Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den nedgångna 1700-talshus i Toscana blev familjens drömhem. Gården har fått en bekväm men ändå lyxig inredning.Den nedgångna 1700-talshus i Toscana blev familjens drömhem. Gården har fått en bekväm men ändå lyxig inredning.Den nedgångna 1700-talshus i Toscana blev familjens drömhem. Gården har fått en bekväm men ändå lyxig inredning.
Den nedgångna 1700-talshus i Toscana blev familjens drömhem. Gården har fått en bekväm men ändå lyxig inredning. Foto: Monica Spezia

Familjen köpte italienska rucklet – blev en medelhavsdröm

Ett nedgånget 1700-talshus utanför Siena blev den engelska familjens hem. På gården Arniano samsas det italienska köket, en avslappnad livsstil och målarkurser med perfekt vy över Toscanas böljande kullar.

– Mina föräldrar tog på sig den enorma uppgiften för att göra Arniano till familjens älskade hem, säger Amber.

Tänk dig ett praktfullt hus på landet, strax söder om Siena, i hjärtat av Toscana. Ett rustikt och rymligt hus med välvda innertak i tegel på nedervåningen och synliga takbjälkar på övervåningen. Kort sagt – en sanndröm om Italien.

I bondgården från 1700-talet bodde familjen förr på övervåningen och husdjuren på nedervåningen. Numera möter här en tillbakalutad livsstil, god mat och konst.

– När mina föräldrar köpte huset 1989 var det nedgånget och övergivet. Men de förälskade sig i platsen i samma sekund som de upptäckte utsikten. Och så snart de öppnade alla fönsterluckor och förstod att rummen är genomgående så att ljuset faller in från två håll blev de helt sålda, säger Amber Guinness, kock, författare och journalist som bor här med sin man, journalisten Matthew Bell.

– Min mamma Camilla Guinness är inredningsdesigner och min pappa Jasper var landskapsarkitekt, så hon tog hand om insidan och han tog hand om trädgården, berättar Amber.

Ljuvlig skugga på terrassen. Dagbädden med det randiga tyget är designad av Camilla Guinness.Ljuvlig skugga på terrassen. Dagbädden med det randiga tyget är designad av Camilla Guinness.Ljuvlig skugga på terrassen. Dagbädden med det randiga tyget är designad av Camilla Guinness.
Ljuvlig skugga på terrassen. Dagbädden med det randiga tyget är designad av Camilla Guinness. Foto: Monica Spezia
Poolen byggdes i början av 90-talet. Då började Ambers pappa Jasper Guinness också att anlägga trädgården och plantera träden.Poolen byggdes i början av 90-talet. Då började Ambers pappa Jasper Guinness också att anlägga trädgården och plantera träden.Poolen byggdes i början av 90-talet. Då började Ambers pappa Jasper Guinness också att anlägga trädgården och plantera träden.
Poolen byggdes i början av 90-talet. Då började Ambers pappa Jasper Guinness också att anlägga trädgården och plantera träden. Foto: Monica Spezia
William Roper-Curzon, Amber Guinness och Matthew Bell driver Arniano painting school tillsammans, i Ambers och Matthews toskanska hem.William Roper-Curzon, Amber Guinness och Matthew Bell driver Arniano painting school tillsammans, i Ambers och Matthews toskanska hem.William Roper-Curzon, Amber Guinness och Matthew Bell driver Arniano painting school tillsammans, i Ambers och Matthews toskanska hem.
William Roper-Curzon, Amber Guinness och Matthew Bell driver Arniano painting school tillsammans, i Ambers och Matthews toskanska hem. Foto: Monica Spezia
Gården Arniano har den perfekta utsikten för målarkurser. Målningen är gjord av William Roper-Curzon, med motiv från Val d’Ombrone.Gården Arniano har den perfekta utsikten för målarkurser. Målningen är gjord av William Roper-Curzon, med motiv från Val d’Ombrone.Gården Arniano har den perfekta utsikten för målarkurser. Målningen är gjord av William Roper-Curzon, med motiv från Val d’Ombrone.
Gården Arniano har den perfekta utsikten för målarkurser. Målningen är gjord av William Roper-Curzon, med motiv från Val d’Ombrone. Foto: Monica Spezia
Köket har alltid varit hjärtat i huset. Ambers föräldrar lät sätta in den öppna spisen, och hennes pappa brukade grilla kött och kastanjer på elden. Det är högt i tak och det kommer in extra ljus genom två små fönster åt söder.Köket har alltid varit hjärtat i huset. Ambers föräldrar lät sätta in den öppna spisen, och hennes pappa brukade grilla kött och kastanjer på elden. Det är högt i tak och det kommer in extra ljus genom två små fönster åt söder.Köket har alltid varit hjärtat i huset. Ambers föräldrar lät sätta in den öppna spisen, och hennes pappa brukade grilla kött och kastanjer på elden. Det är högt i tak och det kommer in extra ljus genom två små fönster åt söder.
Köket har alltid varit hjärtat i huset. Ambers föräldrar lät sätta in den öppna spisen, och hennes pappa brukade grilla kött och kastanjer på elden. Det är högt i tak och det kommer in extra ljus genom två små fönster åt söder. Foto: Monica Spezia
Mina föräldrar tog på sig den enorma uppgiften för att göra Arniano till familjens älskade hem.

Känns namnet Guinness igen från något annat än det irländska ölet? Kanske, för Ambers farfar var Jonathan Guinness, även känd som lord Moyne som var inblandad i Trustorhärvan på 90-talet. Han friades senare från alla brottsmisstankar.

Men tillbaka till gården Arniano som förstås har förändrats ganska rejält under årens lopp.

– Mina föräldrar tog på sig den enorma uppgiften att ta ner mellanväggar, ta upp nya dörröppningar och låta installera avlopp och elektricitet, för att göra Arniano till familjens älskade hem och det vackra hus det är i dag, säger Amber.

– De arbetade med lokala hantverkare som hade bra öga för husets proportioner. Det mesta arbetet blev klart i början av 90-talet, men vi har fortfarande några små projekt i gång lite här och var.

Huset andas kreativitet.

– Jag tog fram alla recepten till min bok A house party in Tuscany här i Arniano. Den är en blandning av en kokbok och mina memoarer och som handlar om hur det var att växa upp på en toskansk kulle med glamourösa engelska föräldrar, säger Amber.

Festlig lunch i Arniano. Amber har lagat malfatti, små bollar med ricotta och spenat, kronärtskockspaj, sallad, fikonpaj samt mascarpone- och mandelpaj med apelsinmarmelad.Festlig lunch i Arniano. Amber har lagat malfatti, små bollar med ricotta och spenat, kronärtskockspaj, sallad, fikonpaj samt mascarpone- och mandelpaj med apelsinmarmelad.Festlig lunch i Arniano. Amber har lagat malfatti, små bollar med ricotta och spenat, kronärtskockspaj, sallad, fikonpaj samt mascarpone- och mandelpaj med apelsinmarmelad.
Festlig lunch i Arniano. Amber har lagat malfatti, små bollar med ricotta och spenat, kronärtskockspaj, sallad, fikonpaj samt mascarpone- och mandelpaj med apelsinmarmelad. Foto: Monica Spezia
Vitrinskåpen designade Ambers mamma Camilla Guinness då hon utgick från tre fönster hon hittat på ett skrotupplag.Vitrinskåpen designade Ambers mamma Camilla Guinness då hon utgick från tre fönster hon hittat på ett skrotupplag.Vitrinskåpen designade Ambers mamma Camilla Guinness då hon utgick från tre fönster hon hittat på ett skrotupplag.
Vitrinskåpen designade Ambers mamma Camilla Guinness då hon utgick från tre fönster hon hittat på ett skrotupplag. Foto: Monica Spezia
Lampfoten är vintage och skärmen från England. Glasskålen är gjord av Domitilla Harding.Lampfoten är vintage och skärmen från England. Glasskålen är gjord av Domitilla Harding.Lampfoten är vintage och skärmen från England. Glasskålen är gjord av Domitilla Harding.
Lampfoten är vintage och skärmen från England. Glasskålen är gjord av Domitilla Harding. Foto: Monica Spezia
Valvet har byggts om till bokhylla, och dörren leder in till ett sovrum. Urnorna och faten är gjorda av James Campbell, en bröllopspresent till Ambers föräldrar.Valvet har byggts om till bokhylla, och dörren leder in till ett sovrum. Urnorna och faten är gjorda av James Campbell, en bröllopspresent till Ambers föräldrar.Valvet har byggts om till bokhylla, och dörren leder in till ett sovrum. Urnorna och faten är gjorda av James Campbell, en bröllopspresent till Ambers föräldrar.
Valvet har byggts om till bokhylla, och dörren leder in till ett sovrum. Urnorna och faten är gjorda av James Campbell, en bröllopspresent till Ambers föräldrar. Foto: Monica Spezia
Soffor och fotpall är måttbeställda, kuddarna har Camilla Guinness sytt. De stora tavlorna föreställer toskanska kyrkor och är målade av David Marrian.Soffor och fotpall är måttbeställda, kuddarna har Camilla Guinness sytt. De stora tavlorna föreställer toskanska kyrkor och är målade av David Marrian.Soffor och fotpall är måttbeställda, kuddarna har Camilla Guinness sytt. De stora tavlorna föreställer toskanska kyrkor och är målade av David Marrian.
Soffor och fotpall är måttbeställda, kuddarna har Camilla Guinness sytt. De stora tavlorna föreställer toskanska kyrkor och är målade av David Marrian. Foto: Monica Spezia
Stilen är tillbakalutad och bekväm men ändå med en viss glamour. Min mamma har inrett allt.

Idén om en målarskola, Arniano painting school, dök upp år 2014.

– Jag tog en drink i Notting Hill med min bästa vän, konstnären William Roper-Curzon, minns Amber. Vi kom på att vi skulle starta målarkurser här i Arniano, och deltagarna skulle också bo och äta hos oss. William skulle lära ut måleri och jag skulle laga den bästa italienska maten i säsong. När man ser tillbaka känns det som en rätt galen idé, att föra samman en massa människor som inte känner varandra och låta dem bo, äta och ha lektioner i samma hus, i en vecka.

Fast så tokigt är det inte, för huset är som gjort för fest och glada stunder. På sommarhalvåret kan man lätt gå ut och in, och på vintern myser man framför öppna spisen.

– Vi sitter ofta med gästerna och pratar med ett glas vin långt in på natten. Mina föräldrar var väldigt bra på att göra huset informellt men ändå lyxigt. Det här är huset jag växte upp i, och det är min favoritplats i världen. Om jag är stressad tänker jag på utsikten mot Montalcino, och låtsas att jag går genom trädgården, då känner jag mig genast mer avslappnad, säger Amber.

Inredningen pendlar mellan det enkla och storslagna.

– Stilen är tillbakalutad och bekväm men ändå med en viss glamour. Min mamma har inrett allt. När jag var liten hittade hon alltid möbler som alla tyckte var skräp, och målade, lackade och klädde om dem så att de blev som nya. Till exempel kabeltrumman som hon hittade på en åker och som nu är ett perfekt sidobord i vardagsrummet. Hon har också hittat riktigt värdefulla antikviteter genom åren.

Bänkarna utmed väggen i vardagsrummet är byggda på gamla fodertråg, från tiden då Arniano var en bondgård. Då höll djuren till på husets undervåning.Bänkarna utmed väggen i vardagsrummet är byggda på gamla fodertråg, från tiden då Arniano var en bondgård. Då höll djuren till på husets undervåning.Bänkarna utmed väggen i vardagsrummet är byggda på gamla fodertråg, från tiden då Arniano var en bondgård. Då höll djuren till på husets undervåning.
Bänkarna utmed väggen i vardagsrummet är byggda på gamla fodertråg, från tiden då Arniano var en bondgård. Då höll djuren till på husets undervåning. Foto: Monica Spezia
Fasaden på den gamla bondgården Arniano fick ett extra lyft när fönsterkarmarna, fönsterluckorna och dörrarna målades i provensalskt ljusblått.Fasaden på den gamla bondgården Arniano fick ett extra lyft när fönsterkarmarna, fönsterluckorna och dörrarna målades i provensalskt ljusblått.Fasaden på den gamla bondgården Arniano fick ett extra lyft när fönsterkarmarna, fönsterluckorna och dörrarna målades i provensalskt ljusblått.
Fasaden på den gamla bondgården Arniano fick ett extra lyft när fönsterkarmarna, fönsterluckorna och dörrarna målades i provensalskt ljusblått. Foto: Monica Spezia
Ett av sovrummen har väggmålningar av konstnären Virginia Loughnan. Järnsängarna är designade av Camilla Guinness. De virkade överkasten är vintagefynd.Ett av sovrummen har väggmålningar av konstnären Virginia Loughnan. Järnsängarna är designade av Camilla Guinness. De virkade överkasten är vintagefynd.Ett av sovrummen har väggmålningar av konstnären Virginia Loughnan. Järnsängarna är designade av Camilla Guinness. De virkade överkasten är vintagefynd.
Ett av sovrummen har väggmålningar av konstnären Virginia Loughnan. Järnsängarna är designade av Camilla Guinness. De virkade överkasten är vintagefynd. Foto: Monica Spezia
Badkaret är klätt med vitmålade tegelstenar. Över badkaret hänger ett tryck av konstnären Hugo Guinness, en släkting till Amber.Badkaret är klätt med vitmålade tegelstenar. Över badkaret hänger ett tryck av konstnären Hugo Guinness, en släkting till Amber.Badkaret är klätt med vitmålade tegelstenar. Över badkaret hänger ett tryck av konstnären Hugo Guinness, en släkting till Amber.
Badkaret är klätt med vitmålade tegelstenar. Över badkaret hänger ett tryck av konstnären Hugo Guinness, en släkting till Amber. Foto: Monica Spezia
Sängen i det rosa sovrummet är designad av Camilla Guinness och klädd i indiska sarier.Sängen i det rosa sovrummet är designad av Camilla Guinness och klädd i indiska sarier.Sängen i det rosa sovrummet är designad av Camilla Guinness och klädd i indiska sarier.
Sängen i det rosa sovrummet är designad av Camilla Guinness och klädd i indiska sarier. Foto: Monica Spezia
När min pappa köpte huset fanns det knappt några blommor här och inga träd.

Huset ligger högst upp på en kulle, omgivet av olivlundar och en vildvuxen sommaräng, som gjort för landskapsmåleri.

– Det mest karaktäristiska för Arniano är den obrutna utsikten över Val d’Ombrone mot den medeltida staden Montalcino. När min pappa köpte huset 1989 fanns det knappt några blommor här och inga träd, men på 20 år skapade han en vacker trädgård. Folk tror att Toscana är behagligt året runt, men klimatet är faktiskt väldigt strängt på vintern och på sommaren är det ruskigt hett, så det är inte så lätt att skapa en trädgård från noll, säger Amber.

Men Jasper Guinness lyckades, och nu är trädgården i fokus under de varma månaderna, med måltider utomhus på terrassen, i skuggan av träden han planterat. Den lugna atmosfären, familjeminnena, konsten, den goda maten, alltsammans gör huset till något alldeles extra. Till drömmen om Italien.

Text: Sara Dal Zotto, Foto: Monica Spezia/Living inside

Översättning: Johanna Ankarcrona

Se även: