Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En lavendelrabatt löper runt Ebbas charmiga lilla hus.En lavendelrabatt löper runt Ebbas charmiga lilla hus.En lavendelrabatt löper runt Ebbas charmiga lilla hus.
En lavendelrabatt löper runt Ebbas charmiga lilla hus. Foto: Anne Nyblaeus

Ebba inreder 1800-talsstugan med en mix av antikviteter och designklassiker

Ett bagage av antikt arvegods. Och en önskan om mycket färg. I Ebbas lilla charmiga sommarhus från 1800-talet blir mötet både lyckosamt och läckert.

Till vardags bor Ebba med sin hund Cookie i en våning på Djurgården i Stockholm, men på helgerna och somrarna byter hon miljö till sitt lilla hus på Malmen vid Drottningholms slott. Ett litet trähus från 1800-talet på 73 kvadratmeter i två våningar.

– Nära vänner till mig tipsade om att huset var till salu, berättar Ebba. Jag förstod inte då att området är så populärt och att det är sällsynt att dessa objekt kommer ut på marknaden. Och vid mitt första besök tyckte jag heller inte att huset var så speciellt. Det kändes kalt, var omgärdat av ett högt träplank och hade en nedgången trädgård. Men jag tyckte ändå att här fanns potential att göra något fint. Framför allt var det annorlunda från det jag var van vid, vilket var bra.

Framför det varmgula huset står trädgårdsstolar från Grythyttan och ett träbord som specialsnickrats åt Ebba. Duk och kuddar från Chamois, porslin från Rörstrand.Framför det varmgula huset står trädgårdsstolar från Grythyttan och ett träbord som specialsnickrats åt Ebba. Duk och kuddar från Chamois, porslin från Rörstrand.Framför det varmgula huset står trädgårdsstolar från Grythyttan och ett träbord som specialsnickrats åt Ebba. Duk och kuddar från Chamois, porslin från Rörstrand.
Framför det varmgula huset står trädgårdsstolar från Grythyttan och ett träbord som specialsnickrats åt Ebba. Duk och kuddar från Chamois, porslin från Rörstrand. Foto: Anne Nyblaeus
Matsalsgruppen, patinerad av tiden, är gustaviansk och kommer från Ebbas barndomshem i Stockholms skärgård. Glaslyktan ovanför bordet är franskt 1700-tal, lampetten och ljusstakarna på bordet är empire från 1800-talet. Pelargonernas milt rosa ton fångas upp fint i duk och servetter från Svenskt tenn.Matsalsgruppen, patinerad av tiden, är gustaviansk och kommer från Ebbas barndomshem i Stockholms skärgård. Glaslyktan ovanför bordet är franskt 1700-tal, lampetten och ljusstakarna på bordet är empire från 1800-talet. Pelargonernas milt rosa ton fångas upp fint i duk och servetter från Svenskt tenn.Matsalsgruppen, patinerad av tiden, är gustaviansk och kommer från Ebbas barndomshem i Stockholms skärgård. Glaslyktan ovanför bordet är franskt 1700-tal, lampetten och ljusstakarna på bordet är empire från 1800-talet. Pelargonernas milt rosa ton fångas upp fint i duk och servetter från Svenskt tenn.
Matsalsgruppen, patinerad av tiden, är gustaviansk och kommer från Ebbas barndomshem i Stockholms skärgård. Glaslyktan ovanför bordet är franskt 1700-tal, lampetten och ljusstakarna på bordet är empire från 1800-talet. Pelargonernas milt rosa ton fångas upp fint i duk och servetter från Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus
Serverat på silverfat! Brickan och skålarna i silver kommer från Ebbas barndomshem, elefantljusstaken är från Svenskt tenn och luktärterna och lavendeln är plockade i den egna trädgården.Serverat på silverfat! Brickan och skålarna i silver kommer från Ebbas barndomshem, elefantljusstaken är från Svenskt tenn och luktärterna och lavendeln är plockade i den egna trädgården.Serverat på silverfat! Brickan och skålarna i silver kommer från Ebbas barndomshem, elefantljusstaken är från Svenskt tenn och luktärterna och lavendeln är plockade i den egna trädgården.
Serverat på silverfat! Brickan och skålarna i silver kommer från Ebbas barndomshem, elefantljusstaken är från Svenskt tenn och luktärterna och lavendeln är plockade i den egna trädgården. Foto: Anne Nyblaeus

