sara har målat in socklar och dörr i samma nyans som väggarna för att skapa en rofylld känsla. Foto: Carina Olander
Halltapeten Dahlia Garden från Boråstapeter skapar en inbjudande känsla. Foto: Carina Olander / Carina Olander

– Övervåningen känns så mysig med sina charmiga vinklar och vrår. Och det är skönt att ha sovrummen lite avskilt på övre plan, säger Sara som är mer än nöjd med sitt renoverade sekelskifteshus.

– Hela familjen trivs väldigt bra här och det är otroligt kul att få sätta vår egen prägel på det över hundra år gamla huset.

Ett kommande projekt är att byta ut fönstren från 1950-talet, som är i dåligt skick, mot tidstypiska fönster med spröjs, som harmonierar med husets byggnadsstil. Familjen planerar även att göra om trappan till entrén, som gärna ska andas förr i tiden. Den befintliga moderna grå ytterdörren som blivit blekt av solen ska snart bytas ut mot en klassiskt vit dörr med spröjsat glas.

– Vi leker även med tanken på att bygga ut huset för att få lite större ytor att röra oss på. Men vi vill ta god tid på oss att komma fram till hur en utbyggnad ska se ut för smälta samman med huset på bästa sätt, säger Sara.

 

LÄS MER: Skolhuset blev familjens ”galna” sekelskiftesdröm 

LÄS MER: Familjen byggde lantligt trähus i skogsgläntan