Pastelliga drömhemmet med växthus i köket och kojslott i barnrummet

Ett ”nutty-professor”-hem eller en sval konstnärsateljé? När extremesteterna Karolina och Erik Modig skulle inreda sin lägenhet kompromissade de sig fram 

till ett pastelligt drömhem med växthus i köket och kojslott i barnrummet.

Josephine Blix

När de två konstnärssjälarna och forna västkust­borna Karolina och Erik Modig skulle inreda sin trea på Södermalm i Stockholm, blev det plötsligt tydligt att de befann sig på varsin sida av en extrem­estetisk skala.

– Om Erik fick välja skulle vi ha ett hem med märkliga byggnationer överallt. En massa konstiga pryttlar, färger, vrår, ­tinnar och torn – ett ”nutty-professor”-hem. Själv gillar jag luft, ljus och en lite ”renare” konstnärlig känsla, säger Karolina.

Erik och Karolina med äldste sonen Elliot.

Vad de däremot är fullt eniga om är att kvarteren vid Götgatan är det mysigaste huvudstaden har att erbjuda. Här bor de i ett hus byggt 1904, med vad som lär vara Stockholms största innergård. Och parets olika smakpreferenser skulle faktiskt, efter ett knippe kompromisser, bara visa sig lyfta slutresultatet. Att deras hem utstrålar någon sorts grundläggande kreativitet och estetik, är naturligtvis viktigt. Men inte viktigast, menar Karolina:

– Framförallt vill man ju att det ska vara mysigt och ”levbart”. Jag har svårt för hem där det inte syns att någon bor. Det ska gå att tappa en hammare på golvet eller i bordet utan att någon ska behöva bry sig så mycket om det.

Bokhyllan, väggpanelen, taklampan och dagbädden är alltihop hembyggen signerade Erik. Stora tavlan är Jesper Walderstens gravyr Op. 90, och fotot är av Nicholé Velásquez. Bord från Ferm living, apljusstake från Artilleriet. Många av böckerna är ärvda.
Chesterfieldsoffan fyndades på Blocket för 5 000 kr, kuddarna är från Afroart, Chhatwal & Jonsson, Ikea och Marimekko. Bord från Ferm living. Tavlan över soffan av Erik, foton av Eriks fotografvän Nicholé Velásquez. Träskulptur från Dusty deco. Matta från Artilleriet.

Den självklara känslan som lägen­heten utstrålar i dag, där färgvalen går i ett med möbleringen, och där rummen liksom hakar tag i varandra på ett intressant sätt, har på intet sätt skapats av sig själv.

Vi kommer nog fortsätta flumma runt med nya visioner och drömmar tills vi dör

– Vi har gjort om i princip allt i lägenheten. Slagit ner en vägg, byggt ut badrummet, slipat golv, målat väggar, kaklat kök, byggt hyllor och bröstningar. Hantverkarna gjorde de stora jobben som badrum, golvslipning och tapetsering, men allt annat har Erik gjort, med lite hjälp av pappa och svärfar.

Den platsbyggda bokhyllan, det fantastiska kojslottet i Elliots rum, den grafiska garderoben i hallen, det väldiga köksbordet (som är en del av en vägg från parets gamla lägenhet) och dagbädden i vardagsrummet är alla resultat av Eriks skickliga handlag.

– Intresset att bygga har funnits där sedan barnsben och jag har gradvis lärts upp från jobb med pappa, med konst­närer under flera år av utställnings­råddande och en rad youtubefilmer. Det finns instruktionsvideor för allt numera. Nu senast kollade jag hur en chesterfield är gjord i fästandet av läder och tyger, för att få rätt stil på dagbädden i vardagsrummet, berättar Erik.

Skrivbordet är en målad träskiva med ben från Pretty pegs. Stol och fäll från Stalands. I fönstret samlarljusstaken Nagel.
Fat med valfisk från Artilleriet. Sax och linjal, Hay, pennor från Cross.
Erik har byggt den unika garderoben i hallen.

Konsten spelar en central, men okonstlad roll hemma hos Modigs. Förutom att Erik själv är konstnär och tidigare har haft galleri (samt forskar om kommunikation på Handelshögskolan) har paret tillsammans författat boken Värdet av konst. Karolinas senaste bok Häng konsten lågt, Rheologica publi­shing 2015, är en handbok för alla som vill närma sig konstvärlden. Hon skriver även om konst för tidningar som Svenska Dagbladet, Art­lover och Konstnären.

– Både Eriks egen konst och verk av konstnärer han träffade under galleriåren gör sig påminda här hemma. Sex av våra verk köpte jag när jag skrev Häng konsten lågt, där jag utforskade olika sätt att köpa konst på. Konsten har inget med inredningen att göra, den köps utifrån om vi gillar den. Det är en blandning av original, tryck i begränsad upplaga, planscher och förhoppningsvis fler och fler skulpturer och märkliga objekt.

Växthuset är Eriks baby. Han hade suktat efter det ett tag, och fick köpa det med rabatt av Brandstationen då någon köpt, men lämnat tillbaka det. ”Få växter överlever i det men kaktusar funkar fint.” Under växthuset finns en vinkyl. Bordet har Erik gjort av brädor från en vägg som paret rev i deras förra lägenhet. Stolar från Stalands, glasljusstakar, Orrefors och i taket sputniklampa, Domino antik.
Sovrummets sideboard är köpt secondhand, har målats om i rosa och försetts med nya handtag från Superfront. På det står en ärvd lampfot som fått ny skärm, Världens barnfigurer av Lisa Larson och en glasmonter med vildsvinskranium från Dusty deco (”det konstigaste vi äger”). På väggen växtplansch från en skola där Karolinas mamma varit rektor, och teckningar av Rebecka Bebben Andersson.
Sovrummet är målat i rofyllt grått, men det rosa återfinns även här. Stringhylla second hand. Kuddar från Ceannis, Brandstationen och Habitat.

Med en fyraåring och en bebis ägnas tiden mest åt familjen då Karolina och Erik inte jobbar. Men när de kan åker de gärna till västkusten och andas salt, smider framtidsplaner och umgås med folk de tappat bort i småbarnsdimman. De har båda en benägenhet att förvandla hobbyer till jobb (och vice versa).

Konsten har inget med inredningen att göra, den köps utifrån om vi gillar den

– Vi arbetar till viss del med våra intressen, och jag konsumerar väldigt mycket kultur via jobbet. Annars försöker vi utnyttja den tid vi har för att få utlopp för det kreativa. Erik har gjort en liten ateljé i ett hörn av vardagsrummet och jag har just köpt ett ljusbord för ett skriv- och teckningsprojekt.

Barnrummets väggar har tapet från Ferm living. Växasäng från Ikea, luftballong från Artilleriet och giraff från Melissa & Doug.
Barnkammaren domineras av det fantastiska kojslottet som Erik byggt, prytt med växter, vimplar och pompoms.

Familjen Modig kommer med största sannolikhet att fortsätta kalla detta för ”hemma” ett par år till. Åtminstone tills minstingen Mio blivit två tre år.

– Vi ändrar planerna för nästa boende varje vecka. Ska vi bo i hus eller i stan? Eller kanske bo kvar i lägenhet och köpa sommarställe? Vi kommer nog fortsätta flumma runt med nya visioner och drömmar tills vi dör. Vi är ganska spretiga och ostrukturerade båda två men vi gör mycket och kommer åtminstone ha upplevt en hel massa under tiden.

Ur Sköna hem nr 3, 2018, Arr: Josephine Blix, Louisa Hammarbäck Foto: Helén Pe Text: Josephine Blix

20 hetaste trendfärgerna 2019!

Sköna hem by Caparol är en kollektion med unika, matta och stilsäkra nyanser.

SE ALLA HÄR!

Foto: Martin Cederblad