Fallfärdiga svinhuset blev familjens sommardröm: "Vårt må bra-ställe"
Det gamla svinhuset utanför Borås var helt förfallet men Josefin och hennes familj bestämde sig för att skapa en plats där de alla kunde samlas. I dag njuter de av sommarlivet i det totalrenoverade tegelhuset och ställer gärna till med stora middagar vid åns porlande vatten.
Alldeles intill den porlande Häggån i Fritsla utanför Borås, med bara åkrar och ängar så långt ögat når, ligger ett charmigt tegelhus från slutet av 1800-talet. För hundra år sedan var detta ett hus för grisar, något som är svårt att tro när vi hälsar på i dag.
Den rustika tegelfasaden, dubbeldörrarna och den faluröda träpanelen påminner om forna tider, men interiört har huset förvandlats till ett mysigt och modernt fritidsboende för en stor familj med många vänner.
– Det var min pappa som först kläckte idén att vi skulle renovera svinhuset, som då var ganska förfallet och mest användes som maskingarage och verktygsförvaring, berättar Josefin Strömbom.
Josefin Strömbom
Ålder: 30 år
Yrke: Jobbar på Villa Strömsfors som driftansvarig.
Familj: Fästmannen Simon, pappa Per-Johan, mamma Birgitta och brodern Henrik.
Bor: I ett renoverat före detta svinhus på 100 kvm från slutet av 1800-talet, i Fritsla utanför Borås. Permanent bor Josefin i Brämhult.
Instagram: @svinhuset_
Just nu: Funderar på vad som ska hända med trädgården runt svinhuset, som familjen inte gjort så mycket med ännu. Planer finns på en ny uteplats vid ån, även om den nuvarande matplatsen i gräset vid vattnet är väldigt vacker och härlig!
Hennes familj äger och driver gården som det gamla svinhuset tillhör, men eftersom bostadshusen hyrs ut permanent tyckte de att det skulle vara trevligt att ha ett eget ställe där de kunde samlas och njuta av umgänge och somrigt lantliv i det vackra området.
Den omfattande renoveringen sattes i gång våren 2019 och tog knappt ett år. Eftersom byggnaden var ett renodlat uthus fanns det först och främst en hel del att göra när det gällde isoleringen. De trasiga järnfönstren behövde åtgärdas och luckorna där grisarna förr passerade in och ut murades igen. Taket byttes ut både inne och ute och ett helt nytt betonggolv göts och försågs med golvvärme.
Även den stora porten togs ner och en gavel byggdes på upptill ovanför de nya entrédörrarna, som liksom fönstren specialbeställdes. Men något som kändes extra viktigt i hela bygget var att de gamla väggarna, vars tegel en gång hade bränts på gårdens eget tegelbruk, i möjligaste mån skulle bevaras. I köksväggen fick teglet synas i sitt rufft råa uttryck, vid motstående gavel blev det mer att man anar det under lätt puts.
– Vi tog hjälp av en murare för att laga och restaurera tegelväggarna, säger Josefin. Han fick också bygga upp nya väggar till badrummet av överblivna stenar som plockades ner till förmån för det stora fönsterpartiet på långsidan.
Tanken med det var att framhäva vyn mot ån och via dubbeldörrarna få direktkontakt med vattnet och matplatsen utanför. Fönstren på gaveln fanns heller inte från början så de sattes in för att skapa utsikt mot åkern.
– Det är så vackert att titta ut där och se årstidernas skiftningar, det är som två tavlor som ständigt förändras, säger Josefin.
Mellan gavelfönstren tronar den öppna putsade spisen, som familjen tidigt visste att de ville ha och som blivit en riktig favoritplats. Även ett sovloft byggdes till som nås via en vitmålad stegtrappa i trä. Man satte också in nya vitvaror och ett kök i sobert svart från Ikea, men utan överskåp för att bevara den öppna känslan.
Mycket av arbetet har Josefin och hennes familj gjort själva, förutom murning, elarbete och rörmokeri. De har tidigare haft en del byggprojekt ihop, men det här kändes extra speciellt eftersom huset var så unikt och annorlunda.
– Vi gillar att få greja tillsammans som familj och kompletterar varandra bra, säger Josefin. Alla idéer och val av material är våra egna. Det var väldigt mycket jobb förstås men så här i efterhand tycker vi att det var så värt det.
Vi gillar unika detaljer som inte finns överallt och känner rätt snabbt om det finns en potential eller själ i grejerna
För att hitta inspiration till ombyggnation och inredning utgick de förutom från huset självt och dess material även från andra gamla hus i trakten. Sociala medier och framför allt Pinterest har varit en annan källa till idéer. Josefin och hennes mamma Birgitta, som också har ett stort inredningsintresse, gick på skattjakt på loppisar och second hand-butiker för möbler och prylar med rätt känsla.
– Vi gillar unika detaljer som inte finns överallt och känner rätt snabbt om det finns en potential eller själ i grejerna, säger Josefin. Vi hittade även en del gamla fina föremål på gården som vi tyckte var kul att använda.
Ett sådant fynd är den robusta köksöns underrede, som är en gammal potatisrensare. Med en ny bänkskiva blev den vips en riktig centerpiece i huset och även en praktisk plats för såväl matlagning som umgänge.
– Den är perfekt här i köket, som har blivit lite av vår samlingspunkt, säger Josefin.
Även dagbädden med sin smarta vedförvaring vid eldstaden har kommit att bli en kär plats och något av hjärtat i huset, perfekt för en pratstund eller för att läsa en god bok. Eller för att bara vila och ta in stämningen i huset som överlag präglas av ro, rymd och en jordnära färgskala.
– Takhöjden gör ju sitt till förstås, det blir onekligen lite wowkänsla när man kliver in genom ytterdörren, säger Josefin.
Vetskapen om att familjen har skapat det här fritidsboendet tillsammans gör det lite extra varmt i hjärtat, tycker hon. Den vackra omgivningen, det lantliga lugnet och att ån finns alldeles utanför har också gjort svinhuset till en riktig njutarplats för hela familjen.
Men också en plats dit vänner välkomnas – startskottet blev invigningen i januari 2020 då Josefins bror höll sin 25-årsfest här. Efter det har de mysiga middagarna och sammankomsterna avlöst varandra.
Det här är vårt må bra-ställe, vi trivs alla så gott i vårt svinhus
På sensommaren vankas kräftfiske i ån med tillhörande skiva, senare på hösten håller Josefins pappa sin traditionsenliga jakthelg och vid advent blir det glöggmingel i brasans sken.
– Men det allra bästa är ändå att åka hit för att koppla av och bara vara, säger Josefin. Det här är vårt må bra-ställe, vi trivs alla så gott i vårt svinhus.
Inreda ett nytt hus – Josefins bästa tips
Känn in huset och miljön och anpassa stilen därefter. I vårt fall var det tegelväggarna och fönstren som var grunden, som vi sedan utgick från för att skapa en rustik och lite ”industriellt” lantlig känsla.
Blanda gärna nytt och gammalt oavsett husets byggnadsår, det ger en levande känsla. Loppisar och second hand-butiker har många skatter.
Satsa på några unika och udda föremål som väcker intresse, det är sådant som gör inredningen rolig och intressant. I Svinhuset har vi exempelvis tio matsalsstolar där ingen är den andra lik utan alla har sin egen färg och form.
Ett hem blir ombonat av ljuskällor och textilier som mattor och kuddar. Slösa med det!
Tänk personligt! Fundera på vad du tycker om, inte vad andra gillar eller vad som är trendigt just nu. På så vis blir inredningen hållbar och du tröttnar inte lika fort.
Kanske är sommaren ändå favoritsäsongen, den tid då familjen försöker vara här så mycket de bara kan. Men för att fler ska kunna njuta av huset när de själva inte är där, hyrs det numera ut ibland till semesterfirare och för konferenser och dylikt.
– Det känns bara kul att fler får ta del av huset, och det är roligt att det är så uppskattat, säger Josefin. Platsen blir levande när fler än vi använder den.
LÄS MER: Gårdsidyllen fick Karin och Jerry att bli öbor – kika in!
LÄS MER: Paret byggde sitt drömhus på berget – 420 meter över havet