Foto: Peter Erlandsson

Eva byggde lyxigt hide-away för avkoppling mitt i bokskogen

Inte ett hus, inte en granne så långt ögat kan se. I favoritbacken där Eva lekte som barn byggde hon sitt drömhus, mitt i den skånska bokskogen.

Några minuters bilfärd söder om Åhus, en kvart norr om Brösarps backar på Österlen, ligger Eva Nilssons husdröm. Resan dit görs på slingriga vägar förbi hästhagar och lyckliga lamm. Vägen blir smalare och smalare tills man plötsligt är framme vid ett svart, modernt hus med pulpettak. Vart man än vänder sig står orörd bokskog. Inte ett hus, inte en granne så långt ögat når.

Här i backen lekte Eva på somrarna som barn, då hennes föräldrar hade ett torp i närheten. Evas farmor och farfar ägde en gård med mycket mark i området, och Eva fick för några år sedan en bit skog om inkluderade hennes favoritbacke. En helt orörd plats. Sedan länge har hon haft en dröm om att någon gång bygga ett hus just här.

År 2017 bestämde sig Eva och hennes man Dan för att äntligen bygga det efterlängtade huset i skogen. Barnen var nu utflugna och det fanns både tid och resurser att förverkliga drömmen. De ville ha ett lågt, svart hus som smälte in i omgivningen.

Efter Eva Nilssons skisser ritade arkitekten Roland Persson villan som blev klar 2017, mitt i skogen vid Gringelstad. Boytan är på 190 kvm och består av sju rum. Foto: Peter Erlandsson
Uterummet erbjuder skyddat läge från vindar och sol. Soffan är från Ilva, fåtöljerna, Ikea. Runt matbord i obehandlad teak, Housedoctor, stolar från Blå station i Åhus. Vassbonaden på väggen är från Madam Stoltz. Foto: Peter Erlandsson
Eva Nilsson älskar dofter och har jobbat med parfym i många år, parallellt med att sköta kontoret på makens företag som sysslar med taktäckning. Hon har även arbetat med Cad-ritning på ett konsultföretag. Foto: Peter Erlandsson

- Syftet med huset var att skapa ett hide-away, en plats dit familjen enkelt kan åka för att koppla av och hämta energi, en plats utan måsten. Att ha denna oas, precis i backen där jag lekte som barn, är helt underbart, säger Eva. 

Huset ritades av arkitekt Roland Persson, efter Evas skisser, och har stora fönster som fångar den skiftande naturen utanför. Eva har inrett huset i en modern och funktionell stil, enkelt och sparsmakat. Samtidigt ville hon att det skulle ha en hög designnivå.

Syftet med huset var att skapa ett hide-away, en plats dit familjen kan åka för att koppla av och hämta energi, en plats utan måsten

När man kliver in genom entrédörren möts man av en bred hall som leder till det stora vardagsrummet och det öppna köket. Tillsammans bildar de ett fantastiskt umgängesrum. Det är som en sal mitt i skogen.

Eva ville helst ha ett enkelt, rått betonggolv i hela huset, men leverantören kunde inte garantera att det inte skulle bli sprickor eller färgskiftningar med tiden, så valet föll i stället på stora grå klinkers. En fin och funktionell detalj är de platsbyggda skjutdörrarna till sovrum och badrum. De sparar plats och när de står öppna knyts ytorna ihop på ett smakfullt sätt, vilket ger huset ännu mer rymd.

Matplatsen är placerad på en traditionell grekisk herdematta i ull, en Flokati, Berger rug, Artilleriet. Bordet i stål och golvlampan kommer från Percys på stationen, i Åhus. Stolar från Housedoctor och taklampa 101 Copenhagen drop chandelier från ByBinett. Foto: Peter Erlandsson
Ett av gästrummen. Dubbelsäng och vägghängda sängbord från Mio. Sänglampor, Ellos home. Foto: Peter Erlandsson
I entréhallen står en piedestal i metall, Tine K home. Stol från Hay och ellipsformad spegel, Housedoctor. Blomsterarrangemanget i taket är från Blond flores i Bromölla. Foto: Peter Erlandsson
Det stilrena köket i mörkt trä kommer från Kvik. Vägglampa och hylla från Vipp. Ovanpå står äggkoppar med djurutseende, från Artilleriet. Foto: Peter Erlandsson

I mitten av allt står kaminen i betong och glas, där elden syns från flera håll. Huset har tre sovrum, så att man kan vara många på besök. Emellanåt fylls huset av de utflugna barnen och deras familjer.

- Ibland är vi tio personer som lagar mat tillsammans, och badar i tunnan, ibland är det bara jag och Dan som är här helt ensamma sånär som på skogens djur. Det är magiskt.

Paret bor till vardags i en traditionell villa i sommarmetropolen Åhus.

- Det bästa är att det bara tar en kvart att köra hit. Det gör att vi använder huset ofta.

Det stora rummet har helt öppningsbara fönsterpartier som går från golv till tak. Vart man än vänder blicken, ser man den milsvida skogen. Väggar och tak är genomgående målade i en ljus kalkfärg. Alla dörrblad och köksluckor är lackerade i en sober, svart ton.

Den platsbyggda uteduschen i betong är egen design. Avlastningsbord, Åhus finest. Handdukar i våfflad frotté, Åhléns. Foto: Peter Erlandsson
Vedeldad badtunna från Sotarns badtunnor. Puff från Ikea och badlakan från H&M Home. Foto: Peter Erlandsson
Ovalt badkar från Furniturebox. Golvblandare, Axor Starck, Hansgrohe, och pall från Ilva Foto: Peter Erlandsson
I parets sovrum står dubbelsängen Kontinental från Mio. Sänglampor Precis från Housedoctor och sängbord från Apotekarns på Svabeholms kungsgård. Vassdekoration, Madam Stoltz. Foto: Peter Erlandsson

Under de varma månaderna lever man mycket ute på det stora trädäcket som löper runt hela huset. Ett uterum är inbyggt i huset, det står på betongplattan och har därmed både tak och tre väggar vilket ger skydd och värme under svala sommarkvällar.

Från alla sovrummen kan man gå direkt ut till trädäcket. Här hittar man en platsbyggd utedusch och en nedsänkt badtunna där man kan njuta av ett bad under bar himmel, samt den lätt svindlande känslan av att se marken några meter längre ner.

Här på trädäcket infinner sig en stark känsla av lugn och harmoni. Husets arkitektur, materialval och inredning förstärker skogens närvaro. Tystnaden är påtaglig, här hörs inga bilar, inget sorl. En nyfiken ekorre skuttar bland löven lite längre bort, en fågel svävar förbi. Det är så här det är att bara vara. Mitt i skogen.

Ur Sköna hem nr 5 2021

LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool
LÄS MER: Så fick inredaren Louise till boutiquehotellkänsla hemma – se smarta lösningarna

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxiga produkter från Rituals för endast 199 kr. Köp nu!