Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Carina Olander

Emmys husdröm blev sann – på andra byggförsöket

Ett enplanshus med panoramafönster – nära skog och hav med öppna ytor. 

Med Blekingefamiljens andra husbygge blev allt precis som de vill ha det.

Trots att Emmy Hjalmarsson och André Nilsson älskade huset de själva byggt var det något som inte kändes helt rätt. Platsen var inte optimal. De längtade efter att komma närmare skog och hav.

Inte långt ifrån platsen där Emmy växt upp, Sölvesborg i Blekinge, fanns just en sådan tomt de drömt om. Problemet var bara att där fanns ett hus som inte alls var till salu. Men det hade stått tomt ett tag, så Emmy och André vågade sig på att ta kontakt med ägaren.

Det skulle visa sig vara ett lyckokast. Parterna klickade och ägaren tyckte att det kändes rätt att sälja till paret och deras två döttrar, Ally och Flora.

Det var ju själva tomten de ville åt, så nu blev det dags för husbygge nummer två. Emmy och André började omedelbart prata ihop sig om hur de ville ha det.

– Vårt förra hus var i två plan, och vi visste nu att vi helt klart ville ha ett enplanshus, säger Emmy.

Vardagsrummet och köket i öppen planlösning med stora fönster både i taket och mot trädgården. Mörka mattor på det ljusa golvet markerar de två rumsfunktionerna. Soffa, Eilersen, fåtöljer, Bent Hansen, liten gungstol, Ikea.Vardagsrummet och köket i öppen planlösning med stora fönster både i taket och mot trädgården. Mörka mattor på det ljusa golvet markerar de två rumsfunktionerna. Soffa, Eilersen, fåtöljer, Bent Hansen, liten gungstol, Ikea.Vardagsrummet och köket i öppen planlösning med stora fönster både i taket och mot trädgården. Mörka mattor på det ljusa golvet markerar de två rumsfunktionerna. Soffa, Eilersen, fåtöljer, Bent Hansen, liten gungstol, Ikea.
Vardagsrummet och köket i öppen planlösning med stora fönster både i taket och mot trädgården. Mörka mattor på det ljusa golvet markerar de två rumsfunktionerna. Soffa, Eilersen, fåtöljer, Bent Hansen, liten gungstol, Ikea. Foto: Carina Olander
Emmys och Andrés sovrum är målat i en skönt dov färg. Skåp från Ikea och överkast från Tell me more.Emmys och Andrés sovrum är målat i en skönt dov färg. Skåp från Ikea och överkast från Tell me more.Emmys och Andrés sovrum är målat i en skönt dov färg. Skåp från Ikea och överkast från Tell me more.
Emmys och Andrés sovrum är målat i en skönt dov färg. Skåp från Ikea och överkast från Tell me more. Foto: Carina Olander
Hit till bryggan går familjen ofta. Det blir en hel del fika här, ibland ett glas vin. Eller bara en stunds dinglande med benen när man vill få tid till eftertanke.Hit till bryggan går familjen ofta. Det blir en hel del fika här, ibland ett glas vin. Eller bara en stunds dinglande med benen när man vill få tid till eftertanke.Hit till bryggan går familjen ofta. Det blir en hel del fika här, ibland ett glas vin. Eller bara en stunds dinglande med benen när man vill få tid till eftertanke.
Hit till bryggan går familjen ofta. Det blir en hel del fika här, ibland ett glas vin. Eller bara en stunds dinglande med benen när man vill få tid till eftertanke. Foto: Carina Olander
Emmy och André har själva ritat sitt hus, som kallas Husfemman. På instagramkontot @husfemman kan man se mer av hemmet.Emmy och André har själva ritat sitt hus, som kallas Husfemman. På instagramkontot @husfemman kan man se mer av hemmet.Emmy och André har själva ritat sitt hus, som kallas Husfemman. På instagramkontot @husfemman kan man se mer av hemmet.
Emmy och André har själva ritat sitt hus, som kallas Husfemman. På instagramkontot @husfemman kan man se mer av hemmet. Foto: Carina Olander

Familjen har själva planerat, ritat och designat sin vinkelformade villa in i minsta detalj utan någon utomstående hjälp.

– Det är klart att det är svårt att rita och bygga ett hus, och utan Andrés mod och kunskap hade vi inte varit där vi är i dag. Från att vi bestämde oss, till att vi flyttade in, tog det knappt två år, berättar Emmy.

Vi tog med oss många lärdomar från vårt tidigare bygge

Under byggtiden bodde familjen kvar i sitt gamla hus, ett villkor när de sålde det.

– Vi tog med oss många lärdomar från vårt tidigare bygge, och funderade mycket på vad vi hade gjort bra och vad vi skulle vilja ändra på, berättar Emmy. Det blir många svåra val, och ibland måste man bara bestämma sig, annars kan man vela i all evighet.

Mot gatan är fönstren relativt små, men på husets baksida gör de generösa fönsterpartierna grönskan utanför väldigt närvarande, och interiören knyts ihop med den kringbyggda innergården. Flera stora takfönster bidrar till det luftiga intrycket.

En blommande äppelkvist och ett ensamt stearinljus ger fin stämning. Tallrikar och koppar från House doctor. I bakgrunden syns eldstaden från Kalfire som används flitigt.En blommande äppelkvist och ett ensamt stearinljus ger fin stämning. Tallrikar och koppar från House doctor. I bakgrunden syns eldstaden från Kalfire som används flitigt.En blommande äppelkvist och ett ensamt stearinljus ger fin stämning. Tallrikar och koppar från House doctor. I bakgrunden syns eldstaden från Kalfire som används flitigt.
En blommande äppelkvist och ett ensamt stearinljus ger fin stämning. Tallrikar och koppar från House doctor. I bakgrunden syns eldstaden från Kalfire som används flitigt. Foto: Carina Olander
Emmy lade mycket tid på att få köket precis som hon ville ha det, med mycket förvaring och rejäla ytor för bakning, som är en favoritsyssla. Köksluckor från Ballingslöv, matbord från DK 3, Y-stolar av Wegner/Carl Hansen & søn, matta från Hay.Emmy lade mycket tid på att få köket precis som hon ville ha det, med mycket förvaring och rejäla ytor för bakning, som är en favoritsyssla. Köksluckor från Ballingslöv, matbord från DK 3, Y-stolar av Wegner/Carl Hansen & søn, matta från Hay.Emmy lade mycket tid på att få köket precis som hon ville ha det, med mycket förvaring och rejäla ytor för bakning, som är en favoritsyssla. Köksluckor från Ballingslöv, matbord från DK 3, Y-stolar av Wegner/Carl Hansen & søn, matta från Hay.
Emmy lade mycket tid på att få köket precis som hon ville ha det, med mycket förvaring och rejäla ytor för bakning, som är en favoritsyssla. Köksluckor från Ballingslöv, matbord från DK 3, Y-stolar av Wegner/Carl Hansen & søn, matta från Hay. Foto: Carina Olander
Från gatan där familjen bor leder en liten stig ner till vattnet. ”Havet betyder mycket för oss, hit går vi för lek, lugn och gemenskap”, säger Emmy.Från gatan där familjen bor leder en liten stig ner till vattnet. ”Havet betyder mycket för oss, hit går vi för lek, lugn och gemenskap”, säger Emmy.Från gatan där familjen bor leder en liten stig ner till vattnet. ”Havet betyder mycket för oss, hit går vi för lek, lugn och gemenskap”, säger Emmy.
Från gatan där familjen bor leder en liten stig ner till vattnet. ”Havet betyder mycket för oss, hit går vi för lek, lugn och gemenskap”, säger Emmy. Foto: Carina Olander
Emmy Hjalmarsson med hennes två döttrar Ally och Flora.Emmy Hjalmarsson med hennes två döttrar Ally och Flora.Emmy Hjalmarsson med hennes två döttrar Ally och Flora.
Emmy Hjalmarsson med hennes två döttrar Ally och Flora. Foto: Carina Olander

Just öppenheten mellan kök, vardagsrum och uteplats, och gemenskapen den förmedlar gillar Emmy mest med huset.

Även om vi är på olika platser i huset känns det att vi är tillsammans

– Även om vi är på olika platser i huset känns det att vi är tillsammans. Tjejerna leker på gräsmattan, André grillar vid uteköket och jag pysslar i köket med mat och dukning, det är en typisk sommardag i vårt hem.

Köket är husets centrala samlingspunkt och familjens absoluta favoritplats.

– Ett rejält kök är viktigt för mig, säger Emmy. Jag älskar att baka och tycker om ordning och reda så jag lade mycket tid och energi på att planera köket.

Stilen i det 240 kvadratmeter stora huset är modern och avskalad med en varm känsla. Idéer till inredningen hittar Emmy ofta i inredningstidningar, på Instagram och på resor.

– Platser och hotell inspirerar, men även naturen, framför allt vad gäller färgerna, jag gillar naturnära toner. Jag fastnar också ofta för dansk design, säger hon.

Vardagsrumsdelen har soffa, från Eilersen och soffbord i marmor på metallunderrede från Ox Denmarq. Mattan är från Kateha rugs och den grå vasen, 101 CPH.Vardagsrumsdelen har soffa, från Eilersen och soffbord i marmor på metallunderrede från Ox Denmarq. Mattan är från Kateha rugs och den grå vasen, 101 CPH.Vardagsrumsdelen har soffa, från Eilersen och soffbord i marmor på metallunderrede från Ox Denmarq. Mattan är från Kateha rugs och den grå vasen, 101 CPH.
Vardagsrumsdelen har soffa, från Eilersen och soffbord i marmor på metallunderrede från Ox Denmarq. Mattan är från Kateha rugs och den grå vasen, 101 CPH. Foto: Carina Olander
Skåpet från Asplund både döljer och visar upp. Bänk, Ikea, lampa, Olsson & Jensen.Skåpet från Asplund både döljer och visar upp. Bänk, Ikea, lampa, Olsson & Jensen.Skåpet från Asplund både döljer och visar upp. Bänk, Ikea, lampa, Olsson & Jensen.
Skåpet från Asplund både döljer och visar upp. Bänk, Ikea, lampa, Olsson & Jensen. Foto: Carina Olander
Badrummet är kaklat med stora plattor från Bricmate på både golv och vägg. Handfat, Noro badrum på kommod från Silestone Scandinavia.Badrummet är kaklat med stora plattor från Bricmate på både golv och vägg. Handfat, Noro badrum på kommod från Silestone Scandinavia.Badrummet är kaklat med stora plattor från Bricmate på både golv och vägg. Handfat, Noro badrum på kommod från Silestone Scandinavia.
Badrummet är kaklat med stora plattor från Bricmate på både golv och vägg. Handfat, Noro badrum på kommod från Silestone Scandinavia. Foto: Carina Olander
”Det här är verkligen vår plats på jorden, allt blev precis som vi hoppats”, säger Emmy.”Det här är verkligen vår plats på jorden, allt blev precis som vi hoppats”, säger Emmy.”Det här är verkligen vår plats på jorden, allt blev precis som vi hoppats”, säger Emmy.
”Det här är verkligen vår plats på jorden, allt blev precis som vi hoppats”, säger Emmy. Foto: Carina Olander

Emmy vill att inredningen ska hålla länge.

– Jag gillar inte att möblera om eller byta ut, utan funderar länge och väl på vad jag vill ha. När jag köper något blir det kvar, jag köper aldrig något ”så länge”, i väntan på något annat. Då får det hellre vara tomt tills jag vet vad jag vill ha.

Nästa projekt för familjen är trädgården.

– Den är under uppbyggnad och vi har börjat i ett hörn på baksidan och tagit oss framåt, runt huset. Eftersom vi rev tomtens förra hus, och byggde nytt, fick vi också höja marken på grund av vattennivån. Så utifrån en jordhög har vi byggt upp gräsmatta, stenpartier och gjutna uteplatser. 

– Allt grovjobb är gjort så nu ska växter, buskar och träd planteras för att skapa en fin helhet och små rum i trädgården. Målet är att få den ombonad men lättskött. Med plats både för att finna ro och för lek, spring och skratt.

Emmy funderar länge och väl på vad hon vill möblera sitt hem med, och köper inte något i onödan.Emmy funderar länge och väl på vad hon vill möblera sitt hem med, och köper inte något i onödan.Emmy funderar länge och väl på vad hon vill möblera sitt hem med, och köper inte något i onödan.
Emmy funderar länge och väl på vad hon vill möblera sitt hem med, och köper inte något i onödan. Foto: Carina Olander
”Ett rejält kök är viktigt för mig”, säger Emmy.”Ett rejält kök är viktigt för mig”, säger Emmy.”Ett rejält kök är viktigt för mig”, säger Emmy.
”Ett rejält kök är viktigt för mig”, säger Emmy. Foto: Carina Olander
Nästa projekt för familjen är trädgården. Än så länge har de en mysig uteplats med en stor matgrupp.Nästa projekt för familjen är trädgården. Än så länge har de en mysig uteplats med en stor matgrupp.Nästa projekt för familjen är trädgården. Än så länge har de en mysig uteplats med en stor matgrupp.
Nästa projekt för familjen är trädgården. Än så länge har de en mysig uteplats med en stor matgrupp. Foto: Carina Olander
En nerblåst gren av äppelblom vid havet får följa med hem.En nerblåst gren av äppelblom vid havet får följa med hem.En nerblåst gren av äppelblom vid havet får följa med hem.
En nerblåst gren av äppelblom vid havet får följa med hem. Foto: Carina Olander

Emmy är hudterapeut och André driver eget företag. Lediga stunder tillbringar de ofta vid havet.

Sommartid älskar jag att ta på mig badrocken tidigt på morgonen och gå ner till bryggan för ett dopp

– Vi åker gärna skridskor när havet fryser på, och sommartid älskar jag att ta på mig badrocken tidigt på morgonen och gå ner till bryggan för ett dopp, med kaffekoppen redo efteråt, säger Emmy. Ibland tar vi cyklarna ner till stan för en lite extra lyxig middag. Vi har verkligen allt vi behöver i vår närhet.

Familjen har fått ett hem som känns alldeles rätt i hjärtat.

– Det här är verkligen vår plats på jorden, allt blev precis som vi hoppats. Det är klart att man kan komma på detaljer som inte är perfekta om man funderar lite, men inget stort. Det sägs ju att man måste bygga tre hus innan det blir exakt som man vill ha det, så vi får väl se till nästa, skrattar Emmy.

LÄS MER: Studentlyan som blev etagelägenhet – se Bennys häftiga hem 

LÄS MER: Börje Salmings nya liv: Från sjötomt till minimalistisk trea