Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Trots att Emma vände i dörren på visningen så köpte hon och maken Filip tvårummaren. Med massa pastellfärger har paret förvandlat det till ett stilsäkert hem.Trots att Emma vände i dörren på visningen så köpte hon och maken Filip tvårummaren. Med massa pastellfärger har paret förvandlat det till ett stilsäkert hem.Trots att Emma vände i dörren på visningen så köpte hon och maken Filip tvårummaren. Med massa pastellfärger har paret förvandlat det till ett stilsäkert hem.
Trots att Emma vände i dörren på visningen så köpte hon och maken Filip tvårummaren. Med massa pastellfärger har paret förvandlat det till ett stilsäkert hem. Foto: Fanny Rådvik

Emma och Filip satte ljusa pasteller på tvårummaren: ”Magisk”

Är det pastelltema? Ja, fast allra mest är det ”Emmafärger”.

– Jag har en palett jag återkommer till, säger Emma Korn som satte tonen redan innanför ytterdörren, med en rosa hall.

Emma och hennes man Filip flyttade in i tvårummaren i Vasastan i Stockholm för snart tre år sedan. Här trivs de, högst upp i ett gårdshus från 1885. Det är lummigt och lugnt, trots närheten till Odenplan och den hektiska innerstadstrafiken.

– Vi har en magisk innergård, det är helt tyst här fast det är så centralt, säger Emma.

Köket är för litet för ett matbord, så det får stå i vardagsrummet. ”Utmaningen var att hitta en matgrupp i naturmaterial som passar parkettgolvet.” Stolarna hittade paret till slut på Zara home.Köket är för litet för ett matbord, så det får stå i vardagsrummet. ”Utmaningen var att hitta en matgrupp i naturmaterial som passar parkettgolvet.” Stolarna hittade paret till slut på Zara home.Köket är för litet för ett matbord, så det får stå i vardagsrummet. ”Utmaningen var att hitta en matgrupp i naturmaterial som passar parkettgolvet.” Stolarna hittade paret till slut på Zara home.
Köket är för litet för ett matbord, så det får stå i vardagsrummet. ”Utmaningen var att hitta en matgrupp i naturmaterial som passar parkettgolvet.” Stolarna hittade paret till slut på Zara home. Foto: Fanny Rådvik
På matbordet står vintageljusstakar och en vas från Tove Hultberg interior design tillsammans med ljusstakar från Skultuna. Stearinljusen i Emmas pastelliga färgpalett, Svenskt tenn.På matbordet står vintageljusstakar och en vas från Tove Hultberg interior design tillsammans med ljusstakar från Skultuna. Stearinljusen i Emmas pastelliga färgpalett, Svenskt tenn.På matbordet står vintageljusstakar och en vas från Tove Hultberg interior design tillsammans med ljusstakar från Skultuna. Stearinljusen i Emmas pastelliga färgpalett, Svenskt tenn.
På matbordet står vintageljusstakar och en vas från Tove Hultberg interior design tillsammans med ljusstakar från Skultuna. Stearinljusen i Emmas pastelliga färgpalett, Svenskt tenn. Foto: Fanny Rådvik
”Köket känns rejält, med djupa lådor och stora granitskivor. Lite franskt och lantligt.” Lampa från Tove Hultberg interior design.”Köket känns rejält, med djupa lådor och stora granitskivor. Lite franskt och lantligt.” Lampa från Tove Hultberg interior design.”Köket känns rejält, med djupa lådor och stora granitskivor. Lite franskt och lantligt.” Lampa från Tove Hultberg interior design.
”Köket känns rejält, med djupa lådor och stora granitskivor. Lite franskt och lantligt.” Lampa från Tove Hultberg interior design. Foto: Fanny Rådvik
Emma och Filip Korn bor i ett gårdshus från 1885.Emma och Filip Korn bor i ett gårdshus från 1885.Emma och Filip Korn bor i ett gårdshus från 1885.
Emma och Filip Korn bor i ett gårdshus från 1885. Foto: Fanny Rådvik

Men det var inte helt säkert att det skulle bli den här lägenheten. Ytskikten stod lite i vägen.

– Jag vände i hallen på visningen, säger Emma.

Men Filip såg möjligheterna och paret slog till, trots allt. De målade om överallt utom i kök och badrum innan de flyttade in. Emma har alltid velat ha en rosa hall, och nu blev det en persikovarm färg ovanför den nya bröstpanelen.

– Det är Pink ground, en Farrow & Ball-färg, och de är ganska känsliga. När vi kom och tittade under renoveringen var allt annat inplastat, det var extrem belysning och man såg bara det rosa. Min man reagerade med ”oj!”, för vi hade inte provmålat. Men sedan, när vi såg hela hallen med golvet och allt, blev vi nöjda båda två. Jag blir lycklig av färgen varje dag, säger Emma.

Sovrummet är målat i en beige kulör. ”Men jag är sugen på att måla det ljusblått”, säger Emma. Spegeln är ett auktionsfynd som paret har fått av Filips mamma.Sovrummet är målat i en beige kulör. ”Men jag är sugen på att måla det ljusblått”, säger Emma. Spegeln är ett auktionsfynd som paret har fått av Filips mamma.Sovrummet är målat i en beige kulör. ”Men jag är sugen på att måla det ljusblått”, säger Emma. Spegeln är ett auktionsfynd som paret har fått av Filips mamma.
Sovrummet är målat i en beige kulör. ”Men jag är sugen på att måla det ljusblått”, säger Emma. Spegeln är ett auktionsfynd som paret har fått av Filips mamma. Foto: Fanny Rådvik
Den platsbyggda förvaringen runt sängen fanns när Emma och Filip flyttade in. Elementskyddet är byggt av Trillingbygg, liksom plattan ovanpå som lagts till för att göra fönsterbänken djupare. Kuddar, sänglinne och plädar från Tove Hultberg interior design.Den platsbyggda förvaringen runt sängen fanns när Emma och Filip flyttade in. Elementskyddet är byggt av Trillingbygg, liksom plattan ovanpå som lagts till för att göra fönsterbänken djupare. Kuddar, sänglinne och plädar från Tove Hultberg interior design.Den platsbyggda förvaringen runt sängen fanns när Emma och Filip flyttade in. Elementskyddet är byggt av Trillingbygg, liksom plattan ovanpå som lagts till för att göra fönsterbänken djupare. Kuddar, sänglinne och plädar från Tove Hultberg interior design.
Den platsbyggda förvaringen runt sängen fanns när Emma och Filip flyttade in. Elementskyddet är byggt av Trillingbygg, liksom plattan ovanpå som lagts till för att göra fönsterbänken djupare. Kuddar, sänglinne och plädar från Tove Hultberg interior design. Foto: Fanny Rådvik
”Vardagsrummet är stort och kvadratiskt, här är det mysigt att vara”, säger Emma. Soffan står kvar från lägenhetens förra ägare, kuddarna är från Designers guild och Brunschwig & fils och filten från Lena Rewell. Bord, Ferm living, puff, Tove Hultberg interior design.Taklampa från Brandstationen.”Vardagsrummet är stort och kvadratiskt, här är det mysigt att vara”, säger Emma. Soffan står kvar från lägenhetens förra ägare, kuddarna är från Designers guild och Brunschwig & fils och filten från Lena Rewell. Bord, Ferm living, puff, Tove Hultberg interior design.Taklampa från Brandstationen.”Vardagsrummet är stort och kvadratiskt, här är det mysigt att vara”, säger Emma. Soffan står kvar från lägenhetens förra ägare, kuddarna är från Designers guild och Brunschwig & fils och filten från Lena Rewell. Bord, Ferm living, puff, Tove Hultberg interior design.Taklampa från Brandstationen.
”Vardagsrummet är stort och kvadratiskt, här är det mysigt att vara”, säger Emma. Soffan står kvar från lägenhetens förra ägare, kuddarna är från Designers guild och Brunschwig & fils och filten från Lena Rewell. Bord, Ferm living, puff, Tove Hultberg interior design.Taklampa från Brandstationen. Foto: Fanny Rådvik
Många säger ”wow!” när de ser den, den blå färgen är helt magisk.

Takhöjden, fönsterindelningen med tre rutor, de vackra spegeldörrarna och, inte minst, den blå kakelugnen med snirklig gulddekor är några av originaldetaljerna från sent 1800-tal. Emmas och Filips lägenhet är den enda i huset där kakelugnen finns kvar.

– Vi älskar den otroligt mycket, den är som ett smycke, och man får elda i den. Vi brukar elda på helgerna på vintern. Många säger ”wow!” när de ser den, den blå färgen är helt magisk, säger Emma.

Köket renoverades 2017, alltså långt innan Emma och Filip flyttade in, och platsbyggdes med djupa lådor och bänkskivor i granit som ger rejält med plats för matlagning. Det är litet, men trivsamt att hänga i.

– Här kan man sitta och ta ett glas vin när den andra lagar mat. Köket är liksom lantligt franskt men känns ändå modernt.

Från vardagsrummet kliver man ut på balkongen mot den lugna innergården. ”Den är ganska stor, så man får plats att sitta fyra personer här.”Från vardagsrummet kliver man ut på balkongen mot den lugna innergården. ”Den är ganska stor, så man får plats att sitta fyra personer här.”Från vardagsrummet kliver man ut på balkongen mot den lugna innergården. ”Den är ganska stor, så man får plats att sitta fyra personer här.”
Från vardagsrummet kliver man ut på balkongen mot den lugna innergården. ”Den är ganska stor, så man får plats att sitta fyra personer här.” Foto: Fanny Rådvik

 

 

Litet stilleben med en kinesisk urna, en blå skulptur och bambulyktor.Litet stilleben med en kinesisk urna, en blå skulptur och bambulyktor.Litet stilleben med en kinesisk urna, en blå skulptur och bambulyktor.
Litet stilleben med en kinesisk urna, en blå skulptur och bambulyktor. Foto: Fanny Rådvik
Emma har alltid drömt om en rosa hall. Färgen är Pink ground från Farrow & Ball. Bröstpanelen är uppsatt av Trillingbygg. ”Det var deras förslag att dra upp den riktigt högt, och det blev väldigt pampigt.”Emma har alltid drömt om en rosa hall. Färgen är Pink ground från Farrow & Ball. Bröstpanelen är uppsatt av Trillingbygg. ”Det var deras förslag att dra upp den riktigt högt, och det blev väldigt pampigt.”Emma har alltid drömt om en rosa hall. Färgen är Pink ground från Farrow & Ball. Bröstpanelen är uppsatt av Trillingbygg. ”Det var deras förslag att dra upp den riktigt högt, och det blev väldigt pampigt.”
Emma har alltid drömt om en rosa hall. Färgen är Pink ground från Farrow & Ball. Bröstpanelen är uppsatt av Trillingbygg. ”Det var deras förslag att dra upp den riktigt högt, och det blev väldigt pampigt.” Foto: Fanny Rådvik
Emmas och Filips lägenhet är den enda i huset där det fortfarande finns en fungerande kakelugn. Kuddar från Designers guild, pläd från Arket, puff från Tove Hultberg interior design.Emmas och Filips lägenhet är den enda i huset där det fortfarande finns en fungerande kakelugn. Kuddar från Designers guild, pläd från Arket, puff från Tove Hultberg interior design.Emmas och Filips lägenhet är den enda i huset där det fortfarande finns en fungerande kakelugn. Kuddar från Designers guild, pläd från Arket, puff från Tove Hultberg interior design.
Emmas och Filips lägenhet är den enda i huset där det fortfarande finns en fungerande kakelugn. Kuddar från Designers guild, pläd från Arket, puff från Tove Hultberg interior design. Foto: Fanny Rådvik
Inte skandinaviskt avskalat i alla fall.

Det är Emma som har inrett lägenheten och valt en neutral bas med mycket trä.

– Jag går inte på trender utan på känsla. Det ska kännas lekfullt och varmt. Färgerna – ja, många säger att det är ”Emmafärger”, och visst, jag har kanske en palett jag återkommer till. Jag tänker att det är lite Palm Springs. Inte skandinaviskt avskalat i alla fall.

Det är känsla som gäller, som sagt.

– Jag hittar enstaka detaljer jag går i gång på, och har ingen supergenomtänkt plan. Sedan gör jag klart och då är det vad det är. Inget slit och släng, jag kan byta någon ljuslykta, men basen ska hålla.

Men en liten förändring kanske är på gång ändå.

– Jag är sugen på ett ljusblått sovrum, säger Emma.

Se även: