Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När paret inte lyckades hitta något passande hem till salu började de leka med tanken på att bygga ett nytt hus.När paret inte lyckades hitta något passande hem till salu började de leka med tanken på att bygga ett nytt hus.När paret inte lyckades hitta något passande hem till salu började de leka med tanken på att bygga ett nytt hus.
När paret inte lyckades hitta något passande hem till salu började de leka med tanken på att bygga ett nytt hus. Foto: Jonas Lundberg

Familjen byggde sitt idylliska drömhem på en kulle i skogsbrynet

Sara och Lucas letade länge efter ett vackert gammalt trähus med spröjsade fönster och en välkomnande entré. När drömhuset på landet aldrig dök upp beslöt de sig för att bygga ett själva på en kulle i favoritgläntan i Närke. Resultatet blev ett personligt hem med mängder av charmiga detaljer och underbar utsikt över åkrar och ängar.

Den vita trävillan ser ut att ha många år på nacken, mitt i jordbrukslandskapet i byn Edsberg väster om Örebro. Så här års är idyllen total med blommande liljekonvaljer intill skogskanten, grusvägar som knastrar under skorna och stigar som leder in i skogen dit Sara och Lucas gärna gör utflykter med döttrarna Idun och Ilma året om.

Sara Eriksson

Ålder: 32 år.

Yrke: Sara är sjuksköterska.

Familj: Lucas Viktorsson, 32 år, grävmaskinist, döttrarna Idun, 5 år (3 när reportaget gjordes), och Ilma, snart 3 år (1 när reportaget gjordes), samt katten Opie.

Bor: I ett nybyggt trähus på 183 kvadratmeter i byn Edsberg i Närke.

Just nu: Planterar i trädgården och bygger färdigt det faluröda redskapsskjulet. Nästa stora projekt blir att bygga en liten lada som ska rymma garage och förråd. Altanen ska även få en pergola. Trappan i hallen ska kläs med pärlspont och målas varmt ljusgrå.

Instagram: @saraemeriksson 

Det nybyggda trähuset lånar attribut från gamla tider med både stående och liggande panel, spröjsade fönster och en pardörr i lysande guldockra.Det nybyggda trähuset lånar attribut från gamla tider med både stående och liggande panel, spröjsade fönster och en pardörr i lysande guldockra.Det nybyggda trähuset lånar attribut från gamla tider med både stående och liggande panel, spröjsade fönster och en pardörr i lysande guldockra.
Det nybyggda trähuset lånar attribut från gamla tider med både stående och liggande panel, spröjsade fönster och en pardörr i lysande guldockra. Foto: Jonas Lundberg
Både Sara och Lucas har starka band till trakten i Närke där de nu har skapat sitt eget drömhem.Både Sara och Lucas har starka band till trakten i Närke där de nu har skapat sitt eget drömhem.Både Sara och Lucas har starka band till trakten i Närke där de nu har skapat sitt eget drömhem.
Både Sara och Lucas har starka band till trakten i Närke där de nu har skapat sitt eget drömhem. Foto: Jonas Lundberg
Så här års packas det många picknickkorgar i familjen. I skogen bakom huset har Ilma och Idun alltid något nytt att upptäcka.Så här års packas det många picknickkorgar i familjen. I skogen bakom huset har Ilma och Idun alltid något nytt att upptäcka.Så här års packas det många picknickkorgar i familjen. I skogen bakom huset har Ilma och Idun alltid något nytt att upptäcka.
Så här års packas det många picknickkorgar i familjen. I skogen bakom huset har Ilma och Idun alltid något nytt att upptäcka. Foto: Jonas Lundberg
Trädgården håller på att ta form med planteringar och ett nybyggt falurött uthus.Trädgården håller på att ta form med planteringar och ett nybyggt falurött uthus.Trädgården håller på att ta form med planteringar och ett nybyggt falurött uthus.
Trädgården håller på att ta form med planteringar och ett nybyggt falurött uthus. Foto: Jonas Lundberg

– Årstidernas växlingar blir så tydliga här. Utsikten från vårt hus förändras men den är lika fantastisk en kall, stjärnklar vinterkväll som en tidig vårmorgon när det går tranor i morgondimman och betar på gärdet framför huset. Fågelsången så här på vårkanten är beroendeframkallande. Det är lycka att få vakna av fåglarnas sång, säger Sara.

Både Sara och Lucas har sina föräldrar i trakten och ville bosätta sig i närheten när de började leta efter ett hus åt sig och sin förstfödda dotter Idun. Helst ville de ha ett äldre hus som de kunde renovera.

– Medan vi letade efter ett lämpligt hus att köpa hyrde vi ett hus ett stenkast från våra föräldrar. Vi trivdes bra med omgivningarna och ville gärna bo kvar i området, säger Sara.

Det nyinredda badrummet har ett vackert mönstrat klinkergolv från Peronda.Det nyinredda badrummet har ett vackert mönstrat klinkergolv från Peronda.Det nyinredda badrummet har ett vackert mönstrat klinkergolv från Peronda.
Det nyinredda badrummet har ett vackert mönstrat klinkergolv från Peronda. Foto: Jonas Lundberg
Skohyllan och kroklisterna från Ikea har målats i en blågrå kulör som matchar halltapeten.Skohyllan och kroklisterna från Ikea har målats i en blågrå kulör som matchar halltapeten.Skohyllan och kroklisterna från Ikea har målats i en blågrå kulör som matchar halltapeten.
Skohyllan och kroklisterna från Ikea har målats i en blågrå kulör som matchar halltapeten. Foto: Jonas Lundberg
Järnkaminen från förra sekelskiftet är ännu inte installerad men tjänstgör som smycke i hallen.Järnkaminen från förra sekelskiftet är ännu inte installerad men tjänstgör som smycke i hallen.Järnkaminen från förra sekelskiftet är ännu inte installerad men tjänstgör som smycke i hallen.
Järnkaminen från förra sekelskiftet är ännu inte installerad men tjänstgör som smycke i hallen. Foto: Jonas Lundberg

Men det visade sig snart att gamla hus till salu inte växte på träd i Edsberg med omnejd, trots idogt letande från Saras och Lucas sida. Allt medan tiden gick och det inte dök upp något hus började de leka med tanken på att bygga ett nytt hus åt sig. Nu började de i stället spana efter tänkbara tomter.

– Vi promenerade ofta förbi en gräsvall intill skogsbrynet och en dag så stannade Lucas till där och tyckte att här kunde vi bygga vårt hus, säger Sara.

De tog kontakt med bonden som ägde marken, han råkade vara en bekant till familjen och han ville gärna sälja tomten till Sara och Lucas.

När tomtköpet var i lås började de kika runt bland olika husleverantörer i hopp om att hitta en husmodell som passade deras vision. De fastnade till slut för ett hus från Fiskarhedenvillan.

– Det var ett klassiskt hus i lösvirke och det gick att rita om planlösningen, vilket gav oss stora möjligheter att sätta vår egen prägel på huset, säger Sara.

Planlösningen skulle ha generösa sällskapsytor eftersom familjen tycker om att umgås med släkt och vänner och det finns många barn i vänskapskretsen.

Milt ljusgröna väggar ger sovrummet en rofylld känsla. En patinerad spegeldörr blev en rustik sänggavel.Milt ljusgröna väggar ger sovrummet en rofylld känsla. En patinerad spegeldörr blev en rustik sänggavel.Milt ljusgröna väggar ger sovrummet en rofylld känsla. En patinerad spegeldörr blev en rustik sänggavel.
Milt ljusgröna väggar ger sovrummet en rofylld känsla. En patinerad spegeldörr blev en rustik sänggavel. Foto: Jonas Lundberg
Iduns rum är inrett med idel vintage och arvegods. Den fina växasängen fyndades på Blocket. Träbackar på hjul ger bra leksaksförvaring.Iduns rum är inrett med idel vintage och arvegods. Den fina växasängen fyndades på Blocket. Träbackar på hjul ger bra leksaksförvaring.Iduns rum är inrett med idel vintage och arvegods. Den fina växasängen fyndades på Blocket. Träbackar på hjul ger bra leksaksförvaring.
Iduns rum är inrett med idel vintage och arvegods. Den fina växasängen fyndades på Blocket. Träbackar på hjul ger bra leksaksförvaring. Foto: Jonas Lundberg
Platsbyggd inredning och väggpanel i den grågröna kulören NCS s6502-g ger badrummet en fläkt av sekelskifte. Badkar från Bathlife.Platsbyggd inredning och väggpanel i den grågröna kulören NCS s6502-g ger badrummet en fläkt av sekelskifte. Badkar från Bathlife.Platsbyggd inredning och väggpanel i den grågröna kulören NCS s6502-g ger badrummet en fläkt av sekelskifte. Badkar från Bathlife.
Platsbyggd inredning och väggpanel i den grågröna kulören NCS s6502-g ger badrummet en fläkt av sekelskifte. Badkar från Bathlife. Foto: Jonas Lundberg

Sara och Lucas som hade letat efter ett hus i en äldre stil valde genomgående tillval med en klassisk gedigen känsla: massiva spegeldörrar, stora fönster med genomgående spröjs, förhöjd takhöjd och träpanel på väggar i kök och badrum. 

Exteriören hämtar inspiration från förra sekelskiftets arkitektur med vitmålad brädpanel, tegelfärgat tak, rödmålade fönsterkarmar och en entrédörr i lysande guldockra – en gammaldags lantlig stil som smälter in väl i den omgivande miljön.

– Vårt hus ligger på en höjd vilket kräver ett stolt hus som vågar synas och ta plats, säger Sara.

Under nio månader ägnade Lucas och Sara all ledig tid åt att få huset inflyttningsfärdigt, med god hjälp av Lucas pappa. Det enda de behövde professionell hjälp med var stomresning, el och VVS-arbeten.

Vårt hus ligger på en höjd vilket kräver ett stolt hus som vågar synas och ta plats

Att huset som familjen hyrde under husbygget bara låg drygt en halv kilometer från tomten var ett lyckokast, berättar Sara.

– Tack vare att vi bodde så nära bygget så kunde jag och lillan tillbringa så mycket tid vi kunde på bygget. Idun somnade ofta i vagnen under promenaden hit och sedan hade jag en stund över för att hjälpa till med huset.

Familjens tips för att bygga hus i gammal stil:

Kika runt mycket på gamla hus, vad gillar ni med olika epoker och byggstilar?

Vi föll för en klassisk husmodell, i 1 1/2 plan med sadeltak, som passar in i den äldre lantliga bebyggelsen där vi bor.

Vi valde en sekelskiftespanel eftersom det passade fint till husmodellen och förstärker husets gammaldags känsla.

Vår dröm var ett tak av gammalt enkupigt tegel men det medgav inte budgeten. I stället blev det nyproducerade tegelfärgade betongpannor som också harmoniserar med en gammaldags stil.

Fönster med spröjs ger ett äldre intryck liksom spegeldörrar. Pardörrar som ytterdörr är ett enkelt sätt att ge exteriören en äldre känsla.

Tänk på detaljer som eluttag, lampknappar och dörrtrycken inomhus, det gör mycket för helhetsintrycket.

Sara och Lucas blev varse att det inte var helt okomplicerat att bygga hus samtidigt som man har ett litet barn och ett till på väg. Lillasyster Ilma föddes drygt en månad efter att familjen hade flyttat in i huset.

– Av någon anledning så ville vi, liksom många andra, göra allt på en gång när familjen växte vilket kan bli stressigt och ansträngande. Vi hade aldrig fixat detta utan vår hjälpsamma familj. Min mammas stöttning och avlastning har varit ovärderlig, hon bor bara ett stenkast ifrån oss, säger Sara, som gläds åt att även Lucas lillasyster med familj har valt att bygga ett hus i närheten.

Vardagsrummet går i grå toner där nyutslagna syrener i vas gör sig fint. Soffa från Burhéns. Soffbord, Bruka Design. Taklampa, Ernst.Vardagsrummet går i grå toner där nyutslagna syrener i vas gör sig fint. Soffa från Burhéns. Soffbord, Bruka Design. Taklampa, Ernst.Vardagsrummet går i grå toner där nyutslagna syrener i vas gör sig fint. Soffa från Burhéns. Soffbord, Bruka Design. Taklampa, Ernst.
Vardagsrummet går i grå toner där nyutslagna syrener i vas gör sig fint. Soffa från Burhéns. Soffbord, Bruka Design. Taklampa, Ernst. Foto: Jonas Lundberg
Matrum, vardagsrum och kök hänger ihop vilket ger ljusinsläpp från fyra väderstreck. Lampor från Watt & Veke. Stol, Carmen, Rowico. Linneduk, Himla.Matrum, vardagsrum och kök hänger ihop vilket ger ljusinsläpp från fyra väderstreck. Lampor från Watt & Veke. Stol, Carmen, Rowico. Linneduk, Himla.Matrum, vardagsrum och kök hänger ihop vilket ger ljusinsläpp från fyra väderstreck. Lampor från Watt & Veke. Stol, Carmen, Rowico. Linneduk, Himla.
Matrum, vardagsrum och kök hänger ihop vilket ger ljusinsläpp från fyra väderstreck. Lampor från Watt & Veke. Stol, Carmen, Rowico. Linneduk, Himla. Foto: Jonas Lundberg
Betonggolvet i den luftiga hallen är husets bottenplatta som slipats och behandlats. Tapet, Elsagården från Duro. Taklampor, Ikea.Betonggolvet i den luftiga hallen är husets bottenplatta som slipats och behandlats. Tapet, Elsagården från Duro. Taklampor, Ikea.Betonggolvet i den luftiga hallen är husets bottenplatta som slipats och behandlats. Tapet, Elsagården från Duro. Taklampor, Ikea.
Betonggolvet i den luftiga hallen är husets bottenplatta som slipats och behandlats. Tapet, Elsagården från Duro. Taklampor, Ikea. Foto: Jonas Lundberg

Saras och Lucas hus är 183 kvadratmeter stort, fördelat på fem rum och kök. Huvudentrén ligger mitt på huset som det ofta gjorde förr i tiden. De ockragula pardörrarna leder in till en ljus och rymlig trapphall där ett lent betonggolv med vacker lyster kontrasterar fint mot gammaldags tapetmönster och en klassisk svängd vit trätrappa. Härifrån hallen ser man rätt igenom hela huset in i det generösa vardagsrummet som hänger ihop med matplats och kök. Ljuset flödar genom rummen tack vare den öppna planlösningen och stora fönster i alla väderstreck.

Vi vill inreda med saker som ger huset en varm känsla. Det är den röda tråden i vårt hem

Tar man trappan upp till övervåningen kommer man till den trivsamma hallen med soffor där hela familjen gillar att krypa upp för att se på film tillsammans. Här uppe finns även familjens tre sovrum och det vackra badrummet som har en mörkt grågrön väggpanel och platsbyggd inredning. Här liksom i övriga huset skapar trärena detaljer, korgar, terrakottakrukor och gröna växter en hemtrevlig stämning.

– Vi vill inreda med saker som ger huset en varm känsla. Det är den röda tråden i vårt hem, säger Sara.

Både hon och Lucas är hängivna besökare i återbruks- och second hand-butiker och älskar att göra riktigt bra fynd, som exempelvis de fina gamla barnsängarna i flickornas rum och den sirligt dekorerade gjutjärnskaminen i nedre trapphallen.

– I alla rum förutom i hallarna har vi målat väggarna, helt enkelt för att vi inte kunde bestämma oss för vad vi ville ha för tapeter. Nu börjar vi landa i vad vi vill med det här huset och kommer så småningom att börja tapetsera också, säger Sara.

Porslinsblommor, pelargoner och pärlspont ger gammaldags charm i köket där man diskar med utsikt. Kök från Ballingslöv med bänkskiva av natursten. Lampa, Watt & Veke. Matta, Åhléns.Vid boden är en honungsros på tillväxt.Porslinsblommor, pelargoner och pärlspont ger gammaldags charm i köket där man diskar med utsikt. Kök från Ballingslöv med bänkskiva av natursten. Lampa, Watt & Veke. Matta, Åhléns.Vid boden är en honungsros på tillväxt.Porslinsblommor, pelargoner och pärlspont ger gammaldags charm i köket där man diskar med utsikt. Kök från Ballingslöv med bänkskiva av natursten. Lampa, Watt & Veke. Matta, Åhléns.Vid boden är en honungsros på tillväxt.
Porslinsblommor, pelargoner och pärlspont ger gammaldags charm i köket där man diskar med utsikt. Kök från Ballingslöv med bänkskiva av natursten. Lampa, Watt & Veke. Matta, Åhléns.Vid boden är en honungsros på tillväxt. Foto: Jonas Lundberg
Det faluröda redskapsskjulet ska snart få sällskap av ännu ett nybyggt uthus vilket förstärker gårdskänslan.Det faluröda redskapsskjulet ska snart få sällskap av ännu ett nybyggt uthus vilket förstärker gårdskänslan.Det faluröda redskapsskjulet ska snart få sällskap av ännu ett nybyggt uthus vilket förstärker gårdskänslan.
Det faluröda redskapsskjulet ska snart få sällskap av ännu ett nybyggt uthus vilket förstärker gårdskänslan. Foto: Jonas Lundberg

Men tankar på tapetmönster får vänta till hösten för nu stundar den underbara årstiden då familjen mest vill vara utomhus – fåglarna sjunger, liljekonvaljerna blommar i skogsbacken och syrenbuskarna sprider sin ljuvliga doft i trädgården.

– Vi uppskattar verkligen närheten till lugnet i naturen. Här kan barnen springa ut och in som de vill. Det är skönt att kunna stå i köket och förbereda middagen och samtidigt kunna hålla ett öga på Idun genom fönstret när hon leker ute i sandlådan eller cyklar på gården, säger Sara.

Under tiden håller trädgården på att ta form med planteringar och nybyggda faluröda uthus, och det nybyggda boningshuset börjar så sakta att få lite patina.

– Huset kommer att åldras vackert och smälta in allt mer i omgivningen. Till slut kommer man tro att det har legat här i hundratals år, säger Sara.

Se även: