Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Jonas Gustavsson

Familjen förvandlade våning från 1600-talet till sitt drömhem – med magiskt kök av Ikea-stommar!

Det är ett av Södermalms äldsta hus, byggt på 1600-talet av vinskänken Hans Marschalk. Men numera levs här modernt familjeliv. Välkommen till familjen Caméns harmoniskt färgsatta fyra!

Charlotte Frey Svidén

Högt över Riddarfjärden vid Slussen i Stockholm hittar vi Södermalms äldsta stenhus. Huset byggdes år 1640 av vinskänken Hans Marschalck och bär sedan dess hans namn. Fem år efter att huset stod klart efterskänkte dåvarande regenten drottning Kristina tomten, och i dag är den smala fastigheten med sina tre lägenheter Q-märkt. I husets mittersta lägenhet bor familjen Camén bestående av Emilie och Fredrik, som båda jobbar som client directors på design- och varumärkesbyråer, samt barnen Sixten och Franka.

När de först såg annonsen för lägenheten kändes den inte alls intressant. Den såldes som en trea och de letade efter en fyra för att barnen skulle kunna få varsitt rum. Men så råkade de se en ritning som visade att det stora vardagsrummet i originalplanlösningen varit två rum och därför enkelt skulle kunna återställas och därmed passa familjen bättre.

Jag tycker att den mönstrade stenskivan bryter av mot det i övrigt enhetliga köket på ett väldigt bra sätt

När väggen sattes upp mellan det som blev vardags- respektive föräldrasovrummet lät Emilie och Fredrik även bygga dörrfoder och panel som matchade resten av lägenheten.

Vardagsrummets burspråk och paneler tillkom i början av 1900-talet då huset renoverades i historiserande stil. Den fluffiga mattan är från Layered och puffen från Normann Copen-hagen. Soffa, Ikea och soffbord av Arne Jacobsen. Prickig taklampa från Afroart. Foto: Jonas Gustavsson
Tavlan är målad av en vän till familjen och lyser mot den gråbeige väggen. I genomgångsrummet bakom sitter väggskåp från Ikea. Taklampa, Muuto. Foto: Jonas Gustavsson
Familjen ville gärna ha ett rymligt och centralt beläget kök så man byggde om det ena vardagsrummet. Det nya köket är byggt av Ikeastommar med fronter från Picky living. Väggar och skåp har målats i kulören Almond beige från Jotun lady. Marmorsorten i bänkskiva och stänkskydd heter Arabescato vagli. Spis från Smeg, och fläkt, Fjäråskupan. Blandare, Nivito. Bord, Hay, stolar, Asplund, taklampor, & Tradition och matta från Ikea. Foto: Jonas Gustavsson
Emilie Camén och 11-årige sonen Sixten. Foto: Jonas Gustavsson

I början av 1900-talet genomfördes en större renovering i historiserande stil av den gamla byggnaden och då tillkom bland annat det vackra burspråket i familjens vardagsrum. Troligtvis var det även då rummen fick sina paneler och de nuvarande golven lades in.

Lägenhetens karaktär präglas till stor del av alla detaljerade snickerier och de pampiga blyinfattade fönstren. Väldigt vackert, men samtidigt gör panelerna och de många sneda vinklarna lägenheten svårmöblerad.

– Det finns verkligen inte en enda rak vägg i lägenheten och panelerna är i alla fall fem centimeter djupa. När vi placerade ut våra möbler märkte vi att de lutade kraftigt antingen ut mot rummet eller in mot väggen, så vi har faktiskt fått byta ut en hel del bara av den anledningen. Det är svårt att veta hur man ska förhålla sig, om man ska gå efter det som faktiskt är rakt eller det som ser visuellt bra ut, skrattar Emilie.

På kökets förvaringsvägg går skåpen ända upp i tak och sväljer massor. Både väggar och skåp är målade i kulören Almond beige från Jotun. Beslag från Specialbeslag. Foto: Jonas Gustavsson
Ett riktigt sällskapskök! Matbord från Hay och stolar, Asplund. Den rejäla skärbrädan är från Ugglan och eggen. Foto: Jonas Gustavsson
I Sixtens rum låg tidigare köket. Väggen är målad i Jotuns kulör Industrial blue, som råkade matcha skrivbordet och hurtsen från Ikea perfekt. Även stol och taklampor är därifrån. Tavla med äpple, Fine little day. Foto: Jonas Gustavsson
Aplampa, Seletti. På skåpet från Asplund står betongkruka, Gingko, och ekollon, Svenskt tenn. Foto: Jonas Gustavsson

Förutom varsitt rum till barnen var familjen på jakt efter en lägenhet där de kunde skapa två sociala ytor.

– Det sista vi ville ha var öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och samtidigt önskade vi oss ett kök som låg centr­alt och var tillräckligt stort att sitta i. När vi köpte lägenheten låg köket i vad som nu är Sixtens rum, ett smalt rum lite ”vid sidan av” resten av lägenheten. Så är det ju ofta i sekelskiftes­lägenheter, men eftersom här fanns två stora vardagsrum såg vi möjligheten att flytta ut köket till det ena, berättar Emilie.

Hela golvet var fullt av tejp för att vi skulle få en uppfattning om måtten funkade

Med den nya, centrala placeringen av köket blev utmaningen att alla väggar i rummet antingen har en dörröppning eller stora fönster.

– Lösningen som växte fram var lite av en chansning. Vi skapade en köksvägg helt utan överskåp men med en motstående sida med tre inbyggda skåp som går hela vägen upp i tak. När vi berättade om våra planer trodde många att det skulle kännas obalanserat, men vi höll fast vid vår idé och känner i dag att det skapat både harmoni och effekt i rummet, säger Emilie, och fortsätter:

– Vi hade hela golvet fullt av tejp för att försöka få en uppfattning om det skulle funka med måtten vi tänkt oss. Men man kan ju mäta och hålla på hur mycket som helst, helt säker kan man inte vara förrän det är på plats.

Av en slump hittade de skrivbord och hurts på Ikea som matchade den midnattsblå väggfärgen

Att hitta den dramatiskt mönstrade stenskivan som används i både köksbänk och stänkskydd tog sin tid. 

– Jag hade sett något liknande på Pinterest, men det fanns inte en enda stenleverantör i Stockholm som tagit in en sådan. Jag tycker att den bryter av mot det i övrigt enhetliga köket på ett väldigt bra sätt.

I Ikeasoffan ligger kuddar från bland annat Chhatwal & Jonsson, Afroart och Asplund. Skåpet är från Housedoctor och väggen är målad i Jotuns kulör Hipster brown. Foto: Jonas Gustavsson
Föräldrasovrummet har sängkläder från Midnatt. I fönstret en kruka från Objects and goods. Foto: Jonas Gustavsson
I Frankas rum sitter väggskåp från Ikea. Låda med kaninöron, Heirloom. Stolen är formgiven av Ilmari Tapiovaara. Foto: Jonas Gustavsson
Väggen som delar av mellan vardagsrum och sovrum är ny, men har fått paneler i samma stil som de som redan fanns. Bilden på Sixten som liten är tagen av Mattias Lindbäck. Bonjour-lampa, Bxxlght, vas, Housedoctor och taklampa, Afroart. Foto: Jonas Gustavsson

Väggar, skåp och hyllor i köket är alla målade i samma kulör, liksom elementskydden i trä och rotting som paret har ritat och låtit bygga, och den specialbeställda spisfläkten. Lägenheten är genomgående mjukt och harmoniskt färgsatt i jordiga toner, alla från samma färgkarta från Jotun. Även hall­en och badrummet är målade med samma kulör men eftersom ljuset är så olika i de tre rummen är det svårt att se.

Den nya väggen fick en panel i samma stil som redan fanns i lägenheten

Dottern Frankas rum har fått en ljusare, lite kalkig ton, och sonen Sixtens rum är målat i en midnattsblå kulör. Av en slump hittade familjen sedan skrivbord och hurts på Ikea i mer eller mindre exakt samma kulör så alla tror att de målat möblerna just för att matcha väggarna.

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Karolina Karlsson

Beige men absolut inte ljummet. I familjen Caméns hem är färgerna valda med fingertoppskänsla. Resultatet är ren harmoni med perfekta proportioner av värme och svalka.

1. Varm vind i svala rum
Mot det svala grå ställs milda och väl valda varmare toner. Mattorna är ljusa och nedtonade, rummens fiskbensparkett får stå för mönstret. Rottingen i elementskydden värmer och ”pratar” fint med trägolvet. Verner Pantons lampor Flowerpot i den varmt beigerosa ton som nu ofta kallas blush (rodnad) är på gränsen till ”heta” i sammanhanget.

2. Viskningar och rop
Kökets marmor med ­tydlig ådring som ”ropar”, liksom fotot på en något grinig Sixten, behövs i allt det milda. Det stillsamma förhöjs också av inslag av strå, rya­matta och raffia (papp­ersgarn), ­material som känns en smula otyglade, liksom ett uns gult.

3. Kontrast eller ton i ton
Den mörkt beige färgen på vardagsrummets väggar förtydligar de klassiska vita panelerna och fönstrens blyspröjs. I kök och sovrum går listverken ton i ton med väggarna, ett lugnare val.

Foto: Jonas Gustavsson
Foto: Jonas Gustavsson
Foto: Jonas Gustavsson

LÄS MER: Magiskt ljus och makalös rymd i moderna ladan – med badrum utan väggar!

LÄS MER:
Inredningsarkitektens trea är grön och skön harmoni med lyxig touch