Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dennis och Isabelle byggde ett modernt hus för familjen utanför Enköping – med magisk utsikt över Mälaren.
Dennis och Isabelle byggde ett modernt hus för familjen utanför Enköping – med magisk utsikt över Mälaren.
Dennis och Isabelle byggde ett modernt hus för familjen utanför Enköping – med magisk utsikt över Mälaren.
Dennis och Isabelle byggde ett modernt hus för familjen utanför Enköping – med magisk utsikt över Mälaren. Foto: Patric Johansson

Familjen lämnade innerstan – byggde sjönära drömhus vid Mälaren

Ett lugnt, naturnära liv var målet när familjen Svärd flyttade från Stockholm. 

I en ekbacke utanför Enköping lät de bygga sitt drömhus med stora fönster mot Mälaren. 

Släta betonggolv, vackra textilier och utvalda 1950-talsmöbler ger personlig charm i det moderna huset.

Myrica Bergqvist
Petra Lundström

Det ligger en föraning av vår i luften den här februaridagen vid naturreservatet Haga Ekbackar utanför Enköping. Isen ligger visserligen kvar på Mälaren men fjolårsgräset lyser grönt och bart. På familjen Svärds uteplats, som blänker efter en regnskur, står utemöblerna redo för en fikastund i solen som just tittat fram igen.

– Vi trivs otroligt bra här ute på landet. Och huset blev faktiskt ännu bättre än vi hade vågat hoppas, säger Dennis.

HEMMA HOS FAMILJEN SVÄRD

Ålder: Isabelle är 38 år, Dennis är 47 år.

Yrke: Hon är agil coach, han jobbar med PR.

Familj: Barnen Melvin, 12 år, och Manda, 9 år. Till familjen hör även en goldendoodle-hund samt två kaniner.

Bor: I ett nybyggt trähus utanför Enköping. Stuga i Jämtland.

Just nu: Anlägger odlingar i trädgården. Bygger pool och växthus. Badar i vår i badtunna.

Instagram: @inredanytthus

”Vi trivs otroligt bra här ute på landet”, säger Dennis. Foto: Patric Johansson
Naturen är ständigt närvarande i matrummet där Hans J. Wegners klassiska stolar CH 36 bidrar med stilfull träkänsla. Svart vas, Louise Roe. Foto: Patric Johansson
Formgjutna gångar av slät betong omger det nybyggda trähuset. Den järnvitriolbehandlade granfasaden smälter in fint i landskapet. Foto: Patric Johansson
Bara några hundra meter från huset ligger Mälarens vatten. Här åker familjen skridskor på vintern och paddlar kajak på sommaren. Foto: Patric Johansson

Det är nu fem år sedan Isabelle och Dennis Svärd och barnen Melvin och Manda bestämde sig för att lämna Stockholm för ett lugnare liv nära naturen. Orsakerna var flera, men att Isabelle hade återhämtat sig från utmattningssyndrom några år tidigare spelade roll.

– Det var för mycket intryck i stan med mycket folk, hård trafik och flygplansljud som störde friden. Vi kände oss lite instängda i Stockholm och drömde om en friare utsikt över träd och grönska, säger Isabelle.

De började se sig om efter lediga hus och byggklara tomter runtom i Mälardalen. Efter något års letande fick de nys om den 2 700 kvadratmeter stora naturtomten i ekbacken utanför Enköping. Det var Isabelle som besökte den första gången.

Vi gillar kontrasten mellan den traditionella gärdsgården och det moderna huset.

– Intrycket var slående – den stora tomten, de vackra ekarna och så sjöutsikten i 180 grader, jag ringde Dennis direkt och sa att vi måste uppleva den här platsen tillsammans. Några dagar senare gjorde vi det och sedan var saken klar, säger Isabelle och visar oss runt på tomten som ramas in vackert av en nyuppsatt gärdsgård.

– Vi gillar kontrasten mellan den traditionella gärdsgården och det moderna huset. En gärdsgård kräver dessutom minimalt med underhåll, vilket känns bekvämt och bra, säger Isabelle.

Från entrén på gaveln leder en korridor förbi familjens sovrum. I den luftiga umgängesdelen går taket upp i nock. Det vackra betonggolvet binder ihop de olika rummen. Foto: Patric Johansson
Det släta svarta köket från Tibrokök bidrar till en rofyllt avskalad känsla. Takskenan är från Global Trac, med pendellampor från Ifö Electric och spotlights från Hide-a-lite. Foto: Patric Johansson
I köket finns inga överskåp, bara rymliga lådor, vilket gör att köksdelen inte skiljer ut sig så mycket från matplatsen och vardagsrumsdelen. Foto: Patric Johansson

Inte bara gärdsgården utan även byggnadernas placering för tankarna till äldre svenska gårdsmiljöer. För att utnyttja tomtens natursköna potential rekommenderade arkitekten att bostadshuset och den lilla komplementbyggnaden, som rymmer carport, kontor, gästrum och förråd, placerades så att huskropparna bildade en liten innergård mot ekbacken. Stiliga trädgårdsgångar av formgjuten betong ramar in och binder samman de båda husen och gavelns terrass.

Fasaden som är av järnvitriolbehandlad gran smälter in fint i den omgivande naturen och skiftar i utseende mellan regniga och soliga dagar. En träbaldakin på ena gaveln ger huset en egen karaktär.

– Vi tycker om takutsprångets design, och så skyddar baldakinen mot regn så att vi kan ha skjutdörrarna öppna på kortsidan i alla väder, säger Isabelle.

Oavsett om man sitter på gavelns uteplats eller inne i det stora allrummet med öppen planlösning så har man en oslagbar sjöutsikt. Från tomten är det bara 300 meter ner till Mälarens strand. Det gavelställda huset, som stod färdigbyggt 2019, är perfekt anpassat efter tomten och utsikten.

– Med den här utformningen fick vi en fri siktlinje genom hela huset, det är väldigt härligt, säger Dennis.

Den grafiska yllemattan från H&M Home blev en fin väggbonad som liksom golvets bubbliga yllematta Avafors både dämpar ljud och skapar ombonad stämning. Foto: Patric Johansson
I inredningen möts gammalt och nytt. Marmorbordet har tillhört Dennis mamma. Foto: Patric Johansson
Fåtöljen Ekenäset från Ikea hette tidigare Esbjerg och lanserades första gången 1957. De flätade träkrukorna har snart femtio år på nacken. I murspisen Lisboa från Nordpeis eldas det flitigt på vintern. Foto: Patric Johansson

Vi går på husesyn i det 130 kvadratmeter stora huset, där det mesta har präglats av parets tankar om hållbart byggande.

– Vi har tänkt mycket på hållbarhet – från materialval till att medvetet försöka hålla nere antalet kvadratmeter för att exempelvis minska uppvärmningskostnader. För att maximera den användbara, möblerbara boytan valde vi att bara ha en ingång i huset, varje ingång tar ju upp extra plats, säger Dennis.

Interiören känns genomgående avskalat ren med sparsmakad inredning i milda naturtoner.

– Vi har valt att ha samma kulör på väggar och tak och vi har inga taklister som gränsar av. Det är ett sätt att skapa en vilsam, harmonisk helhet, säger Dennis.

Betongen är len att gå på, den känns varm på vintern och sval på sommaren och färgen skiftar med ljuset

Vid entrén finns centrala funktioner som tvättstuga, toalett och klädkammare samlade. Förutom i våtrummen är alla golv av lätt slipad betong, med skön golvvärme under.

– Betongen är len att gå på, den känns varm på vintern och sval på sommaren och färgen skiftar med ljuset. För att få en sammanhängande känsla har vi valt bort trösklar mellan rummen. I rummen där fönstren går ända ner till golvet kan den inre betongen kommunicera med den yttre, säger Isabelle.

Familjens Svärds tips för att bygga nytt hus

Be arkitekten komma ut på tomten om ni ska bygga nytt, för att få en känsla för hur huset bäst placeras.

Tänk igenom solens bana runt huset och hur den påverkar inomhusmiljön både sommar och vinter.

Tänk långsiktigt i allt från materialval till bostadsyta och inredning. Att satsa på hållbara lösningar blir ofta billigare i längden. 

Ta höjd för att du ska kunna bo i huset under alla livets skeden. Det är bra med en flexibel planlösning som går att variera efter behov.

Planera gärna för uteplatser i såväl sol som skugga och med skydd för regn och vind.

Följer man korridoren som leder in i huset så har man på ena sidan dottern Mandas rum, ett badrum och sonen Melvins rum. På andra sidan ligger familjens mysiga tv-rum och föräldrarnas sovrum.

– Vi har medvetet låtit sovrummen vara ganska små för att ge mer plats till de öppna, sammanhängande ytorna i den luftigaste delen där vi har kök, matplats och soffhörna med braskamin. Här finns den bästa utsikten så därför har vi lagt de sociala rummen här, säger Isabelle, som har en särskild förkärlek för möbler och inredning från 1950-talet.

Sovrummet går i toner av grått och beige. Sänggavel av flätat vaxat papperssnöre från Ellos. Vägglampa, Tilde, PR Home Foto: Patric Johansson
Det Blocketfyndade arkivskåpet och klädhängarna från Bolia utgör föräldrarnas klädförvaring. Foto: Patric Johansson
Snart börjar den härliga utesäsongen vid husets soliga gavel. Utemöblerna från Bauhaus tål att stå ute året om. Foto: Patric Johansson
Tack vare gavelns djupa takutsprång kan skjutdörrarna stå öppna oavsett väder. Vid stark sol kan man fälla ut den sex meter breda markisen. Foto: Patric Johansson

Att satsa stort på mysiga umgängesytor visade sig vara ett klokt beslut, för familjens sociala liv har gått in i en intensiv fas sedan flytten. Även om huset ligger fritt och avskilt så finns det gott om grannar i närheten, många familjer har barn i samma ålder, berättar Dennis:

– De känns som en modern Bullerby där barnen rör sig fritt mellan husen och hittar på en massa skoj, säger Dennis och Isabelle fyller i:

– Ibland behöver jag sms-a åtta olika hushåll för att meddela Manda att hon ska komma hem och äta. Det är ju ganska härligt, säger Isabelle.

Området som familjens hus ligger i är som gjort för spännande upptäcktsfärder för både små och stora. Här finns rikligt med fornlämningar i form av stenformationer där barnen gillar att leka. Nere vid stranden finns en båtbrygga där familjen lägger i sina kajaker.

– Snart kan vi ge oss ut och leta efter de första vårtecknen, säger Dennis. 

Se även: