Elisabeth hoppade av ekorrhjulet – byggde drömboende på Mallorca
Från statt i förfall till ett både charmigt och exklusivt boende i solen. Elisabeth Ström följde sin inredningsdröm och började ett nytt liv i kreativa Palma på Mallorca.
Medan de flesta skandinaver letar sig upp i bergen på Mallorca i jakt efter drömboendet gjorde Elisabeth Ström precis tvärtom. Hon hade länge varit en återkommande semesterresenär till Mallorca, och efter åratal av krävande jobb som chef vid olika svenska företag kom så till sist beslutet att hoppa av ekorrhjulet, göra nytt och annorlunda. Den ljuvliga semesterön skulle bli hennes nya hem, och Plaza Cort i Palma hennes postadress.
Vårt mål var att bevara den ursprungliga karaktären men addera ett modernt uttryck
Men vi backar bandet och tar det från början. Allt började i mötet med en företrädare för investmentbolaget Frankenius equity som visade sig dela Elisabeths intresse för design, inredning och arkitektur.
Tillsammans fick de nyfunna vännerna en idé om att förädla gamla eftersatta fastigheter och omvandla dem till unika bostäder i hjärtat av gamla Palma. Huset där Elisabeth nu själv har en bostad är deras första helt färdigställda projekt.
- Vi ville absolut hålla oss till Palma, säger Elisabeth. Det är här kreativiteten och människorna finns. Hit kommer konstnärer och kreatörer från hela världen, och det finns en stark kulturell plattform som tilltalar mig. Jag är inte mycket för att ligga och solbada på stränder eller hänga på omtalade restauranger. Den katalanska arkitekten Antoni Gaudí har satt sin prägel på Palma med sina byggnader, bland annat Catedral de Santa Maria de Mallorca som man ser från min takterrass, den vyn är ren magi.
Det är här i Palma kreativiteten och människorna finns. Hit kommer konstnärer och kreatörer från hela världen
När fastigheten på Plaza Cort togs över var byggnaden, ja, hela torget, i kraftigt nedgånget skick. Detta trots att det alltid varit en historiskt viktig plats som Mallorcas maktcentrum, och att det var här stadshuset byggdes redan år 1229.
Under det senaste året har det blivit en av de hetare adresserna i staden, bland annat tack vare flera nyöppnade hotell som bidrar till folklivet. Mitt på torget står ett magnifikt, sju meter högt och 800 år gammalt olivträd som en symbol för fred och samhörighet med jorden. Det berörde Elisabeth så till den grad att hon valde färg efter trädets ljusaste blad till alla inomhusväggar i fastigheten.
- Jag fick göra många färgprover innan jag fick precis den nyans jag var ute efter, och de som blandade färgen var nog rätt trötta på mig vid det laget ... Men nyansen var en viktig del i renoveringen. Den sammanfattar atmosfären som omger torget och som jag gärna ville få med mig in i huset, förklarar Elisbeth, och utvecklar vidare:
- Vårt mål var att bevara den ursprungliga karaktären men addera ett modernt uttryck. Jag har haft ett fantastiskt team med hängivna byggare, och inte minst inredningsarkitekten Marta Oltman, som levt med projektet dag och natt under flera år tillsammans med mig. En sådan resa det varit att se byggnaden steg för steg återfå sin forna glans!
Jag fick göra många färgprover innan jag fick precis den nyans jag var ute efter
Elisabeths nya hem badar i ett underbart odefinierbart ljus. Här finns många sällskapsytor och ett stort generöst kök perfekt för middagar kring det specialdesignade, runda bordet av Per Söderberg. Runt det står handgjorda stolar från japanska Miyazaki chair factory, som specialicerat sig på att arbeta med vintagedesign.
Takbjälkarna har tagits fram och målats i samma färg som väggens för ett mer samtida uttryck. Olivträdets ljusa färgton går igen i hela hemmet förutom i trapphuset där sandsten från Mallorca använts, som med sin jordiga röda färgton blir en varm kontrast.
Inredningen är en blandning av designklassiker och spanska antikviteter, och konsten nästan uteslutande gjord av unga spanska konstnärer utvalda från Gallery red, ett landmärke i Palmas kultursfär.
Inredningsfirman Bonaire 4 och art directorn Kristina Backlund har varit till stor hjälp.
En gammal byggnad har sin egen vilja och ibland går det inte att göra som man själv vill
- Det ligger lika mycket själ, om inte mer, i föremål man hittar på marknader som Consell loppmarknad. Funktion och hjärta måste tala till mig i ett hem. Självklart har det även varit viktigt för mig att blanda in det skandinaviska, säger Elisabeth, som är mer än lycklig över att nu ha landat i både ett nytt hem och ett nytt levebröd.
- Varje fönster, varje dörr, varje trappavsats har fått tillbaka sitt uttryck och sin själ. Varje järnsmide är rekonstruerat och återuppfört. Den utmanande biten har varit att gifta ihop det skandinaviska med medelhavsstilen, och samtidigt ha respekt för byggnaden. Hela teamet har fått tänka utanför boxen. En gammal byggnad har sin egen vilja och ibland går det inte att göra som man själv vill. Det är vad som gör det hela så unikt!, säger Elisabeth.
Ur Sköna hem nr 2, 2022.
LÄS MER: Pool, havsutsikt och magisk trädgård – så bor svenska skönhetsprofilen i New York
LÄS MER: Se Husdrömmar-parets Villa Björkhaga – blev deras efter brev till ägarna
LÄS MER: Börje Salmings nya liv: Från sjötomt till minimalistisk trea