Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Familjen köpte huset de hyrde: ”Vi föll för ljuset”

Inbäddat i grönska och med utsikt över Ljungskileviken ligger det gamla sommarnöjet Hagalund i Bohuslän. Den charmiga Västkustspärlan har byggts ut och omges numera av ett härligt växthus och en glittrande pool. På den solvarma terrassen dröjer sig sommarkänslan kvar länge.

Det klassiskt vitmålade trähuset som går under namnet Hagalund är en riktig sekelskiftesdröm och ett av de tidigare husen som byggdes inne i Ljungskileviken. Området är en historisk gammal badort och platsen för sommarnöjet från 1906 är verkligen vald med omsorg. Här är man omgiven av grönska och har en härlig utsikt över havet som ligger bara ett stenkast bort. I Charlotte Bergs och Roberth Olaussons händer har huset fått en varsam upprustning och med tiden byggts ut i takt med att paret fick sina två barn Nora och Levi. Roberth är uppvuxen i Ljungskile och paret bodde här i en etta med kokvrå innan de fick chansen att hyra sekelskifteshuset, berättar Charlotte.

Charlotte Berg & Roberth Olausson

Ålder: Hon är 47 år, han är 50 år.

Yrke: Hon jobbar med verksamhetsutveckling, han är enhetschef inom psykiatrin.

Familj: Barnen Nora, 17, och Levi, 13 år.

Huset: Ett gammalt trähus byggt 1906 vid Ljungskileviken i Bohuslän.

Instagram: @withloveforfika

Just nu: Njuter av lugnet på klippor och stränder efter att Bohusläns alla badgäster har åkt hem.

”Vi ville värna om husets gamla karaktär som bärs upp av alla vackra detaljer, allt från den gamla glasverandan till dörrar, radiatorer och fina gamla eluttag.””Vi ville värna om husets gamla karaktär som bärs upp av alla vackra detaljer, allt från den gamla glasverandan till dörrar, radiatorer och fina gamla eluttag.””Vi ville värna om husets gamla karaktär som bärs upp av alla vackra detaljer, allt från den gamla glasverandan till dörrar, radiatorer och fina gamla eluttag.”
”Vi ville värna om husets gamla karaktär som bärs upp av alla vackra detaljer, allt från den gamla glasverandan till dörrar, radiatorer och fina gamla eluttag.” Foto: Carina Olander

– Vi hyrde huset år 2000 och trivdes jättebra. Havsutsikten är oslagbar och den stora trädgården är en riktig oas. Vi föll också för ljuset, att huset har sol från morgon till kväll. Vi ville inte flytta ut, säger hon.

Paret fick till slut lov att köpa loss huset men först efter ett avgörande beslut från kommunen. Huset var nämligen byggt i ett område som klassades som parkmark, som nu i stället gjordes om till bostadsområde.

Så fort husköpet gick igenom drog Charlotte och Roberth i gång sin stora renovering av huset. Sekelskifteshuset hade redan renoverats i omgångar, senast på 1980- och 1990-talet, men det hade till parets stora glädje kvar mycket av sina ursprungliga detaljer.

– Huset har en välkomnande känsla och massor av charm, vilket alla som kommer in i huset känner av. Vi ville värna om husets gamla karaktär som bärs upp av alla vackra detaljer, allt från den gamla glasverandan till dörrar, radiatorer och fina gamla eluttag, säger Charlotte och fortsätter:

– Vi ville verkligen hinna känna in huset och inte hasta på med renoveringen så att vi skulle behöva ångra oss efteråt.

Det var inte bara husets charm familjen föll för, utan också det fina läget i Ljungskile.

– Ljungskile är ett fantastiskt ställe att bo på, vi trivs väldigt bra här. Man har gångavstånd till det mesta, det är barnvänligt och lagom stort och så har man havet intill. Vi har även nära till Bredfjället med sin vackra natur, säger Charlotte som även tilltalas av den gamla badortskulturen som fortfarande lever kvar i allt från det anrika kallbadhuset till samhällets livaktiga tennisförening.

– Hela familjen spelar tennis där. Och kallbadhuset är en av mina favoritplatser. Vi är många som vinterbadar i viken som är så fin året om. Jag brukar promenera längs viken varje morgon, säger hon.

Det klassiska sommarnöjet från 1906 har byggts ut med en ny sektion som liknar originalet.Det klassiska sommarnöjet från 1906 har byggts ut med en ny sektion som liknar originalet.Det klassiska sommarnöjet från 1906 har byggts ut med en ny sektion som liknar originalet.
Det klassiska sommarnöjet från 1906 har byggts ut med en ny sektion som liknar originalet. Foto: Carina Olander
Ljuset flödar in i allrummet genom stora vackra fönster som vetter ut mot trädgården. Rottingstol, Ikea.Ljuset flödar in i allrummet genom stora vackra fönster som vetter ut mot trädgården. Rottingstol, Ikea.Ljuset flödar in i allrummet genom stora vackra fönster som vetter ut mot trädgården. Rottingstol, Ikea.
Ljuset flödar in i allrummet genom stora vackra fönster som vetter ut mot trädgården. Rottingstol, Ikea. Foto: Carina Olander
Det ljusa köket från Ikea andas modern elegans. Släta luckor i trä och rostfritt gör sig bra till bänkskivor i Kinnekullekalksten och klassiskt vitt bistrokakel.Det ljusa köket från Ikea andas modern elegans. Släta luckor i trä och rostfritt gör sig bra till bänkskivor i Kinnekullekalksten och klassiskt vitt bistrokakel.Det ljusa köket från Ikea andas modern elegans. Släta luckor i trä och rostfritt gör sig bra till bänkskivor i Kinnekullekalksten och klassiskt vitt bistrokakel.
Det ljusa köket från Ikea andas modern elegans. Släta luckor i trä och rostfritt gör sig bra till bänkskivor i Kinnekullekalksten och klassiskt vitt bistrokakel. Foto: Carina Olander
Det trivsamma matrummet har gott om plats för långa middagar. Klassiska stolar av Fritz Hansen och Michael Thonet gör sig bra runt det loppisfyndade bordet. Ikealampan har några år på nacken. En vacker HMV-grammofon skapar stämning i vardagsrummet.Det trivsamma matrummet har gott om plats för långa middagar. Klassiska stolar av Fritz Hansen och Michael Thonet gör sig bra runt det loppisfyndade bordet. Ikealampan har några år på nacken. En vacker HMV-grammofon skapar stämning i vardagsrummet.Det trivsamma matrummet har gott om plats för långa middagar. Klassiska stolar av Fritz Hansen och Michael Thonet gör sig bra runt det loppisfyndade bordet. Ikealampan har några år på nacken. En vacker HMV-grammofon skapar stämning i vardagsrummet.
Det trivsamma matrummet har gott om plats för långa middagar. Klassiska stolar av Fritz Hansen och Michael Thonet gör sig bra runt det loppisfyndade bordet. Ikealampan har några år på nacken. En vacker HMV-grammofon skapar stämning i vardagsrummet. Foto: Carina Olander
Den filmintresserade familjen samlas gärna i den mjuka, rymliga schäslongsoffan från Ikea. Puffen från Bauhaus fungerar även som soffbord. Hyllor från Hübsch. Pallar, Nordal.Den filmintresserade familjen samlas gärna i den mjuka, rymliga schäslongsoffan från Ikea. Puffen från Bauhaus fungerar även som soffbord. Hyllor från Hübsch. Pallar, Nordal.Den filmintresserade familjen samlas gärna i den mjuka, rymliga schäslongsoffan från Ikea. Puffen från Bauhaus fungerar även som soffbord. Hyllor från Hübsch. Pallar, Nordal.
Den filmintresserade familjen samlas gärna i den mjuka, rymliga schäslongsoffan från Ikea. Puffen från Bauhaus fungerar även som soffbord. Hyllor från Hübsch. Pallar, Nordal. Foto: Carina Olander
Den charmiga gamla glasverandan har blivit ett sovrum. Sängbord från Ernst.Den charmiga gamla glasverandan har blivit ett sovrum. Sängbord från Ernst.Den charmiga gamla glasverandan har blivit ett sovrum. Sängbord från Ernst.
Den charmiga gamla glasverandan har blivit ett sovrum. Sängbord från Ernst. Foto: Carina Olander

Att Charlotte och Roberth har ett stort intresse för renovering och inredning går inte att ta miste på när de börjar berätta om allt de gjort i sekelskifteshuset. De hade en tydlig vision som de sedan förverkligat steg för steg, förklarar de.

– Vi har gjort det vi sett framför oss, renoverat långsamt och låtit det ta tid. Det mesta har vi gjort själva. Men när Nora var ett år och vi påbörjade den stora utbyggnaden tog vi hjälp av såväl snickare som min pappa Rolf. Vi har ringt honom många gånger genom åren för att få tips och goda råd, säger hon.

I backspegeln kan hon konstatera att de har renoverat och byggt på huset i cirka 22 år.

– När man har trähus får man ju liksom börja om efter något år, säger Charlotte och ler.

Efter att ha byggts ut med cirka en tredjedel har huset i dag en boyta på 146 kvadratmeter. När det gäller inredningen i huset har drivkraften varit att skapa ljusa, välkomnande rum där hela familjen kan må bra och hämta ny energi. En avslappnad atmosfär där det finns plats för allas behov av både kreativitet och återhämtning.

Husets hjärta är det ljusa, luftiga köket där släta luckor i trä och rostfritt harmonierar med bänkskivor i Kinnekullekalksten och klassiskt vitt bistrokakel.

– Vi ville ha ett funktionellt och vackert kök där det känns enkelt och lustfyllt att laga mat. Vi älskar matlagning, bakning, och att bjuda hem nära och kära, säger Charlotte och lägger sista handen vid tårtan som hon bakat till eftermiddagsfikat.

Att barnen skulle få egna sovrum att dra sig tillbaka till var också viktigt för familjen. Samt en riktigt mysig TV-hörna, hela familjen älskar att krypa upp i soffan och se en bra film ihop.

– Och så ville vi ha inbjudande umgängesytor för samtal med vänner. Vi är så glada att vi kunnat skapa det i det här huset, säger hon.

Charlotte som är trädgårdsintresserad hade alltid velat ha ett växthus, i sekelskifteshuset vid havet slog drömmen in. Och för några år sedan byggde familjen den generösa altanen som fungerar som ett extra rum från tidig vår till sen höst. Charlotte dukar fram kaffe och tårta på uteplatsen som har en härlig utsikt över den lummiga trädgården. Här har Charlotte skapat klassiska mormorsrabatter med inslag av engelsk trädgård.

Altanens fina pool är populär bland både små och stora. Den generösa utesoffan är från Bauhaus.Altanens fina pool är populär bland både små och stora. Den generösa utesoffan är från Bauhaus.Altanens fina pool är populär bland både små och stora. Den generösa utesoffan är från Bauhaus.
Altanens fina pool är populär bland både små och stora. Den generösa utesoffan är från Bauhaus. Foto: Carina Olander

 

 

Rönnbär och lönn ger naturlig fägring i Charlottes buketter. Den stora altanen som familjen byggt blir ett extra uterum från vår till höst.Rönnbär och lönn ger naturlig fägring i Charlottes buketter. Den stora altanen som familjen byggt blir ett extra uterum från vår till höst.Rönnbär och lönn ger naturlig fägring i Charlottes buketter. Den stora altanen som familjen byggt blir ett extra uterum från vår till höst.
Rönnbär och lönn ger naturlig fägring i Charlottes buketter. Den stora altanen som familjen byggt blir ett extra uterum från vår till höst. Foto: Carina Olander

– Jag har hämtat hit många plantor från min mammas gamla trädgård, blommor och träd från Roberths föräldrars trädgård och syrener från en gammal släktgård.

Charlotte gillar även att lyfta fram växter som finns naturligt på platsen. Ätbar odling finns det också plats för.

– Jag ville skapa en utemiljö som både fyller dina sinnen med skönhet och ger ett fint tillskott på tallriken. Allra bäst gillar jag perenner som sköter sig själva när de väl är på plats.

Kanske får perennerna klara sig utan Charlottes gröna fingrar i framtiden. Familjen har länge drömt om att utforma ett eget hus helt från grunden. När reportaget skrivs har de börjat se sig om efter en byggklar tomt i sitt älskade Ljungskile.

– Trädgården blir nog svårast att lämna. Jag kommer att ta med mig skott av alla mina favoriter att dela med släkt och vänner. 

Familjens sensommarpärlor i Bohuslän

Brödbacken

Mysigt kafé i en gammal ladugård nordost om Ljungskile med hantverksbröd, enkel mat och genuint fika.

Bredfjällets skog

Här finns fina vandringsleder, gott om svamp och sjöar som gjorda för ett dopp en solig septemberdag.

Austad gårdsbutik

På Austad gård odlar Sutip Austad grönsaker som levereras till många av Göteborgs bästa krogar. Vi köper ofta grönsaker här.

Ulvesunds växthus

En perfekt kombo av handelsträdgård och gott hembakt fika. Och här finns alltid bohusländsk äggost!

Musselbaren i Lyckorna

Bjuder på stora matupplevelser i anrik miljö.

LÄS MER: Inredarens smarta knep – så maxar du garderoben

LÄS MER: Höj energin hemma! Tre tips från feng shui-experten 

LÄS MER: Familjen köpte italienska rucklet – blev en medelhavsdröm 

Se även: