Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det kan aldrig bli för mycket blommor hemma hos Sköna hems bloggare Emma Johansson.
Det kan aldrig bli för mycket blommor hemma hos Sköna hems bloggare Emma Johansson.
Det kan aldrig bli för mycket blommor hemma hos Sköna hems bloggare Emma Johansson.
Det kan aldrig bli för mycket blommor hemma hos Sköna hems bloggare Emma Johansson. Foto: Emma Johansson

Emmas blommiga hem är en flört med engelska landsbygden

Blommor, blommor och blommor! Hos Sköna hems bloggare Emma Johansson syns det blommiga mönstret på alltifrån väggar, textilier och kläder. Ett rum blir aldrig komplett utan växter är Emmas valspråk. 

Att komma hem till Emma i Älvsjö i södra Stockholm känns som att omfamnas av ett spretigt, men ack, så vackert fång blomster. I detta hem finns inga standardlösningar, och att det är floran som inspirerar undgår ingen. Emma är inredningsinfluencer och fotograf som bloggar på Sköna hem under namnet What decorates my day.

I villan från 1920 bor hon med sambon Mikael, sönerna Alexander och Carl-Philip, toypudeln Lilly och fyra kaniner. Huset på 400 kvadratmeter byggdes som en mjölk- och köttbutik, med tillhörande bostad åt butiksägarna. Men här har det hänt ännu mer spännande saker än att grädden mätts upp. Under många år bodde här en kändisfrisör, och det ryktas om att självaste Beatles ska ha klippt sig i huset.

– Huset har byggts om till flerfamiljshus för fyra hushåll, och i grannlägenheten bor en barnfamilj som blivit vår ”extended family”. Vi umgås dagligen, barnen leker, vi kör afterwork på fredagar. Vi har en ”sluss” mellan hemmen så barnen behöver inte ens gå ut för att träffas och leka med varandra. Det är guld värt att leva så. Eftersom vi inte har familj eller släkt i Stockholm vet jag inte hur vi skulle ha klarat oss utan dem. Vi hjälper varandra med allt, säger Emma.

HEMMA HOS EMMA

Här bor: Emma Johansson, sambon Mikael, och barnen Alexander och Carl-Philip, samt toypudeln Lily och fyra kaniner. 

Gör: Emma är inredningsinfluencer, fotograf och bloggare på Sköna hem.

Var: Älvsjö, Stockholm.

Bor: I ett hus från 1920 på 400 kvadratmeter som numera byggts om till ett flerfamiljshus på fyra. 

Instagram: @whatdecoratesmyday

I växthuset trivs Emma som fisken i vattnet. Här tillbringar hon en stor del av sommaren. Foto: Emma Johansson
Verandan har blivit hemmets hjärta, en skön plats för avkoppling. Foto: Emma Johansson
Vy från köket in mot glasverandan. Vilstolen i rotting är inropad på auktion. Foto: Emma Johansson
Tallrikshyllan har Emma ritat själv och beställt av en lokal snickare. ”Vi använder den lite som diskställ också eftersom vi har ett förhållandevis litet kök.” Foto: Emma Johansson
Familjen kan komma hem på eftermiddagen och jag har möblerat om hela huset.

Familjen drog husets vinstlott när de köpte lägenheten med den magiska glasverandan som blivit hemmets hjärta. Det avlånga bordet som står här är inte bara matbord utan här pysslar man, ritar, läser och bygger med lego. Ett kreativt rum där skärmtid inte är prio.

Familjens filosofi är att ett hem aldrig får bli ett museum. Här finns det till exempel inga förbud mot att hoppa i soffan – det är bland det bästa barnen vet. Och överallt i hemmet kan man hitta små gubbar och figurer som barnen ritat.

– Jag har inte hjärta att ta bort dem. Det kommer ju en dag när de inte bor här längre, och då finns de kvar som små minnen och avtryck, säger Emma. Emmas hem är även hennes kreativa arbetsplats.

– Familjen kan komma hem på eftermiddagen och jag har möblerat om hela huset, eller målat om hallen under dagen. De blir inte förvånade längre.

Det nyrenoverade köket andas fransk bistro med brittisk touch. Schackrutigt kakel från Konradssons kakel. Foto: Emma Johansson
På glasverandan står det långa bordet från Tre sekel, med plats för tio personer. Foto: Emma Johansson
I vardagsrummet hänger familjen mycket i den stora soffan. Här lever de livet, och att hoppa i soffan är helt okej. Foto: Emma Johansson
Ju större, desto bättre. Nyplockade hundkex i fin blå vas som matchar väggar och tak. Foto: Emma Johansson
Jag vill att varje rum ska berätta en egen historia.

Att tapeter ligger Emma varmt om hjärtat syns tydligt, nästan varenda väggyta i hemmet har tapetserats. Inte bara en gång, utan tre fyra gånger. Och vi pratar bara om mönstrade tapeter.

– Det finns inget som slår tapeter när det kommer till att göra det ombonat i ett rum eller ett helt hem. Jag vet att många är rädda för att välja mönstrat, men jag brukar ha som regel att först titta på huvudfärgen i tapeten, och sedan på mönstret. Det sköna med mönstrade tapeter är att man nästan inte behöver några tavlor på väggarna eftersom de är som konstverk i sig. Jag vill att varje rum ska berätta en egen historia, och känner att om jag älskar en tapet tillräckligt mycket finns det alltid ett rum för den, säger Emma.

Emma har fingertoppskänsla när det gäller att kombinera färger och mönster. Där en mer minimalistiskt lagd person hade tyckt att en färg räcker som komplement slänger Emma in fyra i kompotten. Och när man tror att det är klart toppar hon med att måla lister och fönsterkarmar i ytterligare en färg. Och kombinationerna harmonierar fantastiskt tillsammans.

På övervåningen finns ett halvmåneformat fönster och ett minibibliotek. Foto: Emma Johansson
Sänggaveln har Emma gjort av två barnsänggavlar från Åhléns som hon klätt i tyget Daisy från William Morris & co, köpt på Tapetmagasinet. Foto: Emma Johansson
På ovanvåningen finns ett extra sovrum, även det inrett i en personlig mix av färger och mönster. Foto: Emma Johansson
Uteköket har fått förhängen som matchar den blommande schersminen. Härute lagar familjen middag på somrarna och bjuder in grannarna till AW under det gula parasollet. Foto: Emma Johansson

Varifrån kommer inspirationen?

– Min inredning är en flört med den engelska landsbygden, Karin Larssons ikoniska färgmöten och klassisk svensk inredning som i Svenskt tenn. Sedan går jag ofta till böckernas och filmens värld när jag letar inspiration. Just nu är jag besatt av de fransk-italienska miljöerna i filmen Call me by your name. Mystiken som finns i Agnes Cecilia av Maria Gripe, och Frances Hodgson Burnetts Den hemliga trädgården har stämningar och miljöer som alltid finns med mig, berättar Emma.

En dag hoppas jag att det ska bli verklighet.

Förra sommaren köpte familjen ett växthus där Emmas blomsterintresse växer sig ännu starkare.

– Det är min terapi, mitt sätt att varva ner. Hela odlingssäsongen går jag ut en sväng varje morgon och kväll, med en kopp kaffe i handen, och plockar buketter att ta in.

Emmas dröm var länge just ett eget växthus.

– Så nu är ju alla drömmar uppfyllda, haha! Fast jag har min ständiga, långsiktiga dröm att någon gång hitta en orörd grosshandlarvilla i skärgården. Sedan drömmer jag om att designa och sälja egna inredningsprodukter. Sådant som jag själv saknar på marknaden. En dag hoppas jag att det ska bli verklighet.

Se även: