Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Villan står på en uppvuxen tomt som på vintrarna bäddas in av trädens snötunga grenar.
Villan står på en uppvuxen tomt som på vintrarna bäddas in av trädens snötunga grenar.
Villan står på en uppvuxen tomt som på vintrarna bäddas in av trädens snötunga grenar.
Villan står på en uppvuxen tomt som på vintrarna bäddas in av trädens snötunga grenar.
Villan står på en uppvuxen tomt som på vintrarna bäddas in av trädens snötunga grenar.
Villan står på en uppvuxen tomt som på vintrarna bäddas in av trädens snötunga grenar.
1 AV 3
"Ruckel" som totalrenoverats
2 AV 3
Villan står på en uppvuxen tomt som på vintrarna bäddas in av trädens snötunga grenar.
Foto: Elin Nerpin
3 AV 3
Villan står på en uppvuxen tomt som på vintrarna bäddas in av trädens snötunga grenar.
Foto: Elin Nerpin

Elin väljer gråskala hemma: ”Men barnen har fritt fram i sina rum”

Familjen Nerpins vita 30-talsvilla ligger inbäddad i snö blott några stenkast från havet på Höga kusten. När man kliver in i värmen möts man av en jul som går i vitt, grått, silver och lite mässing.

Jennie Moraeus

Vi befinner oss i Nyänget utanför Örnsköldsvik i ett böljande Höga kusten. En slingrig väg leder fram till den drygt 140 kvm stora villan byggd 1934. Från huset kan man ana vattnet mellan träden, särskilt nu under vintern när träden står utan löv.

Numera är det den allmänna sandstranden en bit bortom huset som lockar folk om somrarna. På vintern brukar en bana plogas på isen i viken och många söker sig dit för en tur på spark eller skridskor. Och tidigare låg en dansbana bredvid huset där bland annat Lill-Babs sjöng när det begav sig.

– Många äldre människor som promenerar förbi berättar att det förr var mycket liv och rörelse där det nu är en hästhage, berättar Elin Nerpin.

När hon och maken Anders köpte huset hade det nyligen totalrenoverats av de tidigare ägarna, men innan dess hade den vackra villan tillåtits förfalla.

Planlösningen består av flera mindre rum, vilket gör sig extra bra när julen närmar sig och man vill ha en varm och ombonad känsla

– På bilder före renoveringen kan man se hur dåligt skick huset var i, säger Elin. Takpannor låg inte där de skulle, fasaden var klädd i eternit, fönstren slitna. Även insidan fick en total genomgång när renoveringen drog igång.

Renoveringen må ha varit omfattande, men atmosfären är fortfarande påtagligt gammaldags i den snart etthundraåriga villan. Planlösningen består av flera mindre rum, vilket gör sig extra bra när julen närmar sig och man vill ha en varm och ombonad känsla.

Från skogen ovanför huset har man en fantastisk utsikt över hav och berg. Foto: Elin Nerpin
Köket är litet, men har ett härligt ljusinsläpp som tillsammans med den ljusa industriella inredningen ändå ger en rymlig känsla. Foto: Elin Nerpin
Matplatsen ligger i ett burspråk bredvid köket och från den leder en dubbeldörr ut i trädgården. Vintertid dekorerar Elin med fårskinn, hyacinter och stjärnor gjorda av papperspåsar. Matbordet och taklamporna är också egentillverkade. ”Jag har en ganska bestämd känsla för vad jag vill ha och då är det ibland bäst att skapa det själv”, säger Elin. Foto: Elin Nerpin
Runt ingången till huset dekorerar Elin helst med granar, ris och kransar. Sådant som kan pryda entrén under hela vintern. Foto: Elin Nerpin
Man kan lätt ana att Elin är fotograf till yrket. Överallt ryms egna fotografier blandat med andras fotokonst. Foto: Elin Nerpin

Barndomens jular beskriver Elin som mysiga och fyllda med traditioner. Då åkte familjen mellan mor- och farföräldrar samt kusiner, och julafton fylldes med trevligheter tillsammans med stora släkten.

Nu, i vuxen ålder, när Elin har egna barn – Noomi, 8 år och Enzo, 5 – går jularna i ett lite lugnare tempo. Familjen landar oftast hos barnens mormor i Elins barndomshem redan kvällen före julafton. Då börjar julfirandet med uppesittarkväll och dopp i grytan, som är Elins absoluta favorit, och senare serveras hembakt julgodis.

På julaftons morgon öppnas några paket runt granen, sedan en promenad följd av lunch, Kalle Anka, mer julklappar och julmat. Men även om det låter som en riktig idyll påpekar hon att en lugn jul är något hon aktivt jobbar för.

– När jag var liten kunde jag uppleva att vuxna runt om mig kände sådan stress i december. Och visst har jag också stunder då jag kan känna att tiden före jul inte räcker till, men att julen får ta tid är ett sätt för mig att minska stressen. Jag försöker fixa med julklappar redan i november och pyntar klart någon vecka innan första advent.

Julmusik börjar vi spela redan i september – det säger väl lite om hur mycket vi älskar den här högtiden

– Julmusik börjar vi spela redan i september – det säger väl lite om hur mycket vi älskar den här högtiden, skrattar Elin. Även om det är Anders som är den drivande i att julmusiken ska komma igång så tidigt.

Men när det gäller pyntet är det Elin som dragit det längsta strået.

– I vår vanliga inredning ryms mycket ärvt och vintage men när det kommer till julpyntet är det mesta nytt, mest på grund av färgskalan, säger hon. Vi har lite olika smak beträffande julens färgskala. Han drar mer åt det röda hållet medan jag gärna håller mig till vitt, grått, silver och lite mässing. Men barnen har fritt fram i sina rum och där får alla färger rymmas.

Från det lilla vardagsrummet med öppen spis når man matrum och kök. Rummen är små, men de generösa öppningarna ger ändå ett härligt flöde. På renhornet över spisen hänger gamla träkåsor och knivar som skvallrar om att det finns samiskt påbrå i Elins släkt. Foto: Elin Nerpin
”I vår familj är julgodiset en viktig del av högtiden, och Anders har nördat ner sig i att göra egna chokladpraliner till jul”, berättar Elin. Foto: Elin Nerpin
Paketen ligger färdiginslagna under granen under hela december, både som dekoration och för att familjen försöker minska stressen kring högtiden och bli klara med julklapparna redan i november. Skåpet från Ikea fungerar både som förvaring och rumsavdelare. Foto: Elin Nerpin
I fönstret står ljusstaken Rot och en amaryllis på fatet Grund, båda från Rota design. Foto: Elin Nerpin
Hallen är liten men välplanerad och går i likhet med det övriga hemmet i en gråskala. Golvet heter Caprice octogono bianco och kommer från Natucer. Stjärnan i fönstret är från Clas Ohlson. Foto: Elin Nerpin

För fyra år sedan gick Elins pappa hastigt bort och då blev det extra tydligt att en stor del av hennes kärlek till julen kom från honom.

– Pappa var verkligen jul för mig, han älskade den högtiden. Han fixade gran, pyntade och fixade ljuslyktor ute.

En av barndomens traditioner som levde kvar fram till hennes pappas bortgång, var att Elin varje år gav honom en marsipangris i julklapp.

– Han älskade marsipan, och varje år bakade han marsipanfigurer med oss barn inför jul. Det är sådana minnen som är extra fina att se tillbaka på.

Elin och Anders älskar sitt hem både vintertid och sommartid, men de tror ändå inte att de kommer att bo här för alltid.

– Jag ser inte att det här är vår slutdestination. Vi drömmer om att rita och bygga ett ganska avskalat hus med utsikt över havet.

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Alla de klassiska julmarkörerna finns där, som julgran, stjärnor och amaryllis. Men Elin Nerpin väljer pynt och en färgskala som passar väl in med den ordinarie inredningen. Resultatet är en skönt harmonisk julkänsla.

1. Julen

De få julinslagen syns tydligt – men utan att skrika. Ska det vara julgran så ska det, den är rikt dekorerad men i samstämmigt vitt och silver som följer upp stilen i den ordinarie inredningen. Julstjärnorna i mjuk blomform hänger eller står gärna två och två. Amaryllisar finns som enda blomma och har en mild rosa nyans som går helt i linje med hemmets mjukt grå färgsättning. Fårskinn och plädar ger mysig värme, och detaljer som djurhorn och sameslöjd bidrar till vinterkänslan.

2. Inredningen

En harmonisk och genomgående färgskala i grått och vitt går igen i hela hemmet. Några inslag av trätoner och beige värmer upp. Det är modernt och bekvämt möblerat med inslag av vintage som gör intrycket varmt välkomnande. Tavelväggarna och de öppna hyllorna i köket gör att det finns mycket att titta på vilket bidrar till hemtrevnaden.

Ett vitrinskåp delar av mellan rummen men släpper ändå igenom ljus och bibehåller ett härligt flöde. Foto: Elin Nerpin
Fårskinn, horn och sameslöjd bidrar till den vintriga känslan. Foto: Elin Nerpin

LÄS MER: Linda skickade ett sms till sin man: ”Hittat vårt hus”

LÄS MER: Lantlig drömjul hos Ida och Henrik på släktgården från 1854