Etagelägenheten där sekelskifte möter naturliga material (med takbastu en trappa upp!)

Skärgård och fjällvidder har inspirerat denna våning, speciellt inredd för naturälskande Morten och hans tv-spelstokige son. För säkerhets skull bor de på varsitt etage.
Taklampan var från början ceriserosa inuti, men det rosa skenet fick alla runt bordet att se sjösjuka ut. Därför målade Helene om den i en kopparfärg.

I

en mix av naturliga material och strama linjer trivs norske Morten Boysen och hans sjuttonårige son Sigge på 120 kvadrat i två plan. Lägenheten ligger på Östermalm i Stockholm, högst upp i ett sekelskifteshus. Morten själv har inte mycket tid eller intresse för heminredning, utan har tagit hjälp av sin särbo Helene som brinner desto mer för det estetiska.

– Jag vill mest att det ska vara praktiskt. Att det ska fungera i vardagen, säger Morten som jobbar i tv-branschen och ofta är på resande fot.

Köksö och kök i corian. Stegen i ek löper stadigt på en räls, så att man lätt når de saker finns i skåpen högst upp.

Som den norrman han är ligger utomhusaktiviteter honom varmt om hjärtat. Vintertid tar han, om snön tillåter, gärna skidorna till jobbet, där kollegerna skakar på huvudet åt honom. Bastun, inredd på badrummets ”plan två”, var en bidragande orsak till att han fastnade för lägenheten. Stegen upp till bastun är inga problem eftersom Morten är klättrare. En stege som leder upp till de höga skåpen där sådant finns som inte används varje dag står också i köket. Det är det rum där far och son träffas mest. Och då är det tacos – tillagade av Sigge – som killarna helst äter vid det långa ekbordet. Annars håller de sig gärna på varsitt etage. Från början var lägenheten en tvåa, men den byggdes om när vinden blev till salu. Där huserar nu Sigge med eget vardagsrum och sovrum.

– Det är perfekt, säger Sigge. Jag är för mig själv, kan ha kompisar hemma utan att pappa störs – eller att han stör oss.

Badrummet med stora vita kakelplattor är i ek. Stegen leder upp till takbastun.

Mörkgrå sammetssoffa från Folkhemmet, ellipsformat ekbord från NK Classic home. Sittkuddarna på golvet har gamla kaffesäckar som överdrag och koskinnet är från Ikea. Lampskärmen har Helene målat. Skjutdörr i mörkbrunt in till Mortens sovrum.

Trädstammen från skärgården är en fin klädhängare. Den stora lampan i keramik är från Sense living, litet koskinn från Ikea, mockapläden och renhornet är fynd från en liten inredningsbutik i de norska fjällen. Påslakan från Dirty linen.

Stilren öppen spis och svävande trappsteg i corian upp till Sigges etage. Buffelhuvud från Dis och vit skinnfåtölj köpt på The one som inte finns i Sverige längre (men i Dubai). Fårpläd och stickad ullkudde från H&MHome mjukar upp de strama linjerna. Matbordet i ek och de svarta stolarna är från Dis. Helene har målat kronärtskockan på väggen. Moraklockan är arvegods. Ljusstakar från Olsson & Jensen.

Sigges sovrum har flera nivåer, längst ner sovhörnan. Sängkläder från Lexington, peacekudde, H&M Home. Trots praktiska gjutjärnsspikar på väggen hamnar jeansen ändå på golvet.

Helene, som har inrett lägenheten, har tänkt mycket på både Mortens och Sigges personligheter och intressen.

– Jag tog förstås hänsyn till lägenhetens grundutseende först. Som de strama linjerna och allt det vita. Sedan vet jag ju hur Morten älskar naturen, och ville hålla mig till naturliga färger och material. Trä, skinn, linne, bomull. Färgerna jag valt påminner mig om en vinterdag i skärgården, vitt, beige, grått, svart. Och så lite blått och grönt. Vi älskar skärgården! Det var därifrån de släpade hem den vackra stora grenen som flutit i land och slipats sammetslen av hav och vindar, och som nu fungerar som perfekt avhängningsyta i sovrummet för kläder och väskor.

Den var fruktansvärt tung och bökig att få in i bilen, men jag stod på mig och det var mödan värt. En helt annan sak som kan vara bökig är vita golv. Helene var först skeptisk till det genomgående vita och tröskellösa golvet av epoxi, ett slags härdad plast som är vanligt på industrigolv, slitstarkt och lättskött.

– Av egen erfarenhet vet jag att man blir gråtfärdig av vita golv! Varenda smula och hårstrå syns ju. Å andra sidan är det nog inga som har så rent hemma som de med vita golv. Man är ju där och plockar och torkar hela tiden. Jag funderade först på att måla om dem, men tyckte det var synd. Sigge och Morten fick helt enkelt lära sig att hålla rent efter sig.

Av: Helene Falk

Text: Gisela Fridén

Foto: Jonas Gustavsson

Lär dig göra en moodboard

I Sköna hems kurs Digitala moodboards på nätet får du:

• Tillgång till tusentals inspirerande bilder.

• Lära dig hur programmet Keynote kan hjälpa dig i inredningen.

• Inredaren Hildur Blad ger dig dina bästa tips!

Välkommen till Sköna hems webbkurs!

Aktuellt just nu