Drottningholmsmalmen, eller bara Malmen, är ett anrikt område på Lovön nära Drottningholms slott. Området växte fram på initiativ av Gustav III som ett industri- och hantverkssamhälle som också rymde övernattningshus för slottets gäster och deras uppvaktning. Byggnationen präglas mestadels av en enkel 1700-talsarkitektur med brutet tak, knuttimrade och panelade väggar.

Huset var tidigare kontor och lager till ett intilliggande värdshus, men gjordes för tio år sedan om till bostadshus och försågs då med en extra tillbyggnad på ena kortsidan.

Jag tycker om stilkrockar och gillar att överraska

Från sitt barndomshem hade Ebba med sig en del fint arvegods, som en matsalsgrupp med skåp i gustaviansk stil, ett konsolbord i empirestil, vackra amplar, glaslyktor från 1700-talet, familjeporträtt och ljuvliga målningar med skärgårdsmotiv. De föremål som berättar en historia om Ebbas liv och hennes familj fick följa med i flytten till Drottningholm.

– Det är också viktigt att ”ta på sig nya glasögon” ibland, säger Ebba. Jag går gärna in på Nordiska galleriet och låter mig inspireras av allt nytt som finns, och jag älskar att blanda nytt och gammalt.

Rokokobyrån omgärdas av konstfoton med lejon- och hästmotiv. Den ljusrosa mattan är från Vandra rugs.Rokokobyrån omgärdas av konstfoton med lejon- och hästmotiv. Den ljusrosa mattan är från Vandra rugs.Rokokobyrån omgärdas av konstfoton med lejon- och hästmotiv. Den ljusrosa mattan är från Vandra rugs.
Rokokobyrån omgärdas av konstfoton med lejon- och hästmotiv. Den ljusrosa mattan är från Vandra rugs. Foto: Anne Nyblaeus
På skrivbordet från Svenskt tenn står en leksakselefant på hjul, som tillhört Ebbas mamma.På skrivbordet från Svenskt tenn står en leksakselefant på hjul, som tillhört Ebbas mamma.På skrivbordet från Svenskt tenn står en leksakselefant på hjul, som tillhört Ebbas mamma.
På skrivbordet från Svenskt tenn står en leksakselefant på hjul, som tillhört Ebbas mamma. Foto: Anne Nyblaeus
En mix av gammalt och nytt på nattduksbordet. Den lilla porslinslampan är ett kärt arvegods från barndomshemmet.En mix av gammalt och nytt på nattduksbordet. Den lilla porslinslampan är ett kärt arvegods från barndomshemmet.En mix av gammalt och nytt på nattduksbordet. Den lilla porslinslampan är ett kärt arvegods från barndomshemmet.
En mix av gammalt och nytt på nattduksbordet. Den lilla porslinslampan är ett kärt arvegods från barndomshemmet. Foto: Anne Nyblaeus

När det nya hemmet skulle inredas såg Ebba framför sig ett hem fyllt av färg. Hon ville ha en miljö som kändes modern men samtidigt utgå från de ärvda antika möbler hon fått med sig.

– Jag tycker om stilkrockar och gillar att överraska.

Överst på önskelistan stod en soffa klädd i rosa sammet, och Ebba tänkte sig också inslag av orange, mintgrönt, grått och svart.

Men uppgiften att knyta ihop uttrycken kändes övermäktig och Ebba vände sig till inredaren Pernilla Christensen för hjälp att dra upp riktlinjerna, och hennes kollega Andrea Bernström som stått för all sömnad.

– Det har varit en enormt rolig och kreativ process, en resa kantad med mycket skratt. Nu känner jag äntligen att jag fått ihop ett hem som jag börjar trivas i. Fast jag fick aldrig med något mintgrönt i inredningen, säger Ebba med ett leende.

När Ebba flyttade in lät hon sätta upp en glasvägg på ovanvåningen, som därmed delas av med bibehållet ljusflöde. Sänggaveln och glaslyktan från 1800-talet är arvegods.När Ebba flyttade in lät hon sätta upp en glasvägg på ovanvåningen, som därmed delas av med bibehållet ljusflöde. Sänggaveln och glaslyktan från 1800-talet är arvegods.När Ebba flyttade in lät hon sätta upp en glasvägg på ovanvåningen, som därmed delas av med bibehållet ljusflöde. Sänggaveln och glaslyktan från 1800-talet är arvegods.
När Ebba flyttade in lät hon sätta upp en glasvägg på ovanvåningen, som därmed delas av med bibehållet ljusflöde. Sänggaveln och glaslyktan från 1800-talet är arvegods. Foto: Anne Nyblaeus
En reproduktion av Pierre-Auguste Cots The storm pryder väggen i det lilla vardagsrummet. Framför står Josef Franks klassiska rottingfåtölj med fotpall och dynor i ett GP & J Baker-tyg.En reproduktion av Pierre-Auguste Cots The storm pryder väggen i det lilla vardagsrummet. Framför står Josef Franks klassiska rottingfåtölj med fotpall och dynor i ett GP & J Baker-tyg.En reproduktion av Pierre-Auguste Cots The storm pryder väggen i det lilla vardagsrummet. Framför står Josef Franks klassiska rottingfåtölj med fotpall och dynor i ett GP & J Baker-tyg.
En reproduktion av Pierre-Auguste Cots The storm pryder väggen i det lilla vardagsrummet. Framför står Josef Franks klassiska rottingfåtölj med fotpall och dynor i ett GP & J Baker-tyg. Foto: Anne Nyblaeus
Över det antika hallbordet hänger Eric Ericsons ”gustavianska” spegel i mdf för Svenskt tenn. Just den typ av stilkrockar som tilltalar Ebba.Över det antika hallbordet hänger Eric Ericsons ”gustavianska” spegel i mdf för Svenskt tenn. Just den typ av stilkrockar som tilltalar Ebba.Över det antika hallbordet hänger Eric Ericsons ”gustavianska” spegel i mdf för Svenskt tenn. Just den typ av stilkrockar som tilltalar Ebba.
Över det antika hallbordet hänger Eric Ericsons ”gustavianska” spegel i mdf för Svenskt tenn. Just den typ av stilkrockar som tilltalar Ebba. Foto: Anne Nyblaeus

Väggar och golv var redan vitmålade när hon flyttade in och behövde inte målas om. Det ligger ett ljust stengolv i köket och i vardagsrummet är furugolven ljust laserade. Tillsammans med Andrea Bernström, bestämde sig Ebba för att ha hissgardiner i ljusgrått linne i alla fönster, vilket skapar lugn och enhetlighet.

– Huset är charmigt men det var en utmaning att inreda på grund av den speciella rumsindelningen, säger inredaren Pernilla Christensen.

Hon syftar på entrén som via en hall når kök och matsal och tar upp nästan hela nedre plan. Vardagsrummet alldeles intill köket är avlångt och smalt vilket gör det lite svårmöblerat.

Josef Frank har formgivit sidobordet i almrot, soffan i rosa sammet och den trearmade golvlampan, allt från Svenskt tenn, liksom Per Öbergs soffbord och Fornasettis bordslampa. Den lilla karmfåtöljen klädd i röd- och vitrutigt tyg är gustaviansk och arvegods. På golvet en modern orientalisk matta från Streco.Josef Frank har formgivit sidobordet i almrot, soffan i rosa sammet och den trearmade golvlampan, allt från Svenskt tenn, liksom Per Öbergs soffbord och Fornasettis bordslampa. Den lilla karmfåtöljen klädd i röd- och vitrutigt tyg är gustaviansk och arvegods. På golvet en modern orientalisk matta från Streco.Josef Frank har formgivit sidobordet i almrot, soffan i rosa sammet och den trearmade golvlampan, allt från Svenskt tenn, liksom Per Öbergs soffbord och Fornasettis bordslampa. Den lilla karmfåtöljen klädd i röd- och vitrutigt tyg är gustaviansk och arvegods. På golvet en modern orientalisk matta från Streco.
Josef Frank har formgivit sidobordet i almrot, soffan i rosa sammet och den trearmade golvlampan, allt från Svenskt tenn, liksom Per Öbergs soffbord och Fornasettis bordslampa. Den lilla karmfåtöljen klädd i röd- och vitrutigt tyg är gustaviansk och arvegods. På golvet en modern orientalisk matta från Streco. Foto: Anne Nyblaeus
Det gråmålade köket i modern lantstil känns elegant ihop med gamla möbler och köksattiraljer från Svenskt tenn. På väggen en antik spegel från sent 1700-tal.Det gråmålade köket i modern lantstil känns elegant ihop med gamla möbler och köksattiraljer från Svenskt tenn. På väggen en antik spegel från sent 1700-tal.Det gråmålade köket i modern lantstil känns elegant ihop med gamla möbler och köksattiraljer från Svenskt tenn. På väggen en antik spegel från sent 1700-tal.
Det gråmålade köket i modern lantstil känns elegant ihop med gamla möbler och köksattiraljer från Svenskt tenn. På väggen en antik spegel från sent 1700-tal. Foto: Anne Nyblaeus
I förgrunden Ebbas ärvda gustavianska skåp, fyllt av porslin. Den moderna orientaliska mattan är från Streco och tillverkad med växtbaserade färger som ger en mjuk och naturlig färgställning.I förgrunden Ebbas ärvda gustavianska skåp, fyllt av porslin. Den moderna orientaliska mattan är från Streco och tillverkad med växtbaserade färger som ger en mjuk och naturlig färgställning.I förgrunden Ebbas ärvda gustavianska skåp, fyllt av porslin. Den moderna orientaliska mattan är från Streco och tillverkad med växtbaserade färger som ger en mjuk och naturlig färgställning.
I förgrunden Ebbas ärvda gustavianska skåp, fyllt av porslin. Den moderna orientaliska mattan är från Streco och tillverkad med växtbaserade färger som ger en mjuk och naturlig färgställning. Foto: Anne Nyblaeus
Silverföremål, servis och empireljusstakarna är arvegods. Rosa duk och servetter från Svenskt tenn.Silverföremål, servis och empireljusstakarna är arvegods. Rosa duk och servetter från Svenskt tenn.Silverföremål, servis och empireljusstakarna är arvegods. Rosa duk och servetter från Svenskt tenn.
Silverföremål, servis och empireljusstakarna är arvegods. Rosa duk och servetter från Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus

– Men det var en dröm att få arbeta med så vackra föremål och dessutom få leka fram nya uttryck med moderna prylar. Det är just stilkrockarna som gjort detta inredningsprojekt så roligt och inspirerande att arbeta med, säger Pernilla.

– Vi blandade in ikoniska möbler som Josef Franks almrotsbord, Fornasettilampan med färgstark fot, ett askfat från brittiska Luke Edward Hall och Eric Ericsons underbara spegel som ser ut som en illustration, säger Pernilla. Tillsammans med Ebbas fina tavlor, familjeporträtt och saker från hennes Afrikavistelse blir hennes hem personligt, levande och karaktärsfullt. Ebba har en internationell utstrålning och stil som är ovanlig i Sverige, och man blir så nyfiken på allt kul hon har gjort i sitt liv. Hon är en inspirerande personlighet!

Äntligen har jag min alldeles egen rosenträdgård och jag kan frossa i sorter som Bonica, Westerland och Jayne Austin

På övre plan finns Ebbas sovrum och arbetsrum, en miljö som får karaktär av grova takbjälkar och en glasvägg som Ebba låtit sätta upp för att dela av ytan.

Ebba trivs i sitt lilla hus, men allra nöjdast är hon nog med sin lilla trädgårdstäppa.

– Jag har fått hjälp att skapa den av trädgårdsarkitekten med det passande namnet Majja Kvist. Äntligen har jag min alldeles egen rosenträdgård och jag kan frossa i sorter som Bonica, Westerland och Jayne Austin. Jag älskar att påta i jorden, det är så rofyllt!

 

LÄS MER: Trädgårdsmagi hos konstnärerna på Gotland

LÄS MER: Amelies skånska 30-talsvilla nära fiskeläget