Enkelt möter mörkt och mässing (hemmet som förenar två inredningsstilar)

Hemmet som välkomnar stökiga middagar med hur många gäster som helst. ("Här ska man kunna ta en whisky och röka en fet cigarr".)

Matrum

Matrummet med nisch och utgång till balkong. Den öppna mässingshyllan och takkronan korresponderar med det svarta danska möblemanget. Vas Dagg av Carina Seth Andersson för Svenskt tenn.

Läshörna

Blå läshörna med fåtölj och fotpall från Ikea, kudde från Chhatwal & Jonson, ananaslampa Zara home och drinkvagn från loppis. Litografi av Albert Johansson.

Vardagsrum

Vardagsrummet med soffor från Mio, bord, Bruka, och taklampa Star i design av Jonas Bohlin, från Örsjö. I fönstret syns bland annat Josef Franks Hortuskruka, Svenskt tenn, och en bordslampa, Dis. På bordet ljuslyktor, Tom Dixon, och smyckesfat i mässing av Maria Nilsdotter. Silkesmatta från Indien.

Specialbeställda bokhyllor

Modulhyllan i mässing med hyllplan i rökt ek är specialbeställd från Iceberg/Lobelius interiör. Pillampa, Cirkuslampan, ljusstakar Tre kulor, Svenskt tenn, gröna vaser, Illums bolighus, och rosa vas på golvet, Ikea.

Bukowskis-fynd

Det gamla bokskåpet är köpt på Bukowskis market. Litografier av Esaias Thorén, ljusstake för värmeljus av Eva Schildt för Klong. Lampa från Bohem.

Sovrum

Hotellkänsla på hemmaplan. Sänggavel från Frejas boning, överkast, Dis, och kuddar med tyg från Bohem. Sängborden är vintage, lamporna från Zara home. På golvet en indisk silkesmatta, jaipurrugs.com. Sidenkaftan, Rodebjer, skor, Chanel vintage.

Köket sticker ut och representerar det enkla

Med undantag för accentfärgerna i en målad 1800-talsbonad är köket vitt: skåpen, kaklet, carraramarmorn, superellipsbordet, sjuanstolarna. Men det har sin förklaring i att Patrik gillar att laga mat i en ren, avskalad och lugn miljö.

Öppen spis, två balkonger, inglasad veranda, 230 kvm, högst upp i huset. Våningen på Villagatan i Stockholm var till salu 2014. Marika Gougaud, castingchef på produktionsbolag, och Patrik Axelsson, tv- och filmutvecklare, fick en privat visning och höll på att gå vilse.

– Vi hittade knappt ut. Men i dag har man vant sig vid de stora salarna och tycker nästan att det skulle behövas ett rum till.

Köket helrenoverades före inflyttning, och alla ytskikt gicks över. Förutom hallen och gästtoaletten som fick tapeter – engelska klassiker – ville Marika ha mörkmålade rum.

– Så långt från ljust och fräscht man kan komma, precis som jag själv. Svenskar vågar sällan ha genomgående mörka färger i hemmet, men jag är ju fransyska.

En sängkammare gjordes om till två rum. Det ena fick sjuåriga dottern Noëlle.

– Det andra blev Patriks krypin. Jag kallar det för hans ”mancave”, där han kan ställa sina åtta gitarrer på rad och inreda som han vill. Det där rummet är det bästa vi gjort för att få husfrid.

– Och jag fick min walk-in-closet när vi offrade halva hallen!

Marikas smak är mörkt och mycket mässing. Patriks smak är enkelt och jordnära.

– Genom att mötas någonstans på halva vägen har vår inredning blivit ganska oväntad och osvensk. Jag kan tycka att den ljusa, skandinaviska stilen är vacker hemma hos andra, men i mitt eget hem vill jag känna som att jag är på semester. Alltså att jag kan upptäcka världen på 230 kvadrat.

Av: Ida Carrol. Foto: Lennart Weibull

Publicerad i Sköna hem nr 3, 2016.

Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?

Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.

Aktuellt just nu